ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιστορία


ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ 

Αθλητικής Ναυαγοσωστικής

Εισαγωγή
Η ΕΟΥΔΑ, ιδρύθηκε το 1956. Ανάμεσα στους σκοπούς του βελτιωμένου καταστατικού της είναι και η καλλιέργεια της ναυαγοσωστικής (άρθρο 2, εδάφιο 1ι).


Η αθλητική ναυαγοσωστική ή αλλιώς το άθλημα της αγωνιστικής διάσωσης (στα Αγγλικά ονομάζεται sport lifesaving ή competitive lifesaving), δεν είναι καινούρια. Εδώ και δεκαετίες καλλιεργείται σε επίπεδο εθνικό, πολυεθνικό, κοινοπολιτειακό, παγκόσμιο, παγκόσμιο στρατιωτικό πρωτάθλημα και τα World Games. Η παρακάτω ιστορική ανασκόπηση, παρουσιάζει περιληπτικά δραστηριότητες και άτομα που συνέβαλαν στην εξέλιξή της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην πατρίδα μας με διαφόρους τρόπους.


Ίχνη Αθλητικής Ναυαγοσωστικής
Το 1899 ο Βασιλιάς Γεώργιος Α', διατάζει τον Υπουργό Εσωτερικών Γ.Ν. Θεοτόκη, να δημοσιεύσει και εκτελέσει το διάταγμα για την έγκριση του καταστατικού του σωματείου με την επωνυμία «Σύλλογος Κολυμβητών Πειραιώς-Αθηνών».  Ο σύλλογος δραστηριοποιείται για μερικά χρόνια διδάσκοντας κολύμβηση ως μέσο πρόληψης πνιγμών. Διοργανώνει αγώνες στους οποίους περιλαμβάνονταν η κολύμβηση με εμπόδια και οι λεμβοδρομίες, δηλαδή δύο αγωνίσματα που σήμερα είναι ενταγμένα στο επίσημο πρόγραμμα αγώνων αθλητικής ναυαγοσωστικής. Για αυτό το λόγο, μπορεί να πει κανείς ότι η προσπάθεια του συλλόγου αποτελεί μια πρόδρομη μορφή με ίχνη αθλητικής ναυαγοσωστικής, δεδομένου ότι οι Αυστραλοί ασχολήθηκαν πιο συστηματικά (και στη συνεχεία "απογείωσαν" το άθλημα), λίγα χρόνια αργότερα, δηλαδή το 1915. 

Το 1903, ο φαρμακοποιός Παναγιώτης Νάστος κάνει τα επίσημα εγκαίνια της Κολυμβητικής Σχολής Πειραιά. Η σχολή τελεί υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα Νικολάου. Όπως κάθε πρωτοπόρος με όραμα που έβλεπε μπροστά από την εποχή του, ο Νάστος πολεμήθηκε από τους γείτονες επειδή η σχολή του τους έκρυβε τη θέα στη θάλασσα. Μετά από πολυετείς αγώνες, η σχολή έκλεισε γύρω στο 1910. Ο Νάστος αποτελεί την πρώτη σημαντική προσωπικότητα που δραστηριοποιήθηκε διεξάγοντας 2 συναφή αγωνίσματα, καθιστώντας τον εαυτό του σεμνό πρόδρομο αυτού που σήμερα αποκαλούμε "αθλητική ναυαγοσωστική".

Πρώτη Αναφορά και Προσπάθεια Σύστασης
Η ζωή του Μπισταράκη,
προβλήθηκε στην ταινία
"Ode to Lifesaving Joy".
Το 1950, ο Λουκάς Μπισταράκης μαθαίνει κολύμπι στην στέρνα του χωριού όπου έπιναν νερό τα πρόβατα. Τα χρόνια που ακολούθησαν ο Μπισταράκης αποτέλεσε την «ατμομηχανή» για την εκκίνηση της ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα. Το έργο του προώθησε την ναυαγοσωστική μέσα από την δημιουργία νομοθεσίας, παρελάσεων, διαφήμισης, διδασκαλίας, ίδρυσης σχολών και σωματείων, οργάνωση συνεδρίων και δράσεων που σκόπευαν στην καλλιέργεια της ναυαγοσωστικής σε επαγγελματικό, ανθρωπιστικό και αθλητικό επίπεδο. Ο Μπισταράκης αποτελεί την δεύτερη σημαντική προσωπικότητα που έδωσε μάχες με την γραφειοκρατία για να καθιερώσει την αθλητική ναυαγοσωστική. Όπως και ο Νάστος, δεν τα κατάφερε γιατί η Ελλάδα δεν ήταν ακόμα έτοιμη να δει όσο μπροστά έβλεπε εκείνος. 

Το 1967, στις 21 Ιουνίου, ο Λουκάς Μπισταράκης πιστοποιείται ως ο πρώτος (και ο μοναδικός έως σήμερα) προπονητής Ναυαγοσωστικής και Κολύμβησης από την ΓΓΑ. Παρόλο που η ΓΓΑ εξέδωσε πριν τόσες δεκαετίες το δίπλωμα αυτό, η Ελλάδα δεν κατάφερε να αναπτύξει την αθλητική ναυαγοσωστική μέχρι σήμερα.

Το 1977, ο Λουκάς Μπισταράκης στο κολυμβητήριο του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης, διοργανώνει επίδειξη αθλητικής ναυαγοσωστικής με την συμμετοχή της Ισπανικής Εθνικής ομάδας.

Το 1977, Ο Λουκάς Μπισταράκης διοργανώνει στο σπίτι του δείπνο με σκοπό να συζητηθεί η προοπτική καλλιέργειας της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα. Στο δείπνο παρίστανται ο Πρόεδρος των Ολυμπιακών Αγώνων της Ισπανίας κ. Πασκάλ, ο εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού Ιωάννης Κουβάτσος, ο διευθυντής Σχολών της ΕΟΥΔΑ Μανόλης Παπαγρηγοράκης και ο εκπαιδευτής της ΕΟΥΔΑ Γιώργος Δερβίσης. Ο Ιωάννης Κουβάτσος βεβαίωσε ότι θα αναγνωριστεί η αθλητική ναυαγοσωστική με νόμο.

Το 1978, η δημοσιογράφος Σοφία Βούλτεψη, ρώτησε τον Λουκά Μπισταράκη: «Πότε θα αναγνωριστεί ως επίσημο άθλημα η ναυαγοσωστική;» Ο Μπισταράκης της απάντησε: «Ίδρυσα πρόσφατα την Πανελλήνια Ένωση Ναυαγοσωστών και ανέθεσα την διεύθυνση της στην Αικατερίνη Γεωρούλα που δυστυχώς πέθανε πρόωρα. Σε 3-4 μήνες θα αναγνωριστούμε ως επίσημο άθλημα και για πρώτη φορά η χώρας μας θα πάρει μέρος στους παγκόσμιους αγώνες ναυαγοσωστικής που θα γίνουν το Λονδίνο στις 8 Ιουλίου 1978».

Το 1981, οργανώνονται ναυαγοσωστικοί αγώνες με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Τμήμα Πατρών). Τους διοργανώνουν ο Λουκάς Μπισταράκης και ο Χρήστος Γάτσης παρουσία του Προέδρου του ΕΕΣ Ορέστη Λουρίδη, του Γ.Γ. Γκολφίνου Πετμεζά και του Προέδρου του Ερυθρού Σταυρού Φρανφούρτης κ. Κλίνγκεν.


Αναλαμπές Εντός και Εκτός Ελλάδας
Η Αναγνώστου, 1η στη
"Μεταφορά Ανδρεικέλου"
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων.
Το 1990, η Ρένα Αναγνώστου με συνολικά 5 συναθλητές, εκπροσωπούν το Δήμο Αθηναίων στην ναυαγοσωστική και στην κολύμβηση, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα βετεράνων αθλητών όλων των αθλημάτων. Στο αγώνισμα «Μεταφορά Ανδρεικέλου» οι υπόλοιποι Έλληνες δεν τα καταφέρνουν. Η Ρένα μιμούμενη τον μεγαλύτερο σε ηλικία αθλητή, έναν 80-χρονο από το Μαρόκο, τερματίζει πρώτη μαζί με άλλη μια αθλήτρια. Λίγο αργότερα, στην δεύτερη προκριματική σειρά αθλητριών, η Μαροκινή προσπαθεί να βγάλει το ανδρείκελο από τον πυθμένα, αλλά της τελειώνει ο αέρας και βγαίνει στην επιφάνεια. Η Ρένα βουτάει στο νερό και ρυμουλκεί την αθλήτρια, ενώ στο κολυμβητήριο αντηχεί το «Hellas, Hellas» από αθλητές που επικροτούν την ενέργ
ειά της. 

Το 1998, ο Στάθης Αβραμίδης και η Ελευθερία Αβραμίδου συμμετέχουν στον διαγωνισμό βετεράνων ναυαγοσωστών «Iron Guard» στην Αγία Νάπα της Κύπρου, όπου συμμετέχουν ναυαγοσώστες από 7 χώρες. Ο Στάθης κατατάσσεται 3ος και η Ελευθερία 2η στις γυναίκες και 11η στην γενική κατάταξη (αντρών-γυναικών). 

Ο Λέανδρος Στεφανάκης
σε αγώνες στην Βουλγαρία.
Το 1996, τον Ιούνιο, ο Λέανδρος Στεφανάκης συμμετέχει σε αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής ανοιχτής θαλάσσης, που συνδιοργανώνει η Εθνική Αθλητική Ακαδημία Σόφιας με τον Βουλγάρικο Ερυθρό Σταυρό. Οι αγώνες διεξήχθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα του Νεσεμπάρ Βουλγαρίας. 

Το 1998, στις 19 Ιουλίου, η Νιόβη Σαχινιάν και η Βάνια Βήχου της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής, οργανώνουν αγώνες ναυαγοσωστικής ανοιχτής θαλάσσης με τη συμμετοχή περίπου 60 ατόμων κυρίως από την σχολή τους και την παρουσία ΜΜΕ [άρθρο].

Απονομή στους αγώνες ναυαγοσωστικής.
Το 1998,  στις 1-2 Αυγούστου, ο Ναυτικός Όμιλος Χανίων, με ενορχηστρωτή τον Στέλιο Ξενάκη, διοργανώνει αγώνες με την ονομασία «1οι Πανελλήνιοι Αγώνες Ναυαγοσωστικής» (της προ-ΕΟΥΔΑ περιόδου). Οι αγώνες τελούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στα Χανιά της Κρήτης. Σε αυτούς, συμμετείχαν ναυαγοσώστες από όλη την Ελλάδα που αγωνίστηκαν σε στίβο ανοιχτής θαλάσσης και πισίνας. Η διοργάνωση ήταν μια αφορμή συνάντησης ναυαγοσωστών από όλη την Ελλάδα και μια προσπάθεια να τεθούν βάσεις για την εξέλιξη της ναυαγοσωστικής ιδέας στην χώρα μας [άρθρο].

Το 1999, δύο νεαροί φοιτητές που σπουδάζουν στην Αγγλία, ο Στάθης Αβραμίδης και η Ελευθερία Αβραμίδου καλούνται σε κλιμάκιο Εθνικής Ομάδας του Royal Life Saving Society UK, έπειτα από πρόσκληση του ομοσπονδιακού προπονητή αθλητικής ναυαγοσωστικής (και 13 φορές πρωταθλητή Αγγλίας στην κατηγορία Βετεράνων), Geoff Wood. Η Ελευθερία κάνει καλούς χρόνους στην προπόνηση εξαιτίας του αθλητικού της παρελθόντος ως 25 φορές πρωταθλήτριας κολύμβησης και τεχνικής κολύμβησης με τις ομάδες του Ολυμπιακού και Ν.Ο. Βουλιαγμένης, αλλά δεν μπορεί να επιλεχτεί γιατί δεν είναι Αγγλίδα.

Το 2000, ο Στάθης Αβραμίδης, καταλαμβάνει την 3η θέση (με διαφορά εκατοστών του δευτερολέπτου από τον δεύτερο) στο ομαδικό αγώνισμα «Σκυταλοδρομία Κολύμβησης και Ρυμούλκησης» ως αθλητής της ομάδας Kirkstall Sport Centre, στο πρωτάθλημα του Leeds City Council για επαγγελματίες ναυαγοσώστες.

Το 2000, ο Στάθης Αβραμίδης, καταλαμβάνει την 4η θέση ως βοηθός προπονητή της Αγγλικής ομάδας South Leeds Lifesavers στο πολυεθνικό τουρνουά αθλητικής ναυαγοσωστικής, στο Wexford της Ιρλανδίας.

Το 2000, οι ναυαγοσώστες Θάνος Σακκάς, Νίκος Γιοβανίδης, Εριέτα Παϊδούση, Χρήστος Γιαννέλος, συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής "Rescue 2000" στην Αυστραλία ως "Kalithea Lifeguard Club".

Το 2001, ο Στάθης Αβραμίδης συμμετέχει ως κριτής στους προκριματικούς αγώνες του Εθνικού Πρωταθλήματος στο Selby της Αγγλίας και παραλαμβάνει έπαινο για την προσφορά του.

Το 2001 στις 10 Ιουνίου, το Αθηναϊκό Ινστιτούτο Ναυαγοσωστικής (ΑΘΙΝΝΑ) διοργανώνει για τρίτη φορά τουρνουά ναυαγοσωστικής στο Καράβι του Σχοινιά.

Το 2001, η Ένωση Ελλήνων Ναυαγοσωστών, διοργανώνει αγώνες ναυαγοσωστικής με τίτλο «2οι Πανελλήνιοι Αγώνες Ναυαγοσωστικής» (της προ-ΕΟΥΔΑ περιόδου) στην Θεσσαλονίκη. Επικεφαλής της διοργάνωσης είναι ο Χάρης Μπέλλιος [άρθρο].

Το 2001, ο Στάθης Αβραμίδης, τιμάται με το "The Aussie Barra's" από τον επικεφαλής της εθνικής ομάδας αθλητικής ναυαγοσωστικής της Αυστραλίας, Les Mole, για την συνεισφορά του στην εθνική ομάδα Αυστραλίας (Royal Life Saving Society Australia) κατά τους Κοινοπολιτειακούς αγώνες που διεξήχθησαν στο Eastborne της Αγγλίας.

Το 2002 ο Στάθης Αβραμίδης και η Ελευθερία Αβραμίδου συμμετέχουν στον αγώνα αθλητικής ναυαγοσωστικής που διοργανώνει ο Αγγλικός σύλλογος South Leeds Lifesaving Club και κατατάσσονται 2ος και 5η αντίστοιχα σε σύνολο 62 αθλητών.

To 2003, στις 19 Ιουλίου, ο Γιώργος Τζίκας και ο Τάσος Δοντάς συμμετέχουν στο σεμινάριο «Coaching in Lifesaving Sports» που διοργανώθηκε από το ILS/ILSE στο Prerow της Γερμανίας.

Το 2006, με άδεια από τον ΕΕΣ, 4 ναυαγοσώστες συνθέτουν Ελληνική εθνική αποστολή αθλητικής ναυαγοσωστικής, που συμμετέχει στους Παγκόσμιους Αγώνες ανοιχτής θαλάσσης της Αυστραλίας «Rescue 2006» με ανάθεση (δηλαδή χωρίς την πραγματοποίηση Πανελλήνιων αγώνων). Ο Κωνσταντίνος Μπακανδρέας αποκλείστηκε σε 2 αγωνίσματα, και τερμάτισε με τον 47ο καλύτερο χρόνο (02:59:80) σε σύνολο 57 αθλητών που αγωνίστηκαν σε 7 σειρές στο αγώνισμα «200m Super Lifesaver». Η Αντωνία Χέλμη, ακυρώθηκε στα 100μ «Μικτής Διάσωσης», και αγωνιζόμενοι μαζί με τους Νίκο Γιοβανίδη και Ευγενία Κατσαρού εγκατέλειψαν την προσπάθεια πριν τερματίσουν στο «Beach Sprint».

Το 2007 ο ΕΕΣ μετάφρασε το εγχειρίδιο αγώνων αθλητικής ναυαγοσωστικής του ILS.


Σεμινάριο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής του ΕΕΣ.
Το 2008, πραγματοποιείται σεμινάριο για αθλητές και διαιτητές αθλητικής ναυαγοσωστικής θαλάσσης και πισίνας στην Πάτρα από την Σχολή Ναυαγοσωστικής του ΕΕΣ. Το παρακολούθησαν πολλά μέλη του ΕΕΣ από  την Ελλάδα. Εκπαιδευτής ήταν ο Frans Kenis, Mέλος της Αθλητικής Επιτροπής ILS/ILSE και Πρόεδρος του Κολεγίου Κριτών ILSE.

Το 2010, στις 18-20 Ιουνίου, ο Σαμαρείτης του ΕΕΣ, Γιώργος Τζίκας, συμμετέχει στο σεμινάριο «International Referee B Pool and Open Water» και πιστοποιείται ως Διεθνής Κριτής από την Διεθνή Ομοσπονδία Διάσωσης στο Brasschaat του Βελγίου.

Το 2010, στις 2-17 Οκτωβρίου, η Ελένη Γιαννοπούλου του ΕΕΣ, συμμετέχει με ανάθεση στους παγκόσμιους αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής «Rescue 2010» στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Το 2011, υπογράφεται σύμβαση εργασίας και λαμβάνεται η απόφαση καλλιέργειας επίσημα της αθλητικής ναυαγοσωστικής από την ΕΟΥΔΑ. Την σύμβαση υπογράφουν ο Κώστας Αναγνώστου (Α Αντιπρόεδρος ΕΟΥΔΑ), ο Δρ Στάθης Αβραμίδης (Ομοσπονδιακός Διευθυντής) και η Ελευθερία Αβραμίδου (Ομοσπονδιακή Προπονήτρια).

Ο Δρ. Αβραμίδης παραλαμβάνει Βραβείο
Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη 
για την ταινία "Ode to Lifesaving Joy"
Έκτοτε, η Ομοσπονδία έθεσε υπό την αιγίδα της: (α) 2 Ελληνικές ημερίδες ναυαγοσωστικής, (β) 2 διεθνή συνέδρια ναυαγοσωστικής και υγρού στίβου (Ισπανία, Αμερική), (γ) τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα για τον πνιγμό με άδεια από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, (δ) την τηλεοπτική στήλη «Πρόληψη & Διάσωση», (ε) το ντοκιμαντέρ «Ωδή στην Χαρά της Διάσωσης», (στ) 2 βιβλία («Εγχειρίδιο Αγώνων» και το παραμύθι «Μια Ευκαιρία Για Παιδιά»), ενώ ετοιμάζεται να οργανώσει Σεμινάριο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής για προπονητές, κριτές, χρονομέτρες και το κοινό.

Τουρνουά Αθλητικής Ναυαγοσωστικής
της Παγκρήτιας Σχολής Ναυαγοσωστικής. To 2012, στις 26-27 Μαϊου, η Παγκρήτια Σχολή Ναυαγοσωστικής σε συνεργασία με τον Δήμο Μαλεβιζίου στην Κρήτη, διοργάνωσαν Τουρνουά Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ανοιχτής θαλάσσης. Οι αγώνες φιλοδόξησαν να ονομαστούν «3οι Πανελλήνιοι Αγώνες Ναυαγοσωστικής» (της προ-ΕΟΥΔΑ περιόδου), αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό μια που σε αυτούς αγωνίστηκαν τελικά αθλητές μόνο από την διοργανώτρια σχολή και την σχολή Lifeguard Hellas. Το οργανωτικό μέρος ανέλαβε ο Μανόλης Μακριδάκης και την διοργάνωση των αγώνων η Μάνια-Μαρία Μπικώφ με επιτυχία. Οι αγώνες διεξήχθησαν ομαλά σε ένα πρωινό [άρθρο].

Το 2012, στις 10 Οκτωβρίου 2012, ο Αντιπρόεδρος της ΕΟΥΔΑ Κώστας Αναγνώστου, στην «Ημερίδα Μνήμης-Τιμής του Χθες και του Σήμερα», τονίζει την σημασία της μελλοντικής συνεργασίας της ΕΟΥΔΑ με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την καλλιέργεια της αθλητικής ναυαγοσωστικής και την συμμετοχή σε παγκόσμιους αγώνες. Μια συνεργασία που μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί ακόμα επίσημα.

Το 2013, η Ελεονώρα Χατζηπασχάλη παραλαμβάνει «Τιμητικές Ευχαριστίες» από την Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας- Αθλητικής Αλιείας και το «Πιστοποιητικό της Κοινωνίας των Φίλων» από την Βρετανική Βασιλική Εταιρεία Διάσωσης.

Το 2013, ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του υπό έκδοση παιδικού παραμυθιού «Μια Ευκαιρία Για Παιδιά» υπό την αιγίδα της ΕΟΥΔΑ και άλλων οργανισμών. Μεταξύ άλλων, κάνει έμμεση αναφορά στην σημασία του «ευ αγωνίζεσθαι», σε αγώνες ταχύτητας στο νερό, την διάσωση και πρώτη βοήθεια. Βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα από την ζωή του σκηνοθέτη της τηλεοπτικής σειράς “Μπέιγουοτς” Γκρεγκ Μπόναν και της γυναίκας του και σεναριογράφου, Τέι Κόλινς. Ο Γκρεγκ έγραψε στον συγγραφέα του παραμυθιού: «Ουάου! Φανταστικό! Στάθη μόλις γύρισα από το Κέιπ Τάουν και το παραμύθι σου με περίμενε! Είναι τόσο όμορφο και φανταστικό αυτό που έκανες για μας! Η Τέι ξέσπασε σε δάκρυα.. και γέλια ενώ μου το διάβαζε στο αυτοκίνητο, καθώς επιστρέφαμε από το αεροδρόμιο στο σπίτι, μόλις ανοίξαμε το δέμα σου. Δεν μπορούμε να σε ευχαριστήσουμε αρκετά. Ευχαρίστησε τον σκιτσογράφο σου Νίκο που είναι τόσο ταλαντούχος! Είσαι τόσο ταλαντούχος… ΤΩΡΑ πρέπει να έρθεις στο Κέιπ Τάουν να με δεις! Με πολλές ευχές και πρωτοφανή εκτίμηση, Γκρεγκ».

Το 2013, συνεχίζεται η προσπάθεια διερευνητικών επαφών μεταξύ εκπροσώπων της ΕΟΥΔΑ και του ΕΕΣ με σκοπό την καλλιέργεια της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα. Η προσωρινή κατάργηση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΣ δυσχεραίνει την επισημοποίηση της συνεργασίας με την υπογραφή μνημονίου που ευελπιστείτε να υπάρξει στο μέλλον.


Ορισμένοι από τους 150 συμμετέχοντες του
Σεμιναρίου Αθλητικής Ναυαγοσωστικής.
To 2014, στις 22-23 Μαρτίου, η ΕΟΥΔΑ οργανώνει Σεμινάριο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής για Προπονητές, Κριτές και Αθλητές στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων υπό την αιγίδα 8 σημαντικών κυβερνητικών και μη-κυβερνητικών οργανισμών. Συμμετέχουν περίπου 150 άτομα. Η εκδήλωση έχει τεράστια ανταπόκριση από ομιλητές, επισήμους, τιμώμενα πρόσωπα και το κοινό.

Γνώσεις Αθ/Να από απόσταση στην ιστοσελίδα του
International Swimming Hall of Fame.
Το 2014, τον Μάιο, ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης, οργανώνει το πρόγραμμα από απόσταση του Ιnternational Swimming Hall of Fame, που δίνει την ευκαιρία απόκτησης γνώσεων και βεβαίωσης επίτευξης σε διάφορα μαθήματα, μεταξύ των οποίων και της ΑθΝα. Κάνε κλικ εδώ.

Απονομή βεβαιώσεων παρακολούθησης του προγράμματος
ασφάλειας στο νερό υπό την αιγίδα πολλών οργανισμών.
Το 2014, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χιλιάδες παιδιά διδάσκονται μεταξύ άλλων, αθλητική ναυαγοσωστική, ως μέρος του προγράμματος "Πνιγμός: Πρόληψη, Διάσωση, Φροντίδα" που τελεί υπό την αιγίδα των οργανισμών ΕΟΥΔΑ, ΚΕΕΛΠΝΟ, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Princess Charlene of Monaco Foundation, International Swimming Hall of Fame. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος, χάρη στην ευγενική χορηγία της Πριγκίπισσας H.S.H. Charlene του Μονακό. Διδάσκει ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης.

Το 2014, ολοκληρώνεται το Εγχειρίδιο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής που μετάφρασαν οι ναυαγοσώστριες Σωτηρία Μπούζα (ΑΘΙΝΝΑ) και η Νικολέτα Παζαρά (ΕΕΣ) βασιζόμενες στο πρωτότυπο του Royal Life Saving Society UK και επιμελήθηκε ο Δρ Στάθης Αβραμίδης.

To 2014, τον Ιούνιο, εισάγεται το 
εξ' αποστάσεως πρόγραμμα για λήψη βεβαίωσης Προπονητή και Κριτή/Χρονομέτρη Αθλητικής Ναυαγοσωστικής της ΕΟΥΔΑ.Στις 9 και 26 Ιουνίου 2014, ο Βασίλης Πλέκης αγωνίστηκε στο “1st Annual St. John County Lifeguard Competition”, που διοργάνωσε το St. John County Competition Team στο St. Augustine Beach, Florida. Στο αγώνισμα “Board Race” κατατάχθηκε 13ος σε σύνολο 20 αθλητών και στο αγώνισμα “Run–Swim–Run” κατατάχθηκε 11ος σε σύνολο 25 αθλητών. Στο αγώνισμα "4x100m Beach Sprint", κατέλαβε την 1η θέση μεταξύ 7 αθλητών.

Στις 14 Ιουνίου 2014, ο Βασίλης Πλέκης αγωνίστηκε στο “Jacksonville Beach Lifeguard Competition” που διοργανώθηκε από το Jacksonville Beach Competition Team στο Jacksonville της Florida.  Στο αγώνισμα “4x100m Beach Sprint” η ομάδα του κατέλαβε την 3η θέση σε σύνολο 15 ομάδων. 


Στις 13 Ιουλίου 2014, Ο Βασίλης Πλέκης αγωνίστηκε στο “South Atlantic Regional Lifeguard Competition” που διεξήχθηκε στο North Myrtle Beach, SC. Στο αγώνισμα “Landline” κατέλαβε την 4η θέση μεταξύ 16 αθλητών στους τελικούς. 


Τον Αύγουστο στις 7-10, 2014, ο Βασίλης Πλέκης αγωνίστηκε με την ομάδα του “Jacksonville Beach Competition Team” στο ετήσιο πρωτάθλημα “2014 USLA National Lifeguard Championship” για ΑθΝα ανοιχτής θαλάσσης, στην Virginia Beach, VA.  Στο αγώνισμα “800m Surfboaτ” κατατάχθηκε 15ος σε σύνολο 16 αθλητών. Στο αγώνισμα “4x100m Beach Sprint”, κατατάχθηκε 6ος ανάμεσα σε 12 αθλητές. Στο “Taplin Relay” ήταν 16ος σε σύνολο 32 ομάδων. Συνολικά η ομάδα “Jacksonville Beach Competition Team”, κατατάχθηκε 5η σε όλη την Αμερική.

Τον Αύγουστο του 2014, σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό, προβάλλεται το κοινωνικό μήνυμα: "Έλληνα Προφυλάξου". 


Στις 15 Μαΐου, πραγματοποιείται η δράση "Ασφαλής Ελλάδα", με σκοπό να ευαισθητοποιήσει χιλιάδες παιδιά δημοτικού σχολείου στην ασφάλεια στο νερό και την ΑθΝα. Η δράση τελεί υπό την αιγίδα του Υπ. Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, της ΓΓΔΥ-Υπ. Υγείας, ISHOF, ΕΟΥΔΑ, Διεθνών Βραβείων Guisseppe Sciacca, Princess Charlene of Monaco Foundation.
Το καλοκαίρι του 2015, η ΓΓΔΥ-Υπ. Υγείας, συνθέτει το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό. Έχει την αρωγή και στήριξη των Ιδρυμάτων του Σκηνοθέτη του Μπέιγουοτς και της Πριγκίπισας του Μονακό, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΣΔΥ, ΕΟΥΔΑ, ΠΕΝΕΛΦΑ, ΠΙΣ, ΣΕΕΔΑ, ISHOF και των Διεθνών Βραβείων Guisseppe Sciacca. Περιλαμβάνει μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων και μάθηση από απόσταση.


Η Γέννηση της Αθλητικής Ναυαγοσωστικής
Τον Νοέμβριο του 2015, πραγματοποιείται το 1ο επίσημο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής στη μνήμη του Μιχαήλ Πασχαλάκη στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Γέρακα. Συμμετέχουν 134 αθλητές όλων των ηλικιών από 7 αθλητικούς συλλόγους. Διοργανωτής είναι η ΕΟΥΔΑ. Το Υπουργείο Υγείας προσφέρει στήριξη και άλλοι 7 φορείς την αιγίδα τους.


Στις 12 Απριλίου 2016, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εγκρίνει την εκπόνηση των δράσεων "Ασφαλής Ελλάδα" και "Μια Ευκαιρία στα Παιδιά" της ΕΟΥΔΑ με τη στήριξη συνολικά 17 οργανισμών από όλο τον κόσμο. Οι δράσεις διατίθενται δωρεάν σε όλα τα παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στις 19 Απριλίου 2016, ο Σκηνοθέτης του Baywatch, Greg Bonann, αφού ενημερώθηκε για την έκδοση του παιδικού παραμυθιού, "Μια Ευκαιρία στα Παιδιά", στέλνει στον Στάθη Αβραμίδη το μήνυμα "συγχαρητήρια και σε ευχαριστώ!"


Στις 24 Απριλίου 2016, στο πλαίσιο του Blue Money Show, πραγματοποιείται η εκδήλωση "Δράσεις Πρόληψης Ατυχημάτων στο Νερό και Πνιγμών" από τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, με την αιγίδα σημαντικών φορέων. 

Στις 19 Νοεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε το 2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής με τη συμμετοχή 12 φορέων (PCMF, IAGS, SWS, IWSF, ΠΙΣ, ΠΕΝΕΛΦΑ, ΚΕΕΛΠΝΟ, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ΣΕΕΔΑ και του Δήμου Αλίμου). Παραβρέθηκε η εκπρόσωπος του Ιδρύματος της Πριγκίπισσας Charlene του Μονακό, Kim Jarvis.


Ένταξη στο Πανεπιστήμιο και στις Ένοπλες Δυνάμεις
Στις 29 Ιουνίου 2016, ο Τομέας Υγρού Στίβου της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφασίζει να εντάξει στο πρόγραμμά του το μάθημα της αθλητικής ναυαγοσωστικής και το προτείνει στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος. 

Στις 12 Ιουλίου 2016, η Κοσμητεία της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), αποφασίζει να εντάξει στο πρόγραμμα σπουδών της επίσημα την αθλητική ναυαγοσωστική ως μάθημα επιλογής.

Τον Οκτώβριο του 2016, η αθλητική ναυαγοσωστική διδάσκεται επίσημα ως μάθημα επιλογής στη ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Διδάσκων είναι ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης. Οι φοιτητές ολοκληρώνουν με επιτυχία την φοίτηση του εξαμήνου αποκτώντας πλούσιες εμπειρίες (πρακτική σε κολυμβητήρια, συμμετοχή στο 2ο πανελλήνιο πρωτάθλημα και στο Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό). Από όσο είναι γνωστό, άλλα 2 πανεπιστήμια στον κόσμο προσφέρουν γνώσεις αθλητικής ναυαγοσωστικής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο τέλος του εξαμήνου, πραγματοποιείται επίδειξη αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Χριστουγεννιάτικη Εορτή του Τομέα Υγρού Στίβου [video].

Τον Μάιο του 2017, με τη βοήθεια του Δρ. Μιχάλη Στούμπου-Λεονταρίδη, ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης πραγματοποιεί Σεμινάρια Αθλητικής Ναυαγοσωστικής, στη ΣΕΦΑΑ-ΑΠΘ, προσκαλεσμένος από τον Δρ. Δημήτρη Λούπου και στη ΣΕΦΑΑ-Σερρών, προσκαλεσμένος από τον Δρ. Γιώργο Μαυρίδη.

Στις 10 Ιουνίου 2017, η αθλητική ναυαγοσωστική μπαίνει ως άθλημα στο Πρωτάθλημα Κολύμβησης και Τουρνουά Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ενόπλων Δυνάμεων - Σωμάτων Ασφαλείας. Συμμετέχουν αρκετοί αθλητές, μεταξύ των οποίων παγκόσμιοι πρωταθλητές και ολυμπιονίκες [άρθρο].


Διεθνείς εξελίξεις ... νέες ευκαιρίες! 
Από το καλοκαίρι του 2017 και έκτοτε διάφορα γεγονότα σηματοδοτούν μια πολλά υποσχόμενη πορεία για την θετική εξέλιξη της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα. 

Στις 8 Αυγούστου 2017, ο Πρόεδρος/Διευθύνων Σύμβουλος του International Swimming Hall of Fame, Bruce Wigo, δίνει την εφ' εξής αιγίδα στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ναυαγοσωστικής της ΕΟΥΔΑ [άρθρο].

Στις 9-12 Αυγούστου 2017, ο Στάθης Αβραμίδης συμμετέχει άνευ αγωνιστικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση εμπειριών στο United States Lifesaving Association Lifeguard Championship 2017. Αγωνίζεται σε 2 από τα αρχικά 4 αγωνίσματα που είχε δηλώσει λόγω τραυματισμών, και τερματίζει 5ος στο αγώνισμα "Τρέξιμο-Κολύμπι-Τρέξιμο" [άρθρο]. Πλήθος παραγόντων και αθλητών ενημερώνονται για το καθεστώς της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα και τις προσπάθειες της ΕΟΥΔΑ.

Στις 18 Αυγούστου, πραγματοποιείται το "Conference on Near-Death Experiences while Drowning" από το International Swimming Hall of Fame. Ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης (Συμπρόεδρος) παρουσιάζει αναρτημένη εργασία με την ιστορική εξέλιξη της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα [άρθρο]. 

Στις 26 Αυγούστου 2017, ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης παραλαμβάνει για να το παραδώσει στην συνέχεια στον Dr. Klaus Wilkens, (Επίτιμο Ισόβιο Πρόεδρο International Life Saving Federation of Europe), "G. Harold Martin Award 2017" από το International Swimming Hall of Fame [άρθρο].

Στις 14-15 Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία το 3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής (Άλιμος, Βάρκιζα) υπό την αιγίδα σημαντικών οργανισμών. Τιμάται ο Επίτιμος Ισόβιος Πρόεδρος του International Life Saving Federation of Europe, Dr. Klaus Wilkens, και ο "πατέρας" της Ελληνικής επαγγελματικής ναυαγοσωστικής, Λουκάς Μπισταράκης, για το έργο τους. Διεξάγονται περισσότερα αγωνίσματα, σε πισίνα, άμμο, θάλασσα στα οποία συμμετέχουν αθλοσώστες 14 συλλόγων [άρθρο].


2018: Το έτος που το άθλημα μπήκε στην "εντατική"
Στις 27-7-2018, παραμονές του 4ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ναυαγοσωστικής, και ενώ έχουν εξασφαλιστεί άδειες και αιγίδες από αρκετούς φορείς, η υπογράφουσα ηγεσία της eουδα, στέλνει επιστολή στον Δρ. Αβραμίδη με το εξής περιεχόμενο: "Κατόπιν νεωτέρων εξελίξεων και τεχνικών προβλημάτων [..] αναστέλλει το 4ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής  και [...] αποποιείται των δραστηριοτήτων σας σχετικά με την αθλητική ναυαγοσωστική" (αρ. πρωτ. 7268/24-7-2018). Ο Αβραμίδης αποχωρεί από την ομοσπονδία. Έκτοτε το άθλημα μπαίνει σε περιδίνηση και εσωστρέφεια για αρκετούς μήνες.Μετά την καταιγίδα βγαίνει το ουράνιο τόξο
Για την επιβίωση του αθλήματος, ο Αβραμίδης αναζητά διεξόδους δραστηριοποίησης σε άλλους φορείς. Η Τριτοβάθμια εκπαίδευση, έρχεται ως "από μηχανής θεός" να σώσει την κατάσταση. Μετά από ένα ανενεργό 2018, το 2019 μπαίνει με δύο ιστορικές διοργανώσεις. 


Στις 30-31/3/2019, γράφεται ιστορία με την συμμετοχή της πρώτης Ελληνικής ομάδας (ΣΕΦΑΑ Αθηνών) που αγωνίστηκε σε πανεπιστημιακό πρωτάθλημα αθλητικής ναυαγοσωστικής εκτός συνόρων, αποσπώντας μετάλλιο και κερδίζοντας τον θαυμασμό των ξένων αποστολών για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αγωνίστηκε στο Swansea, UK. Τρεις Έλληνες (Γιώργος Γάγκος, Γιάννης Χαλκιαδάκης, Ιάκωβος Χασάπης) και ένας Κύπριος (Φλουρής Χατζηγεωργίου) κατακτούν την 3η θέση στο αγώνισμα "4x10μ Ρίψης Σχοινιού". O προπονητής της ομάδας, Αβραμίδης προτείνει στους διοργανωτές την σύσταση Διεθνούς Πανεπιστημιάδας Αθλητικής Ναυαγοσωστικής, και όλη η αίθουσα επευφημεί την ιδέα [άρθρο].

Στις 21.4.2019, λαμπρή σελίδα στην ιστορία του Ελληνικού αθλητισμού έγραψε το ΤΕΦΑΑ Αθηνών διοργανώνοντας πανεπιστημιακούς αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής. Συμμετέχουν φοιτητές από τα 4 εκ των 5 ΣΕΦΑΑ της Ελλάδας. Όλοι οι συμμετέχοντες ενθουσιάζονται και υπόσχονται να συμμετάσχουν στο μέλλον σε παρόμοιες διοργανώσεις. [άρθρο]


Σημείωση: Όσοι έχουν συμμετοχή σε δραστηριότητα  αθλητικής ναυαγοσωστικής, να επικοινωνήσουν με τον Στάθη Αβραμίδη για τη διόρθωση ανακριβειών και τον εμπλουτισμό  της ιστορικής αναφοράς. 

Πηγή

  1. Αβραμίδης, Σ. (2017). Ιστορική Εξέλιξη της Αθλητικής Ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα. Στον: Αβραμίδη, Σ. (Επ.). Αθλητική Ναυαγοσωστική (σελ. 27-233). Αθήνα: Εκδόσεις Σταμούλη Α.Ε.
  2. Αβραμίδης, Σ. (2019). Αθλητική Ναυαγοσωστική. Διαθέσιμο online στο https://sportlifesaving.blogspot.com/p/blog-page.html