ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

FAQs

 

FAQs

Φίλες και φίλοι όποια και να είναι η ενασχόλησή σας με το νερό (αθλητική, επαγγελματική, αναψυχή, προπονητική), στον παρακάτω κατάλογο θα βρείτε απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα και αρκετούς λόγους για να ασχοληθείτε με την αθλητική ναυαγοσωστική.

 

Υπάρχουν θεσμικοί φορείς που έχουν άμεση ή έμμεση αναφορά στην αθλητική ναυαγοσωστική;

Ναι. Το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας έχουν αναρτημένο στην ιστοσελίδα τους το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό, μέσα στο οποίο υπάρχει αναφορά σε αγωνίσματα αθλητικής ναυαγοσωστικής σε πισίνα. Το Υπουργείο Παιδείας έχει εγκρίνει το Διεθνές Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό «Τσάρλι ο διασώστης» για διδασκαλία σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου στην Ελλάδα και την διασπορά, μέσα στο οποίο γίνεται αναφορά στην αθλητική ναυαγοσωστική θαλάσσης. Η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) έχει εντάξει το μάθημα επιλογής «αθλητική ναυαγοσωστική» στο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Τι είναι η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ);

Η ΕΑΝΕ είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός (α.μ.κ.ε.) καταχωρημένη στο Πρωτοδικείο Αθηνών και πιστοποιημένος φορέας αθλητικής αναψυχής και αθλητικού τουρισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Διαθέτει μέλη σε 30 χώρες. Πραγματοποιεί ποικίλες δραστηριότητες ασφάλειας στο νερό και αθλητικής ναυαγοσωστικής. Σκοπός της είναι η προστασία της δημόσιας υγείας από τραυματισμούς (περισσότερα). Η ΕΑΝΕ δεν είναι σχολή ναυαγοσωστικής και δεν πιστοποιεί ναυαγοσώστες. Συνεπώς, δεν απευθύνεται μόνο σε άτομα 18 ετών και άνω, αλλά σε κάθε Έλληνα ή αλλοδαπό πολίτη που ενδιαφέρεται να αποκτήσει χρήσιμες δεξιότητες γύρω από την ασφάλεια και τη διάσωση μέσω αθλητισμού αναψυχής. 


H ΕΑΝΕ είναι εγκεκριμένη από έγκριτούς οργανισμούς;

Ναι. H EANE είναι ο μοναδικός Ελληνικός οργανισμός με ιδιότητα μέλους και στους 4 μεγαλύτερους και σημαντικότερους διεθνείς οργανισμούς διάσωσης και κολύμβησης: International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe, International Federation of Swimming Teachers' Association, Mediterranean Lifesaving Confederation.


Αναγνωρίζεται το έργο της ΕΑΝΕ από άλλους έγκριτούς οργανισμούς;

Ναι. Το έργο της EANE από την ημέρα της ιδρύσεώς της, δεν έχει περάσει απαρατήρητο. Για αυτό, έχει συνάψει μνημόνια συνεργασίας με τους εξής συμμαχικούς οργανισμούς, που έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους τους αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής: Princess Charlene of Monaco Foundation, Make the Minute Matter, British University Lifesaving Clubs' Association, Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος, Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων, Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών (περισσότερα).


Γιατί ιδρύθηκε η ΕΑΝΕ;

Η ΕΑΝΕ ιδρύθηκε για δύο λόγους που αφορούν την ιστορία της οικογενείας της και την δημόσια υγεία της Ελλάδας.

Πρώτον, ιδρύθηκε για να τιμήσει την μνήμη 3 συγγενών (ενός παππού και δύο θείων) των εταίρων της, Στάθη και Ελευθερίας, που έχασαν την ζωή τους στην θάλασσα. O Ιωσήφ Παπαδάκης, Κρητικής καταγωγής, έχασε τη ζωή του σε πολύ νεαρή ηλικία καθώς το πλοίο στο οποίο εργαζόταν έπλεε με προορισμό την Πορτογαλία. Δεν πρόλαβε να δει την κόρη του Ιωσηφίνα. Ο Χρήστος Κουριδάκης, Κρητικής καταγωγής, έχασε τη ζωή του σε πολύ νεαρή ηλικία, όταν το πλοίο World Sky στο οποίο εργαζόταν, βυθίστηκε. Θεωρήθηκε αγνοούμενος αλλά δεν βρέθηκε ποτέ. Ο Αλέκος Γιαννούλιας, καταγόταν από τα Καλάβρυτα. Μετανάστευσε στην Αμερική τη δεκαετία του 1970. Το 2005, πνίγηκε ενώ κολυμπούσε στο Λαμπίρι Αιγιαλείας. Είναι πατέρας του Alexi Giannoulias, τ. Υπουργού Οικονομικών του Σικάγο, συμπαίκτης και υποστηρικτής του Προέδρου της Αμερικής Barak Obama (#1, #2, #3).

Δεύτερον, η ΕΑΝΕ ιδρύθηκε ως χρέος απέναντι στην πατρίδα, επειδή κανένας οργανισμός δεν πήρε την πρωτοβουλία να καλλιεργήσει την αθλητική ναυαγοσωστική στην Ελλάδα. Το άθλημα κινδύνευε με αφανισμό. Έπρεπε να παρθούν ουσιαστικές αποφάσεις και να παραχθεί έργο, ώστε να σωθεί και να εξαπλωθεί σε εθνικό επίπεδο. 


Τι αγωνίσματα περιλαμβάνει η αθλητική ναυαγοσωστική;

Αγωνίσματα που βασίζονται στην κολύμβηση, το τρέξιμο, την κωπηλάτηση, την διάσωση στο νερό και την παροχή πρώτης βοήθειας. Διεξάγεται σε πισίνα, θάλασσα αμμουδιά και κλειστούς χώρους (περισσότερα).


Γιατί η αθλητική ναυαγοσωστική και συνεπώς το έργο της ΕΑΝΕ είναι τόσο σημαντικό, καινοτόμο και μοναδικό για την Ελλάδα;

Το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων που δημιούργησε το Safe Water Sports σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας, φανερώνει ότι το 74% των πνιγμών συμβαίνει σε μη φυλασσόμενες παραλίες (συγκεκριμένα 65% σε παραλίες χωρίς ναυαγοσώστη και 9% όταν ο ναυαγοσώστης είχε σχολάσει). Συνεπώς, οποιαδήποτε προσπάθεια από το κράτος, σχολές ναυαγοσωστικής και άλλους φορείς εστιάζεται στην θωράκιση των ναυαγοσωστών (εξοπλισμός, εκπαίδευση κτλ), θα συμβάλει στην αντιμετώπιση μόνο του 26% των πνιγμών που συμβαίνουν στην βάρδια του ναυαγοσώστη. Άρα, ο πληθυσμός παραμένει εκτεθειμένος σε τραυματισμούς όταν κολυμπάει σε άλλες ώρες και τοποθεσίες που είναι και οι περισσότερες. Η εκπαίδευση ατόμων (κάθε ηλικίας, φύλου, ικανοτήτων, αρτιμελών και ΑμεΑ) σε θέματα πρόληψης και διάσωσης μέσω αθλητισμού αναψυχής, είναι ένα μοναδικό παιδαγωγικό εργαλείο, ικανό να χτίσει "τείχος ανοσίας" απέναντι όχι μόνο στον πνιγμό αλλά και σε όλα τα είδη τραυματισμών εκτός νερού.

 

Είμαι αθλητής υγρού στίβου. Τι θα κερδίσω εάν συμμετάσχω σε αγώνες ναυαγοσωστικής;

Απόκτηση ιδιότητας μέλους ΕΑΝΕ. Δυνατότητα διάκρισης. Ευκολότερη συμμετοχή σε συγκεκριμένες διοργανώσεις στο εξωτερικό (Πανεπιστημιάδα, Ευρωπαϊκό, Μεσογειακό, Παγκόσμιο). Απόκτηση γνώσεων διάσωσης. Χαρά συμμετοχής σε αθλητική διοργάνωση με χαρακτήρα αναψυχής (παρέλαση, μουσική, όρκος αθλητών, φωτογράφοι, βιντεογράφηση, συνεντεύξεις, μετάλλια συμμετοχής). Η συμμετοχή (και ενδεχομένως η διάκριση) στους αγώνες, δημιουργεί στην φάση της ανήλικης ζωής σου ένα βιογραφικό που θα μπορέσεις να εξαργυρώσεις στην ενηλικίωση σου, εκπαιδευόμενος και εργαζόμενος ως ναυαγοσώστης, με καλές οικονομικές απολαβές που θα σε βοηθήσουν να εξασφαλίσεις τις ετήσιες δαπάνες σου κατά την περίοδο των σπουδών. Για παράδειγμα, ένας νέος που εκπαιδευτεί/πιστοποιηθεί ως ναυαγοσώστης και έχει συμμετάσχει σε αγώνες ναυαγοσωστικής (με ή χωρίς διακρίσεις), θα μπορεί να εξασφαλίζει εύκολα εργασία ως ναυαγοσώστης με μηνιαίες απολαβές 1.000-1.800 ευρώ/μήνα (οι απολαβές κυμαίνονται με βάση τον εργοδότη) για 4-5 μήνες/έτος. Συνεπώς, η μία ημέρα αγώνων τον χρόνο, είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για την εξασφάλιση εφοδίων που θα αποδειχθούν πολύτιμα από πλευράς εμπειριών και εσόδων στην μετέπειτα ζωή σου!

 

 

Είμαι γονέας αθλητή. Γιατί να στείλω το παιδί μου σε αγώνες ναυαγοσωστικής;

Το σημαντικότερο αγαθό είναι η υγεία και η ασφάλεια. Συμμετέχοντας το παιδί σου σε προπονήσεις, ουσιαστικά του δίνεις την ευκαιρία να αγωνιστεί σε ένα δεύτερο άθλημα με την ίδια δαπάνη χρόνου, βενζίνης για προπόνηση και μηνιαία οικονομική συνδρομή στο σύλλογο. Μπορείς επίσης να χαρείς την συμμετοχή ως οικογένεια επειδή στους αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής παρελαύνουν και αγωνίζονται όλες οι ηλικιακές ομάδες. Συνεπώς, μια οικογένεια μπορεί να περάσει όμορφα τις ημέρες του αγώνα μαζί. Τα παιδιά αισθάνονται ευχάριστα που θα δουν τους γονείς τους να αγωνίζονται και οι γονείς αισθάνονται και πάλι παιδιά.

 

 

Σε τι θα ωφελήσει έναν αθλητικό σύλλογο η καλλιέργεια και συμμετοχή σε αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής;

Θα αποκτήσει ιδιότητα μέλους στην ΕΑΝΕ. Θα δώσει μια ευκαιρία διάκρισης στους αθλητές του επειδή προς το παρόν οι ομάδες είναι λίγες και ο συναγωνισμός μικρός. Αυτό βοηθάει την ομάδα να δώσει κίνητρο για συμμετοχή στις προπονήσεις και σε εκείνους τους αθλητές που δεν έχουν βλέψεις ή την δυνατότητα διακρίσεων στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του αθλήματος τους. Θα έχει την ευκαιρία να καλλιεργήσει ένα επιπλέον άθλημα με το ίδιο κόστος (αμοιβή προπονητών, ενοικίαση πισίνας). Θα καλλιεργήσει ένα δεύτερο άθλημα εντός της ίδιας προπόνησης. Για παράδειγμα με μόλις 20 λεπτά/εβδομάδα προπόνησης, μια ομάδα μπορεί να καλλιεργεί 4 αγωνίσματα/μήνα! Απαιτείται ελάχιστο κόσμος για την αγορά του βασικού εξοπλισμού. Ο σύλλογος θα αποκτήσει μια ευκαιρία προβολής στους γονείς (κοινωνική διάσταση) και στην κοινωνία (διακρίσεις).

 

 

Έχω σχολή ναυαγοσωστικής. Γιατί να παρακινήσω τους μαθητές μου να ασχοληθούν με την αθλητική ναυαγοσωστική;

Απόκτηση ιδιότητας μέλους ΕΑΝΕΈχεις την δυνατότητα να αξιοποιήσεις τους ναυαγοσώστες ως αθλοσώστες. Αποκτάς επιπλέον έσοδα με τη δημιουργία τμημάτων φυτωρίου για αθλητές νεαρής ηλικίας. Αποκτάς επιπλέον έσοδα από τους ανήλικους αθλοσώστες που θα γίνουν ναυαγοσώστες όταν ενηλικιωθούν. Δημιουργείς ένα νέο τρόπο διαφήμισης της σχολής μέσα από την συμμετοχή και/ή τις επιτυχίες των μαθητών. Δίνεις το κίνητρο στους πιστοποιημένους ναυαγοσώστες της σχολής να διατηρούν υψηλή φυσική κατάσταση και επιχειρησιακή ικανότητα που θα αξιοποιηθεί από την ίδια την σχολή όταν τους προσλάβει για να ανταποκριθεί στις ανάγκες εργολαβικής κάλυψης.

 

 

Είμαι προπονητής αθλήματος που έχει συνάφεια με αγωνίσματα αθλητικής ναυαγοσωστικής. Γιατί να ασχοληθώ με ένα νέο άθλημα;

Η προετοιμασία αθλητών για τη συμμετοχή σε αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής, προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία διάκρισης σε ένα αναδυόμενο άθλημα. Βοηθάει τον προπονητή να ξεχωρίσει στην αγορά εργασίας εφόσον έχει γνώσεις σε περισσότερα γνωστικά αντικείμενα πέραν του βασικού του αθλήματος. Τέλος, ενισχύει την πεποίθηση ότι ο προπονητής είναι γνώστης και διατεθειμένος να προσφέρει γνώσεις για την ασφάλεια των αθλητών του, οπλίζοντάς τους με δεξιότητες που μπορεί να φανούν χρήσιμες κατά τη διάρκεια της προπόνησης και της μετέπειτα ζωής τους.

 

Πως μπορώ να αποκτήσω γνώσεις αθλητικής ναυαγοσωστικής;

Επισκέψου την ενότητα «e-learning». Διαθέτει μαθητείες από απόσταση για όσους θέλουν να αποκτήσουν γνώσεις κριτή/χρονομέτρη σε αγωνίσματα πισίνας και θαλάσσης. Επίσης απευθύνεται σε όσους είναι ήδη πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ ή προπονητές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, για να τους προσφέρει γνώσεις σεμιναριακού τύπου (περισσότερα).

 

Σε ποιους αγώνες συμμετέχει αγωνιστικά ή οργανωτικά η ΕΑΝΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό;

Η ΕΑΝΕ αυτή την περίοδο, διοργανώνει το Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος. Συμβάλει με τεχνογνωσία, έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή στους Πανεπιστημιακούς Αγώνες των ΣΕΦΑΑ της Ελλάδος. Συμμετέχει στην Βρετανική Πανεπιστημιάδα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής. Έχει την δυνατότητα να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Διάσωσης (15-29 ετών). Προσεχώς θα υπάρξουν νέες αγωνιστικές δυνατότητες.

 

Υπάρχουν βιβλία εφαρμοσμένης και αθλητικής ναυαγοσωστικής για να αποκτήσω γνώσεις;

Ναι. Επισκέψου την ενότητα «books». Υπάρχουν βιβλία που είτε διατίθενται δωρεάν είτε αναφέρεται ο εκδοτικός οίκος από τον οποίο μπορούν να διατεθούν. Τέλος, υπάρχουν άλλοι τίτλοι που διατίθενται απευθείας από την ΕΑΝΕ (περισσότερα).

 

Πως μπορώ να ενημερώνομαι για δραστηριότητες της ΕΑΝΕ;

Γίνε follower (στο πάνω-αριστερά μέρος της σελίδας μας). Θα λαμβάνεις ειδοποιήσεις για τις δημοσιεύσεις μας αυτόματα.

 

Ποιες διεθνείς διοργανώσεις φιλοξενούν αγώνες ναυαγοσωστικής στο εξωτερικό;

Υπάρχουν πολλές σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις. Lifesaving World Championship, World Games, World Masters Games, Lifesaving European Championships, Royal Life Saving Society Commonwealth Championships, British University Lifesaving Clubs’ Association, World Military Championships.

 

Τι είναι και τι δεν είναι η αθλητική ναυαγοσωστική;

Είναι το σπουδαιότερο και το μοναδικό ανθρωπιστικό άθλημα στον κόσμο. Είναι παλιό άθλημα αφού καλλιεργείται σε περισσότερες από 50 χώρες για περισσότερα από 100 χρόνια. Δεν είναι Ολυμπιακό άθλημα.

 

Υπάρχουν σκέψεις και προσπάθειες ένταξης της αθλητικής ναυαγοσωστικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Ναι. Αλλά αυτή η προοπτική θα απαιτήσει χρόνια και τεράστια προσπάθεια, επειδή η τρέχουσα πολιτική της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είναι να αφαιρείται κάποιο άθλημα για να ενταχθεί κάποιο νέο, εξαιτίας της έλλειψης πόρων για την διεξαγωγή αγώνων. Επίσης, εάν ενταχθεί, αυτό θα συμβεί μόνο με ένα από τα δεκάδες αγωνίσματα αθλητικής ναυαγοσωστικής που υπάρχουν. Για περισσότερες πληροφορίες, διάβασε το βιβλίο "Δυνατότητες και Προκλήσεις της Ναυαγοσωστικής ως Ολυμπιακό Άθλημα".

 

Πρέπει να γνωρίζει κανείς κολύμβηση για να συμμετάσχει σε αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής;

Όχι. Υπάρχουν αγωνίσματα που βασίζονται σε άλλες δεξιότητες ή ικανότητες όπως το τρέξιμο, η ρίψη σκοινιού, η παροχή πρώτης βοήθειας στην στεριά και η κωπηλάτηση.

 

Χρειάζεται να είμαι αθλητής σε κάποιο σύλλογο για να συμμετάσχω σε αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής;

Όχι. Η ΕΑΝΕ διοργανώνει αγώνες αθλητικής αναψυχής και αθλητικού τουρισμού. Είτε ανήκεις είτε όχι σε κάποια ομάδα, μπορείς να αγωνιστείς ως «Ανεξάρτητος Αγωνιζόμενος» (Individual Athlete) σε ατομικά αγωνίσματα. Εάν επιθυμείς να αγωνιστείς και σε σκυταλοδρομίες, θα πρέπει να ανήκεις σε κάποια ομάδα.

 

Ποιες είναι οι κατηγορίες μέλους στην ΕΑΝΕ και τι δικαιώματα/υποχρεώσεις έχουν;

Η ΕΑΝΕ έχει 3 ιδιότητες μέλους. Επίτιμα, που ανακηρύσσονται από την διοίκηση με βάση το σημαντικό τους έργο. Φυσικά Αρωγά Μέλη, που μπορεί να είναι κάθε φυσικό πρόσωπο χωρίς δεσμεύσεις ή υποχρεώσεις, πέραν όσων ορίζονται στο καταστατικό της ΕΑΝΕ. Νομικά Αρωγά Μέλη, που μπορούν να γίνουν όλα τα νομικά πρόσωπα που συμφωνούν με τις ιδρυτικές αρχές, σκοπούς και στόχους της ΕΑΝΕ για την προστασία της δημόσιας υγείας από τραυματισμούς (πχ σχολές ναυαγοσωστικής, αυτόνομης κατάδυσης, όλοι οι αθλητικοί σύλλογοι ανεξάρτητα από τα αθλήματα που καλλιεργούν, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις κτλ).

 

Ποιες σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες και οργανισμοί έχουν ταυτιστεί με την δραστηριότητα της ΕΑΝΕ;

Η ΕΑΝΕ συνεργάζεται και υποστηρίζεται από κορυφαίες προσωπικότητες παγκοσμίως που διατηρούν την ιδιότητα Επίτιμου Μέλους και του Υποστηρικτή. Συνεργάζεται με το Ίδρυμα της Πριγκίπισσας Σαρλίν του Μονακό και με τον θρυλικό και εμβληματικό δημιουργό, παραγωγό και σκηνοθέτη της #1 παγκοσμίως τηλεοπτικής σειράς Μπέιγουοτς, Γκρεγκ Μπόναν, που είναι ο Συνιδρυτής του Ιδρύματος Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά.

 

 

 

Υπάρχουν ομάδες ενταγμένες στην ΕΑΝΕ που καλλιεργούν ή συμμετέχουν σε αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα;

Ναι. Δες εδώ τον κατάλογο με τα Νομικά Αρωγά Μέλη της ΕΑΝΕ. Ο βαθμός συμμετοχής τους στην αθλητική ναυαγοσωστική ποικίλει επειδή η αθλητική ναυαγοσωστική δεν είναι αναγνωρισμένο άθλημα στην Ελλάδα και συνεπώς διεξάγεται υπό την μορφή αθλητικής αναψυχής / αθλητικού τουρισμού.


Τι κάνει την ΕΑΝΕ να ξεχωρίζει στην Ελλάδα;

Πολλοί λόγοι. Ιδρύθηκε από ανθρώπους για να υπηρετήσει τους ανθρώπους. Διαθέτει καταξιωμένους συνεργάτες με γνώσεις γύρω από το γνωστικό τους αντικείμενο. Είναι πλήρως αφοσιωμένη στον σκοπό της. Εκδίδει το μοναδικό διεθνές περιοδικό εφαρμοσμένης και αθλητικής ναυαγοσωστικής στον κόσμο, "Ο Αθλοσώστης", που διανέμεται δωρεάν κάθε μήνα σε 122 χώρες. Σέβεται το παρελθόν, είναι η μόνη που προς το παρόν διεξαγάγει αγώνες συμμορφούμενους με την αθλητική νομοθεσία στην Ελλάδα και δημιουργεί αδιάκοπα προϋποθέσεις για ένα λαμπρό μέλλον. Προσφέρει έργο αντί για υποσχέσεις. Έχει όραμα, αποστολή, αξίες και επιτεύγματα που διατυπώνονται με σαφήνεια και υλοποιούνται καθημερινά. Οι ιδρυτές της, "γέννησαν" την αθλητική ναυαγοσωστική στην Ελλάδα και την εξάπλωσαν σε κοινωνικό, πανεπιστημιακό, στρατιωτικό επίπεδο στην Ελλάδα και το εξωτερικό αθλητικά, ερευνητικά, συγγραφικά, αθλητικά, παιδαγωγικά (περισσότερα).



Υπάρχουν νικητές και χαμένοι στους αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής;

Όχι. Μετάλλιο νίκης παίρνουν οι 3 πρώτοι. Μετάλλιο συμμετοχής, πλούσιες εμπειρίες γύρω από τεχνικές διάσωσης και πρώτη βοήθεια, ενθουσιασμό και νέες φιλίες γεύονται όλοι. Από αυτή την άποψη, στους αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής, χαμένος είναι μόνο όποιος δεν αγωνίστηκε!


Τι γνώμη έχουν σημαντικοί οργανισμοί για την ΕΑΝΕ;

"Η ΕΑΝΕ είναι ένας πολύ σημαντικός φορέας αθλητικής αναψυχής και αθλητικού τουρισμού και πάνω από όλα σώζει ζωές" (Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή).

"Αποτελεί χαρά η διαχρονική και γόνιμη συνεργασία μας με τους ανθρώπους της ΕΑΝΕ. Μαζί σώζουμε ζωές από πνιγμό. Ένα άτομο, μια οικογένεια, μια κοινότητα τη φορά" (Princess Charlene of Monaco Foundation).