ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

GLSA Rescue Award στον παραολυμπιονίκη, κολυμβητή και αθλοσώστη Νίκο Πατεράκη

 


GLSA Rescue Award στον παραολυμπιονίκη, 

κολυμβητή και αθλοσώστη Νίκο Πατεράκη 

Αθήνα 08.06.2021. Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος συγχαίρει και βραβεύει τον παραολυμπιονίκη ιστιοπλοΐας και αθλοσώστη Νίκο Πατεράκη με το GLSA Rescue Award για την πραγματοποίηση διάσωσης πολλαπλών θυμάτων από πνιγμό.

 Ο Νίκος Πατεράκης διηγείται: «Η πρώτη μου διάσωση έγινε τον Αύγουστο του 2013 ενώ βρισκόμουν σε διακοπές στα Χανιά. Είχε δυνατό βορεινό άνεμο και μεγάλα κύματα στην παραλία Σταλος λίγο έξω από τα Χανιά. Βρισκόμουν στην παραλία με την οικογένεια μου. Άκουσα φωνές σε μικρή απόσταση και παρατήρησα ένα παιδάκι του με τον πατέρα του να προσπαθούν να βγουν από την θάλασσα. Λόγω των κυμάτων και του ρεύματος η θάλασσα τους τραβούσε μέσα. Φόρεσα τα πέδιλα μου βούτηξα στο νερό και πήγα κοντά τους. Έβγαλα πρώτα το παιδάκι έξω, και στη συνέχεια τον πατέρα. Ήταν και οι δυο σοκαρισμένοι αλλά όλα πήγαν καλά. Η δεύτερη διάσωση που έκανα έγινε το 2018 σε οργανωμένη πλαζ στην Βουλιαγμένη. Είχα αρχίσει την κολύμβηση μου όταν αντιλήφθηκα μια μητέρα να φωνάζει ότι το παιδί της που βρισκόταν πάνω σε ένα θαλάσσιο στρώμα. Είχε παρασυρθεί από την ακτή περίπου στα 200μ. Άρχισα να κολυμπάω πολύ γρήγορα μέχρι που έφτασα το παιδάκι που τρομαγμένο μου ζήτησε βοήθεια. Αφού τον ηρέμησα και άρχισα να του μιλάω, έπιασα το στρώμα με το παιδάκι και σιγά σιγά βγήκαμε στην ακτή. Ευτυχώς για όλους οι εμπειρίες αυτές ήταν λίγο τρομακτικές αλλά δεν ήταν δυστυχήματα.»

 Ο Πατεράκης δήλωσε για την βράβευσή του: «Ευχαριστώ την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος που μου απένειμε αυτό το σημαντικό βραβείο. Είναι μια ηθική επιβράβευση και ένας άδηλος τρόπος ισότιμης κοινωνικής ένταξης των ΑμεΑ στην κοινωνία. Επιτελούν σπουδαίο και δύσκολο έργο που χαίρει του σεβασμού μου και για αυτό τους στηρίζω από τον πρώτο χρόνο της ιδρύσεώς τους».

 Ο Πρόεδρος της ΕΑΝΕ, Δρ. Στάθης Αβραμίδης είπε: «Ο Νίκος Πατεράκης είναι ένας κορυφαίος αθλητής που έχει κάνει την Ελλάδα υπερήφανη. Η βράβευσή του είναι ιδιαίτερη γιατί αποδεικνύει τις κρυφές αρετές των ΑμεΑ. Σε μια κοινωνία που όλοι είμαστε αλληλοεξαρτώμενοι, τα ΑμεΑ συμμετέχουν ισότιμα ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις όπως η σωτηρία μιας ζωής. Πέρυσι με συναθλητές του, χάρισε στην Ελλάδα μια πρωτοπορία. Την συμμετοχή ΑμεΑ για πρώτη φορά στον κόσμο σε αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής. Ελπίζουμε ότι το φωτεινό παράδειγμα του Νίκου αγωνιστικά και διασωστικά, ότι θα εμπνεύσει όλους μας, ώστε να δούμε αρτιμελείς και ΑμεΑ να αγωνίζονται στο φετινό Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος και γιατί όχι να εκπαιδευτούν σε τεχνικές διάσωσης. Κάποτε είχα διαβάσει σε ένα βιβλίο ότι όλοι είμαστε άγγελοι με ένα όμως φτερό και ότι μπορούμε να πετάξουμε μόνο αν αγκαλιάσουμε ο ένας τον άλλον. Η φτερούγα του Νίκου είναι το ένα του χέρι. Χάρη σε αυτό αγκάλιασε και βοήθησε να πετάξουν προς την σωτηρία 3 ανθρώπους».

 Η ΕΑΝΕ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στο πάντρεμα δημόσιας υγείας - αθλητισμού για την προστασία από τραυματισμούς. Αποτελεί το «σπίτι» του αθλήματος που σώζει ζωές στην Ελλάδα με μέλη σε 30 χώρες. Μια από τις δραστηριότητές της είναι η βράβευση φυσικών και νομικών προσώπων για την συνεισφορά τους στην πρόληψη, διάσωση και φροντίδα (περισσότερα).