ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εισηγήσεις EANE στην Επιτροπή Αθλητικής Ναυαγοσωστικής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας

 

Εισηγήσεις EANE στην Επιτροπή Αθλητικής
Ναυαγοσωστικής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας


Αθήνα 15-16/03/2024. Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) συμμετείχε στις εργασίες της Επιτροπής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής της Ευρωπαϊκής Ναυαγοσωστικής Ομοσπονδίας (ILSE) κάνοντας διάφορες τοποθετήσεις που ελήφθησαν υπόψιν.

Η ΕΑΝΕ ήταν ο μοναδικός Ελληνικός οργανισμός που συμμετείχε στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής. Εκπροσωπήθηκε από τρία μέλη και συγκεκριμένα από τους Δρ. Στάθη Αβραμίδη (Πρόεδρος), Εφραίμ Χαλκιά (Τμηματάρχης) και Μιχάλη Γλυνάτση (Εθνικός Προπονητής).





Ο Δρ. Αβραμίδης έκανε 4 παρεμβάσεις. Πρώτον, εισηγήθηκε την αξιοποίηση των βιβλίων «Fair Play in Lifesaving Sport» και «Lifesaving as Olympic Sport», που γράφτηκαν από τους συνεργάτες της ΕΑΝΕ, τον ίδιο, την Δρ. Ιωάννα Μάστορα και τον Γιάννη Δημακόπουλο. Η εισήγηση έγινε δεκτή. Δεύτερον, είπε ότι η αθλητική ναυαγοσωστική υποεκτιμάται λόγω έλλειψης χρημάτων, ανεπαρκούς προβολής και εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν ασχολούνται ουσιαστικά όλοι οι οργανισμοί-μέλη με την καλλιέργεια του αθλήματος. Τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν. Τρίτον, έκανε αναφορά στην νέα αθλητική πρωτοβουλία “Enhanced Games” που έρχεται για να ανταγωνιστεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επιτρέποντας την χρήση αναβολικών για την επίτευξη ρεκόρ με σκοπό το θέαμα έναντι τεράστιων οικονομικών απολαβών. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και του εμπνευστή των Σύγχρονών Ολυμπιακών Αγώνων, βαρώνου Πιέρ Ντε Κουμπερντέν. Ως Ευρωπαϊκή αλλά και Παγκόσμια Ομοσπονδία, οφείλουμε να συντάξουμε και εκφράσουμε δημόσια την αντίθεση μας σε αυτό. Η αθλητική ναυαγοσωστική δημιουργήθηκε για να σώζει όσους κινδυνεύουν και όχι για να σκοτώνει τους αθλητές της μέσω doping», είπε και όλοι συμφώνησαν. Τέταρτον, πρότεινε την παιδαγωγική προσέγγιση τύπου Νέλσον Μαντέλα για την αντιμετώπιση ομοσπονδιών που διοργάνωσαν πανευρωπαϊκούς αγώνες με λάθη και παραλείψεις.

 


Ο Γλυνάτσης έκανε 3 παρεμβάσεις. Πρώτον, είπε ότι η αθλητική ναυαγοσωστική είναι 3η σε κατάταξη στα αθλήματα υγρού στίβου, πίσω από την κλασσική και τεχνική κολύμβηση. «Δεν είναι ταμπού να λέμε ότι δεν είναι Ολυμπιακό Άθλημα ενώ ούτε η τεχνική κολύμβηση είναι αλλά είναι πολύ πιο ανεπτυγμένη και διαδεδομένη και με περισσότερες διοργανώσεις», είπε. Δεύτερον, πρότεινε την σύσταση Βαλκανικών και Μεσογειακών Αγώνων Ναυαγοσωστικής για όλες τις κατηγορίες (OPEN, Youth, Interclub, Masters). Τόνισε πως δεν αρκεί να γίνεται ένας αγώνας τον χρόνο στην Ελλάδα και να γεννηθεί ενδιαφέρον για συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες. Τρίτον, στην συζήτηση για την χρονομέτρηση και τις πλάκες και την ανάθεση τους σε εξωτερικές εταιρίες, τόνισε ότι δεν πρέπει να βλέπουμε τα χρήματα ως πρόβλημα αφού η αξιοπιστία των ρεκόρ κρίνεται από την τεχνολογία και δεν υπάρχει περιθώριο συμβιβασμών. 

 

 

Ο Ελβετός Πρόεδρος της ILSE Lifesaving Sport Commission, Wim Nuyens, διοργάνωσε με μαεστρία τις διήμερες συζητήσεις. Εξέφρασε ικανοποίηση για τις παρεμβάσεις των μελών της ΕΑΝΕ (όπως η χρήση του εικονικού Μουσείου Αθλητικής Ναυαγοσωστικής, των βιβλίων της και ορισμένων εισηγήσεων). Δήλωσε διατεθειμένος να συνεργαστεί με την ΕΑΝΕ σε θέματα αθλητικής ναυαγοσωστικής που θα ωφελήσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη. Εικόνες: ΕΑΝΕ.