ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βραβείο στον Δρ. Αβραμίδη στο XVII International Festival of Red Cross and Health Films 2017


Βραβείο στον Δρ. Αβραμίδη στο XVII International Festival of Red Cross and Health Films 2017


Βάρνα, Βουλγαρία 10-15 Οκτωβρίου 2017. Το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ερυθρού Σταυρού και Υγείας επέλεξε και βράβευσε ανάμεσα σε 1890 ταινίες από 107 χώρες το ντοκιμαντέρ "Ode to (Lifesaving) Joy" του Δρ. Στάθη Αβραμίδη που φτιάχθηκε με τις αιγίδες ΕΟΥΔΑ, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΣΔΥ και Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.


"ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ"
Το θεματικό τρίπτυχο του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου ήταν "Επιθετικότητα-Ανθρωπισμός-Κινηματογράφος". Η εξαμελής κριτική επιτροπή ήταν από την Βουλγαρία, Ιταλία και Τουρκία. Φιλοξένησε ταινίες εμπνευσμένες από τις δράσεις του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου  ανά τον κόσμο, και θέματα ιατρικής, φροντίδας υγείας, οικολογία, μετανάστευσης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανθρωπισμού και καταστροφών. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλάμβανε την προβολή των επιλεγμένων ταινιών σε δύο αίθουσες, ομιλίες σημαντικών προσωπικοτήτων, ακαδημία κινηματογράφου για νέους, παρελάσεις και φυσικά ... κόκκινο χαλί! Αρκετές αναφορές έγιναν για την συμμετοχή της Ελλάδας, γεγονός που μαρτυράει ότι η οργανωτική επιτροπή δεν έμεινε αδιάφορη από τη συμμετοχή της χώρας μας [Πρόγραμμα Φεστιβάλ].




Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Συνολικά, κατατέθηκαν προς αξιολόγηση 1.890 ταινίες στο "XVII International Festival of Red Cross and Health Films 2017" από σκηνοθέτες 107 χωρών. Από αυτές, η Οργανωτική Επιτροπή επέλεξε για προβολή 177 από 53 χώρες (κατάλογος ανά κατηγορία). Ανάμεσα σε αυτές ήταν και το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους "Ode to (Lifesaving) Joy" σε σενάριο και σκηνοθεσία Δρ. Στάθη Αβραμίδη και μοντάζ του ταλαντούχου σκηνοθέτη/μοντέρ Σταμάτη Τριπόδη (STM Cinematography Lab) που εργάστηκε αφιλοκερδώς, με ενθουσιασμό και μεράκι για να γίνει πραγματικότητα η ταινία.

Η ταινία προβλήθηκε δύο φορές σε διαφορετικές αίθουσες τις ημέρες του Φεστιβάλ. Ο Δρ. Αβραμίδης δεν κατάφερε να παραβρεθεί, επειδή τις ίδιες ημέρες διεξαγόταν το 3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής. Τα παιχνίδια της τύχης, ήθελαν να τιμηθεί ο "πατέρας" της επαγγελματικής ναυαγοσωστικής Λουκάς Μπισταράκης με το Βραβείο της ΕΟΥΔΑ στις 14 Οκτωβρίου, ενώ την επόμενη ημέρα, να βραβεύεται στην Βουλγαρία η ταινία που αναφερόταν στη ζωή του. H ταινία τιμήθηκε με το "Ειδικό Δίπλωμα Δεσποτικής Αφήγησης Γεγονότων του Ερυθρού Σταυρού" (Special Diploma for Masterful Storytelling of Red Cross Events). Διαβάστε εδώ τα αποτελέσματα και τις συνολικά 16 νικήτριες ταινίες. 


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Αξίζει να θυμίσουμε ότι το ίδιο ντοκιμαντέρ είχε προβληθεί στην Αμερική από το International Swimming Hall of Fame, στο "International Aquatic History Symposium and Film Festival 2012[Πρόγραμμα Φεστιβάλ], αποσπώντας το "Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη". Επικεφαλής της κριτικής επιτροπής ήταν ο δημιουργός του Baywatch, Greg Bonann. Ο διάσημος σκηνοθέτης, δεν κατάφερε να παραβρεθεί στην τελετή βράβευσης επειδή εκείνο τον καιρό προετοίμαζε την τηλεοπτική σειρά "SAF3". Έτσι, στο χαρτί της βράβευσης που φέρει την υπογραφή του, είχε γράψει: "this remarkable film, made by a young filmmaker, pays a tribute to Lucas Bistarakis, who is known today as the 'father' of Hellenic lifesaving" [video]. 

ΑΙΓΙΔΕΣ και ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
Το ντοκιμαντέρ, παραγωγή του 2012, τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας (ΕΟΥΔΑ), της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ). Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου διοργανώθηκε από τον Βουλγαρικό Ερυθρό Σταυρό και το Πανεπιστήμιο  Ιατρικής της Βάρνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΦΟΡΕΩΝ
Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Ilko Raev, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταινία και λύπη που δεν κατάφερε να συναντήσει τον δημιουργό και τον πρωταγωνιστή της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Έγιναν προσπάθειες να παραβρεθούν έστω και μία ημέρα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος κατά την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, αλλά λόγοι υγείας του Μπισταράκη δεν το κατέστησαν δυνατό. Ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης σχολίασε αυτή την διεθνή διάκριση ως εξής: "Ξεχειλίζω από Ελλάδα. Αυτή η βράβευση είναι η ευκαιρία μου για να πω στην Μάνα πόσο την ευχαριστώ ακόμα και όταν κάποιοι Έλληνες την πληγώνουν με τα έργα τους. Η ταινία είχε ως σκοπό να απεικονίσει τις τεράστιες θυσίες που έκανε ο οραματιστής πρωτοπόρος Μπισταράκης για την ναυαγοσωστική στην Ελλάδα, και να αποτελέσει ιστορική παρακαταθήκη για όσους θέλησαν να σφετεριστούν ή να σβήσουν το όνομά του από την ιστορία του κλάδου. Η διάκριση ελπίζω να πετύχει ένα ακόμα ανώτερο σκοπό. Να παρακινήσει τους οργανισμούς ναυαγοσωστικής και δημόσιας υγείας που την έθεσαν υπό την αιγίδα τους, να κάνουν κάτι για τα παραμελημένα πεδία της επαγγελματικής και αθλητικής ναυαγοσωστικής ως μέσο πρόληψης τραυματισμών στο νερό. Δεν έχω καμία προσωπική φιλοδοξία παρά μόνο να ενώσω και να ενεργοποιήσω, εκεί που τώρα υπάρχει διχασμός και αδράνεια! Αν τα καταφέρω, η ταινία (και όχι εγώ) θα έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στο έθνος". 

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Λουκάς Μπισταράκης, όταν ενημερώθηκε για την βράβευση, συγκινημένος είπε: "Η προβολή του έργου μου στις Βουλγαρικές αίθουσες, αποτελεί πολλαπλή προσωπική ικανοποίηση. Πρώτον, γιατί αυτή η χώρα είναι συνδεδεμένη με σημαντικές δραστηριότητές μου στην ναυαγοσωστική. Δεύτερον, γιατί η ταινία ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας και επέστρεψε με μια σημαντική διάκριση, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και σε περίοδο κρίσης, οι Έλληνες όταν θέλουμε μπορούμε. Τρίτον, γιατί αξιώθηκα όσο είμαι ζωντανός, να δω τους καρπούς των προσπαθειών μου. Παρόλο που συμβαίνουν πολλά που με απογοητεύουν, αισθάνομαι ότι η ελπίδα δεν έχει χαθεί. Ευχαριστώ τον συνεχιστή του έργου μου, Στάθη, που με ευαισθησία και υπομονή πήρε τη σκυτάλη, όχι από προσωπική φιλοδοξία αλλά από έντονη αίσθηση καθήκοντος. Ελπίζω πριν φτάσει στην δική μου ηλικία, όταν εγώ δεν θα είμαι πια εδώ, να υπάρξουν συνάδελφοι και μαθητές που θα αναγνωρίσουν και τον δικό του αγώνα. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Πολεμήθηκα ή αγνοήθηκα. Το ίδιο συμβαίνει σήμερα και σε εκείνον. Όμως όπως και στις αρχαίες τραγωδίες, το κακό αποκαλύπτεται και το καλό πάντα επιβραβεύεται στο τέλος. Οι ξένοι αναγνωρίζουν τις Ελληνικές αξίες!" 

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Το Φεστιβάλ ήταν μια πανδαισία συναισθημάτων και εμπειριών για όλους όσους είχαν την τύχη να παραβρεθούν. O Αβραμίδης και ο Μπισταράκης δυστυχώς λόγω του πρωταθλήματος δεν κατάφεραν να παραβρεθούν. 



Η ΤΑΙΝΙΑ
Δείτε εδώ το δυο φορές βραβευμένο ντοκιμαντέρ "Ode to (Lifesaving) Joy" που μιλάει για τη ζωή και το έργο του Έλληνα πρωτοπόρου και προβλήθηκε στο "XVII International Festival of Red Cross and Health Films 2017". Η απονομή του βραβείου αναμένεται να πραγματοποιηθεί προσεχώς. 


ΤΙΤΛΟΙ
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Στάθης Αβραμίδης. Μοντάζ: Σταμάτης Τριπόδης. Αφήγηση: Robert Dillon. Επιμέλεια Κειμένου: Bruce Wigo. Φωτογραφίες: Αρχείο Λουκά Μπισταράκη. Βίντεο: British Pathe.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ