ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οικογένεια Αθλοσωστών Σάρωσε στο Βαλκανικό Βετεράνων Στίβου



Οικογένεια Αθλοσωστών Σάρωσε
στο Βαλκανικό Βετεράνων Στίβου



Κωνσταντινούπολη 2-3/3/2019. Οι Αβραμίδηδες, κατέκτησαν 8 Βαλκανικά μετάλλια και 1 πανελλήνιο ρεκόρ στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Βετεράνων Κλειστού Στίβου.
Η οικογένεια συνεισέφερε στην Εθνική Ελλάδας βαθμούς ανεβαίνοντας πολλές φορές στο βάθρο. Ο Παντελής Αβραμίδης (78 ετών), έχει τρέξει 4 μαραθωνίους. "Δρομικά αγωνίσματα εκτός από τον στίβο, υπάρχουν και στην αθλητική ναυαγοσωστική. Ευελπιστούσα να αγωνιστώ σε αυτά στο Πανελλήνιο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Μας είπαν ότι το 4ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής ανεστάλη λόγω τεχνικών προβλημάτων και νεώτερων εξελίξεων ενώ η συμμετοχή Ελλήνων αθλοσωστών σε διεθνείς διοργανώσεις αποτελεί ακόμα όνειρο θερινής νυκτός. Έτσι πρότεινα στην οικογένειά μου να δοκιμαστούμε στον στίβο", είπε. Τον χορό των διακρίσεων άνοιξε η Ιωσηφίνα Αβραμίδου (71 ετών). Στα 60μ δρόμου, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο πίσω από την Βουλγάρα με μικρή διαφορά. Στα 200μ τερμάτισε 2η πίσω από την Τουρκάλα αθλήτρια. Ο Παντελής, συμμετείχε σε 3 αγωνίσματα ανεβαίνοντας ισάριθμες φορές στο βάθρο. Έπειτα από μια αγωνιώδη κούρσα στα 1.500μ δρόμου, τερμάτισε 2ος πίσω από ένα Σέρβο αθλητή που έχει αγωνιστεί σε ολυμπιακούς αγώνες. Το γρήγορο τέμπο της κούρσας, τον ανάγκασε να κάνει νέο Πανελλήνιο ρεκόρ στην ηλικία του. Την επόμενη ημέρα, με φανερά σημάδια κόπωσης και αφυδάτωσης από την αρχή της κούρσας, βγήκε 3ος στον δρόμο 3.000μ και αργότερα με κούρσες "back to back", 2ος στα 800μ. Έτσι, ισοφάρισε το ρεκόρ μεταλλίων που είχε στο Βαλκανικό της Βουλγαρίας πρόπερσι. Η Ελευθερία Αβραμίδου, τερμάτισε 3η σε τρία αγωνίσματα (800μ, 1.500μ, 3.000μ) πίσω από Τουρκάλες αθλήτριες. Ο Στάθης Αβραμίδης, δεν απέσπασε διάκριση.




Έξω από τον στίβο, η οικογένεια είναι γνωστή για τον καθοριστικό της ρόλο στην γέννηση της αθλητικής ναυαγοσωστικής. Οι γονείς είναι οι δύο γηραιότεροι αθλοσώστες στην Ελλάδα. Τα αδέλφια έβαλαν τα θεμέλια για την οικοδόμηση του αθλήματος βρίσκοντας εθελοντές, αιγίδες, φτιάχνοντας περιοδικό, οργανώνοντας αγώνες, διδάσκοντας στο πανεπιστήμιο κτλ. Το άθλημα ανεστάλη στις 25/7/2018. Επηρεασμένοι από την μη συμμετοχή τους στο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής και την συμμετοχή τους στην Βαλκανιάδα, σχολίασαν ανάλογα. "Είναι υπερηφάνεια να εκπροσωπώ την Ελλάδα. Ελπίζω την ίδια χαρά να ζήσουν οι αθλοσώστες που αναδείχτηκαν στα Πανελλήνια Πρωταθλήματά μας κάποια μέρα", είπε η Ελευθερία. "Παραφράζοντας την αλληγορία του Σπηλαίου του Πλάτωνα, όσοι ευλογήθηκαν να ζήσουν την ομορφιά διεθνών αγώνων, αισθάνονται χρέος να βοηθήσουν τους σύγχρονούς τους να την ζήσουν κι αυτοί. Αισθάνομαι υπερηφάνεια για τις επιτυχίες που έφερε η οικογένειά μου και θλίψη που απέτυχε να συμβάλει στην σύσταση εθνικής ομάδας αθλητικής ναυαγοσωστικής, παρά τους κόπους ετών. Τώρα πια, τη χαρά συμμετοχής Ελλήνων σε αγώνες εκτός συνόρων, θα νιώσω σύντομα με την ομάδα του ΤΕΦΑΑ Αθηνών σε αγώνες στην Βρετανία, για 1η φορά στην ιστορία του Ελληνικού και πανεπιστημιακού αθλητισμού", δήλωσε ο Στάθης. Ο Παντελής πρόσθεσε: "Εκεί που ήμουν τελειωμένος από τον καρκίνο, ανακάλυψα την μαγική συνταγή. Αντικατέστησα καναπέ και τηλεκοντρόλ με μαγιό και αθλητικά παπούτσια. Έτσι κατέκτησα την ανώτερη διάκριση: Κέρδισα χρόνια ζωής! Οι εθνικές και διεθνείς διακρίσεις είναι δευτερεύουσας σημασίας!" Η Ιωσηφίνα είπε: "Τον Ιούλιο κάποιοι επέμεναν ότι ο αθλητισμός πρέπει να σταματάει στην ηλικία των 40 ετών! Νομίζω πως έχουν άδικο!" Η οικογένεια Αβραμίδη κατοικεί και προπονείται στον Δήμο Σαρωνικού, κάνοντας όνειρα για το καλύτερο. Citius, altius, fortius.