ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγώνες 1998

1οι Πανελλήνιοι Αγώνες 1998 (προ-ΕΟΥΔΑ περιόδου)

Οι αγώνες είχαν την επωνυμία "Πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες" αθλητικής ναυαγοσωστικής (της προ-ΕΟΥΔΑ περιόδου). Δεν θεωρούνται επίσημοι αλλά είναι σημαντικό να καταγραφούν ως μια προσπάθεια-προπομπός των αγώνων που διεξάγονται σήμερα από την ΕΟΥΔΑ.


Ο Ναυτικός Όμιλος Χανίων, διοργανώνει αγώνες με την ονομασία «1οι Πανελλήνιοι Αγώνες Ναυαγοσωστικής» (της προ-ΕΟΥΔΑ περιόδου). Ενορχηστρωτής των αγώνων ήταν ο Στέλλιος Ξενάκης. Οι αγώνες τέθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και της Νομαρχίας Χανίων. Αγωνίσθηκαν 77 ναυαγοσώστες, προερχόμενοι από 5 φορείς με ναυαγοσωστική ενασχόληση (N.Ο. Χανίων, SLS Hellas, ΧΑΝΘ, Παλμός, ΝΟΧ, Ένωση Ελλήνων Ναυαγοσωστών, ΝΟΣ, ΑΘΙΝΝΑ) σε 1 αγώνισμα πισίνας και 1 αγώνισμα θαλάσσης. Οι αγώνες καλωσορίσθηκαν με ενθουσιασμό από αγωνιζόμενους και παραβρισκόμενους. Ο Ξενάκης, είπε ότι «ο σκοπός των πρώτων Πανελλήνιων Αγώνων Ναυαγοσωστικής ήταν η γνωριμία και επαφή των ναυαγοσωστών και σχολών ναυαγοσωστικής της χώρας και η προσπάθεια ένταξης των σχολών σε μία διεθνή ομοσπονδία ναυαγοσωστικής. Τα έξοδα όλων των συμμετεχόντων ήταν καλυμμένα από τον ΝΟΧ». Οι αγώνες αυτοί, αποτέλεσαν τον πρώιμο προπομπό για αυτό που προσπαθεί να πετύχει σήμερα η ΕΟΥΔΑ. 

Την διοργάνωση εκ μέρους του ΝΟΧ είχαν αναλάβει ο τότε Διευθυντής του Τμήματος Ναυαγοσωστικής, Αναστάσιος Στράτος, (οργανωτικός τομέας) και ο αρχηγός της Ναυαγοσωστικής Μονάδας, Στέλιος Ξενάκης (αγωνιστικός τομέας). Η επιτυχία ήταν ότι όλα τα έξοδα των 77 αγωνιζόμενων καλύφθηκαν από χορηγίες της τοπικής κοινωνίας και μάλιστα υπήρξε κέρδος. Παρά το γεγονός της μεγαλύτερης συμμετοχής και της κρατικής αιγίδας, ούτε αυτοί οι «πρώτοι» πανελλήνιοι αγώνες δεν είναι επίσημοι, αφού δεν συμμετείχαν αγωνιζόμενοι με αθλητική ιδιότητα, δεν ήταν ενταγμένοι σε αθλητικό σύλλογο που καλλιεργεί την αθλητική ναυαγοσωστική, ενώ κανένα αποτέλεσμα αγώνων δεν θα μπορούσε να κατατεθεί στη ΓΓΑ όπως συμβαίνει με τα επίσημα πανελλήνια πρωταθλήματα. Παρόλα αυτά, δείχνει την αφύπνιση και το ενδιαφέρον που έχουν οι αγώνες για όσους έχουν πιστοποιηθεί ως ναυαγοσώστες αλλά και για τις σχολές που τους εκπαίδευσαν.
Βιβλιογραφία
Αβραμίδης, Σ. (2017). Ιστορική Εξέλιξη της Αθλητικής Ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα. Στον: Αβραμίδη, Σ. (Επ.). Αθλητική Ναυαγοσωστική (σελ. 27-233). Αθήνα: Εκδόσεις Σταμούλη Α.Ε.