ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑβραμίδηςΔρ. ΣΤΑΘΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ


Ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης, υπηρετεί με συνέπεια και παγκόσμιες διακρίσεις την ασφάλεια και διάσωση στο νερό από το 1993 ως ναυαγοσώστης, πρώτος βοηθός, αθλητής, προπονητής, εκπαιδευτής (εκπαιδευτών), πανεπιστημιακός, συγγραφέας, ερευνητής, σκηνοθέτης και οργανωτής εκδηλώσεων. 


ΣΠΟΥΔΕΣ
Με επεισοδιακό τρόπο, εισήχθη στο πανεπιστήμιο ως πρωταθλητής Ελλάδας, με παρέμβαση της Ολυμπιονίκη Βούλας Πατουλίδου [video]. Εκεί κατέλαβε Πτυχίο Φυσικής Αγωγής με Δίπλωμα Ειδικότητας Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ Αθηνών). Αποφοίτησε με τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε σύνολο 105 πτυχιούχων και αρίστευσε στην ειδίκευσή του. Ολοκλήρωσε προπτυχιακή σπουδή («Erasmus-Socrates»), μεταπτυχιακό και διδακτορικό με διατριβές στη ναυαγοσωστική (Leeds Metropolitan University), και μεταπτυχιακό στη Δημόσια Υγεία με διατριβή στην ναυαγοσωστική νομοθεσία όπου και αρίστευσε (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας). Διαθέτει 47 πιστοποιήσεις Εκπαιδευτή (Εκπαιδευτών) και άνω των 150 σε θέματα εφαρμοσμένης και αθλητικής ναυαγοσωστικής, διάσωσης, πρώτης βοήθειας, κολύμβησης ενώ έχει εμπειρία/παιδεία από 13 χώρες.


ΕΡΓΑΣΙΑ
Ασχολείται με την πρόληψη ατυχημάτων και τη διάσωση στο νερό. Εργάζεται στο Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Διατέλεσε Επικεφαλής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής της ΕΟΥΔΑ. Διδάσκει Αθλητική Ναυαγοσωστική και είναι Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ναυαγοσωστικής (Ν. 407/80) (ΣΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Αθηνών). Στο παρελθόν εργάστηκε ως Σύμβουλος Ατυχημάτων - Αγωγής Υγείας στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου ΥγείαςΕπισκέπτης Ερευνητής και Λέκτορας Υγρού Στίβου (διάσωση, επιβίωση, ναυαγοσωστική, κολύμβηση, διδακτική φυσικής αγωγής) στο Leeds Metropolitan University (2003-2012), ναυαγοσώστης, αρχηγός ναυαγοσωστών, πρώτος βοηθός, εκπαιδευτής διάσωσης, και αθλοσώστης/προπονητής του Αγγλικού συλλόγου South Leeds Lifesavers. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες σωστικές επεμβάσεις, είναι μέλος 14 οργανισμών σε 7 χώρες και συχνός ομιλητής σε πανελλήνια/ παγκόσμια συνέδρια. Τις ομιλίες και τη διδασκαλία του έχουν παρακολουθήσει περισσότερα από 12.000 άτομα σε πάνω από 10 χώρες. Είναι Επίτιμο Μέλος του International Drowning Researcher Alliance. 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΒΡΑΒΕΙΑ
Ο Δρ. Αβραμίδης θεωρείται ένας από τους πολυγραφότερους και πολυβραβευμένους επιστήμονες στον κόσμο σε θέματα ασφάλειας και διάσωσης στο νερό. Έχει περίπου 300 δημοσιεύσεις (βιβλία, άρθρα, έρευνες, επιστημονικές ανακοινώσεις) μεταξύ των οποίων και 16 πανεπιστημιακά, τεχνικά και ξενόγλωσσα βιβλία ως συγγραφέας και άλλα 9 ως επιμελητής. Υπήρξε 5 φορές πανελληνιονίκης υδατοσφαίρισης (Ολυμπιακός). Συμμετείχε ως αθλοσώστης σε 4 χώρες και πλασαρίστηκε 4 φορές στην νικήτρια τριάδα σε αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής. Tου έχουν απονεμηθεί 19 σημαντικά βραβεία από διεθνείς οργανισμούς 8 χωρών. Από αυτά ξεχωρίζει η βράβευσή του, από το Royal Life Saving Society Commonwealth (υπό την αιγίδα της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ), με 3 "Diploma Awards" [video 2010, 2017] για «γνώσεις υψηλού επιπέδου στις αξίες της διάσωσης» και τα Βραβεία "Πολυγραφότερου Συγγραφέα" και "Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη" από το Διεθνές Συμπόσιο/Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ιστορίας Υγρού Στίβου [video] του οποίου Επικεφαλής της Κριτικής Επιτροπής ήταν ο Σκηνοθέτης του Μπέιγουοτς, Γκρεγκ Μπόναν. Όπως ο Νίκος Γκάλης για την προσφορά του στην καλαθοσφαίριση (2007, 2017), έχει τιμηθεί δύο φορές σε Hall of Fame. Συγκεκριμένα, βραβεύτηκε από το International Swimming Hall of Fame με το "Paragon Aquatic Safety Award 2009" [video] και το "ISHOF Service Award 2012" [video] για «τους σκοπούς του Hall of Fame, την παγκόσμια προσφορά του στην πρόληψη ατυχημάτων και τη ναυαγοσωστική». Το 2015, το World Open Water Swimming Association τον κατάταξε ανάμεσα στους "50 Σπουδαιότερους Υδατανθρώπους στην Ιστορία της Κολύμβησης". Το 2017, η ταινία του "Ωδή στη Χαρά της Διάσωσης" επιλέχτηκε ανάμεσα σε 1890 ταινίες από 107 χώρες για προβολή και βραβεύτηκε από το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ερυθρού Σταυρού και Υγείας [περισσότερα]. Ο Σκηνοθέτης του Baywatch, Greg Bonann, τον πρότεινε για το Βραβείο Συγγραφέα 2018 στο ίδιο Hall of Fame, τίτλος που τελικά δεν κέρδισε.


ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΝΙΓΜΟ

Ο Στάθης πιστεύει πως όταν συναντήσουμε τον Δημιουργό την στιγμή της ανασκόπησης, θα ρωτήσει τι κάναμε στη ζωή μας για την αγάπη και τη γνώσηΤο 2009, έτος έντονων επιτυχιών και παγκόσμιας αναγνώρισης, στο σταυροδρόμι της ζωής του, ζήτησε από τον Θεό να μην τον ακουμπήσει στην ξενιτιά, με αντάλλαγμα να επιστρέψει για να υπηρετήσει την «Μάνα» Ελλάδα. Από τότε, κάθε μέρα προσπαθεί να τηρήσει αυτή την υπόσχεση μετουσιώνοντας τις «φωνές»  που ακούει μέσα του σε πρόληψη πνιγμών, όπως το χέρι που εκτελεί τις εντολές ενός κεντρικού μακρινού νου. Ελπίζει, ότι μια μέρα θα υπάρξουν υπουργοί Υγείας και Ναυτιλίας που θα νοιαστούν, θα τον εμπιστευτούν και θα υλοποιήσουν τις εισηγήσεις του για να σωθεί η Ελλάδα από πνιγμούς στη θάλασσα και τα ενδοχώρια ύδατα.