ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Αβραμίδης στο Αμερικάνικο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής USLA 2017


Αβραμίδης: 5ος στο Αμερικάνικο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής
Τερμάτισε κλαίγοντας λόγω τραυματισμού για να δείξει ότι η Ελλάδα προσπαθεί!

Daytona Beach, Florida, USA 9-12/8/2017: Συγκίνηση προκάλεσε o διεθνής βετεράνος αθλοσώστης Δρ. Στάθης Αβραμίδης που συμμετείχε στο Αμερικάνικο Εθνικό Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής, για να περάσει το μήνυμα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ότι στην Ελλάδα γίνονται προσπάθειες να μειωθούν οι πνιγμοί μέσω νομοθεσίας και καθιέρωσης της αθλητικής ναυαγοσωστικής.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Αθλοσώστες σε θέση εκκίνησης στο αγώνισμα "Taplin"
Το πρωτάθλημα ήταν εξαιρετικά οργανωμένο. Κόστισε 150.000 δολάρια και ενισχύθηκε από χορηγίες σε είδος. Υπήρχε ηλεκτρονική γραμματεία, πολυπληθής ομάδα εθελοντών, περίπτερα χορηγών, κλιματιζόμενος χώρος ανάπαυσης με 15 χειροπράκτες για την αποκατάσταση αθλητών, άρτια μικροφωνική εγκατάσταση, πλήθος φωτογράφων και εικονοληπτών. Το ξενοδοχείο απείχε 20μ από την παραλία. Υπήρχε ασθενοφόρο, 4 τζιπ, μηχανοκίνητες γουρούνες και άλλα οχήματα για την μετακίνηση στην άμμο. Η παραλία φυλασσόταν από 1 ναυαγοσώστη κάθε 200μ (στην Ελλάδα βάση Π.Δ. 23/2000 του Υπουργείου Ναυτιλίας η αναλογία είναι 1 ναυαγοσώστης/600μ γιατί κάθε Έλληνας ναυαγοσώστης είναι "λογικά" τριπλάσιος σε ικανότητες από τον Αμερικανό συνάδελφό του!). Οι αμέτρητοι εθελοντές γνώριζαν το ρόλο τους. Παρά τα όποια μικρά λάθη, δεν παρατηρήθηκαν ενστάσεις ή διαμαρτυρίες. Μετά από μισό αιώνα διεξαγωγής, οι Αμερικανοί κατάφεραν να διοργανώνουν θαυμάσιους αγώνες. Η Ελλάδα θα χρειαστεί άλλο τόσο για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΑΘΛΟΣΩΣΤΩΝ
Τερματισμός στη Διάσωση με Σωσίβιο.
Αγωνίστηκαν περίπου 1.000 αθλοσώστες από 60 συλλόγους σε πολλά αγωνίσματα στη θάλασσα και την άμμο (κανό, σανίδα, διασώσεις, τρέξιμο). Αρχικά αγωνίστηκαν νεαροί και στη συνέχεια ενήλικοι, ανάμεσα στους οποίους και αθλοσώστες από την Αυστραλία. Στην ηλικιακή κατηγορία 70+ αγωνίστηκαν 7 αθλοσώστες. Ο αθλοσώστης Eli Phillips, είπε: "τους βλέπεις; Ορισμένοι είναι πάνω από 80 ετών και αγωνίζονται ακόμα. Είναι αλατισμένοι από τη θάλασσα. Δίνουν το παράδειγμα στους νεώτερους!"


"ΗΡΘΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΩΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΩ ΜΟΥ. ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ"
Αρωγοί του Αβραμίδη ήταν οι αθλοσώστες του Jacksonvile Beach Volunteer Lifesaving Corps (κατόπιν μεσολάβησης του Ελληνο-αμερικανού αθλοσώστη Βασίλη Πλέκη) και του Ft. Lauderdale Rescue Team (που γνωρίζει από τη βράβευση του στο International Swimming Hall of Fame). Αμερικανοί και Αυστραλοί αθλοσώστες, παράγοντες και μέλη της οργανωτικής επιτροπής χάρηκαν με την Ελληνική παρουσία, γιατί δυστυχώς οι "άγονες" συνθήκες στην πατρίδα μας δεν επιτρέπουν ακόμα την παρουσία Ελλήνων αθλοσωστών σε διεθνείς διοργανώσεις.

Εκκίνηση (διαδρομή 5) στο αγώνισμα που τραυματίστηκε και στα δύο πόδια. 

Ο χειροπράκτης μάταια προσπάθησε να ισιώσει τον Στάθη.
Το αγωνιστικό πρόγραμμα και το γεγονός ότι ήταν ο μοναδικός Έλληνας, επέτρεπε στον Στάθη να συμμετάσχει μόνο σε ατομικά αγωνίσματα. Τα αγωνίσματα που επέλεξε ήταν: "Σημαίες", "Αγώνας με Σανίδα", "Δρόμος 2Km" και "Τρέξιμο-Κολύμπι-Τρέξιμο". Την πρώτη ημέρα θα διεξαγόταν οι "Σημαίες". Το αγώνισμα διεξήχθη με καθυστέρηση, τελευταίο αργά το απόγευμα. Λόγω αφυδάτωσης από τον έντονο ήλιο, ανεπαρκούς λήψης υδατανθράκων και παρέλευσης ωρών από την προθέρμανση, ο Στάθης βγήκε ακαριαία εκτός συναγωνισμού με έντονους πόνους. Αργότερα διαπιστώθηκε θλάση στους δύο οπίσθιους μηριαίους μυς. Το βράδυ δεν κοιμήθηκε από τους πόνους. Την δεύτερη ημέρα, ο χειροπράκτης του είπε: "θα κάνω ότι μπορώ για να σε ισιώσω αλλά θα σύστηνα να μην αγωνιστείς για να προστατευτείς". Ο Αβραμίδης έμεινε εκτός αγώνων με την ελπίδα να συμμετάσχει σε τουλάχιστον ένα αγώνισμα της τελευταίας ημέρας. Την τρίτη ημέρα, λόγω έντονων παρατεταμένων πόνων σε κάθε βήμα του στην εκκίνηση του Δρόμου 2km, εγκατέλειψε την προσπάθεια. Ο δεύτερος χειροπράκτης, βλέποντας ότι σε κάθε προσπάθεια να του απαλύνει τον πόνο, του προκαλούσε δάκρυα, συστήνει αποχή από τους αγώνες. "Θα τερματίσω έστω και τελευταίος μπουσουλώντας στα τέσσερα. Ήρθα για να περάσω ένα μήνυμα ανώτερο από το εγώ μου. Είμαι Έλληνας", του απαντά!

Ο Αβραμίδης σε θέση εκκίνησης στο αγώνισμα "Δρόμος 2km" (1ος από αριστερά).
Run-Swim-Run: Απόσπασμα πίνακα κατάταξης του Αβραμίδη 
Πράγματι, η τελευταία ευκαιρία συμμετοχής σε ατομικό αγώνισμα, ήταν το "Τρέξιμο-Κολύμπι-Τρέξιμο". Όπως αναμενόταν, η κούρσα ξεκίνησε με έντονο άλγος στη φάση του τρεξίματος. Η άμμος... σκέτο μπετό! Οι υπόλοιποι αθλοσώστες ξεχύθηκαν μπροστά. Όταν έπεσε στο νερό, ένιωσε ανακούφιση σέρνοντας τα πόδια, βασιζόμενος στη δύναμη των χεριών. Χεριά-χεριά, φτάνει τον προπορευόμενο αθλοσώστη καλύπτοντας διαφορά 20μ. Βγαίνοντας από το νερό, οι πόνοι ξαναρχίζουν. Ο αντίπαλος τον ξαναπερνάει στα τελευταία μέτρα. Οι φίλαθλοι βλέπουν τον Έλληνα να κουτσαίνει δακρυσμένος. Χειροκροτούν και επευφημούν για να τον ενισχύσουν. "Keep going. You are doing well!" Τερματίζει 5ος στην ηλικιακή του ομάδα.

O Αβραμίδης τερματίζει κλαίγοντας από τον πόνο 5ος στην ηλικιακή του κατηγορία στο "Run-Swim-Run".ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΣΤΟ "LIFEGUARD TV"
Παρόλο που η συμμετοχή των μη Αμερικανών αθλοσωστών ήταν άνευ βαθμολογικού ενδιαφέροντος, η  παρουσία του Δρ. Αβραμίδη δεν έμεινε απαρατήρητη. Η δημοσιογραφική ομάδα του Αμερικάνικου δικτύου "Lifeguard TV" που καλύπτει ειδησεογραφικά τα μεγάλα γεγονότα της ναυαγοσωστικής (πρόσφατα φιλοξένησε τους πρωταγωνιστές της ταινίας Baywatch), πήρε εκτεταμένη συνέντευξη από τον Έλληνα αθλοσώστη και επιστήμονα. "Από το 1900 έως σήμερα, κάθε μισό αιώνα, κάποιος προσπαθεί να καθιερώσει την αθλητική ναυαγοσωστική στην Ελλάδα για να σώζεται ο κόσμος από πνιγμό. Είμαι ο τρίτος που το επιχειρεί. Δεν ήρθα στο πρωτάθλημα για να διακριθώ αλλά για να φέρω το μήνυμα ότι στην Ελλάδα προσπαθούμε. Μέσα από την εργασία μου στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στην ΕΟΥΔΑ, στη ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ και στο Υπουργείο Υγείας γίνεται τεράστια προσπάθεια να αλλάξει η ναυαγοσωστική νομοθεσία και να καθιερωθεί η αθλητική ναυαγοσωστική". Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Shelley Szafraniec, στο τέλος της συνέντευξης του είπε: "Ουάου, μετά από μισό αιώνα θα σε θυμούνται ως τον πρωτεργάτη του αθλήματος στην Ελλάδα. Τα λόγια σου φανερώνουν πάθος και αγάπη. Είναι συναρπαστικό που σε είχαμε εδώ. Ελπίζω να τα καταφέρεις! "

Συνέντευξη του Αβραμίδη στην Αμερικανίδα δημοσιογράφο, Shelley Szafraniec, του "Lifeguard TV


ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ
Ξένοι αθλοσώστες και διοικητικοί παράγοντες, ενημερώθηκαν με ενδιαφέρον για το έργο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΟΥΔΑ προκειμένου να καθιερώσει την αθλητική ναυαγοσωστική στην Ελλάδα και την ελπίδα ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ θα πρωτοστατήσει στα θέματα των τραυματισμών στο νερό. Το μήνυμά τους ήταν "μην εγκαταλείπετε", "μιμηθείτε όσους προπορεύονται", "δημιουργήστε προγράμματα που θα εκπονούνται όλο το χρόνο", "μπράβο σας".
To ΔΣ της ΕΟΥΔΑ, αποφάσισε να απονείμει "Τιμής Ένεκεν" στον Πρόεδρο του USLA, Peter Davies. Η απονομή θα γινόταν σε ανάμνηση της Ελληνικής συμμετοχής στο Εθνικό Αμερικάνικο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής. "Σου μεταφέρω τις ευχές και τις ευχαριστίες της Ομοσπονδίας μας. Οι εμπειρίες που αποκτήσαμε θα αξιοποιηθούν για να εξαπλώσουμε αυτό το συναρπαστικό άθλημα και στη δική μας χώρα", είπε ο Δρ. Αβραμίδης. O Davies είπε: "Στάθη έχεις κάνει σπουδαία δουλειά. Το βιβλίο σου είναι τεράστιο και πλούσιο. Χαίρομαι που συμμετείχες στους αγώνες. Θα είναι μεγάλη εμπειρία για σένα. Είναι σημαντικό να πετύχεις όσα προσπαθείς στην Ελλάδα μέσα από το ΚΕΕΛΠΝΟ και την ΕΟΥΔΑ!"

Απονομή "Τιμής Ένεκεν" και του πανεπιστημιακού βιβλίου "Αθλητική Ναυαγοσωστική" στον Πρόεδρο του USLA, Peter Davies.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Το αποτύπωμα της διοργάνωσης ήταν πολλαπλό. Όσοι παρακολουθούν βίντεο με αγωνίσματα ναυαγοσωστικής και νομίζουμε ότι είναι εύκολα, κάνουν λάθος. Χρειάζονται ατελείωτες ώρες προπόνησης για να αποφύγει κανείς τους τραυματισμούς και να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο (στην Ελλάδα φυσικά τα πράγματα είναι σε πρώιμο στάδιο και η συμμετοχή είναι πολύ εύκολη). Ατέλειες και διχογνωμίες υπάρχουν ακόμα και στις μεγάλες διοργανώσεις. Η αθλητική ναυαγοσωστική είναι εξαιρετικά συναρπαστική και αξίζει να διαδοθεί από όλους. Οι αθλητές αγωνίζονταν μεν με πάθος αλλά με κυρίαρχο στοιχείο την χαρά της συμμετοχής και δευτερευόντως τη νίκη. Μια φωτογραφία και μια φιλική κουβέντα ήταν αρκετή για να τους κάνει χαρούμενους! Το μετάλλιο δεν ήταν αυτοσκοπός επιδεικνύοντας εξαιρετική ωριμότητα. Από τους εκατοντάδες συντελεστές της εκδήλωσης (οργανωτική επιτροπή, κριτές, φωτογράφοι, κτλ), μόνο ένα άτομο ήταν έμμισθο! Οι Αμερικάνοι ξεκίνησαν κάποτε κάνοντας το πρώτο βήμα, όπως η ΕΟΥΔΑ σήμερα. Οι ξένοι επιθυμούν τη συμμετοχή Ελλήνων αθλοσωστών σε αγώνες του εξωτερικού. Απομένει να ανοίξει η πόρτα επίσημα, γιατί ο Στάθης Αβραμίδης είναι μεν Έλληνας αλλά δήλωσε συμμετοχή ως μέλος Αγγλικού οργανισμού!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 
Για φωτογραφίες, κάνε κλικ εδώ.
Για βίντεο, κάνε κλικ εδώ.
Για πληροφορίες για την αθλητική ναυαγοσωστική που καλλιεργεί η ΕΟΥΔΑ, κάνε κλικ εδώ.