ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στήριξαν το 3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής 11 Σχολές Ναυαγοσωστικής




3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής 
με τη Στήριξη 11 Σχολών Ναυαγοσωστικής 


Άλιμος-Βάρκιζα 13-15/10/2017. Έντεκα σχολές ναυαγοσωστικής στήριξαν το 3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής που διεξήγαγε η ΕΟΥΔΑ, γεγονός που σημαίνει ότι η αθλητική ναυαγοσωστική εδραιώνεται όσο περνάει ο χρόνος.

Το πρωτάθλημα είχε την φυσική και/ή ηθική υποστήριξη 12 εκπροσώπων σχολών ναυαγοσωστικής.  Άλλοι συμμετείχαν βοηθητικά, άλλοι κατέβασαν ομάδα και άλλοι εξέφρασαν τις ευχές και την πίστης τους για την αξία του πρωταθλήματος υποσχόμενοι ενεργό συμμετοχή στο μέλλον. Αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 20 σχολές ναυαγοσωστικής, είναι ελπιδοφόρο ότι σημαντικός αριθμός σχολών, επικροτεί την προσπάθεια ανάπτυξης και διάδοσης του αθλήματος. Παρακάτω ακολουθούν οι ευχές των εκπροσώπων τους:

Βάνια Βήχου
Ιδρύτρια Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής (ΠΑ.ΣΧ.ΝΑ.)
Πρόεδρος Ναυαγοσωστικού Ομίλου Ελλάδας (Ν.Ο.ΕΛ.)
Το φετινό πρωτάθλημα ήταν πολύ καλύτερο από όλα τα προηγούμενα. Στηρίζουμε την προσπάθεια της ΕΟΥΔΑ για την ανάπτυξη αυτού του τόσο σημαντικού αθλήματος. Οι ναυαγοσώστες πρέπει να διατηρούνται όλο το χρόνο σε εγρήγορση και φυσική κατάσταση και η αθλητική ναυαγοσωστική είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό. Ο κλάδος της ναυαγοσωστικής αναζητούσε εδώ και χρόνια ένα οργανισμό ομπρέλα για να στεγάσει την αθλητική ναυαγοσωστική. Οι προσδοκίες και η αναμονή μας διαψεύστηκε από όσους θεσμικά θα έπρεπε να στηρίξουν κάθε Ελληνική προσπάθεια αλλά ευτυχώς που επιβραβεύτηκε από το έργο της ΕΟΥΔΑ. Θα είμαστε αρωγοί και θα συμμετέχουμε σε κάθε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής, ενθαρρύνοντας κάθε σχολή και κάθε αθλητικό σωματείο υγρού στίβου να μας μιμηθεί. 


Βαγγέλης Τσαμπάζης
Ιδρυτής/Διευθυντής, Ναυαγοσωστική Ακαδημία Βορείου Ελλάδας
Αντιπρόεδρος, Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας
Στη ζωή μου είχα δύο όνειρα γύρω από τη ναυαγοσωστική. Το πρώτο ήταν να ενώσω της σχολές ναυαγοσωστικής. Τα κατάφερα ιδρύοντας την Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας. Το δεύτερο ήταν να καθιερωθεί η ναυαγοσωστική ως άθλημα. Πριν χρόνια ίδρυσα το αθλητικό σωματείο που είχε την χαρά της συμμετοχής στα πανελλήνια πρωταθλήματα της ΕΟΥΔΑ. Έχει μεγάλη σημασία να στηριχθεί από όλους μας αυτή η προσπάθεια. Ανεξάρτητα από το αν ασχολούμαστε επαγγελματικά, αθλητικά ή εθελοντικά με τη ναυαγοσωστική, η ενδυνάμωση αυτού του αθλήματος θα αποτελέσει την καλύτερη διαφήμιση για όλους μας. Ο αθλητισμός και το νερό έχουν την τάση να προσελκύουν τα βλέμματα. Η συμμετοχή μας σε αυτόν θα ισχυροποιήσει αυτό που πρεσβεύουμε. Ελπίζω όλοι οι συνάδελφοί μου να το συνειδητοποιήσουν έγκαιρα, ιδίως όσοι στο παρελθόν το υποστήριζαν με μεγάλα λόγια και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν. Στηρίζω την προσπάθεια και θα αποτελέσω μοχλό θετικών εξελίξεων στην Βόρεια Ελλάδα για τη διάδοσή της! 

Θεολόγης Εμμανουηλίδης
Ιδρυτής/Διευθυντής, Ναυαγοσωστική Σχολή Μακεδονίας
Τα τελευταία χρόνια διαβάζω και ακούω πολλά και ευχάριστα για την αθλητική ναυαγοσωστική. Είχα την χαρά να τα δω από κοντά, φιλοξενώντας τον Στάθη Αβραμίδη στην σχολή μου, όπου έκανε παρουσίαση των αγωνισμάτων στους μαθητές μου αλλά και στη ΣΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης σε ένα σεμινάριο κανονισμών που διοργανώθηκε για τους φοιτητές. Ενθουσιάστηκα. Κατανόησα την σημασία του αθλήματος για τον κλάδο μας. Οι μαθητές της σχολής  μου περιμένουν με ανυπομονησία την αναγνώριση του αθλητικού μας σωματείου, ώστε να κατέβουν με τα χρώματα της σχολής μας στο επόμενο πρωτάθλημα. Συγχαίρω και στηρίζω αυτή την προσπάθεια που αξίζει τον σεβασμό όλων μας. Ραντεβού στο 4ο Πανελλήνιο για να αγωνιστούμε όλοι μαζί με πνεύμα ευ αγωνίζεσθαι (ένα πνεύμα που θα έπρεπε να μας διακατέχει και στην επαγγελματική ναυαγοσωστική).

Στέλιος Ξενάκης
Συνιδρυτής, Σύγχρονη Ναυτική Εκπαίδευση
Έχω υπάρξει κολυμβητής, επικεφαλής εθελοντικής ναυαγοσωστικής ομάδας, ιδιοκτήτης σχολής ναυαγοσωστικής και τα τελευταία χρόνια ενεργός αθλοσώστης. Την περασμένη δεκαετία συνδιοργάνωσα πρωτάθλημα ναυαγοσωστικής και γνωρίζω από πρώτο χέρι την σημασία και τις δυσκολίες που έχει η διεξαγωγή του. Είναι μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι στις μέρες μας, διεξάγεται ένα πρωτάθλημα με όρους πρωταθλήματος (κριτές, χρονομέτρες, αθλητικά σωματεία, κανονισμούς κτλ). Για όσους μπερδεύονται, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι άλλο είναι μια σχολή ναυαγοσωστικής και άλλο ένα αθλητικό σωματείο ναυαγοσωστικής. Άλλο το άθλημα και άλλο το επάγγελμα. Όμως, το ένα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το άλλο. Ο επαγγελματίας ναυαγοσώστης, θα βρει στο άθλημα το κίνητρο για να προπονηθεί και να είναι ταχύτερος και με μεγαλύτερη αντοχή. Ο αθλητής, μπορεί να ξεκινήσει από μικρή ηλικία (κάτω των 8 ετών) ώστε όταν ενηλικιωθεί να έχει χτίσει ήδη μια νοοτροπία ασφάλειας και διάσωσης. Ακούω συχνά συναδέλφους μου που ισχυρίζονται ότι είναι "επαγγελματίες" και για αυτό δεν τους ενδιαφέρει το άθλημα. Σφάλλουν είτε από άγνοια είτε για να κρύψουν βαθύτερες ανεκπλήρωτες προσδοκίες τους. Το πρωτάθλημα μέσα σε τρία χρόνια, έχει αρχίσει να παίρνει σχήμα, και να τραβάει τα βλέμματα όσων, εκτός χώρου, το παρακολουθούν. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι στηρίζεται μέχρι στιγμής από επιστημονικούς, αθλητικούς και μη κερδοσκοπικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού και κάποιοι συνάδελφοί μας απέχουν επιδεικτικά. Σε βάθος χρόνου θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτό δεν θα τους ωφελήσει. Τα Χανιά θα δώσουν ένα ισχυρό παρόν στο 4ο πρωτάθλημα, αφού γίνονται διεργασίες για την εκπροσώπησή της από νέους αθλητικούς συλλόγους. 

Γιώργος Στάικος
Ιδρυτής, Action Club Hellas
Τα τελευταία χρόνια ακούω συνέχεια για ένα νέο άθλημα που σχετίζεται με τον κλάδο της ναυαγοσωστικής. Από το 2015 έως σήμερα, ενθάρρυνα τους μαθητές της σχολής μου να συμμετέχουν ως αθλητές ή κριτές στα πανελλήνια πρωταθλήματα. Το 2017, παραβρέθηκα και συμμετείχα με αθλητές που αγωνίστηκαν με τα χρώματα του καλού μου συναδέλφου, Βαγγέλη Τσαμπάζη, στη Ναυαγοσωστική Ακαδημία Βορείου Ελλάδας. Ο ενθουσιασμός των αθλοσωστών μου και η ομορφιά της διοργάνωσης, μου έδωσαν το κίνητρο για να προβώ προσεχώς στη σύσταση σωματείου αθλητικής ναυαγοσωστικής, ώστε το 2018 να αγωνιστούμε ως σχολή. Νομίζω ότι όσοι δεν στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, είτε δεν κατανοούν την αξία της είτε εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες. Ανήκω στη γενιά του '90 από όπου προήλθαμε όσοι σήμερα δραστηριοποιούμαστε με σχολές ναυαγοσωστικής. Νομίζω ότι έχει περάσει αρκετός καιρός ώστε να ωριμάσουμε ως κλάδος και να αρχίσουμε να στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να ωφελήσει. Ραντεβού στο 4ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.


Κώστας Κούβαρης
Ιδρυτής/Διευθυντής, Lifesaving Academy
Με παραίνεση του συναδέλφου μου Στάθη Αβραμίδη, συμμετείχαμε ως σχολή ναυαγοσωστικής στο 2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής. Φέτος, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, δεν καταφέραμε να παραβρεθούμε. Τα νέα που έρχονται από όσους συμμετείχαν, μας κάνουν να ζηλεύουμε που χάσαμε αυτή τη γιορτή του κλάδου μας. Δίνουμε την υπόσχεση ότι του χρόνου θα κατεβάσουμε μια καλή ομάδα πιστοποιημένων ναυαγοσωστών, με τα χρώματα της Α.Ε. Χαϊδαρίου. Στηρίζουμε την ΕΟΥΔΑ και την προσπάθειά της να στεριώσει την αθλητική ναυαγοσωστική στην Ελλάδα και ενθαρρύνουμε ανεπιφύλακτα όσους δεν το έκαναν ήδη!


Σοφία Κορωναίου
Διευθύντρια, Ευρωπαϊκή Ναυαγοσωστική Σχολή
Ως πρωταθλήτρια κολύμβησης, κατανοώ πλήρως τις προκλήσεις που κρύβονται πίσω και πριν από την πραγματοποίηση μιας αθλητικής διοργάνωσης. Η αθλητική ναυαγοσωστική, ήρθε πριν 3 χρόνια στην Ελλάδα και ως εκ τούτου, απαιτεί μόχθο για να αποδείξει στην κοινωνία την αξία της. Όσοι όμως ασχολούμαστε εθελοντικά ή επαγγελματικά με την ναυαγοσωστική, ιδίως όσοι υπηρετήσαμε τον υγρό στίβο, οφείλουμε να χειροκροτήσουμε και να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια που μόνο καλά έχει να προσφέρει σε όλους. Όταν ένας κλάδος πολλαπλασιάζει τους τρόπους εμπλοκής όσων τον ενδιαφέρουν, τόσο θα μεγαλώνει. Οι σχολές ναυαγοσωστικής έχουν ανάγκη αυτό το νέο άθλημα. Η Ευρωπαϊκή Ναυαγοσωστική Σχολή στηρίζει την προσπάθεια της ΕΟΥΔΑ για την διάδοση της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα, και υπόσχεται ότι θα συμμετέχει ενεργά με αθλητές στην επόμενη αθλητική διοργάνωση. 

Νιόβη Σαχινιάν
Ιδρύτρια/Διευθύντρια, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιας Διάσωσης Επιβίωσης
Έχοντας ξεκινήσει την οργανωμένη και επαγγελματική προσπάθεια ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα, έχω συμμετάσχει ενεργά στην πορεία εξέλιξης της ναυαγοσωστικής και έχω ζήσει από κοντά, όλες σχεδόν τις προσπάθειες, που έχουν γίνει και γίνονται από διάφορους φορείς που εμπλέκονται με τη ναυαγοσωστική, είτε μέσα από την εκπαίδευση και είτε μέσα τη διάσωση γενικότερα  στο υγρό στοιχείο, επαγγελματικά ή  εθελοντικά. Μέσα σε αυτά τα είκοσι οκτώ χρόνια ,ενασχόλησης μου με τη διάσωση στο υγρό στοιχείο, χαίρομαι, γιατί διαπιστώνω, ότι όλοι οι φορείς και κυρίως οι σχολές ναυαγοσωστικής, βοηθήσαμε κυρίως μέσα από τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα να προετοιμάσουμε το έδαφος ,για να καλλιεργηθούν  διάφορες δραστηριότητες, όπως στην προκειμένη περίπτωση, η  αθλητική ναυαγοσωστική, ώστε να βοηθήσει και αυτή στην εξέλιξη του αντικείμενου μας. Θα σας αναφέρω την προσωπική μου άποψη, κυρίως μέσα από την ιδιότητά μου ως  ιδιοκτήτρια σχολής ναυαγοσωστικής, για τον τρόπο που μπορεί να βοηθήσει η αθλητική ναυαγοσωστική τον χώρο μας.Οι σχολές προετοιμάζουν και εκπαιδεύουν τους πολίτες και όχι μόνον, πάνω στις τεχνικές διάσωσης στο υγρό στοιχείο, ώστε να επεμβαίνουν  σωτήρια σε κάποιο επικίνδυνο περιστατικό στο νερό. Παρόμοια και η αθλητική ναυαγοσωστική, βοηθά από την μεριά της, όσους από αυτούς τους πολίτες τους ενδιαφέρει, να κρατηθούν σε καλή φυσική κατάσταση, μέσω των αθλημάτων  της, ώστε να παραμένουν ικανοί, να ανταπεξέλθουν σε μια επικείμενη διάσωση. Διοργανώνοντας όλα αυτά τα χρόνια, σε σχέση πάντα με τη ναυαγοσωστική, διάφορες εκδηλώσεις, όπως σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα ,αγώνες, παρουσιάσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και έχοντας παλαιότερα συμμέτοχη σε επίπεδο πρωταθλητισμού, σε πολλές  και αξιόλογες αθλητικές διοργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, σαν αθλήτρια τεχνικής κολύμβησης, τα τελευταία τρία χρόνια, έχω παρευρεθεί σε όλες τις εκδηλώσεις της ΕΟΥΔΑ, από τη στιγμή που αποφάσισε να καλλιεργήσει την αθλητική ναυαγοσωστική, μπορώ να πω, ότι στο 3ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ναυαγοσωστικής, έγινε μία πολύ αξιόλογη οργανωτική προσπάθεια, άξιας συγχαρητηρίων, για την διεξαγωγή των συγκεκριμένων αγώνων. Τελειώνοντας, θέλω να τονίσω για όσους θελήσουν να εμπλακούν ή ήδη εμπλέκονται στη προσπάθεια αυτή, εκτός από υγεία, πιστεύω αν υπάρξει ήθος, καλή θέληση, επιμονή και υπομονή, όλα θα εξελιχθούν με τον καιρό τους.

Λέανδρος Στεφανάκης
τ. Ιδρυτής/Διευθυντής, Ναυαγοσωστική Σχολή Ποσειδών
Είναι η πρώτη χρονιά που δεν κατάφερα να παραβρεθώ στους αγώνες για λόγους ανωτέρας βίας. Από τα φοιτητικά μου χρόνια, είχα συμμετοχή σε αγώνες ναυαγοσωστικής στην Βουλγαρία. Οι γείτονές μας ήταν ανέκαθεν πιο μπροστά από εμάς. Η πικρία μου ήταν έντονη. Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση του 3ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος, τα συναισθήματά μου έχουν αλλάξει πλήρως. Πλημμυρίζω από χαρά. Η ενσωμάτωση αγωνισμάτων θάλασσας στο αγωνιστικό πρόγραμμα, ήταν μια ακόμα καινοτομία που θα δώσει ουσία και ομορφιά στην διοργάνωση. Στηρίζουμε την προσπάθεια της ΕΟΥΔΑ 1.000% γιατί με μεράκι, ανιδιοτέλεια και όραμα ανοίγει νέους δρόμους και προοπτικές, ακόμα και όταν συναντά κλειστές πόρτες από συναδέλφους και φορείς που θα έπρεπε να την στηρίζουν. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Συνεχίστε. Ραντεβού στο 4ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ακόμα καλύτεροι, περισσότεροι!

Βαγγέλης Καρυοφυλλάκης
Διευθυντής, Ναυαγοσωστική Ακαδημία Δωδεκανήσου
Ως Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Διευθυντής της Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας Δωδεκανήσου, χαιρετίζω και στηρίζω την προσπάθεια της ΕΟΥΔΑ να διαδώσει την αθλητική ναυαγοσωστική στην Ελλάδα. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια που επιτυγχάνεται σε μια συγκυρία έντονων αλλαγών σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Είναι απορίας άξιο το πως μια ομάδα ανθρώπων καταφέρνει και διοργανώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά πρωτάθλημα, τη στιγμή που οι θεσμοί γύρω μας καταρρέουν. Ως επιστήμονας και επαγγελματίας, οφείλω να σεβαστώ αυτούς τους ρομαντικούς ανθρώπους που ωφελούν τον κλάδο μου. Συνεχίστε με αμείωτη ένταση και μεράκι. Ελπίζω στο επόμενο πρωτάθλημα να συμμετέχω με ομάδα αθλοσωστών, στελεχωμένη από πιστοποιημένους ναυαγοσώστες της σχολής μου. Όσοι διαβάζουμε το περιοδικό "Ο Αθλοσώστης", ανυπομονούμε να ζήσουμε από κοντά αυτή την μαγευτική εμπειρία των αγώνων και να αγκαλιαστούμε με φίλους και συναδέλφους.

Αντώνης Χαλκέας
Ιδρυτής, Halkeas Lifesaving Team
Το νερό μπήκε στη ζωή μου ως τρόπος διασκέδασης, αναψυχής και μέσο βιοπορισμού από μικρή ηλικία. Χωρίς να το καταλάβω ζω και αναπνέω μέσα και κάτω από αυτό (στην αυτόνομη κατάδυση). Η ναυαγοσωστική αποτελεί μέρος της επαγγελματικής μου δραστηριότητας. Γνωρίζω την ΕΟΥΔΑ και τον Στάθη Αβραμίδη από παλιά. Θεωρώ αξιέπαινη την προσπάθεια τους και την στηρίζω ηθικά. Διαβάζω και ακούω τόσα πολλά για αυτό το νέο για την πατρίδα μας άθλημα της ναυαγοσωστικής. Ο υγιής αθλητισμός, μόνο καλά έχει να προσφέρει. Νομίζω ότι όσοι ασχολούμαστε επαγγελματικά με τη ναυαγοσωστική, θα πρέπει να δούμε την αθλητική της διάσταση ως την καλύτερη ευκαιρία συνεύρεσης και συζήτησης των προβλημάτων του κλάδου μας. Στην αρχαία Ελλάδα οι ολυμπιάδες αποτελούσαν τόπο και χρόνο ειρηνικής συνύπαρξης. Ας μιμηθούμε τους προγόνους μας! Θα είμαι παρόν σε αυτό το προσκλητήριο του χρόνου με μαθητές μου, πιστοποιημένους ναυαγοσώστες που θα αγωνιστούν ως αθλοσώστες.