ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγώνες 2012

3οι Πανελλήνιοι Αγώνες 2012 (προ-ΕΟΥΔΑ περιόδου)

Οι αγώνες είχαν την επωνυμία "Τρίτοι Πανελλήνιοι Αγώνες" αθλητικής ναυαγοσωστικής (της προ-ΕΟΥΔΑ περιόδου). Δεν θεωρούνται επίσημοι αλλά είναι σημαντικό να καταγραφούν ως μια προσπάθεια-προπομπός των αγώνων που διεξάγονται σήμερα από την ΕΟΥΔΑ.

Οι νικητές των αγώνων που διοργάνωσε η Ναυαγοσωστική Σχολή Κρήτης. 

Στις 26-27 Μαΐου, η Παγκρήτια Σχολή Ναυαγοσωστικής σε συνεργασία με τον Δήμο Μαλεβιζίου στην Κρήτη, διοργάνωσαν Τουρνουά Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ανοιχτής θαλάσσης. Οι αγώνες ονομάζονταν «3οι Πανελλήνιοι Αγώνες Ναυαγοσωστικής» (της προ-ΕΟΥΔΑ περιόδου), αλλά κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί επίσημο μια που σε αυτούς (όπως και στους προηγούμενους) συμμετείχαν ως αγωνιζόμενοι, όχι αθλητές με δελτίο σε αθλητικό σωματείο που καλλιεργεί την αθλητική ναυαγοσωστική ενταγμένο σε αθλητική ομοσπονδία αλλά περίπου 25 πιστοποιημένοι ναυαγοσώστες δύο σχολών (της διοργανώτριας σχολής και της σχολής Lifeguard Hellas). Κανένα αποτέλεσμα δεν κατατέθηκε στη ΓΓΑ. 

Το οργανωτικό μέρος ανέλαβαν ο Μανόλης Μακριδάκης και την διεξαγωγή των αγώνων η Μάνια-Μαρία Μπικώφ με επιτυχία, η οποία μάλιστα αγωνίστηκε αποσπώντας μετάλλια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μπικώφ, ήταν η μόνη από τους αγωνιζόμενους που είχε συμμετοχή, και στους δύο προηγούμενους αγώνες ναυαγοσωστικής που διοργάνωσαν στο παρελθόν οι σχολές ναυαγοσωστικής και μάλιστα με διακρίσεις. 
Τα αγωνίσματα ήταν η «Κολύμβηση 3km» και οι «Σημαίες». Οι αγώνες διεξήχθησαν ομαλά σε ένα πρωινό. Η διοργάνωση καλύφθηκε τηλεοπτικά από το TV Κρήτη. Οι διοργανωτές απένειμαν τιμητική πλακέτα στον Δρ. Στάθη Αβραμίδη και στην Μάνια Μπικώφ «για την συμβολή τους στην εξέλιξη της ναυαγοσωστικής στη χώρα μας». Η διοργάνωση είχε θετικά μηνύματα. Πρώτον, το ότι ιδιοκτήτες σχολών ναυαγοσωστικής από την Κρήτη συμμετείχαν ενεργά για δεύτερη φορά σε εκδήλωση αθλητικής ναυαγοσωστικής. Δεύτερον, ότι αρκετοί επαγγελματίες του χώρου συνειδητοποίησαν την αξία καθιέρωσης του αθλήματος.

Βιβλιογραφία
Αβραμίδης, Σ. (2017). Ιστορική Εξέλιξη της Αθλητικής Ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα. Στον: Αβραμίδη, Σ. (Επ.). Αθλητική Ναυαγοσωστική (σελ. 27-233). Αθήνα: Εκδόσεις Σταμούλη Α.Ε.