ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Avramidis


Dr. Stathis Avramidis

Ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης, υπηρετεί με συνέπεια και παγκόσμιες διακρίσεις την ασφάλεια και διάσωση στο νερό από το 1993 ως ναυαγοσώστης, πρώτος βοηθός, αθλητής, προπονητής, εκπαιδευτής (εκπαιδευτών), πανεπιστημιακός, συγγραφέας, ερευνητής, σκηνοθέτης και οργανωτής εκδηλώσεων. 

ΣΠΟΥΔΕΣ
Με επεισοδιακό τρόπο, εισήχθη στο πανεπιστήμιο ως πρωταθλητής Ελλάδας, με παρέμβαση της Ολυμπιονίκη Βούλας Πατουλίδου [video]. Εκεί κατέλαβε Πτυχίο Φυσικής Αγωγής με Δίπλωμα Ειδικότητας Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ Αθηνών). Αποφοίτησε με τη μεγαλύτερη βαθμολογία μεταξύ 105 πτυχιούχων και αρίστευσε στην ειδίκευσή του. Ολοκλήρωσε προπτυχιακή σπουδή («Erasmus-Socrates»), μεταπτυχιακό και διδακτορικό με διατριβές στη ναυαγοσωστική (Leeds Metropolitan University, UK), και μεταπτυχιακό στη Δημόσια Υγεία με διατριβή στην ναυαγοσωστική νομοθεσία όπου και αρίστευσε (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας). Διαθέτει 47 πιστοποιήσεις Εκπαιδευτή (Εκπαιδευτών) και άνω των 150 σε θέματα εφαρμοσμένης και αθλητικής ναυαγοσωστικής, διάσωσης, πρώτης βοήθειας, κολύμβησης ενώ έχει εμπειρία/παιδεία από 13 χώρες.

ΕΡΓΑΣΙΑ
Ασχολείται με την πρόληψη τραυματισμών και τη διάσωση στο νερό. Εργάζεται στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Διατέλεσε Επικεφαλής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής της ΕΟΥΔΑ. Διδάσκει "Εφαρμοσμένη Ναυαγοσωστική" και "Αθλητική Ναυαγοσωστική" (ΣΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Αθηνών). Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος. Στο παρελθόν εργάστηκε ως Σύμβουλος Ατυχημάτων - Αγωγής Υγείας στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Επισκέπτης Ερευνητής και Λέκτορας Υγρού Στίβου (διάσωση, επιβίωση, ναυαγοσωστική, κολύμβηση, διδακτική φυσικής αγωγής) στο Leeds Metropolitan University (2003-2012), ναυαγοσώστης, αρχηγός ναυαγοσωστών, πρώτος βοηθός, εκπαιδευτής διάσωσης, και αθλοσώστης/προπονητής του Αγγλικού συλλόγου South Leeds Lifesavers. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες σωστικές επεμβάσεις, είναι μέλος 14 οργανισμών σε 7 χώρες και συχνός ομιλητής σε πανελλήνια/ παγκόσμια συνέδρια. Τις ομιλίες και τη διδασκαλία του έχουν παρακολουθήσει χιλιάδες άτομα κάθε ηλικίας σε πάνω από 10 χώρες. Είναι Επίτιμο Μέλος του International Drowning Researcher Alliance

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΒΡΑΒΕΙΑ
Ο Δρ. Αβραμίδης θεωρείται ένας από τους πολυγραφότερους και πολυβραβευμένους επιστήμονες στον κόσμο σε θέματα ασφάλειας και διάσωσης στο νερό. Έχει περίπου 300 δημοσιεύσεις (βιβλία, άρθρα, έρευνες, επιστημονικές ανακοινώσεις) μεταξύ των οποίων και 19 πανεπιστημιακά, τεχνικά και ξενόγλωσσα βιβλία ως συγγραφέας και άλλα 9 ως επιμελητής. Είναι ο "πατέρας" της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα. Υπήρξε 5 φορές πανελληνιονίκης υδατοσφαίρισης (Ολυμπιακός). Συμμετείχε σε αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής σε 6 χώρες (αθλοσώστης, προπονητής, διοργανωτής) και πλασαρίστηκε 5 φορές στην νικήτρια τριάδα ως αθλητής ή προπονητής. Tου έχουν απονεμηθεί 19 σημαντικά βραβεία από διεθνείς οργανισμούς 8 χωρών. Από αυτά ξεχωρίζει η βράβευσή του, από το Royal Life Saving Society Commonwealth (υπό την αιγίδα της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ), με 4 "Diploma Awards" [video 20102017, 2021] για «γνώσεις υψηλού επιπέδου στις αξίες της διάσωσης» και τα Βραβεία "Πολυγραφότερου Συγγραφέα" και "Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη" από το International Aquatic History Symposium and Film Festival [video] του οποίου Επικεφαλής της Κριτικής Επιτροπής ήταν ο Σκηνοθέτης του Μπέιγουοτς, Γκρεγκ Μπόναν. Όπως ο Νίκος Γκάλης για την προσφορά του στην καλαθοσφαίριση (2007, 2017), έχει τιμηθεί δύο φορές σε Hall of Fame. Συγκεκριμένα, βραβεύτηκε από το International Swimming Hall of Fame με το "Paragon Aquatic Safety Award 2009" [video] και το "ISHOF Service Award 2012" [video] για «τους σκοπούς του Hall of Fame, την παγκόσμια προσφορά του στην πρόληψη ατυχημάτων και τη ναυαγοσωστική». Το 2015, το World Open Water Swimming Association τον κατάταξε ανάμεσα στους "50 Σπουδαιότερους Υδατανθρώπους στην Ιστορία της Κολύμβησης". Η ταινία του "Ωδή στη Χαρά της Διάσωσης" επιλέχτηκε και προβλήθηκε το 2017 ανάμεσα σε 1890 ταινίες (107 χώρες),  το 2019  ανάμεσα σε 3.200 υποψηφιότητες (120 χώρες) και βραβεύτηκε στο 18th International Festival of Red Cross and Health Films [περισσότερα].

ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΠΝΙΓΜΟ
Ο Στάθης πιστεύει πως όταν συναντήσουμε τον Δημιουργό την στιγμή της ανασκόπησης, θα ρωτήσει τι κάναμε στη ζωή μας για την αγάπη και τη γνώση. Το 2009, έτος έντονων επιτυχιών και παγκόσμιας αναγνώρισης, στο σταυροδρόμι της ζωής του, ζήτησε από τον Θεό να μην τον ακουμπήσει στην ξενιτιά, με αντάλλαγμα να επιστρέψει για να υπηρετήσει την «Μάνα» Ελλάδα. Από τότε, κάθε μέρα προσπαθεί να τηρήσει αυτή την υπόσχεση μετουσιώνοντας τις «φωνές»  που ακούει μέσα του σε πρόληψη πνιγμών, όπως το χέρι που εκτελεί τις εντολές ενός κεντρικού μακρινού νου. Τρεις συγγενείς του έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα.