ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: O Charlie στα Δελφίνια Περιστερίου

 



Safe Greece: O Charlie στα Δελφίνια Περιστερίου

Περιστέρι 20/01/2024. Η εξιστόρηση του παραμυθιού και τα παιχνίδια έγιναν στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Χωράφας, στο Περιστέρι και μας φιλοξένησαν τα Δελφίνια Περιστερίου.

Φτάνοντας στο κολυμβητήριο ήμουν αγχωμένη για το αν τα παιδιά θα δώσουν την κατάλληλη προσοχή στην ιστορία του Τσάρλι ή θα δείξουν αδιαφορία λόγω της ηλικίας τους. Συνέβη το αντίθετο. Ξεκίνησα να τους διαβάζω το παραμύθι και φάνηκαν σαν να είχαν ακούσει ξανά τις πληροφορίες. Συγκλονίστηκαν όμως αρκετά με το τέλος του παραμυθιού και το θάνατο του Τσάρλι. 

Τα παιδιά από μόνα τους μου περιέγραφαν τρόπους διάσωσης πριν καν ξεκινήσουμε τα παιχνίδια. Δεν ήταν όμως όλα ουτοπικά στη διαδικασία μάθησης, αφού λόγω του κρύου οι αθλητές δεν ήθελαν να κάνουν τα παιχνίδια εκτός νερού, οπότε για να διεγείρω το ενδιαφέρον, τους είπα πως θα κάναμε μία σκηνή θεωρητικού πνιγμού σε ζευγάρια. Έτσι και έγινε. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ένιωσαν την πλευστότητα του σώματος στο νερό, την αδυναμία του συνανθρώπου τους που χρειαζόταν διάσωση, τη δύναμη που εμφανίζεται στο διασώστη για να υπερβεί τα όρια του. Επίσης, τους τράβηξε την προσοχή το αγώνισμα «σημαίες» από το βιβλίο. Επειδή δεν είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε εκτός πισίνας, το κάναμε ως εξής: δύο άτομα στον τοίχο φορώντας βατραχοπέδιλα σε κάθε διαδρομή κρατώντας από μία σανίδα έκαναν γρήγορα πόδια ελεύθερο, ο ένας δίπλα στον άλλον ως τα 25μ. Εκεί υπήρχε ένας συναθλητής τους που έπρεπε να κολλήσουν παλαμάκι. Όποιος ακουμπούσε τελευταίος έβγαινε από αυτή τη διαδικασία του παιχνιδιού και συνεχιζόταν το παιχνίδι με έναν λιγότερο παίχτη. Σημαντική σημείωση, η ομάδα διέθετε και ανδρείκελο οπότε εξάσκησαν λίγο το ταλέντο τους στη διάσωση του. Έτσι ολοκληρώθηκε αυτή η όμορφη συνάντηση μου με τα παιδιά, υπενθυμίζοντας τους πως ακόμα κι εκείνοι που ξέρουν να κολυμπούν πρέπει να θυμούνται να μην πανικοβάλλονται σε έναν πνιγμό και τους τρόπους πιθανής διάσωσης.


 Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και Mediterranean Lifesaving Confederation. Στη διδασκαλία χρησιμοποιήθηκε εκπαιδευτικό υλικό της ΕΑΝΕ στο πλαίσιο του project "Safe Greece" με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Εικόνες: Ανάργυρος Βασιλόπουλος.