ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενθουσιάστηκαν τα παιδιά του Ευ Ζην με τον «Τσάρλι τον διασώστη»

 


Ενθουσιάστηκαν τα παιδιά του Ευ Ζην με τον «Τσάρλι τον διασώστη»


Αθήνα 01/02/2022. Διδασκαλία του Διεθνούς προγράμματος Ασφάλειας στο Νερό «Τσάρλι ο διασώστης» στο ΕΥ ΖΗΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθηνών σε παιδιά 8-9 ετών.

Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα διδασκαλίας μας με μια εισαγωγή για το ποιος ήταν ο Τσάρλι, περιγράφοντας τι θα ακολουθήσει στην ιστορία του παραμυθιού. Αναφερθήκαμε ότι η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Έπειτα ξεκινήσαμε την παρουσίαση. Τους διηγηθήκαμε το παραμύθι του Διεθνούς Προγράμματος Ασφάλειας στο Νερό «Τσάρλι ο διασώστης». Για την παρουσίαση επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε tablet ώστε να διαβάζουμε το παραμύθι και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για την προβολή εικόνων. Κατά τη διάρκεια της διήγησης, κάναμε παύσεις σε σημεία που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν τα παιδιά, κάνοντας ερωτήσεις όπως για παράδειγμα τι πιστεύουν ότι είναι και τι κάνει ένας ναυαγοσώστης ή τι θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον στον πνιγμό. Με αυτόν τον τρόπο κάναμε το παραμύθι "κατανοητό" στα παιδιά δίνοντας τους την ευκαιρία να εκφράζουν ελεύθερα την γνώμη τους.


Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή τα παιδιά κατάλαβαν ότι ο Τσάρλι είναι υπαρκτό πρόσωπο. Παράλληλα, με τη χρήση του υπολογιστή μας δείχναμε τις εικόνες του βιβλίου δίνοντας εξίσου τον λόγο στα παιδιά να σχολιάσουν και να μας πουν τι έβλεπαν και τι πίστευαν ότι αντικατοπτρίζουν οι εικόνες. Μας άκουγαν προσεκτικά και τους φάνηκε αρκετά ενδιαφέρουσα η ιστορία. Ακόμα και σε εμάς δημιουργεί συγκίνηση το γεγονός να φεύγει από τη ζωή ένα παιδί 12 ετών. Αντιθέτως στα παιδιά έδωσε ελπίδα και αισιοδοξία ότι όλα μπορούν να γίνουν όταν αγαπάμε κάτι πολύ και οι πράξεις γίνονται με την ψυχή μας.



Αφού τελειώσαμε την αφήγηση του παραμυθιού και μας έκαναν ερωτήσεις για ό,τι απορίες είχαν, παίξαμε κάποια από τα παιχνίδια του βιβλίου. Επιλέξαμε τα κουίζ ερωτήσεων με τα οποία τα παιδιά ενθουσιάστηκαν καθώς συμμετείχαν όλα αφού είχαν ήδη απομνημονεύσει τις απαραίτητες γνώσεις!! Ήταν μία πολύ σημαντική εμπειρία για εμάς αλλά και για τα παιδιά καθώς γνώρισαν την αθλητική ναυαγοσωστική και την σημασία της μέσα από παιχνίδια και τον «Τσάρλι». Τέλος, απονείμαμε στα παιδιά τα βραβεία τους, μας εξέφρασαν το ποσό πολύ τους άρεσε η ιστορία του Τσάρλι και μας ευχαρίστησαν για το παραμύθι που τους διηγηθήκαμε!!


Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Αθλητική Ναυαγοσωστικής» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Το Διεθνές Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό «Τσάρλι ο διασώστης» και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατίθεται δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του project Safe Greece”.