ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής


"Γεννηθήτω το άθλημά σου" στο 1ο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής

στη μνήμη του Μιχαήλ Πασχαλάκη

ΓΕΡΑΚΑΣ, 13/12/2015. Ανθρωπιά και ενθουσιασμός ήταν ο απόηχος του 1ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Αθλητικής Ναυαγοσωστικής (ΑθΝα) της Ελληνικής Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας (ΕΟΥΔΑ) με την αρωγή οργανισμών κύρους και σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας από υδάτινα ατυχήματα. 

 

Το "αθλητικό Baywatch" τάραξε τα λιμνάζοντα νερά "παντρεύοντας" τον αθλητισμό, τη Δημόσια Υγεία και τη ναυαγοσωστική. Παρόλο που γίνονται παγκόσμιοι αγώνες εδώ και δεκαετίες, στην Ελλάδα χρειάστηκαν 40 χρόνια για να ωριμάσει η ιδέα. Στο Πρωτάθλημα, που διεξήχθη στη μνήμη του 10-χρονου Μιχαήλ Πασχαλάκη που έχασε τη ζωή του από ατύχημα στο νερό, συμμετείχαν 7 ομάδες, περίπου 134 αθλητές 8-74 ετών και διεξήχθησαν 3 αγωνίσματα που παρακολούθησαν 300 θεατές. Το πρόγραμμα περιλάμβανε παρέλαση, 1' σιγή για τα θύματα του πνιγμού, ανάκρουση εθνικού ύμνου, επίδειξη των Special Olympics Hellas (SOH), αγωνιστικό μέρος και απονομές. Εκτός από τα μετάλλια δόθηκαν και 7 Βραβεία Ευ Αγωνίζεσθαι. Πρέσβειρα ΑθΝα Ιταλίας, ορίσθηκε σε τιμητική απονομή η διεθνής Ελληνίδα, Δρ. Β. ΜΠΑΦΑΤΑΚΗ.

Χρησιμοποιήθηκε εξοπλισμός που αγοράστηκε με χορηγία του Princess Charlene of Monaco Foundationενώ αρωγή-στήριξη προσέφεραν οι φορείς: Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟSafe WaterSports, Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Λειτουργών Φυσικής Αγωγής, Σύλλογος Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών, Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca.


Ο διευθυντής του πρωταθλήματος, Δρ. Σ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ (ΓΓΔΥ- Υπ. Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΟΥΔΑ), κήρυξε τους αγώνες: "Η αγάπη και η γνώση είναι τα σημαντικότερα πράγμα στη ζωή. Αυτά μοιραζόμαστε σήμερα. Γενηθήτω το άθλημά σου!" Ο Ομ. Καθ. Θ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ(Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ) δήλωσε: "Ο πνιγμός αποτελεί μια οδυνηρή αλλά και ντροπιαστική πραγματικότητα για την Ελλάδα αφού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι μορφή ατυχήματος που μπορεί να αποτραπεί. Στηρίζουμε το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής, με την ελπίδα ότι θα συμβάλλει στην προστασία της Δημόσιας Υγείας από ατυχήματα στο νερό". Οι Β. ΡΑΚΑΝΤΑΣ (Πρόεδρος ΕΟΥΔΑ), και Κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ (Αντιπρόεδρος ΕΟΥΔΑ), ευχήθηκαν καλή επιτυχία και συνεχάρησαν τους συμμετέχοντες. Ο Χ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (Αντιπρόεδρος ΣΕΕΔΑ), πρόσθεσε: "Ελπίζω ο κόσμος να καταλάβει πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ΑθΝα για τη Δημόσια Υγεία". Ο Α. ΚΑΓΓΕΛΑΡΗΣ (Αντιπρόεδρος Safe Water Sports), δήλωσε ότι "η πρωτοβουλία είναι αξιέπαινη γιατί ευαισθητοποιεί την κοινωνία και μακάρι να γίνει θεσμός". Ο Γ. ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ (Αντιπρόεδρος Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca Ελλάδας), είπε: "είμαστε βέβαιοι ότι το πρωτάθλημα θα διαδώσει την ασφάλεια στο νερό". Εκ μέρους του ΓΓΔΥ του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Γ. ΜΠΑΣΚΟΖΟΥ, ελέχθη ότι "δεν είναι τυχαίο ότι το 1ο πρωτάθλημα έχει την αρωγή του Υπουργείου Υγείας αφού η Δημόσια Υγεία ξεκινά από τον σεβασμό στη ανθρώπινη ζωή". Ο Δ. ΚΟΔΕΛΛΑΣ (Πρόεδρος SOH) ευχαρίστησε την Ομοσπονδία και περιέγραψε τις επιτυχίες των αθλητών του στο εξωτερικό. Οι Δρ. Α. ΒΟΥΞΙΝΟΥ και Γ. ΓΡΥΠΑΡΗΣ(ΠΕΝΕΛΦΑ), είπαν ότι "η ΑθΝα δίνει ένα επιπλέον πλεονέκτημα έναντι των άλλων αθλημάτων αφού προσφέρει γνώσεις για τη σωτηρία ενός συνανθρώπου μας". Πληροφορίες: http://sportlifesaving.blogspot.com/

ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Αποτελέσματα Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ
Δρ. Βίκη Μπαφατάκη: Συνέντευξη 
Βαγγέλης Ρακαντάς: Συνέντευξη
Βάνια Βήχου: Συνέντευξη
Δρ. Αργύρης Τουμπέκης: Συνέντευξη
Απονομές μεταλλίων: Ρίψη Σχοινιού
Δρ. Στάθης Αβραμίδης: Κήρυξη έναρξης
Απονομή μεταλίων βετεράνων
Τιμητική απονομή στον Δρ. Αβραμίδη από Νίκο Γιοβανίδη
Απονομή μεταλλίων: Βετεράνοι ρίψης σχοινιού


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Για περισσότερες φωτογραφίες, επισκεφτείτε μας στο facebook.