ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στο Πανευρωπαϊκό: Ιστορική στιγμή ή επιδοτούμενος τουρισμός;


Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής 2019: Η τριμελής ομάδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού παρελαύνει. Παναγιώτα Μουταφίδη, Δημήτρης Χαλιώτης, Παναγιώτης Ζαχαρής.


Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στο Πανευρωπαϊκό: Ιστορική στιγμή ή επιδοτούμενος τουρισμός;

του Λουκά Μπισταράκη 
"πατέρα" της Ελληνικής επαγγελματικής ναυαγοσωστικής 
Ιδρυτή της Σχολής Αυτοδυτών Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Riccione 15-25/9/2019. Για πρώτη φορά υπήρξε Ελληνική συμμετοχή στο Lifesaving European Championship. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) έστειλε 3-μελή ομάδα. Ως ιδρυτής της Σχολής Αυτοδυτών-Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αισθάνομαι χρέος να μοιραστώ τις σκέψεις μου για αυτή την ιστορική στιγμή που γεννά ανάμεικτα συναισθήματα.
Βρέθηκα στην Ιταλία για τους αγώνες. Στην διάθεση όλων είναι τα εισιτήρια του ταξιδιού. Παραλίγο να πάθω ανακοπή με αυτά που είδα. Για πρώτη φορά στη ζωή μου, μετάνιωσα που έκανα εθελοντισμό στον ΕΕΣ για 30 χρόνια. Το 1984, έγραψα στον ημερήσιο τύπο ότι ορισμένοι της διοίκησης, κλέβουν τον ΕΕΣ. Δικαιώθηκα όταν αργότερα ο τότε πρόεδρος Ανδρέας Μαρτίνης ΕΕΣ πήγε φυλακή. Αυτός κατέστρεψε το έργο μου στη ναυαγοσωστική. Αλλά αυτά που είδα στην Ιταλία, με έκαναν να καταλάβω ότι και ο τωρινός πρόεδρος υπολείπεται ηγετικών χαρακτηριστικών. Το λέω εγώ που έχω συνεργαστεί με δεκάδες υπουργούς, πρωθυπουργούς, και προέδρους του ΕΕΣ στην καριέρα μου.

Ο ΕΕΣ
Η αποστολή της συγκεκριμένης ομάδας αποτελεί προσωπική επιλογή του Προέδρου του ΕΕΣ, Δρ. Αντώνη Αυγερινού. Στην τελετή έναρξης η ομάδα παρέλασε με μπλούζα του ΕΕΣ και casual παντελόνια! Η αποστολή είχε ως συνοδό τον Δημήτρη Χαλιώτη. Ο Παναγιώτης Ζαχαρής τερμάτισε τελευταίος στις Σημαίες μεταξύ 30 αθλοσωστών. H Παναγιώτα Μουταφίδη τερμάτισε τελευταία στα 50μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου μεταξύ 32 αθλοσωστριών με χρόνο 1:17:28. Την 1η θέση κατέλαβε η Βρετανίδα Zara Williams με χρόνο 33.49. Στον Αγώνα με Σανίδα αγωνίστηκαν 28 αθλήτριες και η Ερυθροσταυρίτισα ακυρώθηκε (DQ 7).

Η ΕΥΡΩΠΗ
Για να βγει ομάδα στο εξωτερικό έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες. Η Ελληνική αποστολή ενισχύθηκε οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ναυαγοσωστική Ομοσπονδία, γεγονός που αποδεικνύει την ευγένεια και έντονη επιθυμία της να στηρίξει την Ελλάδα. Ο στόχος ήταν τριπλός. Να κυματίσει για 1η φορά σε Ευρωπαϊκούς αγώνες η Ελληνική σημαία. Να προσφερθούν εμπειρίες στους Έλληνες που θα τις επιστρέψουν στην πατρίδα. Να εδραιωθεί το άθλημα στο μέλλον. Αυτό ήταν ένα από τα όνειρά μου, όταν προσπάθησα την δεκαετία του 1970 να εδραιώσω το άθλημα, φέρνοντας τον τότε Ισπανό Πρόεδρο της FIS, Pascal στην Ελλάδα, ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυαγοσωστικής που ανήκε στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτός ήταν ο στόχος μου όταν στην συνέχεια πρότεινα τον ΕΕΣ ως διάδοχο οργανισμό για να εκπροσωπεί την χώρα μας. Δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Ήλπιζα ότι οι διάδοχοί μου θα πετύχαιναν.

"Σ΄ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΟΥΝΕ ΤΡΩΝΕ ΒΡΩΜΙΚΟ ΨΩΜΙ"
Σε αυτή την διοργάνωση, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν τουλάχιστον 19 Έλληνες αθλοσώστες. Όλοι κρίθηκαν ακατάλληλοι να στελεχώσουν την ομάδα, με το αιτιολογικό ότι "οι αθλητές του Στάθη (Αβραμίδη) δεν είναι μέλη του ΕΕΣ" παρόλο που άξιζαν και ήταν πρόθυμοι να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα, υποβαλλόμενοι σε πρόγραμμα προπονητικής προετοιμασίας και καλύπτοντας την δαπάνη του ταξιδιού (περίπου 1.000 ευρώ/έκαστος). Κάποιοι ήταν μέλη του ΕΕΣ που έχουν προσφέρει εθελοντικές υπηρεσίες επί σειρά ετών στον εθνικό σύλλογο, έχουν αθλητικό δελτίο αθλοσώστη και νίκες στο "3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής - Λουκάς Μπισταράκης" και/ή σε προηγούμενα. Οι άλλοι είχαν συμμετοχές ή διακρίσεις σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ναυαγοσωστικής, Ελληνικές και Βρετανικές Πανεπιστημιάδες Ναυαγοσωστικής, Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Υδατοσφαίρισης και Τεχνικής Κολύμβησης, Βαλκανιάδες κτλ. Η Σωτηρία Μπέλου του είπε θέσει όμορφα: "Σ' αυτό τον τόπο όσοι αγαπούνε, τρώνε βρώμικο ψωμί!" Ο ΕΕΣ φέρθηκε σε όλους αυτούς άδικα και αχάριστα όπως φέρθηκε και σε εμένα, παρόλο που τον υπηρέτησα άμισθα για δεκαετίες.
Η Ελλάδα έχασε καλύτερα πλασαρίσματα και τουλάχιστον 2 μετάλλια. Βάση των αποτελεσμάτων των αγώνων και του αριθμού συμμετασχόντων, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του 3ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος στην κατηγορία γυναικών 18-30 ετών, θα είχε τερματίσει 29 δευτερόλεπτα ταχύτερα από την Μουταφίδη (αν είχε επιλεγεί) στα 50μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου! Στην ηλικιακή κατηγορία 70+ στους άντρες και τις γυναίκες στο αγώνισμα Δρόμου 1km, ο Παντελής Αβραμίδης στερήθηκε την κατάκτηση χρυσού και η Ιωσηφίνα Αβραμίδου αργυρού μεταλλίου επειδή δεν επιλέχθηκαν! Πόσο καλό θα έκανε στο προφίλ του ΕΕΣ. Πόσο θα αναπτέρωνε το ηθικό μας αν η αποστολή επέστρεφε με μετάλλια!

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Τα συναισθήματα είναι ανάμικτα. Στα θετικά καταγράφεται η συμμετοχή της Ελλάδας σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για 1η φορά στην ιστορία. Αισθάνομαι ικανοποίηση που Έλληνες συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Δικαιώνονται οι πολυετείς θυσίες που έκανα την δεκαετία του 1970, τις συνέχισε ο Στάθης Αβραμίδης και αρκετοί που πίστεψαν σε αυτόν. Δικαιωθήκαμε. Κατά το ελάχιστο όμως! Ιστορικά χαίρομαι που υπήρξε δεύτερη διεθνής διοργάνωση εντός του 2019 με συμμετοχή Ελλήνων (η πρώτη ήταν το BULSCA 2019). Ευχαριστώ τους 3 Έλληνες που αγωνίστηκαν. Απέκτησαν εμπειρίες. Είδαν! Ένιωσαν! Αν ήξεραν το παρασκήνιο της αποστολής, θα έπρεπε να πουν ευχαριστώ για  το δώρο που τους χαρίστηκε και συγγνώμη για τον τρόπο που το εξαργύρωσαν.

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Στα αρνητικά, καταγράφεται η μη έγκριση 19 Ελλήνων που είχαν γνώση του αθλήματος, διακρίσεις και βούληση να εκπροσωπήσουν την πατρίδα με ατομική δαπάνη. Η πατρίδα τους γύρισε την πλάτη πρόχειρα, άδικα και άκομψα. Αν είναι ειλικρινείς οι Ερυθροσταυρίτες, πρέπει να το παραδεχτούν. Όταν η Ελλάδα έχει πολλούς και αξιόλογους αθλητές και επιλέγονται άνθρωποι που δεν έχουν καν ακουμπήσει ανδρείκελο στη ζωή τους, απογοητεύεσαι, ματαιώνεσαι και κατανοείς τις επιπτώσεις των πράξεων ενός κακού ηγέτη! In Greece is not who you are, but who you know!
Δεν είμαι πολιτικός για να μασάω τα λόγια μου. Οι προηγούμενοι πρόεδροι του ΕΕΣ, πολλούς από τους οποίους γνώρισα και συνεργάστηκα, δεν είχαν στην διάθεσή τους χρήματα, εξοπλισμό, εθελοντές, γνώσεις. Και επί 18 χρόνια δεν έπραξαν τίποτα για το άθλημα. Φέτος, προσφέρθηκαν στον κ. Αυγερινό τα πάντα! Και έπραξε λάθος. Κακό leadership! Από την άλλοι, οι Ερυθροσταυρίτες της αποστολής επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα των ερευνών του Milgram (1963) σχετικά με την υπακοή στην εξουσία και την ατομική συνείδηση που έχει κάθε υφιστάμενος. Λυπήθηκα που δεν είδα τον Βασίλη Χαντζόπουλο στην Ιταλία.
Όταν συμμετέχεις σε διεθνή διοργάνωση, ο οργανισμός που σε στέλνει οφείλει να σε εφοδιάσει με το εθνόσημο. Όχι την ονομασία του εθνικού φορέα. Όταν πηγαίνει η Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου στο Πανευρωπαϊκό, οι μπλούζες δεν γράφουν "Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία". Γράφουν "HELLAS". Τελικά αυτή η αποστολή εκπροσώπησε όλη την Ελλάδα ή μόνο τον ΕΕΣ; Ο ΕΕΣ ιδρύθηκε για να υπηρετεί όλους τους Έλληνες ή μόνο τα μέλη του; (Για την ακρίβεια, κάποια μέλη αφού άλλα εγγεγραμμένα μέλη του δεν προτιμήθηκαν!) Όσοι αγαπήσαμε το άθλημα και μοχθήσαμε για την γέννηση του, ξέρουμε την απάντηση. Ο ΕΕΣ δεν έχει πετύχει το άνοιγμα στην κοινωνία που ζήτησε η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών και παραμένει κλειστό λόμπι! Δεκαοχτώ χρόνια το απόλυτο τίποτα. Και την 19η χρονιά που είχε εθελοντές, εξοπλισμό, γνώσεις, χρήματα και στήριξη από παντού ... τα έκανε θάλασσα! Αν αυτή η αποστολή είχε συμμετάσχει στο Πανευρωπαϊκό πριν το 2015 (έτος γέννησης του αθλήματος), θα θεωρούνταν επιτυχία. Μετά όμως από τόσα χρόνια υποδομής, μας ρεζιλεύει. Όταν στέλνεις εκπροσώπους της Ελλάδας, βεβαιώσου ότι είναι άριστοι. Αν δεν έχεις, είσαι ακατάλληλος οργανισμός για να εκπροσωπείς το άθλημα!
Όσοι ξέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια γινόταν ποιοτική δουλειά για την ανάπτυξη του αθλήματος στην Ελλάδα, αναρωτηθήκαμε το ίδιο πράγμα. Ποιος φταίει για την κάκιστη εικόνα της Ελληνικής αποστολής όταν υπάρχει καλύτερο έμψυχο δυναμικό που απορρίφθηκε; Αισθανθήκαμε ντροπή. Πιστεύω ότι το ίδιο θα ένιωσαν και οι ξένοι που έκαναν τα πάντα για να κυματίσει η Ελληνική σημαία στους Πανευρωπαϊκούς και αντί για αθλητές αντίκρισαν τουρίστες. Μπήκα στην ιστοσελίδα του ΕΕΣ για να μάθω από δελτίο τύπου πως αποτύπωσαν την εμπειρία. Σιγή. Όταν ο ΕΕΣ αναρτά δελτία τύπου και για τον τελευταίο ποδηλατικό γύρο στον οποίο προσέφερε υγειονομική κάλυψη και δεν αναρτά μισή σελίδα και μια φωτογραφία για μια τόσο ιστορική συμμετοχή, αυτό κάτι σημαίνει. Τόσο τίμησαν τους διοργανωτές που τους βοήθησαν και την χώρα που εκπροσώπησαν. Μήπως η αποσιώπηση φανερώνει ντροπή και όχι υπερηφάνεια; Ίσως είναι καλύτερα έτσι! Τα όνειρά μου, ο Στάθης, οι πανελληνιονίκες που προέκυψαν από τα πρωταθλήματα ναυαγοσωστικής και η Ελλάδα, αξίζαμε περισσότερα. Ένας σοφός είχε πει ότι ανάμεσα στο να αδικήσει ή να αδικηθεί, θα προτιμούσε το δεύτερο. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Αυγερινό που προτίμησε να αδικήσει 19 αθλοσώστες, τοποθετώντας τους ιστορικά στην πλευρά των αδικημένων, θυσιάζοντας το προσωπικό του κύρος και του ΕΕΣ. Τον βλέπω στην τηλεόραση που πασχίζει να μας πείσει ότι γυρίζει σελίδα στο αμαρτωλό παρελθόν του ΕΕΣ και νοιάζεται για όλους τους Έλληνες, ιδίως για όσους έχουν "ήθος και ύφος"! Δηλαδή οι 19 αθλοσώστες που κόπηκαν από την αποστολή ήταν ανήθικοι;  Ένα είναι βέβαιο. Δεν έχουν όλες οι ιστορίες happy end στην ζωή. Έχουν πάντα όμως πρωταγωνιστές του "καλού" και του "κακού". Σε αυτή την ιστορία ξέρουμε ποιος υποδύθηκε κάθε ρόλο. Φωτογραφία: Giorgio Scala - Deepbluemedia.  



"Όταν στέλνεις εκπροσώπους της Ελλάδας,
βεβαιώσου ότι είναι άριστοι.
Αν δεν έχεις, είσαι ακατάλληλος οργανισμός
για να εκπροσωπείς το άθλημα!"