ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στάθης Αβραμίδης: BULSCA 2020

Ο Στάθης Αβραμίδης συμμετείχε στην φετινή διοργάνωση φορώντας πολλά καπέλα. Προπονητής, διοργανωτής αποστολής, αθλοσώστης, δάσκαλος στο πανεπιστήμιο, εκδότης περιοδικού, φωτογράφος, κινηματογραφιστής, εμψυχωτής.


Το ημερολόγιο του προπονητή: Ιστορική και θριαμβευτική η συμμετοχή Ελλήνων αθλοσωστών στην BULSCA 2020

Η Βρετανική Πανεπιστημιάδα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής έληξε. Με επιτυχία για την Ελλάδα. Συλλογιζόμενος όσα περάσαμε ο απολογισμός είναι θετικός. Σε αυτό το άρθρο, θα καταγράψω το ημερολόγιο των προπονήσεων και λίγες σκέψεις για τους αγώνες. Σκοποί μου είναι η ιστορική αποτύπωση, η ανατροφοδότηση σε όσους το έζησαν ώστε να διορθώσουμε τυχόν λάθη, η προσέλκυση δυνητικών αθλοσωστών και η τέρψη. Το ΤΕΦΑΑ Αθήνας για 2η χρονιά και η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος μόλις 25 ημέρες από την ίδρυσή της, έκαναν ένα ακόμα ιστορικής σημασίας βήμα προς τα εμπρός για την Ελληνική αθλητική ναυαγοσωστική. Αυτή την φορά, χωρίς οπισθέλκουσες ημεδαπές δυνάμεις και για αυτό, το βήμα μας ήταν εμπροστοβαρές και θριαμβευτικό!

30.9.2019: Πρώτο μάθημα "αθλητικής ναυαγοσωστικής" στο ΤΕΦΑΑ Αθήνας. Φέτος διορίστηκα ως Ακαδημαϊκός Υπότροφος Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής. Σημαντική στιγμή για το μάθημα που αναβαθμίστηκε ακαδημαϊκά και εμένα προσωπικά. Πρέπει να τιμήσω με την δουλειά μου τους φοιτητές και τους συναδέλφους καθηγητές. Έρχονται 12 φοιτητές. Τους περιγράφω το μάθημα. Δείχνουν να τους αρέσει. Οι 7 δηλώνουν ότι θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην BULSCA. Παίρνω κουράγιο.


Πρώτη συνάντηση με τους φετινούς φοιτητές στο πανεπιστήμιο. 


1/10-6/10/2019: Όλη η εβδομάδα περνάει με τους φοιτητές να επικοινωνούν συνέχεια μαζί μου δηλώνοντας συμμετοχή για το μάθημα. Το ενδιαφέρον ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Μέσο όρο κάθε μια από τις 3 προηγούμενες χρονιές, είχα περίπου 15 φοιτητές. Φέτος μέχρι την τελευταία στιγμή δηλώνουν 39!


7.10.2019: Δεύτερο μάθημα. Μαζεύονται στην Βάρκιζα 30 νέοι φοιτητές. Βρέχει αλλά δεν χάνουμε το μάθημα. Οι φοιτητές είναι ευγενικοί. Τους ενημερώνω για το ταξίδι της Αγγλίας. Ευχαριστιούνται το μάθημα. Στο τέλος, φεύγοντας περιμένουν στην στάση το λεωφορείο. Σταματάω και τους πιάνω την κουβέντα. Τώρα που θα μπείτε στο λεωφορείο, ρωτήστε την Κατερίνα Καλέμη που είχε έρθει πέρυσι να σας πει τις εντυπώσεις της. Η Κατερίνα τους μιλούσε σε όλη τη διαδρομή. Μιλούσαν συνέχεια για το ενδεχόμενο συμμετοχής τους.

Ομαδική φωτογραφία των φοιτητών της ΣΕΦΑΑ Αθηνών που επέλεξε φέτος το μάθημα "αθλητική ναυαγοσωστική". Κάθε χρόνο ο αριθμός των φοιτητών αυξάνεται. Ελπίδα για την ανάπτυξη του αθλήματος και την μετάδοση γνώσεων στους μελλοντικούς πτυχιούχους. 


8.10.2019: Ζητάω από τους περσινούς φοιτητές να μου πουν αν συμμετάσχουν. Ο Μιχάλης προσπαθεί να δώσει πληροφορίες. Η Καλυψώ και η Ελευθερία ζητάνε διευκρινήσεις. Αρχίζουν να συμπεριφέρονται σαν την Βαβέλ. Τους λέω να περιμένουν για να δώσω διευκρινήσεις. Η κατάσταση ηρεμεί. Ο Μιχάλης τους τηλεφωνεί. Εξασφαλίζει την συμμετοχή από Καλυψώ, Ελευθερία, Γιάννη Χαλκιαδάκη, Γιώργο Γάγκο, Εφραίμ Χαλκιά. Η ομάδα μαζεύεται. Απομένει να βρεθούν ώρες προπόνησης, αεροπορικό εισιτήριο, ξενοδοχείο.

9.10.2019: Είμαι σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μιχάλη. Βρίσκει φτηνό αεροπορικό εισιτήριο και RnbnB. Ανακούφιση. Παίρνω το τηλέφωνο του προμηθευτή για τα σκουφάκια από τον Γιώργο Γάγκο. Μιχάλης: "Δώσε μου να του τηλεφωνήσω εγώ για να πιάσουμε καλύτερη τιμή." Παίρνω άδεια από τον Αργύρη Τουμπέκη για την χρήση του κολυμβητηρίου επιπλέον ημέρες για έξτρα προπονήσεις. Επίσης αναλαμβάνω να επιβλέψω τον Μιχάλη στην πτυχιακή του με θέμα την ιστορική καταγραφή της αποστολής. "Μιχάλη αισθάνομαι ευλογία που θα ξαναπάω σε αυτούς τους αγώνες. Που θα το ξαναζήσω με περσινούς φοιτητές με τους οποίους δέθηκα. Που θα έχουν αυτή την εμπειρία και νέοι φοιτητές. Και έτσι το άθλημα θα διαδοθεί. Και μετάλλιο να μην φέρουμε, έχουμε κερδίσει ήδη σε πολλούς τομείς". "Δάσκαλε χαίρομαι που χαίρεσαι. Συμφωνώ μαζί σου. Θα συνεργαζόμαστε για να φέρουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Δεν έχει σημασία αν θα διακριθούμε." Ο Μιχάλης έχει μεταμορφωθεί από πέρυσι. Αισθάνομαι δικαιωμένος και συγκινημένος από το ενδιαφέρον του. Μαζί με τον Εφραίμ, έχουν εξελιχθεί σε αξιόλογους συνάδελφους. Καλυψώ: "Στάθη Καλησπέρα! Θα συμμετέχω στην Βρετανική Πανεπιστημιάδα εφόσον κατεβάσουμε πλήρη γυναικεία ομάδα, μάθουμε τους κανονισμούς (για να μην υπάρξουν ακυρώσεις) και μείνουμε σε κάποιο "ξενοδοχείο". Επίσης ελπίζω να βρεθούν και άλλες κολυμβήτριες, ώστε να δημιουργήσουμε δυνατή ομάδα και να κυνηγήσουμε το μετάλλιο σε σκυτάλες." Στάθης: "Κοριτσάρα Χαίρομαι που είμαι αξύριστος και με τα νέα σου γελάνε και τα μουστάκια μου! Για το μετάλλιο είναι ευχή όλων. Θα κάνουμε ό.τι καλύτερο μπορούμε. Το γεγονός ότι θα πάμε 2η φορά και μάλιστα θα είμαστε περισσότεροι, είναι ήδη επιτυχία της ομάδας. Κάθε επιπρόσθετη προσωπική φιλοδοξία είναι έξτρα μπόνους.  Οι νέοι φοιτητές θα σας έχουν ινδάλματα! Θα περιμένουν τα φώτα σας! Περιμένω να ανάψεις τους προβολείς σου αστέρι μου!" 

Δευτέρα 14.10.2019: Τρίτο μάθημα ΑθΝα (2ο στην Βάρκιζα). "Στο τέλος της χρονιάς όλοι οι μαθητές σκίζουν τα βιβλία τους. Γιατί; Γιατί εκδικούνται το σχολείο. Δεν πέρασαν καλά. Εγώ θα ήθελα όταν τελειώσει το εξάμηνο να αισθανθείτε στεναχώρια, γιατί θα έχετε περάσει καλά και θα θέλατε να ζήσετε κι άλλες εμπειρίες στο μάθημα. Αυτή θα είναι η επιτυχία μου. Τότε μόνο θέλω να με αποκαλέσετε δάσκαλο. Και μόνο αν το αξίζω. Ως τότε, θα με φωνάζετε σκέτο Στάθη. Το 2015 γέννησα μια κόρη. Το 2017 ήταν 3 ετών. Μπήκε στην εντατική και παραμένει για 2 χρόνια. Θέλω του χρόνου τον Οκτώβρη όλοι εσείς να γίνεται οι προπονητές της. Ο καθένας σας ξεχωριστά." Αυτά είπα στους φοιτητές που με κοιτούσαν παγωμένοι και κάποιοι συγκινημένοι. Μετά ο Μιχάλης Κονδύλας με πλησίασε: "Στάθη τώρα η κόρη σου είναι καλύτερα;" "Όσο περνούν τα μαθήματα θα καταλάβεις τι εννοώ". Μετά ήρθε και μου είπε ότι συνέδεσε τις ημερομηνίες (Οκτώβριος - κύπελλο, Οκτώβριος θα προπονήσουν την κόρη μου) και κατάλαβε ότι μιλούσα για την αθλητική ναυαγοσωστική. Το μάθημα ήταν εξαιρετικό. Βοήθησε ο φίλος - συνάδελφος Βαγγέλης Παπανικολάτος. Οι φοιτητές έμαθαν περνώντας όμορφα.

Σάββατο 19/10/2019: 1η προπόνηση για Αγγλία. Έκανα παρουσίαση του αθλήματος, και περιγραφή της προετοιμασίας και τι μας περιμένει στην Αγγλία. Ο Μιχάλης και η Στεφανία έκαναν εξαιρετική καταγραφή. Ο Μιχάλης δείχνει πιο ώριμος και αποφασισμένος να συνδράμει πολλαπλά σε αυτή την αποστολή. Είμαι δικαιωμένος. Ήρθε η Ελευθερία χαμογελαστή όπως πάντα. Σταθερή αξία αυτό το κορίτσι. Από τους νέους ξεχώρισε η Νάγια και η Αθηνά. Ευχαριστήθηκα με την χαρά όλων των νέων φοιτητριών. Αγνά, σεμνά παιδιά. Παιδιά μου. Είχε νυχτώσει και με παρακάλαγαν να κάνουμε κι άλλες σκυταλοδρομίες ρίψης σχοινιού μέσα στο σκοτάδι. Τι άλλο να θέλει ένας δάσκαλος για να είναι ευτυχισμένος!



Κυριακή 20/10/2019: 2η προπόνηση για Αγγλία. Έρχεται η Καλυψώ. Ζητωκραυγές και χαμόγελα. Μου λέει: "Φέτος θα περάσω στα 100μ Ρυμούλκηση Ανδρεικέλου με Πέδιλα" την αθλήτρια του Λάφμπορο. Το έχω στόχο". Μου αρέσει η αποφασιστικότητά της. Ήρθε ο Δημήτρης Πανταζής προπόνηση παρόλο που δεν έχει χρήματα να ταξιδέψει. "Αισθάνομαι αυτή την ομάδα ως οικογένειά μου. Θα έρθω του χρόνου που θα είμαι 4ο έτος για να έχω πανηγυρικό τελείωμα στις σπουδές μου". Βλέπουμε τους χρόνους στα 200μ Εμπόδια. Ο Κωνσταντίνος είναι περίπου 4-5η θέση σε σχέση με τους περσινούς. Ελπιδοφόρο. Οι νέες φοιτήτριες είναι υπάκουες, ενθουσιώδεις και προσαρμόστηκαν εύκολα. Στο τέλος του μαθήματος μάζεψαν τον εξοπλισμό και τον πήγαν στο μηχανοστάσιο. Η ομάδα (περσινοί και φετινοί φοιτητές) έδεσαν γρήγορα. Ο Μιχάλης έκανε ταχύτητες στο τέλος στους κολυμβητές. Πήγαμε πολύ καλά. Είμαι ευχαριστημένος.


Σάββατο 26/10/2019: Ήρθαν λίγα άτομα επειδή είναι αργία (Επέτειος του Όχι). Κωνσταντίνος, Μιχάλης, Στάθης, Κατερίνα Μάχου. Κάναμε τρέξιμο. Και λίγα σκοινιά. Η Μαρία Ζαραφωνίτη που ήρθε αργότερα, ήθελε να φύγει νωρίς για να προλάβει το ΚΤΕΛ για Σπάρτη. Αλλά όσο πλησίαζε η ώρα στις 6μμ, είχε αφοσιωθεί πλήρως και έμεινε μέχρι το τέλος. "Όταν πετάς σκοινιά πορώνεσαι και δεν ξεκολλάς. Μου αρέσει η αθλητική ναυαγοσωστική", μου είπε για να αιτιολογήσει την παραμονή της. Πήρα κουράγιο.

Κυριακή 27/10/2019: Ήρθαν λίγα άτομα επειδή είναι αργία (Επέτειος του Όχι).

Σάββατο 2/11/2019: Ήρθαν περισσότερα άτομα. Νάγια, Κατερίνα Μάχου, Αθηνά, Μιχάλης, Στεφανία, Γιάννης Χαλκιαδάκης, Καλυψώ, Ελευθερία. Κάναμε τρέξιμο, πρώτη βοήθεια (ΚΑΡΠΑ ενηλίκου, θέση ανάνηψης, πνιγμονή) και σενάρια στην αίθουσα. Στον στίβο τους μίλαγα για την επικείμενη σύσταση της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος. Επειδή οι εργάτες στοκάριζαν την πισίνα, κάναμε πρώτη βοήθεια στην αίθουσα. Όταν διηγήθηκα τα σενάρια της Αγγλίας και τον ρεαλισμό τους, η Αθηνά άκουγε εντυπωσιασμένη. Η Ελευθερία είπε: "Φέτος έρχομαι Αγγλία γιατί είναι η τελευταία μου χρονιά και μετά παίρνω πτυχίο. Δεν θα έχω την χαρά της συμμετοχής ξανά σε αγώνες". Η Καλυψώ πρόσθεσε: "Εγώ δεν έχω έρθει σε κανένα πανελλήνιο. Είχα ακούσει για αυτά, αλλά δεν ήμουν έτοιμη και έτσι δεν το έζησα." Απαντώ: "Μην απελπίζεστε. Κάνω προσπάθειες να αναστήσω το άθλημα. Έπειτα από τα χαστούκια που έφαγα παλαιότερα από την ΕΟΥΔΑ και τον ΕΕΣ το καλοκαίρι, αποφάσισα να κάνω κάτι. Πιστεύω ότι θα ζήσουμε όμορφες στιγμές και σύντομα μάλιστα. Δεν θα λεγόμαστε πρωταθλητές αλλά κυπελλούχοι. Δεν θα είναι πρωτάθλημα αλλά κύπελλο. Μας νοιάζει;" Καλυψώ: "Ωραία. Όχι δεν μας νοιάζει." Ελευθερία: "Ωωωω! Δηλώσεις. Κοίταξε να τις κάνεις πράξη!" Ήρθε και ο Αντρέας Ίντρα για να ασκηθεί λίγο και να πάρει εξοπλισμό. Μέχρι να βγει στο πάρκιν, είδε μια γυναίκα αναίσθητη σε λίμνη αίματος να της κάνουν ανάνηψη. Εγώ μέχρι να έρθω στο ΤΕΦΑΑ συνάντησα 3 τροχαία. Αντρέας: "Τελικά είδατε; Μπορεί να μας συμβεί ανά πάσα στιγμή. Να γιατί πρέπει να είμαστε καλά εκπαιδευμένοι". Έβαλα τους παλιούς να κάνουν ανάνηψη (Ελευθερία, Μιχάλης, Καλυψώ). Θυμούνταν αρκετά αλλά έκαναν μερικά λάθη. Στο τέλος του μαθήματος, όλοι ήταν πολύ καλοί! Ο Μιχάλης αγωνιά για την πτυχιακή του. Θέλει να κάνει πάνω στην αθλητική ναυαγοσωστική, αρκεί το θέμα να είναι βατό και αποδεκτό από τον Τομέα Υγρού Στίβου. Ανταλλάσσουμε ιδέες. Ζητώ από Βούλα Ζυγούρη και Σπύρο Γιαννιώτη να γίνουν Κήρυκες. Δέχονται αρκεί να ονομάζονται υποστηρικτές της ΕΑΝΕ. Παίρνω κουράγιο. Ζυγούρη: "Με μεγάλη μου τιμή να γίνω υποστηρικτής. Θα σου δώσω και ιδέες. Να έρθεις και στο ραδιόφωνο καλεσμένος μου." Γιαννιώτης: "Θα σε στηρίξω. Όταν κάνεις αγώνες, αν είμαι Αθήνα θα έρχομαι. Θα το πω και στην ΚΟΕ μήπως έχεις και από εκεί στήριξη. Έχω δει το άθλημα στο εξωτερικό και είναι ωραίο και σημαντικό. Ήθελα να πάρω φέτος το μάθημά σου αλλά πέφτει πάνω στην προπόνηση και θα το χάσω δυστυχώς".




Κυριακή 3/11/2019: Έκλεισα και πλήρωσα την διαμονή στο Hostel. Επιτέλους έφυγε ένα βάρος από πάνω μου. Πρόγραμμα: Τρέξιμο, διατάσεις, κοιλιακοί, ραχιαίοι. ΚΑΡΠΑ βρέφους, καρδιακή προσβολή, επιληψία, αιμορραγία, σενάρια. Ζητάω από Βούλα Κοζομπόλη να γίνει υποστηρικτής της ΕΑΝΕ. "Στάθη με μεγάλη μου χαρά. Δεν μιλάμε συχνά αλλά σε παρακολουθώ και ξέρω ότι κάνεις πολύ καλή δουλειά. Θα στηρίξω το έργο σου".

Σάββατο 9/11/2019: Ο Μιχάλης καθυστερεί να πέσει στο νερό. Για να τον παροτρύνω του λέω: "Μιχάλη βουτάω. Θα πέσουμε μαζί;" Απαντά: "Και τι είμαστε δάσκαλε.. Χιώτες;" Χθες είχε την γιορτή του. Συζητάει με την Ελευθερία για αγορά γυαλιών και βατραχοπέδιλων. Η Μαρία εκπαιδεύεται στην πράξη να τραβάει φωτογραφίες και καλά βίντεο. Δεν ήρθε κανείς για τρέξιμο. Μόνο εγώ. Ίσως είναι υπερβολικές 4 ώρες προπόνησης σε 1 ημέρα. Ο Μιχάλης βελτιώθηκε στην ρίψη σκοινιού και έκανε χιούμορ με την Καλυψώ.




Κυριακή 10/11/2019: 50μ ελεύθερο: Χρονομέτρησα Κατερίνα Μάχου, Νάγια.

Σάββατο 16/11/2019: Δεν κολύμπησα επειδή ήμουν κουρασμένος από το μάζεμα ελιών στο κτήμα. Ο Μιχάλης και η Ελευθερία έκαναν καλή προπόνηση. Τα άλλα κορίτσια έκαναν αρκετό κολύμπι με χρονόμετρο. Διακρίθηκε η Νάγια, η Αθήνα και οι 2 Κατερίνες. Ήρθε η Αγγελική Μυλωνάκου 1η προπόνηση. Εξασκήθηκε στην ρίψη σχοινιού και της άρεσε. Η υπόλοιπη ομάδα την υποδέχθηκε πολύ φιλικά. Διαπίστωσα αδυναμίες στην προπόνηση. Δεν έρχονται όλοι για προπόνηση και δεν δηλώνουν ποιοι θα απουσιάζουν. Έτσι δεν μπορώ να βγάλω ημερήσιο πρόγραμμα.

Κυριακή 17/11/2019: 50μ ελεύθερο: Νάγιο 42''. Η Γιούλη δυσανασχέτησε όταν της είπα ότι θα την βάλω στην 6άδα των αγοριών. Μετά από την εξήγηση, χαλάρωσε. Η Αγγελική κολύμπησε εμπόδια και μικτή σκυταλοδρομία. Ενθουσιάστηκε. Μου είπε ότι θα προσπαθήσει να διεισδύσει το άθλημα στο υπουργείο της. Κάναμε ένα σημαντικό brainstorming. Από αυτό επιβεβαίωσα πόσο πολλά υποσχόμενο είναι το άθλημα. Οι ευλογίες άρχισαν να έρχονται από δεξιά αριστερά χωρίς να τις παρακαλώ. Εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, τους δίνω την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αγωνίσματα και εκείνοι επιστρέφουν προτείνοντάς μου κάτι που ξέρουν, θέλουν και μπορούν να κάνουν. Κάθε συζήτηση κρύβει κάτι μαγευτικά όμορφο μέσα από το οποίο κι άλλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με το άθλημα. Η Αγγελική πήρε ένα σκοινί για να εξασκηθεί με την αδελφή της. Η Γιούλη τελειοποίησε την βουτιά της.

Σάββατο 23/11/2019: Αθηνά: Η Αθηνά με υπευθυνότητα και θλίψη μου είπε ότι είναι άρρωστη, δεν θα έρθει και είναι στο χέρι μου πως θα την αξιοποιήσω. Την ενθάρρυνα. Η προπόνηση ξεκίνησε άσχημα. Ο Μιχάλης έφαγε 35 λεπτά χαριεντιζόμενος έξω από το νερό και παρασύροντας σε συζητήσεις την Ελευθερία και τον Κωνσταντίνο. Το θέμα της συζήτησης ήταν αν ξέρουν να κάνουν σκοινάκι. Στις 4.35 ζήτησα να σταματήσει η προπόνηση για να ξεκινήσουμε σκυταλοδρομίες. Εκείνη την ώρα έμπαινε στο νερό ο Μιχάλης. Δύσκολος αθλητής. Οι σκυταλοδρομίες μας δημιούργησαν συναγωνισμό και ενδιαφέρον. Η ομάδα άρχισε να αποδίδει και να βρίσκει τον ρυθμό της. Μάλιστα, ήρθαν για 1η φορά ο Σάββας Πάτσαλος, Κώστας Παπαστεφανάκης, Αναστασία Νάστου. Το καταδιασκέδασαν. Στις επιτυχημένες ρίψεις σκοινιού το πανηγύριζαν σαν να ήταν μικρά παιδιά. Χάρηκα με τη χαρά τους. Στο τέλος στις ρίψεις σκοινιού ο Μιχάλης (ρίπτης) με τον Κωνσταντίνο (θύμα) έκαναν συγκλονιστικές κούρσες. Αποφασίσαμε να τους αλλάξω ατομικά αγωνίσματα γιατί δείχνουν να πηγαίνουν καλά. Ήταν στα 10μ. Μένει να δούμε αν δείξουν την ίδια απόδοση στα 12.5μ. Εκεί που ο Μιχάλης ήθελε να φύγει, έμεινε μέχρι το τέλος. Το ίδιο και η Μαρία Ζαραφωνίτη, Γιούλη κτλ. Τελικά η ρίψη σχοινιού είναι σαν τον πασατέμπο. Θέλεις να τρως συνέχεια.

Κυριακή 24/11/2019: Ήρθαν για 2η φορά η Αναστασία Νάστου και Κωστής Παπαστεφανάκης. Ενθουσιασμένοι. Κάναμε κολύμπι 5χ50μ με χρονόμετρο. Οι πιο αργές αθλήτριες κουράζονται πιο εύκολα. Η Κ. Μάχου έχει αναιμία και δεν μου το είχε πει. Αναγκάστηκε να μου το πει τώρα γιατί δεν είχε δυνάμεις. Κάναμε για πρώτη φορά σενάρια νερού. Ενθουσιάστηκαν όλοι. Συμμετείχαν με ζήλο, χαμόγελα και επιθυμία να μάθουν. Αυτή είναι η ομορφιά του αθλήματος και του μαθήματος. Μετά πήγαμε στην Λαδόκολλα (Δάφνη) για σύσφιξη σχέσεων. Στον δρόμο είδαμε τον Δημήτρη Πανταζή που μόλις έφευγε από το εστιατόριο της σχολής. "Εμάς δεν μας είχες πάει ποτέ για φαγητό", είπε χαμογελαστός. Κάθε φέτος και καλύτερα, σκέφτηκα. H ομάδα έχει ανάγκη από ψυχική χαλάρωση. Ειδικά επειδή δεν έχουμε καμία ανάπαυλα μέσα στην εβδομάδα λόγω σπουδών, εργασίας, προπονήσεων. Λίγο χιούμορ, καλό φαγητό είναι απαραίτητο. Εξάλλου και ερευνητικές εργασίες έχουν δείξει ότι οι αθλοσώστες συμμετέχουν σε αγώνες και για το κοινωνικό μέρος της διοργάνωσης.




Σάββατο 30/11/2019: Η Ελευθερία Αβραμίδου θα ερχόταν για προπόνηση. Από υπερκόπωση (πρόσφατα έτρεξε μαραθώνιο, ασταμάτητη εργασία και υποχρεώσεις) τελικά παραλίγο να μπει στο νοσοκομείο. Έτσι οι προπονήσεις μένουν πίσω. Αρρώστησε και η Ελευθερία Κασαγιάννη. Διευκρινήσαμε τα αγωνίσματα ατομικά και ομαδικά. Ανάφερα σε όλους τα αγωνίσματα (ατομικά, ομαδικά). Την 1η ώρα κολυμπήσαμε. Την 2η κάναμε ατομικά. Όλοι ήξεραν που να επικεντρωθούν. Την 3η ώρα συνεχίσαμε ατομικά και σκυτάλες σκοινιών. Στο ατομικό μου (100μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου με Πέδιλα) με έπιασαν κράμπες. Ο Κων/νος που με χρονομετρούσε μου λέει "πήγες πιο αργά από ότι στο ελεύθερο χωρίς πέδιλα". Στα 50μ ελεύθερο πήγα πολύ αργά (34.60''). Μιχάλης: "Δάσκαλε που πας με τέτοιο χρόνο; Ξεκίνα να πίνεις πορτοκαλάδα, αγιασμό και ό,τι βρεις για να βελτιωθείς. Αργότερα κάναμε 4χ10μ Ρίψη Σχοινιού (Στάθης, Εφραίμ, Κωνσταντίνος, Μιχάλης). Κάναμε 1'' ταχύτερα από την ομάδα που πέρυσι κατέκτησε την 1η θέση. Αυτό μας έδωσε τεράστια αυτοπεποίθηση, ιδίως επειδή ακόμα έχουμε τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Για να δούμε. Θα καταφέρουμε να φέρουμε μετάλλιο όπως πέρυσι; Η Ελευθερία με τον Μιχάλη έκαναν καλές κούρσες 100μ Ρυμούλκησης Ανδρεικέλου με Πέδιλα. Καλή προπόνηση. Η Καλυψώ ακόμα κουμπώνει το ανδρείκελο στα 8'' ενώ πέρυσι στα 4''. Χρειάζεται προπονήσεις. Θα αρχίσει να προπονείται με τα καλά της πέδιλα. Η Κατερίνα Μάχου και Μαρία Ζαραφωνίτη μάτωσαν ξανά στα δάχτυλα από την Ρίψη Σχοινιού. Η Γιούλη έχει μπει στο κλίμα και δίνει τον καλύτερο εαυτό της στην Ρίψη Σχοινιού με τον Εφραίμ (που έχει μείνει πίσω λόγω υποχρεώσεων και έλλειψης προπονήσεων). Η Αθηνά επέστρεψε δριμύτερη και έβγαλε καλή προπόνηση. Μαρία: "Κάνω κάθε ημέρα προπόνηση στο ΤΕΦΑΑ. 3 μέρες Αθ/Να και 2 μέρες κολύμβηση στο μάθημα. Μετράει αυτό;" Στάθης: "Φυσικά. Μπράβο σου!" Η Μιχαέλα ασχολήθηκε με το ατομικό της αγώνισμα και προσπαθεί να εξοικειωθεί. Η ομάδα δένει. Όλοι αποδέχτηκαν με ικανοποίηση τα αγωνίσματα που τους τοποθέτησα. Είναι σημαντικό να ξέρουμε τι κάνουμε. Η προπόνηση σήμερα μπήκε σε άλλη τροχιά.

Κυριακή 1/12/2019: Εκπαίδευση στις φωτογραφήσεις, βιντεογραφήσεις. Το μεσημέρι συνάντησα τον Andy Pappas, για να συζητήσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης του αθλήματος εκτός πανεπιστημίου. Αυτό θα βοηθήσει τους φοιτητές μου να δραστηριοποιηθούν και μετά την αποφοίτηση ως αθλητές ή προπονητές. Το βράδυ προβάλλαμε βίντεο από τους περσινούς αγώνες στην Αγγλία.

Σάββατο 7/12/2019: Από σήμερα, ξεκινά η εξειδίκευση. Δηλ. η προπόνηση του Σαββάτου θα φιλοξενεί αγωνίσματα του Σαββάτου των αγώνων. Έτσι οι αθλητές μου θα ξέρουν τι να περιμένουν στην προπόνηση και θα εγκλιματιστούν με το αγωνιστικό πρόγραμμα. Αυτό τουλάχιστον προγραμμάτιζα. Επειδή η ομάδα ήταν πολύ κουρασμένη, αποφάσισα να αναπροσαρμόσω το πλάνο. Έτσι όλοι κολύμπησαν ό,τι και όσο ήθελαν και είχαν την επιλογή εξάσκησης στο αγώνισμα που θέλουν. Στο τέλος που είχαμε όλοι ηρεμήσει ψυχολογικά, ζήτησαν να κάνουμε σενάρια νερού. Ήταν απαραίτητη τελικά αυτή η προπόνηση. Προσωπικά κολύμπησα και αισθάνθηκα ξανά πιο δυνατό το πόδι, έπειτα από τους πόνους στο γόνατο. Η Καλυψώ στην Ρίψη Σχοινιού είχε θυμώσει με τα αστεία του Μιχάλη. "Έτσι μου έρχεται να τραβήξω απότομα το σχοινί για να τον πετάξω μέσα στο νερό. Αυτό ονειρεύομαι", μου είπε. Και εκείνος που το άκουσε, απάντησε: "Αυτό ονειρεύεσαι; Τότε να γράψεις γράμμα στον Άγιο Βασίλη". Η Καλυψώ έκανε 100μ Ρυμούλκηση Ανδρεικέλου με Πέδιλα 1.26''. Η Μιχαέλα βελτίωσε το κολύμπι της. "Μπράβο σου κορίτσι μου. Σε είδα να πηγαίνεις καλύτερα". Χαμογέλασε. Η Γιούλη υπεύθυνα ξεκίνησε το ατομικό της αγώνισμα. Η Νάγια άρχισε να κολυμπάει με πέδιλα. Αιλουροειδές! Η Αθηνά και η Κατερίνα Μάχου έφτασαν αρκετές φορές το σχοινί στα 12.5μ. Η μητέρα της Αθηνάς ήταν θεατής και βοήθησε να τραβήξουμε φωτογραφίες. Ο Μιχάλης έχει σημαντικές προκλήσεις στην ζωή του αλλά δεν θέλει να εγκαταλείψει. "Πρέπει να παλεύουμε. Δεν θέλω να εγκαταλείψω όσα κάνω. Δηλαδή τι να κάνω, να πως ότι δεν έρχομαι στην Αγγλία; Θέλω να έρθω." Με έκανε και συγκινήθηκα αυτό το παιδί. Μέσα από αυτή την συζήτηση κατανόησα την πηγή του ιδιαίτερου χαρακτήρα του και να τον θαυμάσω για τον τρόπο που επέλεξε να χειριστεί εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που εγώ δεν έχω ζήσει. Είναι μαχητής.

Κυριακή 7/12/2019: Κάναμε ξηρή προετοιμασία. ΚΑΡΠΑ ενηλίκου, βρέφους. Θέση ανάνηψης. Αιμορραγία. Αντικείμενο χωμένο στο σώμα. Πνιγμονή. Τα σενάρια στεριάς πήγαν αρκετά καλά. Για πρώτη φορά είχα θέμα και τα θύματα πρωταγωνιστούσαν σε αυτό. (πχ "Οικογενειακές ιστορίες", "Επείγουσα κατάσταση σε πάρτι", "Ατύχημα σε σχολική αίθουσα"). Σε κάποια σενάρια ξεκαρδιστήκαμε στα γέλια από την απόδοση των θυμάτων. Οι νέοι μου αθλητές έχουν αρχίσει να εξοικειώνονται με τα σενάρια, να περνούν καλά και να αποδίδουν. Την ώρα της πνιγμονής έκανα αναπαράσταση με θύμα τον Κωνσταντίνο. Μιλούσα στα Αγγλικά για να εξοικειώσω με την ορολογία τους φοιτητές: "Cough for me. Keep coughing ... otherwise you will end up in the coffin!"  Αυτό ήταν από τα πιο επιτυχημένα μου. Γέλασε ακόμα και η Γιούλη που στο προηγούμενο αστείο μου, είχε δηλώσει ότι αν ξαναπώ κρυάδα θα φύγει από το μάθημα! (αστειευόταν). Το αποψινό μάθημα μας βοήθησε να ξεκουραστούμε και να αποφορτιστούμε από την κόπωση της εβδομάδας.

Δευτέρα 9/12/2019: Την Δευτέρα που πέρασε, αρκετοί φοιτητές που θα αγωνιστούν στην Αγγλία, προπονήθηκαν στο μάθημα της "αθλητικής ναυαγοσωστικής" που παρακολουθούν για το εξάμηνο. Ειπώθηκαν αστεία. Είπα: "Σας λέω να τηρείται τους κανόνες υγιεινής. Σκουφάκι, παντόφλες, ντους και να μην φοράτε αιχμηρά αντικείμενα στο νερό που μπορεί να τραυματίσουν. Έχει τραυματιστεί κόσμος. Είναι για το καλό σας. Ελπίζω να το καταλαβαίνετε. Αν σας έλεγα να πάρετε ναρκωτικά... τότε θα έπρεπε να σκεφτείτε ότι δεν είναι για το καλό σας". Μιχάλης Σουσούνης: "Αν μας έλεγες κάτι τέτοιο θα λέγαμε ότι ο δάσκαλος είναι πολύ μάγκας!" Όλοι ξεκαρδίστηκαν στα γέλια. Προς το τέλος του μαθήματος, είπα: "Έχουμε ακόμα 10' μάθημα. Θα σας πω μια ιστορία σύντομα και θα σας αφήσω και 5' νωρίτερα να σχολάσετε." Η "γενναιοδωρία" μου φάνηκε μηδαμινή στον Μιχάλη Σουσούνη που είπε: "Black Friday!" Γελάσαμε όλοι. Μιχάλης ο αστειάτορας!




Πέμπτη 12/12/2019: Ο Μιχάλης και η Ελευθερία προπονήθηκαν και μεσοβδόμαδα. Ζήτησαν πρόσβαση στον εξοπλισμό. Χάρηκα που παίρνουν πρωτοβουλίες για την βελτίωσή τους. Μεσοβδόμαδα επίσης η μητέρα της Αθηνάς, έκλεισε εισιτήρια για την Αγγλία και δέχθηκε να υποστηρίξει την αποστολή ως φωτογράφος. Μου έκανε εντύπωση ο ενθουσιασμός της για το άθλημα, όταν μάλιστα είπε ότι της άρεσε ό,τι έχει δει και πως θα ήθελε να αγωνιστεί όταν στην Ελλάδα γίνουν αγώνες εκτός πανεπιστημίου. Μετά την ανομβρία της ΕΟΥΔΑ και του ΕΕΣ, τα κλαδιά βγάζουν ξανά φύλλα. Στην ζυγαριά του αθλήματος, έχουν αρχίσει να είναι πολύ περισσότεροι οι υποστηρικτές από τους αδιάφορους, τους δήθεν αρμόδιους και τους πολέμιους μαζί. Τι καλά.

Παρασκευή 13/12/2019: Χθες μίλησα με τον Ανδρέα Παπαδόπουλο (ΕΕΠ ΤΟΔΑ) για την εξασφάλιση αδείας του πανεπιστημίου για την Άρτεμις Ξενάκη. Συνειδητοποίησα με μεγάλη χαρά ότι πρόκειται για έναν νέο συνάδελφο με όρεξη για δουλειά. Μου ζήτησε να στείλω πληροφορίες στην Κοινωνική Μέριμνα του πανεπιστημίου Πελοποννήσου ώστε να τις αναρτήσουν επίσημα, να επιτρέψουν στην Άρτεμις να εκπροσωπήσει το πανεπιστήμιο και να προβάλουν την συμμετοχή της. Άλλο ένα ευχάριστο γεγονός. "Είναι χαρά μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δίνουμε ευκαιρίες στους φοιτητές. Δεν νοείται ως κούραση κάθε τέτοια προσπάθεια. Μακάρι να δουν την ανακοίνωση και άλλοι φοιτητές και να έρθουν στην Αγγλία." Του άρεσε η ιδέα συμμετοχής του ΤΟΔΑ στους αγώνες του ΤΕΦΑΑ Αθήνας πριν το Πάσχα. Εκεί η Άρτεμις θα μεταφέρει την εμπειρία της Αγγλίας και θα παρακινήσει φοιτητές της να ζήσουν επί Ελληνικού εδάφους την ομορφιά του αθλήματος χωρίς το άγχος του συναγωνισμού.

Σάββατο 14/12/2019: Ήρθαν λίγοι αθλητές. Η Νάγια και η Κατερίνα Μάχου έκαναν πρόοδο στα ατομικά τους αγωνίσματα και ήταν ικανοποιημένες. Μιλούσα με τον Μιχάλη και την Ελευθερία. "Θέλω να προσπαθήσετε για κάτι καλό. Όταν πάμε στην Αγγλία και τελειώσετε τα αγωνίσματά σας, να έχετε τον νου σας να μαθαίνετε και από την απόδοση των ξένων. Όχι απλά να κάθεστε στην κερκίδα. Αν καταφέρω να αναστήσω το άθλημα, δεν θα κάνω όπως τώρα όλους τους ρόλους (προπονητής, φωτογράφος, διοργανωτής, αθλητής κτλ). Θα μοιράσω αρμοδιότητες. Θέλω να σας αναθέσω αρμοδιότητες ώστε να γίνεται ομοσπονδιακοί προπονητές κλιμακίων. Να πάμε στο παγκόσμιο με μένα ως προπονητή και εσείς ως αθλητές. Να αποκτήσετε εμπειρίες. Μετά να πάρετε ευθύνες. Από εσάς που έχετε κάνει τόσες προπονήσεις και έχετε τόσες εμπειρίες, έχω προσδοκίες. Οι άλλοι φοιτητές δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Και το όφελος είναι ότι αυξάνουν αριθμητικά την ομάδα μας. Από εσάς περιμένω να μου φέρετε κάτι παραπάνω." Μιχάλης: "Ένα κουτί γλυκά. Θα σου φέρουμε γλυκά Τερκλένης τότε. Είσαι ικανοποιημένος;"

Κυριακή 15/12/2019: Γιόρταζε η Ελευθερία. Την ρίξαμε στο νερό. Η παρουσία της την ημέρα της γιορτής της και Κυριακάτικα, δείχνει την αφοσίωση που έχει στην αποστολή μας. Στο κούμπωμα του ανδρεικέλου βελτιώθηκε αρκετά φτάνοντας το κούμπωμα κάτω από τα 5''. Εγώ προπονήθηκα στα 50μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου (51''). Ήρθε η Αναστασία Νάστου. Αυτό το κορίτσι με το χαμόγελό του φτιάχνει τη διάθεση όλων. Η προπόνηση ήταν χαλαρή και ευχάριστη. Η Μιχαέλα προσπαθεί να κάνει επιτυχημένες ρίψεις στο σχοινί. Χρειάζεται δουλειά. "Γίνεται να κάνω μόνο ρίψη σχοινιού και όχι τα 200μ Υπερδιασώστη;", μου είπε. "Κάνε και το 200άρι. Αν κουραστείς εγκατέλειψέ το. Είναι κρίμα να κάνεις ολόκληρο ταξίδι στην Αγγλία μόνο για ένα αγώνισμα.", είπα. Συμφώνησε.


Χαρούμενη στιγμή μετά την προπόνηση ήταν όταν τιμήσαμε την γιορτή της Ελευθερίας Κασαγιάννη με ένα φιλί. Α-Δ: Γιούλη Παναγιωτάκη, Μαρία Ζαραφωνίτη, Αναστασία Νάστου, Κατερίνα Μάχου, Ελευθερία Κασαγιάννη, Στάθης Αβραμίδης, Μικεάλα Χαραλάμπους.




Σάββατο 21/12/2019: Ολιγομελής ομάδα. Αρκετοί έφυγαν επειδή χθες έκλεισε το πανεπιστήμιο για διακοπές. Διαπιστώνω κόπωση σε όλους μας. Το γεγονός ότι είμαι και αθλητής και προπονητής δυσκολεύει τον σχεδιασμό μου γιατί καλούμαι να παίξω πολλαπλούς ρόλους (φωτογράφος και προπονητής - έξω από το νερό, αθλητής μέσα στο νερό). Αν έβρισκα άλλο ένα αθλητή για την αντρική ομάδα θα βοηθούσε πολύ. Ο Εφραίμ έχει προπονηθεί ελάχιστες φορές επειδή έχει ανάγκη να εργάζεται τα Σαββατοκύριακα. Οπότε πέφτει το βάρος της απόδοσης πάνω μου. Ο Μιχάλης έκανε κάποια καλά σπριντ με τον Κωνσταντίνο. Τράβηξε και τους υπόλοιπους η απόδοσή τους. Η Αθηνά αντικατάστησε το ένα ατομικό της αγώνισμα με τα 50μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου. Από την πρώτη φορά που δοκίμασε το αγώνισμα, έκανα χρόνο κατά 35'' ταχύτερο από της Παναγιώτας Μουταφίδη που εκπροσώπησε τον ΕΕΣ (και σίγουρα όχι την Ελλάδα) στο φετινό πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Αυτό προκάλεσε έκπληξη στην Αθηνά που έχει μέτρια κολυμβητική ικανότητά. "Αυτό είναι το επίπεδο του ΕΕΣ;" Δοκιμάσαμε εναλλακτικούς τρόπους μαζέματος σκοινιού. Η Μαρία εξακολουθεί να έχει ψύξη και πόνους στην μέση και το γόνατο.

Κυριακή 22/12/2019: Η Αθηνά έκανε ίδιο χρόνο σχεδόν στα 50μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου. "Αν κάνω χειρότερο χρόνο, να έρθεις να τον ψιθυρίσεις στο αυτί μου. Αν κάνω καλύτερο, φώναξέ τον!" μου είπε. Υδροχόος. Τελειομανής. Τι άλλο να περιμένει κανείς! Η Ελευθερία και ο Κωνσταντίνος έκαναν αρκετές ταχύτητες στα ατομικά τους αγωνίσματα. Βελτιώνονται. Προσωπικά αισθάνομαι κόπωση. Είναι δύσκολο να είμαι προπονητής, φωτογράφος και αθλητής ταυτόχρονα. Μακάρι να βρίσκονταν άλλο αγόρι για τις σκυτάλες. Αποχαιρετιστήκαμε με τους περισσότερους για διακοπές. Επικοινώνησα με Φλουρή Χατζηγεωργίου και Μανόλη Πυρπήλη για να δω αν θα συμμετέχουν. Είχαν επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Σάββατο 28/12/2019: Ο Μιχάλης κολύμπησε 1 ώρα μόνος. Μετά ήρθα εγώ και ο Κωνσταντίνος. Μιχάλης: "Δάσκαλε ήρθα νωρίτερα για να φύγω νωρίτερα επειδή έχω δουλειά. Ξέρεις κατά που πέφτει η Άνοιξη;" Στάθης: "Δεν τα πάω καλά με τους δρόμους. Αλλά νομίζω ότι η Άνοιξη είναι μετά τον ... Χειμώνα!" (Ευτυχώς που είχε ζεστό ντους και ζεστάθηκε μετά το αστείο μου. Μάλλον για αυτό κάθισε αρκετή ώρα). Κάναμε χρονομέτρηση στα 12.5μ και στα 10μ Ρίψης Σχοινιού σε διάφορους ρόλους. Χρησιμοποιήσαμε την "Σουσούνεια προάσκηση" για να εξασκηθεί ο ρίπτης στο γρήγορο μάζεμα-διάσωση. Μιχάλης-Κωνσταντίνος έκαναν 9.9" στα 10μ ρίψης σχοινιού και στα 12.5μ 15.60". Εγώ έσυρα τον Κωνσταντίνο στα 10μ σε 14". Ο Εφραίμ έστειλε μήνυμα ότι θα έρθει στην προπόνηση. Μετά έστειλε ότι ξεκινάει να έρθει. Μετά ξαναέστειλε για να ρωτήσει ποιοι προπονούνται εκείνη την στιγμή. Και τελικά κάθισε στην βόλτα με μια αιθέρια ύπαρξη.

Κυριακή 29/12/2019: Η Ελευθερία Αβραμίδου ήρθε κουρασμένη από την δουλειά με διάθεση να δοκιμάσει το ένα ατομικό αγώνισμα και να φύγει. Τελικά κάθισε μέχρι το τέλος. Η Αγγελική κολύμπησε 50μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου 1.16' και στη συνέχεια 1.00. Όταν της είπα ότι αν και απροπόνητη και μεγάλη σε ηλικία, ο χρόνος της ήταν συντριπτικά ταχύτερος από της Μουταφίδη που εκπροσώπησε τον ΕΕΣ φέτος στο Πανευρωπαϊκό, της έκανε εντύπωση. Ο Κωνσταντίνος, εγώ και ο Εφραίμ δοκιμάσαμε τεχνικές στην ρίψη σκοινιού. Ο Εφραίμ ήρθε έπειτα από μήνες για προπόνηση και ήταν φανερό ότι ήταν έξω από τα νερά του. Άργησε να μπει στο νερό και είχε διάθεση περισσότερο παρεϊστικη και λιγότερο αγωνιστική. "Η μητέρα μου, είπε να μην έρθω με τέτοιο κακό καιρό σήμερα. Αλλά ήρθα", μας είπε στο τέλος. "Ρε συ, χθες ήταν η κοπελιά σου και σήμερα η μητέρα σου που σε παρότρυναν να μην προπονηθείς. Τι θα γίνει με σένα! Αν χάσουμε στο 4χ10μ Ρίψης Σχοινιού θα φταίνε οι γυναίκες της ζωής σου!" είπα. "Αλήθεια είναι αυτό", απάντησε γελώντας. Κατά τα άλλα η προπόνηση ήταν καλή. Δοκιμάσαμε διάφορα άτομα στις σκυταλοδρομίες και όλοι ευχαριστήθηκαν την προπόνηση, είτε είχαν να έρθουν καιρό είτε όσοι έρχονται συστηματικά. Η Καλέμη ήρθε στο τέλος να μας χαιρετίσει. Η Μάχου δοκίμασε αθόρυβα τα αγωνίσματά της (αυτό το κορίτσι είναι πρότυπο συνέπειας).




Σάββατο 4/1/2020: Εφραίμ: "Έκανα εξάσκηση στο πέταγμα σκοινιού στην αυλή του σπιτιού μου. Για θύμα είχα τον σκύλο μου." Στάθης: "Και πως το έπιανε; Με τα δόντια;" Εφραίμ: "Χαχα, έτρεχε και μου το έφερνε." Κωνσταντίνος: "Ωραίο αυτό. Όταν το έπιανε φώναζε ΝΑΙ;" Ο Αντρέας δεν γνώριζε την αλλαγή ώρας και ήρθε ενώ είχαμε σχολάσει. Ήρθε ο Γάγκος. Χαρήκαμε όλοι. Στο σχοινί απέδειξε γιατί άξιζε πέρυσι την κατάκτηση του βάθρου στην Αγγλία. Ήταν πάντα σταθερός και επιτυχημένος. Πολύ περισσότερες φορές από εμένα, τον Εφραίμ και τον Κωνσταντίνο που έχουμε δουλέψει όλους αυτούς τους μήνες. Αποφασίσαμε να μπει στην σκυταλοδρομία 4χ10μ με τον Μιχάλη. Οι άλλοι 3 (Στάθης, Εφραίμ, Κωνσταντίνος) θα διεκδικήσουμε τις άλλες 2 θέσεις βάση απόδοσης. Σουσούνης-Παπαδόπουλος κάνουν καλό δίδυμο στην Ρίψη Σχοινιού 4χ12.5μ. Ελπίδα.

Κυριακή 5/1/2020: Η Ελευθερία Αβραμίδου ήταν άρρωστη και δεν κολύμπησε. Η Αγγελική έκανε προπόνηση στα 2 ατομικά της αγωνίσματα και λίγο εμπόδια. Κρύωσε γρήγορα. Ο Μιχάλης ήρθε αλλά δεν είχε κέφια στην αρχή ούτε καν για συζήτηση. Θέλει ιδιαίτερο χειρισμό ως αθλητής. Στο τέλος κάναμε συναγωνισμό Μιχάλης-Κωνσταντίνος και Στάθης-Εφραίμ ποια ομάδα θα νικήσει πρώτη 5 φορές στην ρίψη σχοινιού. Οι πρώτοι κέρδισαν 5-4 και μας είχαν χαρίσει και μερικούς αγώνες για να το κάνουν ντέρμπι. Χαίρομαι όταν οι αθλητές μου γίνονται καλύτεροι από εμένα. Μόνο έτσι θα προχωρήσει το άθλημα μπροστά. Για μια ακόμα φορά, δεν καταφέραμε να κάνουμε σκυταλοδρομίες. Το γεγονός ότι αναγκάζομαι να προπονούμαι για συμμετοχή ως αθλητής ενώ ταυτόχρονα είμαι και ο προπονητής της ομάδας, με έχει πάει πολύ πίσω. Είναι πολύ δύσκολο να είμαι και μέσα στο νερό και έξω για να χρονομετρώ/συντονίζω. Ελπίζω να μην το βρούμε αυτό μπροστά μας. Ο Εφραίμ βελτίωσε πολύ την ρίψη σχοινιού σε 2 προπονήσεις. Ο Κωνσταντίνος έχει εκπληκτικό μάζεμα και σχεδόν πάντα ανεπιτυχή ρίψη. Ίσως πρέπει να μην συμπεριληφθεί στο 4χ10μ. Ήρθε ειδοποίηση από BULSCA. Σύντομα θα ανοίξει το σύστημα εγγραφών.

Σάββατο 11/1/2020: Πριν λίγες ημέρες μου τηλεφώνησε ο Μιχάλης για να του βρω εργασία ως ναυαγοσώστη. Είπε κάτι ενθαρρυντικό. "Δάσκαλε συγγνώμη αν σου μίλησα άσχημα το πρωί. Είχα ξυπνήσει περίεργα. Το σκεφτόμουν όλη μέρα και ήθελα να στο πω. Δεν έχω κάτι μαζί σου. Πας καλά. Πετυχαίνεις όλους τους στόχους σου. Ενώ άλλα μαθήματα καταργούνται, έχεις καταφέρει να διδάσκεις το άθλημα που αγαπάς ως μάθημα στο πανεπιστήμιο. Θα βγάλεις ομάδα για 2η φορά στην Βρετανική Πανεπιστημιάδα. Θα φτιάξεις δικό σου φορέα για να διοργανώνεις αγώνες. Πρέπει να είσαι πολύ χαρούμενος. Τα υπόλοιπα που πετυχαίνεις δεν τα αναφέρω γιατί είναι δευτερεύοντα." Τις τελευταίες ημέρες έκανα ανακατάταξη των φοιτητών σε αγωνίσματα ώστε να έχουν κίνητρο συμμετοχής και ικανότητα σε κάθε αγώνισμα. Ξεκίνησα να δηλώσω συμμετοχές στο σύστημα. Φέτος οι Άγγλοι διοργανωτές είναι περισσότερο οργανωμένοι και αυτό διευκολύνει τα πάντα. Αυτοί οι αγώνες είναι ένα μεγάλο σχολείο και μια τεράστια ευκαιρία για απόκτηση εμπειριών από όσους συμμετέχουμε. Η Γιούλη μου έστειλε μήνυμα: "Σταθη καλημερα. Δεν θα ερθω το ΣΚ. Ουτε τη Δευτερα. Επιπλεον λογω της θεραπειας κουράζομαι". Μάχου: Σήμερα ευχαριστήθηκα προπόνηση." Η Αβραμίδου πήγε καλά στην 1η ρίψη σχοινιού. Μετά είχε αποτυχίες. Τα κορίτσια στην σκυτάλη ρίψης σχοινιού παθιάστηκαν. Αγωνιστικό πνεύμα. Νάγια: ¨Να κάνουμε άλλη μια φορά;" Στα 50μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου η Αθηνά ήθελε να κάνει ατομικό ρεκόρ. Παρά τις απουσίες λόγω διακοπών, έκανε ίδιο χρόνο. Δεν έμεινε ευχαριστημένη. Δείγμα επιθυμίας για πρόοδο. Πρώτη ημέρα μετά τις διακοπές που μαζευτήκαμε τόσοι πολλοί. Αν είχαμε κάνει 50 τέτοιες προπονήσεις, η εικόνα μας στην Αγγλία θα ήταν διαφορετική. Αλλά οι εξωγενείς υποχρεώσεις είναι πολλές (ασθένειες, λήψη φαρμάκων, σπουδές, εργασία, υπερκόπωση, προπονήσεις σε άλλες ομάδες, κοινωνικές υποχρεώσεις, απουσία λόγω διακοπών στην ιδιαίτερη πατρίδα του καθενός), είναι ορισμένοι από τους λόγους που δεν επιτρέπουν την προπόνηση να γίνει όπως θα ήθελα. Επίσης το γεγονός ότι είμαι και αθλητής, διοργανωτής και προπονητής δυσχεραίνει πολύ γιατί μοιράζονται οι δυνάμεις μου. Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, χωρίς άγχος. Άλλοι δεν αγχώθηκαν όταν πήγαν τον Σεπτέμβρη με όλα τα έξοδα καλυμμένα για να ντροπιάσουν και όχι για να τιμήσουν την πατρίδα μας.




Κυριακή 12/1/2020: Επιστροφή των περισσοτέρων μετά τις διακοπές. Ήρθε η δυναστεία Μυλωνάκου στην προπόνηση. Μητέρα, κόρη, αδελφή. Συγκινητικό. Χαμηλών τόνων και πρόθυμες να φανούν χρήσιμες στην αποστολή μας, παρόλο που δεν θα αγωνιστούν. Μαθαίνουν γρήγορα. Έγιναν κάποιες χρονομετρήσεις προσπαθώντας να ενώσω αθλητές διαφορετικών τετράδων. Δύσκολο αλλά τουλάχιστον υπάρχει η αίσθηση του αγώνα και των αγωνισμάτων. Η Μιχαέλα έχει προοδεύσει πολύ στην ρίψη σχοινιού. Αυτό το κορίτσι έχει potential αλλά δεν το έχει καταλάβει ακόμα. Σεμνή. Λιγομίλητη και χαμογελαστή. Ο Εφραίμ βελτιώθηκε επίσης στις ρίψεις του.

Σάββατο 18/1/2020: Η Κατερίνα Καλέμη το μεσημέρι μου έστειλε αυτό: "Ύστερα από ώριμη σκέψη, είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσω την οριστική μου αποχώρηση από τους αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής. Λυπάμαι ειλικρινά αλλά έτσι έπρεπε να γίνει. Η χαρά και ο ενθουσιασμός μου όταν ξεκίνησα φέτος και να σταθώ αντάξια στους αγώνες δεν επαρκούσαν αλλά χρειαζόντουσαν και άλλα στοιχεία που θα πλαισίωναν την καλή μου εικόνα. Και ένα απ΄ αυτά ήταν ο χρόνος που έπρεπε να αφιερώσω συμμετέχοντας στις προπονήσεις. Λόγω υποχρεώσεων σχετικά με τη σχολή και τα μαθήματα μου και βιώνοντας μία πολύ δύσκολη χρονιά με πολλές απαιτήσεις δεν στάθηκα αντάξια στον τομέα των προπονήσεων. Αποτέλεσμα οι επιδόσεις μου να μην είναι οι αναμενόμενες. Τα πράγματα δεν γίνονται πάντα όπως τα θέλουμε. Κατανοώ και σέβομαι την απόφαση σας να αντικατασταθώ από την συναθλήτρια μου εαν και εφόσον ήταν καλύτερη από εμένα. Άλλωστε αν με έχει διδάξει κάτι ο αθλητισμός είναι το "ευ αγωνίζεσθαι" και να χαίρομαι για τις καλές επιδόσεις των άλλων καθώς επίσης και να ενδιαφέρομαι για το καλό της ομάδας. [...] Η μη συμμετοχή μου στους αγώνες δεν συνεπάγεται ότι θα σταματήσω να αγωνίζομαι για την αθλητική ναυαγοσωστική και  να ευελπιστώ στην άμεση αποκατάσταση του αθλήματος στη θέση που του πρέπει και του αξίζει." Της απάντησα αυτό: " Κατερινάκι Σε ευχαριστώ για το εμέιλ σου που διαχέεται από έντονο συναισθηματισμό και σημάδια υπερφόρτωσης. [...] Δεν θα έχω πάντα την ευκαιρία/ κουράγιο/ χρήματα να διοργανώνω αγώνες στην Αγγλία και στο ΤΕΦΑΑ. Ούτε εσύ θα έχεις πάντα την φοιτητική ιδιότητα για να συμμετέχεις και να έχεις την εμπειρία. Αν ήμουν στην θέση σου, θα ερχόμουν στην Αγγλία και ας έβγαινα τελευταία [...] Πέρυσι ήρθες ως φωτογράφος για την εμπειρία. Και φέτος αν αγωνιζόσουν σε 2 έως 7 αγωνίσματα δεν θα ήταν ικανοποιητική εμπειρία; Τέτοιες ευκαιρίες για απόκτηση εμπειριών, δεν υπήρξαν στο ΤΕΦΑΑ πριν αρχίσω να διδάσκω (και μάλιστα δωρεάν και πληρώνοντας από την τσέπη μου πολλά έξοδα εισιτήρια, έξοδα μεταλλίων, banner διοργάνωσης, σημαίες, κτλ στην Ελλ. Πανεπιστημιάδα κτλ) για να αποκτήσετε εφόδια όλοι εσείς οι φοιτητές μου, και ούτε θα υπάρξουν αν σταματήσω λόγω κόπωσης ή ανάληψης υποχρεώσεων που μπορεί να δημιουργήσω (οικογενειακές, θέματα υγείας κτλ). Έστω και τώρα που είναι η ύστατη στιγμή γιατί πρέπει να αναμορφώσω την ομάδα με την απουσία σου, θα σε συμβούλευα να έρθεις. Αν δεν πάρω απάντησή σου ή πάρω αρνητική απάντηση ξανά, αύριο θα αναμορφώσω την ομάδα χωρίς εσένα. Ξέρω ότι όταν περάσουν τα χρόνια και αναπολήσεις τις στιγμές, θα το μετανιώσεις." Όταν πήγα στην προπόνηση, είπα στην ομάδα: "Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την σύσταση στις σκυτάλες γιατί μάλλον η Κατερίνα δεν θα έρθει. Ανταλλάξαμε στίχους του Σααδή μέσω εμέιλ και τελικά μάλλον δε θα έρθει." Και εκεί που είχα βρει τον τρόπο αντικατάστασης με την Γιούλη και την Ελευθερία (πρόθυμες και οι δυο τους να βοηθήσουν), εμφανίζεται το Κατερινάκι με σκουφί "BULSCA 2019". Ανακούφιση. "Είμαστε έτοιμη για Bristol!" μου λέει χαμογελαστή και συγκινούμαι. Την αγκαλιάζω. Χαμόγελα από όλους μας. Λήξη συναγερμού. Κολυμπάει με πειθαρχία και θέληση. Όπως και η Ελευθερία που έκανε 4km και μετά χρονομέτρηση στις σκυτάλες. Η Καλυψώ ήταν το άλλο κλου της ημέρας. Ήρθε στην προπόνηση φορώντας χειρουργικό γάντι στο αριστερό χέρι. "Θα σαπουνίσεις τον βατήρα; Να σου φέρω απορρυπαντικό;" της είπα. "Το έβαλα για να μην γδάρω το αριστερό μου χέρι καθώς πετάω το σχοινί", απαντάει γελαστή. Φυσικά μετά από λίγο το γάντι σκίστηκε. "Θα πούμε στους Άγγλους να σου φερθούν με το γάντι όταν αγωνιστείς", της φώναξα από μακριά. Πάντως ήταν η πρώτη προπόνηση που είχε αρκετές πετυχημένες ρίψεις στα 12.5μ. Μπράβο Καλυψώ. Κάναμε χρονομέτρηση σε όλες τις σκυταλοδρομίες των κοριτσιών. Μάλιστα στη Ρίψη Σχοινιού 4x10μ τα κορίτσια (Νάγια, Κατερίνες, Αθηνά) έκαναν καλύτερο χρόνο (1.20.10) από τις περσινές βρετανίδες πρωταθλήτριες (1.33.83). Λες να γίνει το θαύμα; Λες να αποδειχτεί ότι είχα δίκιο που επέμενα η Κατερίνα να μην χάσει αυτή την εμπειρία; Ίδωμεν. Ο Εφραίμ, εγώ και ο Κωνσταντίνος κάναμε αρκετές επιτυχημένες μεμονωμένες ρίψεις σκοινιού. Έγινε καλή προπόνηση και η ομάδα άρχισε να βρίσκει κάποια πατήματα με την εξάσκηση των ατόμων που θα μπορούν στις σκυταλοδρομίες. Ήρθε και η Δανάη (φίλη Μαρίας). Ήθελε να έρθει Αγγλία αλλά είναι απροετοίμαστη. Του χρόνου σίγουρα. Η Νάγια και Μαρία ζήτησαν να προπονήσουν τους αθλητές της Φυσαλίδας γιατί η ποιότητα της πρακτικής τους άσκησης σε ένα σύλλογο δεν ήταν ικανοποιητική. Μπράβο τους που είχαν την ιδέα να προτείνουν 2η διδασκαλία. "Δεν ευχαριστηθήκαμε το μάθημα γιατί δεν μας άφησαν να κάνουμε όσα θέλαμε στους αθλητές, παρόλο που εκείνοι ήθελαν να μάθουν κι άλλα. Θέλουμε να κάνουμε και τα υπόλοιπα. Είχαμε σχέδια για τη διδασκαλία", μου είπαν. Τι όμορφο που είναι να θέλουν οι φοιτητές να κάνουν το έξτρα μίλι της γνώσης. Η Ελευθερία χρησιμοποίησε τα παλιά της πέδιλα με καλτσάκια γιατί τα νέα την τραυμάτισαν. Θέλουν "στρώσιμο" για να τα συνηθίσει. "Με έπιασαν πόνοι στα δάχτυλα", είπε.


Η Κατερίνα Καλέμη την ημέρα που αποφάσισε να ταξιδέψει και ενημέρωσε τον Στάθη Αβραμίδη, έδωσε χαρά στην ομάδα.

Κυριακή 19/1/2020: Λίγοι αθλητές αλλά καλή προπόνηση. Οι επισκέπτες μας ευχαριστήθηκαν. Εξοικειωθήκαμε στην ρίψη σκοινιού. Η Αθηνά κατέβασε τον χρόνο της στα 50μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου. Ελευθερία: "Σήμερα χτυπάω ευκολότερα τα νέα πέδιλα". Έκανε κούρσες, πόδια και εκκινήσεις για να τα συνηθίσει. Στάθης: "Τα κορίτσια της σκυτάλης σκοινιού 4χ10μ έκαναν χθες χρόνο καλύτερο από τις περσινές πρωταθλήτριες της BULSCA". Αθηνά: "Το άκουσα αλλά δεν μπορώ να το πιστέψω. Γιατί αν το πιστέψω μπορεί να μην μας βγει σε καλό. Νομίζω ότι ο Κωνσταντίνος έκανε λάθος". Στάθης: "Το είδα και εγώ στα περσινά αποτελέσματα." Ελευθερία: "Και εγώ. Το έχω πει ότι τα φετινά κορίτσια μας είναι καλύτερα. Μακάρι να τα καταφέρουν να φέρουν έστω μια θέση στην τριάδα, κι ας μην είναι η πρώτη." Στο τέλος της προπόνησης η Αθήνα άρχισε ήδη να νοσταλγεί το μάθημα: "Τώρα τελειώνει το εξάμηνο. Αν πάρω την εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική στο άλλο εξάμηνο, θα πάμε και Αγγλία. Δηλαδή μέχρι το 4ο έτος μου δεν θα έχουμε ξανά μάθημα μαζί Στάθη;" Μιχάλης (γελώντας): "Μην ανησυχείς. Αφού έχει το εμέιλ σου. Ο Στάθης είναι σαν τις τράπεζες που αν έχουν το τηλέφωνό σου, σε παίρνουν συνέχεια. Όλο και κάποια εμέιλ θα σου στέλνει." Στάθης: "Ωραία τα λέει. Θα έχεις κάθε χρόνο 3 διοργανώσεις. Ελληνική και Βρετανική Πανεπιστημιάδα και Κύπελλο Ελλάδος. Συν όσα προκύψουν όταν συστήσω την Ένωση που θα διοργανώνει σεμινάρια". Ανακουφίστηκε!

Σάββατο 25/1/2020: Χθες μου τηλεφώνησε η Αγγελική. Μυλωνάκου: "Έκανα του κόσμου τις εξετάσεις. Ο γιατρός σύστησε ξεκούραση. Του είπα ότι αυτό δεν παίζει γιατί ετοιμάζομαι για αγώνες στην Αγγλία και ότι θα πάω ακόμα κι αν πεθάνω να αγωνιστώ. Μου είπε να φερθώ συντηρητικά". Στάθης: "Αγγελικούλα με συγκινείς. Μην το κουράζεις. Έλα για την συμμετοχή. Κι ας βγεις τελευταία. Εξάλλου όπως λέει και ο Ίντρα, επειδή συναγωνιζόμαστε αθλητές 28 χρόνια μικρότερους, είμαστε χαμένοι by default. Η νίκη μας είναι ότι θα πάμε και θα αγωνιστούμε σε τόσα, αποκτώντας τεράστιες εμπειρίες. Όταν ευλογηθούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε διεθνείς αγώνες εκτός πανεπιστημίου, θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την εμπειρία συναγωνιζόμενοι άτομα ίδιας ηλικιακής ομάδας." Μυλωνάκου: "Καταλαβαίνω τι λες. Αλλά ξέρεις ότι αυτό δεν παίζει με μένα. Θέλω να το παλαίψω. Θα κάνω προπονήσεις μόνη μου σε άλλο κολυμβητήριο για να μην αναρωτιούνται γιατί δεν κολυμπάω γρήγορα." Ήρθε ο Μιχάλης Γλυνάτσης να δει την προπόνησή μας. "Ζηλεύω που υπάρχει αυτό το μάθημα στο ΤΕΦΑΑ. Όταν σπούδαζα κάτι τέτοιο ανήκε στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Δεν είχαμε τέτοιο μάθημα. Θα πάει καλά. Είναι χρήσιμο. Όταν το άθλημα αναπτυχθεί και εκτός πανεπιστημίου ξανά, θα το στηρίξουμε." Νάγια και Μαρία ήρθαν καθυστερημένες για να διδάξουν ως μέρος της πρακτικής τους στο μάθημα, στους αθλητές υποβρυχίου ράγκμπι της Φυσαλίδας. Έκαναν εξαιρετικό μάθημα. Ενθουσιαστήκαμε όσοι το είδαμε, οι ίδιες και οι αθλητές τους. Θυμήθηκα την τεράστια αξία αυτού του αθλήματος. Αθλεί, σώζει ζωές, ψυχαγωγεί. Η Ελευθερία παρατήρησε: "Αυτοί πετάνε το σκοινί καλύτερα και από εμάς!"





Καλυψώ Οικονομίδου, Μιχάλης Γλυνάτσης, Ελευθερία Κασαγιάννη έτοιμοι για 100μ Ρυμούλκησης Ανδρεικέλου με Πέδιλα. Οι χειριστές ανδρεικέλου παρακολουθούν.


Κυριακή 26/1/2020: Ήρθε ξανά ο Μιχάλης Γλυνάτσης με τον αθλητή του Κυριάκο. Εξαιρετικό το γεγονός ότι μέσα από τις προπονήσεις μας μπολιάζονται νέα βλαστάρια. Απέκτησαν εμπειρίες. Ήρθε ο Ταξιάρχης Ρέλλιας να μας δει. Είδε την πρακτική της Διόνης Λάμπρου και του Χριστόφορου Σούλη για το μάθημα επιλογής. Συζητήσαμε όσα αφορούν το άθλημα εντός και εκτός πανεπιστημίου. Είναι έτοιμος να το σηκώσει μέσα από τις γνωριμίες και τις ενέργειές του στην περιοχή. Είναι ενθουσιασμένος από το γεγονός ότι θα το αναστήσουμε. Ξεκίνησα να παίρνω συνεντεύξεις από τους αθλητές μου. Όπως και πέρυσι, ο μέγας αντιρρησίας ήταν ο Μιχάλης. Ο Κωνσταντίνος και η Ελευθερία κολύμπησαν όπως πάντα πειθαρχημένα σαν να βρίσκονταν σε αγώνα. Ο Μιχάλης στην σκυτάλη σχοινιού έκανε την Καλυψώ να γελάει δημιουργώντας ατμόσφαιρα αλλά χαμηλώνοντας την προσήλωση της ομάδας. Τελικά μας παραχώρησε λίγες σκέψεις. Ευτυχώς που δεν ζήτησε πνευματικά δικαιώματα! Οι Ελευθερία, Καλυψώ, Γιούλη, Κωνσταντίνος ανταποκρίθηκαν εύκολα και ποιοτικά. Η Αθηνά ήρθε καθυστερημένη γιατί ήταν σε γεύμα αλλά αναπλήρωσε μένοντας παραπάνω στο τέλος. Ένας από τους αποψινούς θεατές μας, την είδε να ασκείται στην ρίψη σχοινιού μετά και εντυπωσιάστηκε. Η προπόνηση πήγε καλά εξαιτίας των σκυταλοδρομιών που δημιούργησαν μια κοινή προσπάθεια αλλά και επειδή δεν βούτηξα στο νερό για να συντονίσω τους φοιτητές. Κρίμα που έλειψαν αρκετοί από την προπόνηση. Φέτος οι αγώνες γίνονται νωρίτερα στην Αγγλία, μεσολάβησαν γιορτές Χριστουγέννων και εξεταστική. Θα αγωνιστούμε με πολύ λιγότερες προπονήσεις από πέρυσι.



Σάββατο 1/2/2020: Η Καλυψώ έκανε 100μ Ρυμούλκησης Ανδρεικέλου με πέδιλα σχετικά αργό (κακό) με 5'' κούμπωμα (καλό). Στις ρίψεις σχοινιού: Ο Εφραίμ εμφάνισε διακυμάνσεις. Πρέπει να το δουλέψει πολύ και ο χρόνος μας πιέζει. Εγώ είχα πτώση σήμερα στην απόδοσή μου (60% επιτυχία έναντι 80% την προηγούμενη εβδομάδα). Ο Μιχάλης είναι η σταθερή αξία του αγωνίσματος (80%). Ο Κωνσταντίνος βελτιώθηκε στις ρίψεις. Τα κορίτσια ασκήθηκαν στο 4χ10μ Ρίψη Σχοινιού αντικαθιστώντας την απουσία της Αθηνάς με την πάντα καλόβολη και ευπροσάρμοστη Γιούλη. Οι χρόνοι τους απόψε ήταν απογοητευτικοί. "Λείπει η Αθηνά", μου είπαν 2 φορές για να αιτιολογήσουν την κακή απόδοσή τους. Πρέπει να επιμείνω σε εξατομικευμένη διδασκαλία για να βελτιωθεί η κάθε μια τους ξεχωριστά αν θέλουμε να έχουμε το αποτέλεσμα που είχαμε σε προηγούμενη προπόνηση. SERC νερού: Ο Μιχάλης έχει τραυματίσει τον ώμο του και κολύμπησε συντηρητικά. "Ανυπομονώ για τα σενάρια του νερού όσο και αν δεν το πιστεύεις", μου είπε. "Αλήθεια; Λες να βοήθησε η προσευχή; Ναι αλλά πρέπει να ασκηθείς σε αυτά. Για να αποκτήσεις γνώσεις, να γίνεις καλός επαγγελματίας ναυαγοσώστης και να βγάλεις εμένα και την αδελφή μου ασπροπρόσωπη αν σε προτείνουμε για δουλειά!" είπα. Συμφώνησε. Η ομάδα τα πήγε καλούτσικα. Ξεχνούν να ενθαρρύνουν τα θύματα και δεν χρησιμοποιούν τον σωστικό εξοπλισμό που τους διατίθεται. Η Νάγια με την Κατερίνα Μάχου τα πήγαν αρκετά καλύτερα από τους υπόλοιπους, παρόλο που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιήσει καλύτερα τον εξοπλισμό. Η Νάγια έχει αντίληψη και ηγετικές ικανότητες σε αυτό το αγώνισμα. Ξέρω ότι στο μέλλον θα πάει καλά αν συνεχίσει. Ο Σωτήρης Μπουζιάνης μου έφερε τις φόρμες/μπλουζάκια. Δεν πρόλαβα να τους τα δώσω αλλά όσοι τα είδαν στις σακούλες ενθουσιάστηκαν. Πήρα λίγες συνεντεύξεις ακόμα για το βίντεο promo. Αρκετοί φοιτητές απουσιάζουν λόγω εξεταστικής και η προπόνηση ήταν μισερή και πάλι. Η προπόνηση βγαίνει καλή μόνο όταν έχουν έρθει αρκετοί αθλητές και μπορούμε να κάνουμε σε μορφή αγώνα σκυταλοδρομίες και ατομικά αγωνίσματα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που είχαμε πέρυσι και αναπόφευκτα φέτος. 

Οι σκυταλοδρομίες ήταν το πιο επιτυχημένο μέρος της προπόνησης. Σε αυτές καταφέρνουμε πάντα να αποκτούμε αγωνιστικό τέμπο. Α-Δ: Κατερίνα Μάχου, Κατερίνα Καλέμη, Γιούλη Παγιωτάκη, Εφραίμ Χαλκιάς, Καλυψώ Οικονομίδου, Νάγια Καραντάσιου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Στάθης Αβραμίδης.


Κυριακή 2/2/2020: Ήρθε η Αιμιλία για να τραβήξει φωτογραφίες/βίντεο. Ρίψη Σχοινιού: Στάθης 70%. Στην σκυταλοδρομία ο Εφραίμ τοποθέτησε μπροστά από τα 10μ ένα σημάδι (ανδρείκελο, μπάρα) στο σημείο που φτάνει το χέρι του θύματος. Μας βοήθησε για τον σωστό υπολογισμό του μαζέματος του σχοινιού. Μικτή ομάδα αγοριών-κοριτσιών (Μάχου, Παπαδόπουλος, Μακράκη, Αβραμίδης) κάναμε χρόνο εντός της περσινής νικήτριας τριάδας 2 φορές. Διορθώσαμε λάθη κατά την έξοδο από το νερό. Καλυψώ και Ελευθερία προπονήθηκαν παρέα στα 2 ατομικά τους αγωνίσματα. Προσαρμόζονται στη χρήση νέων πέδιλων. 50 μετ. ανδρεικέλου με πέδιλα: Ασκηθήκαμε στην λήψη φωτογραφιών/βίντεο. Εφραίμ και Αιμιλία χρειάζονται δουλειά για να έχουν θετικό αποτέλεσμα. Συνεντεύξεις: Αθηνά και Κ. Μάχου έδωσαν καλές.




Σάββατο 8/2/2020: Μας επισκέφτηκε ο Αντρέας Κωλέττης. Ευχαριστήθηκε και θα γίνει μέλος της ΕΑΝΕ. Τα κορίτσια έκαναν 1.18.50 στη ρίψη σχοινιού 4x10μ. Καλύτερο από τον περσινό χρόνο των νικητριών στην Αγγλία. Λες να γίνει κανένα θαύμα; Έχουν επίγνωση της κατάστασης και προετοιμάζονται μόνες και μαζί. Ο Μιχάλης είναι τραυματισμένος. Δεν κολύμπησε. Είχε έρθει από το ΟΑΚΚΑ. Έκανε μερικές ρίψεις. Τα κορίτσια ήταν σοβαρά στην προπόνηση. Η Μαρία ήταν λίγο όξω φωνή όταν της είπα να μην ασχολείται την ώρα της προπόνησης με το τηλέφωνο. "Τόσο μπορώ. Δεν έχω δυνάμεις." Στο τέλος της προπόνησης, την φώναξα κοντά μου και την φίλησα στο μέτωπο. Ήθελα να της δείξω ότι δεν υπάρχει σύννεφο ανάμεσά μας. Συγκινήθηκα όταν αμέσως μου είπε "συγγνώμη". Έχουμε καλά παιδιά στην ομάδα!

Η Μαρία Ζαραφωνίτη πάντα χαμογελαστή και έξω καρδιά. Με μπρίο και εξωστρέφεια έδωσε χαρά στην ομάδα. 


Κυριακή 9/2/2020: Χάθηκε πολύς χρόνος στην αρχή. Όλοι αργούν να μπουν στο νερό. Μεγάλη σπατάλη ενέργειας. Ένδειξη κόπωσης της ομάδας. Ήρθε η Γεωργία Ποθουλάκη (μητέρα της Άρτεμις). Ήταν συγκινημένη που η κόρη της θα αγωνιστεί στην Αγγλία. Ήρθε και ο Andy Pappas λίγο πιο πριν και γνώρισε τον Κωνσταντίνο. "Στηρίζουμε την προσπάθειά σας και θα είμαστε κοντά σας", του είπε χαμογελαστός. Ήρθε η φίλη της Αθηνάς, Ξανθίππη και βοήθησε φωτογραφίζοντας/ βιντεογραφώντας. Λίγα παρατράγουδα (ο Μιχάλης δεν ήθελε να κάνει 100μ Ρυμ. Ανδρεικέλου με πέδιλα μαζί με Καλυψώ, Ελευθερία) αλλά τελικά το έκανε. Η προπόνηση ήταν πολύ καλή. Ενισχύθηκε η ομάδα με την παρουσία 4 Μυλωνάκων (2 αδελφές, 2 κόρες). Η κόρη της Αγγελικής είχε γενέθλια. Δεν προλάβαμε ομαδική φωτογραφία. Κάναμε αρκετές σκυταλοδρομίες και αισθανθήκαμε ομάδα. Η προάσκηση συμμετοχής δυο αγωνιζόμενων στην σκυτάλη 4χ10μ ρίψης σχοινιού (ιδέα του Μιχάλη) είναι εξαιρετική (τα καλά να τα λέμε). Σε μια σκυτάλη κοριτσιών ο χρόνος ήταν 1.29''. "Με ένα 1.29 δεν παίρνεις ούτε νερό με καφέ", φώναξε ο Μιχάλης από την άλλη μεριά. Στην εκκίνηση 4χ50μ Pool Lifesaver, ανεβαίνω στον βατήρα. "Είσαι από πίσω μου;" ρωτάω. "Ναι, τρενάκι!" απαντάει ο Μιχάλης. Η Καλυψώ παραλίγο να πνιγεί από τα γέλια. Τελικά ο Μιχάλης πρέπει να γίνει θεατρικός συγγραφέας. Ο Κωνσταντίνος δοκίμασε τα νέα πέδιλα. Η Ελευθερία ήρθε με πόνους αλλά προσαρμόζεται στα δικά της πέδιλα. Η γυναικεία σκυταλοδρομία (Μάχου, Καραντάσιου, Μακράκη, Καλέμη) έκανε καλό χρόνο.



Σάββατο 15/2/2020: Έβαλα τον Μιχάλη να προπονήσει την ομάδα για να δω αν μπορώ να στηριχτώ στο μέλλον πάνω του προπονητικά. Στα κολυμβητικά στάθηκε στο ύψος του. Όλοι ευχαριστήθηκαν την προπόνηση γιατί υπήρχε τάξη. Κάτι που δεν μπορώ να πετύχω εγώ όταν είμαι μέσα στο νερό (αθλητής), έξω (προπονητής και φωτογράφος). Σε κάποια στιγμή ενώ χτυπούσαμε πόδια με σανίδα είπε: "Είστε έτοιμοι; Πάμε με γλυκιά ψυχή!" Αυτό ήταν. Μου κόλλησε αυτή η φράση. Στην τηλεόραση είχαμε τον "Αγάπη Μόνο". Στην BULSCA θα έχουμε τον "Γλυκιά Ψυχή". Καλυψώ: "Αυτή την προπόνηση έπρεπε να κάνουμε από την αρχή". Στάθης: "Του χρόνου άλλος θα κάνει τα μέτρα και ένας από εσάς θα αναλαμβάνει κάθε φορά να προπονεί τους άλλους σε ατομικά και ομαδικά. Έτσι θα αποκτήσετε αυτονομία, εμπειρία και θα αποφορτιστώ. Μόνο έτσι θα εξαπλώσουμε την γνώση". Η Ε. Αβραμίδου ήρθε αλλά δεν κολύμπησε. Μαρία, Αθηνά άρχισαν να δυσαρεστούνται με το προπονητικό στυλ του Μιχάλη όταν τους ζήτησε να κολυμπήσουν 50μ μεταφοράς ανδρεικέλου. Εκεί άρχισε να το χάνει. Θέλει δουλειά γιατί δεν γνωρίζει όλα τα αγωνίσματα και τα κορίτσια που τα έχουν δουλέψει είναι φυσικό να μουτρώνουν όταν τους ζητάει λάθος πράγματα. Με την Εφραίμ και τον Κωνσταντίνο κάναμε ορισμένες καλές σκυτάλες στο σχοινί.

Ο Μιχάλης Σουσούνης σε ρόλο προπονητή συμβουλεύει την πάντα πρόθυμη και υπάκουη αθλήτρια Αθηνά Μακράκη. 


Κυριακή 16/2/2020: Ήρθε ο Μιχάλης Γλυνάτσης αλλά ήταν κουρασμένος και δε κολύμπησε. Του έδειξα την ρίψη σχοινιού και το πως φτιάχνουμε εμπόδια. Πήρε εμπειρίες. Είναι έξυπνος και ικανός. Θα δούμε όμορφα πράγματα να πετυχαίνει στο μέλλον. Η Κ. Μάχου κολύμπησε με αλοιφή για τον πόνο. Στην σκυταλοδρομία ρίψης σχοινιού τα κορίτσια δεν πήγαν καλά σήμερα. Δεν τους βγήκαν οι ρίψεις. Στα αγόρια πειραματιστήκαμε στο ίδιο αγώνισμα. Άλλοτε καλά και άλλοτε χάλια. Ρώσικη ρουλέτα αυτό το αγώνισμα. Η μητέρα μου είχε γενέθλια και προτίμησε να έρθει να μας δει. Σε μια ρίψη, ο Κωνσταντίνος παρέσυρε με το "λάσο" του και έσπασε πετώντας στο νερό το μικρόφωνό της κάμεράς μου. 55 ευρώ ζημιά. Φιλότιμο παιδί, προτάθηκε να μοιραστούμε την ζημιά. Πόσο καλά παιδιά έχω στην ομάδα μου. Αρνήθηκα. Φταίω που κάθισα πίσω του. Στο τέλος είχαμε το συνηθισμένο αλατοπίπερο της προπόνησης. Καβγαδάκι Μιχάλη- Καλυψούς. Ο ένας πετάει τα βατραχοπέδιλα και ο άλλος τις παντόφλες του άλλου στο νερό. Απόλαυση. Το social aspect των αγώνων το έχουμε. Καλυψώ και Ελευθερία έκαναν εξαιρετικές κούρσες κατεβάζοντας δευτερόλεπτα στα 100μ Μεταφοράς και 100μ Ρυμούλκησης Ανδρεικέλου με Πέδιλα. Μπράβο τους.






Σάββατο 22/2/2020: Το πρωί ο Μιχάλης μου στέλνει μήνυμα ζητώντας μου να μην έρθει στην Αγγλία. Επιλέγω να μην απαντήσω. Ήρθε για λίγο στα σενάρια στεριάς και επέλεξε να φύγει. "Έχω κάνει προπόνηση στο ΟΑΚΑ". "Άλλο η ατομική προπόνηση στην κολύμβηση και άλλο η ομαδική στην αθλητική ναυαγοσωστική. Να μείνεις", απαντώ. "Είναι θέμα αυτοσυντήρησης. Είμαι κουρασμένος και θα φύγω", απάντησε και έφυγε χωρίς να τον νοιάζει τι θα πω ή αισθανθώ ή τις συνέπειες που έχει η μη συμμετοχή όλων για την διεξαγωγή σκυταλοδρομιών. Πρόβλημα. Θα βρω τη λύση όμως. Αρκετές ρίψεις 4χ10μ σκοινιού στα κορίτσια. Τα πήγαν καλά. Κάναμε σενάρια νερού και στεριάς (στην αίθουσα και στο πάρκιν). Η ομάδα πηγαίνει καλά. Συμμετείχε και η Ιωσηφίνα Αβραμίδου ως θεατής. Η Μαρία με τσεμπέρι σε ρόλο γριάς είναι όλα τα λεφτά. Το διασκεδάσαμε όλοι. Μπαίνουμε στο κλίμα. Αχ και να είχαμε 100 τέτοιες προπονήσεις. Αυτό το αχ θα είναι μόνιμο πρόβλημα στην προετοιμασία. Μας επισκέφτηκε η μητέρα της Κ. Καλέμη.

SERC στεριάς. Συναρπαστικό αγώνισμα που ακονίζει την ικανότητα και την ταχύτητα λήψης αποφάσεων των αθλοσωστών.


SERC στεριάς. Τροχαίο, γιαγιάδες αυτόπτες μάρτυρες, θύματα. Η εφαρμογή γνώσεων πρώτης βοήθειας. 


Κυριακή 23/2/2020: Ο Μιχάλης μου είπε ότι δεν θα έρθει στην προπόνηση. Του είπα να έρθει. Τελικά έκανε αυτό που ήθελε. Αυτό με στεναχώρησε γιατί δεν κρατάει τον λόγο του. Πειθαρχεί στο δικό του δίκαιο και όχι του συνόλου. Δώσαμε έμφαση στην προπόνηση των αθλητών της ΕΑΝΕ μέσα στο νερό σε πολλές σκυταλοδρομίες. Κάναμε σενάρια στεριάς πολύ συναρπαστικά στο πάρκιν της σχολής. Όλοι το διασκέδασαν και μπήκαν στο κλίμα. Επανάληψη ΚΑΡΠΑ σε όλες τις ηλικίες. Τα κορίτσια πήγαν και πάλι αρκετά καλά στο 4χ10 ρίψης σχοινιού. Οι χαμηλοί χρόνοι αυξήθηκαν και οι αργοί μειώθηκαν σήμερα. Είπα στα κορίτσια: "Κάντε νοερή προπόνηση. Αν στο αγώνισμα δεν καταφέρετε αυτό που όλοι μας ελπίζουμε και δεν τολμάμε να ψιθυρίσουμε για να μην ματιαστούμε, μην στεναχωρηθείτε. Με την συμμετοχή σας σε τόσα πολλά αγωνίσματα μέσα σε 2 μέρες, έχετε αποκτήσει περισσότερες εμπειρίες από όσες απέκτησαν οι αγωνιζόμενοι του ΕΕΣ με μέσο όρο αγωνισμάτων 1 ο καθένας σε μια εβδομάδα. Από αυτή την άποψη, είστε ήδη νικήτριες. Να ευχαριστηθείτε το 2ήμερο ανεξάρτητα από την επίδοση". Το κατάλαβαν. Ο Κωνσταντίνος δάνεισε τα γυαλιά κολύμβησης του σε ένα κολυμβητή και νόμιζε ότι χάθηκαν. Μετά πήγαμε 5 άτομα για φαγητό στην Λαδόκολλα. Το social είναι ένα από τα δυνατά στοιχεία της ομάδας. Τα σενάρια και οι σκυταλοδρομίες ξύπνησαν σε όλους επιθυμία για συμμετοχή. Κυρίως οι αγωνιζόμενοι της ΕΑΝΕ, αισθάνονται μια ευκαιρία να κάνουν κάτι μοναδικό. Την ελευθερία που τους στέρησε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για συμμετοχή στο Πανευρωπαϊκό τον περασμένο Σεπτέμβρη. Μας επισκέφτηκε η μητέρα της Κ. Καλέμη. Καλή μας επιτυχία.





Πέμπτη 27.2.20219: Ημέρα 1: Συναντηθήκαμε στο αεροδρόμιο. Αφού έδωσα ρούχα, σκουφάκια και πήρα χρήματα της τελευταίας στιγμής από κάποιους, βγάλαμε τις αναμνηστικές φωτογραφίες. Παρούσες ήταν οι μητέρες των Καλυψώ, Καλέμη, Αβραμίδου, Μακράκη. Συγκινημένες. Χαρούμενες. Όπως όλοι. Χαμόγελα παντού. Μόνο ο Μιχάλης όταν πήγα να τον αγκαλιάσω με απέφυγε λέγοντας "μακριά και αγαπημένοι". Η πτήση ήταν καλή. Ο καιρός ιδανικά ηλιόλουστος. Στο αεροπλάνο ήμασταν περισσότερο ήρεμοι από πέρυσι. Ζήτησα από όλους ξανά να καταγράψουν τις αναμνήσεις τους σε άρθρα. Είμαστε οι πρωταγωνιστές και ταυτόχρονα οι καταγραφείς της ιστορίας μας. Αν δεν το κάνουμε εμείς, τότε ποιος; Μιχάλης, Αντρέας, Νάγια δυσανασχέτησαν. Είπαν ότι θα το κάνουν όμως. Η διαδρομή με το λεωφορείο προς το hostel ήταν καλή. Ξαναζούσα το όνειρο της φοιτητικής μου ζωής. Αυτή τη φορά συνοδεύοντας ομάδα. Ευτυχία. Στην reception πήραμε κλειδιά, μοιράσαμε δωμάτια. Διαπιστώσαμε 7 λάθη στο αγωνιστικό πρόγραμμα. Χωρίς σύνδεση ίντερνετ προσπαθούσα να επικοινωνήσω με τους διοργανωτές. Τα καταφέραμε με το κινητό του Εφραίμ που είναι πάντα δίπλα μου. Ενώ όλοι έφυγαν για φαγητό, έμεινε να βοηθήσει. Θα βασιστώ πολύ πάνω του μελλοντικά όταν θα στελεχώνουμε εθνική ομάδα. Είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης και σταθερός στα συναισθήματα και την απόδοσή του. Αιμιλία: "Θα σου φέρω κάτι να φας." Γλυκύτατος άνθρωπος. Ήρθε η Αγγλο-Κύπρια διοργανώτρια, Stephanie Panagi. Της έδωσα τα χρήματα και τις διορθώσεις στο αγωνιστικό πρόγραμμα. Καλοσυνάτη. Τιμή για την Κύπρο μας να έχει τόσο άξια διοργανώτρια. Ελπίζω η Κυπριακή Ναυαγοσωστική Ομοσπονδία να την αξιοποιήσει για τους Παγκύπριους Ναυαγοσωστικούς Αγώνες. Το βράδυ ήταν ελεύθερο για όλους. Πήγαμε βόλτα στην όμορφη πόλη. Παίζει μια όμορφη θεατρική παράσταση musical. Ψάχναμε fish and chips. Βρήκαμε Pizza Hut. Δώσαμε φιλοδώρημα στην Πολωνή σερβιτόρα, ελεημοσύνη και φαγητό στους άστεγους. Το βράδυ ο Εφραίμ ήταν αδύναμος. Κοιμηθήκαμε σε τρίκλινο με Εφραίμ και Αντρέα. Καλή μέρα.

Οικογενειακή φωτογραφία της Ελληνικής αποστολής στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" λίγο πριν την αναχώρηση.

Παρασκευή 28.2.2020: Ημέρα 2. Ο Εφραίμ το πρωί ξύπνησε φρέσκος και δυνατός. Ήταν κόπωση, αφυδάτωση και πείνα τελικά. Η ημέρα ήταν ελεύθερη για όλους. Ιδανικό για να ξεκουραστούμε από τις σκοτούρες της Αθήνας. Αντρέας: "Φίλε έχω χρόνια να κοιμηθώ πάνω από 6 ώρες. Πόσο καλό μου έχει κάνει το ταξίδι!" Όλοι οι φοιτητές μου και οι μεγαλύτεροι βγήκαν, ψώνισαν, φωτογραφήθηκαν σε γέφυρες (τα κορίτσια), και γέμισαν τις μπαταρίες τους. Το πρωινό μας ήταν καλό και το ίδιο όλη η μέρα. Αυτό το format είναι καλό και για τα επόμενα ταξίδια. 



Σάββατο 29.2.2020: Ημέρα 3. Ημέρα αγώνων. Ήρθε η στιγμή. Το πρωί είχαμε καλό πρωινό. Αργήσαμε λίγο. Βγήκαμε στο δρόμο και ο Αντρέας μας βοήθησε να βρούμε λεωφορείο. Του βγάλαμε το παρατσούκλι "Ιχνηλάτης". Φτάσαμε στο κολυμβητήριο και βρήκαμε χώρο στην κερκίδα. Όμορφο αθλητικό κέντρο. Έκανα την εγγραφή στην γραμματεία. Ενημέρωσα τις δυο ομάδες (ΤΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ και ΕΑΝΕ) για τις σειρές των αγωνισμάτων. Ζήτησα από τους διοργανωτές να σβήσουν το όνομα του Μιχάλη και να το αντικαταστήσουν με του Κωνσταντίνου. Δέχτηκαν. Με εξαίρεση την αδελφή μου Ελευθερία που αγωνίστηκε με τα αγόρια, όλα τα προβλήματα στις εγγραφές τακτοποιήθηκαν τελικά. Αγώνισμα 1: Ρίψη Σχοινιού 4χ10μ. Τα κορίτσια μας δεν τα πήγαν όπως περιμέναμε. Ευτυχώς αυτό δεν τις απέτρεψε να χαρούν την υπόλοιπη ημέρα. Στα αγόρια πήγαμε καλύτερα. Αλλά επίσης δεν διακριθήκαμε. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ένα σύννεφο ανάμεσα σε εμένα και τον Γιώργο. Πήρε ώρα για να βγει το ουράνιο τόξο. Το είδαμε όλοι έξω από το παράθυρο και το φωτογραφίσαμε. Σε αρκετά αγωνίσματα μπήκαμε 8άδα. 

Εγγραφή στους αγώνες. Ο Στάθης Αβραμίδης συμπληρώνει τα απαραίτητα έντυπα. Τον βοηθάει η Αγγλοκύπρια διευθύντρια αγώνων Stefanie Panagi που τίμησε την καταγωγή της με το άψογο οργανωτικό της έργο. 


100μ Ρυμούλκησης Ανδρεικέλου με Πέδιλα. Η Καλυψώ και η Ελευθερία Κ. συγκλονιστικές. Η αδελφή μου Ελευθερία αγωνίστηκε με τα αγόρια και πέρασε τους μισούς. Η Νάγια ήταν ενθουσιασμένη: "Και τα αγόρια πέρασε η αδελφή σας!" Η Άρτεμις ξεπέρασε τον εαυτό της. Έκανε πολλά αγωνίσματα παρά την κόπωση. Στην τελευταία σκυταλοδρομία δεν ήθελε να αγωνιστεί. Η αδελφή μου την έφερε στο φιλότιμο: "Χωρίς εσένα δεν θα μπορέσουμε να αγωνιστούμε. Προσπάθησε να ξεπεράσεις τον εαυτό σου". Η Νάγια που άκουσε διαπίστωσε: "Έχει πειθώ η αδελφή σας". Ο Μιχάλης στο ίδιο αγώνισμα έκανε την κούρσα της ζωής του. Καταπληκτική άπνοια στα 50μ μέτρα, γρήγορο κούμπωμα (ρεκόρ για τον ίδιο) και ταχεία επιστροφή. Βγήκε 4ος για λίγο από τον 3ο.

Σήμερα ακούστηκε πολλές φορές από τα μεγάφωνα η συμμετοχή της GLSA. Χάρη στους Αντρέα, Αγγελική, Ελευθερία και Άρτεμις. Συγκινητικό για την πρώτη μας συμμετοχή σε αγώνες εκτός Ελλάδας. Ο Αντρέας ήταν ενθουσιασμένος από την οργάνωση και την συγκέντρωση τόσων πολλών εμπειριών μέσα σε μια μέρα. Η Αγγελική έδωσε την μάχη της σε όλα τα αγωνίσματα κολυμπώντας γενναία. Η αδελφή μου στάθηκε στο ύψος της και βρήκε τον παλιό εαυτό της.

Η Μαρία Ζαραφωνίτη δεν κατάφερε να πετάξει το σχοινί στο ατομικό της αγώνισμα. Στα 50μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου όμως κολύμπησε όμορφα. Πολύ καλύτερα από τις προπονήσεις. Την χάρηκα. Όταν μετά μου είπε ότι έχει πολλούς πόνους στο γόνατο αλλά θα το παλαίψει, μου έβγαλε μια γενναιότητα.

Ο Εφραίμ κολύμπησε τον Υπερδιασώστη. Στα τελευταία μέτρα πέρασε έναν αντίπαλο με τον όποιο έδωσε μάχη στα τελευταία μέτρα της κούρσας, μέτρο -μέτρο. Βγήκε χαμογελαστός από το νερό. Αν σκεφτεί κανείς ότι ήταν άρρωστος, αυτό το παιδί έδωσε για μια ακόμα φορά την μάχη του.

Αγώνισμα 4χ50μ Pool Lifesaver. Η Καλυψώ και η Ελευθερία μου λένε: "Αν ο Κωνσταντίνος αντικαταστήσει τον Γιώργο, πάμε για μετάλλιο". "Μιλήστε στον Γιώργο και τον Μιχάλη και ζητήστε να γίνει η αλλαγή". Δεν περιμέναμε να γίνει η αλλαγή, γιατί ο Γιώργος θα ήθελε να αγωνιστεί όπως και πέρυσι. Προς ευχάριστη έκπληξή μου, βλέπω τον Κωνσταντίνο να κατεβαίνει στο κατάστρωμα της πισίνας. Πάω στους διοργανωτές: "Θα μπορούσα να αλλάξω ένα αθλητή μου;" Δέχονται. Οι αθλητές μας κάνουν την κούρσα της ζωής τους. Ξεκινάει δίνοντας προβάδισμα η Ελευθερία. Στην συνέχεια ο Μιχάλης εξαφανίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού με άπνοια (σχεδόν 40μ). Ο εκφωνητής να μιλάει με ενθουσιασμό στα μεγάφωνα. Όλοι τον ψάχνουν να τον βρουν, έχει σχεδόν φτάσει στον τοίχο ενώ οι άλλοι τον ακολουθούν. Ακολουθεί ο Κωνσταντίνος με μια καταπληκτική κούρσα μεταφοράς ανδρεικέλου. Κολυμπάει δαιμονισμένα ... ή μάλλον "αγγελικά". Τα πόδια του βγάζουν αφρούς σαν ταχύπλοο. Το μεταβιβάζει στην Καλυψώ που αποτελειώνει την δουλειά με συνοπτικές διαδικασίες. 2η θέση μερικά δευτερόλεπτα πίσω από το Λάφμπορο. Κανείς δεν μιλάει για αυτούς όμως. Όλοι μιλούν για το Athens University! Ευτυχία. Χαμόγελα χαράς. Δικαίωση. Μιχάλης: "Είσαι ευχαριστημένος τώρα;" Στάθης: "Είμαι περήφανος και συγκινημένος. Ο φετινός στόχος επιτεύχθηκε και με το παραπάνω. Σας ευχαριστώ!"


Η αργυρή τετράδα που μας έστειλε στον ουρανό. 2η θέση στο αγώνισμα 4χ50μ Αθλοσώστης Πισίνας. Α-Δ: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Μιχάλης Σουσούνης, Ελευθερία Κασαγιάννη, Καλυψώ Οικονομίδου. 


4x50μ Μικτή Διάσωση Αντρών. Ξεκινώ 50μ ελεύθερο. Είμαι κουρασμένος και το μυαλό μου σε ένα σωρό πράγματα. Θα γίνει καλή καταγραφή βίντεο και φωτογραφιών από την Κατερίνα και την Στεφανία; Θα καταφέρω να πάω γρήγορα αρκετά για να μην μείνει πίσω η ομάδα; Είμαι χαρούμενος που συμμετέχω. Εκκίνηση. Φεύγω. Τα δίνω όλα. Ακουμπώ στον τοίχο και βουτάει ο Μιχάλης. Ανθρώπινη τορπίλη. Μια που τον είδαμε να βουτάει και μια να φτάνει στον επόμενο τοίχο. Βουτάει ο Κωνσταντίνος με το σωσίβιο. Ξέρει καλά την δουλειά του. Ακουμπάει στον τοίχο, δίνει το σωσίβιο στον Γιώργο. Ξεκινούν για την τελική ευθεία. Μπροστά ο Γιώργος, πίσω ο Κωνσταντίνος. Ποδιές. Τερματισμός. Τέταρτη θέση. Στην απονομή μαθαίνουμε αργότερα ότι βγήκαμε 3οι επειδή κάποιοι ακυρώθηκαν. Πανζουρλισμός.  

4x50m Μικτή Σκυταλοδρομία. Στάθης Αβραμίδης και Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος στην εκκίνηση για την αντρική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Άρτεμις Ξενάκη και Αντρέας Ίντρα για την μικτή ομάδα της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος. Πολύ καλή κούρσα με επιτυχία και συγκινήσεις για όλους.


Ο Jared Wray (περσινός πρόεδρος) μου είπε: "Κοιτάω την ομάδα σας. Έχω εντυπωσιαστεί από την πρόοδο που έχετε κάνει μέσα σε ένα χρόνο. Είστε αγνώριστοι!" Ο Tom Sharp μου είπε: "Φέρατε περισσότερους αθλητές από πέρυσι. Ακόμα και το Swansea έφερε λιγότερους από εσάς. Αυτό είναι ένδειξη προόδου. Μπράβο σας. Βήμα-βήμα".

Στο δείπνο συνεχάρηκα το Λάφμπορο. "Πόσες προπονήσεις κάνετε εβδομαδιαία;" ρώτησα. "Πολλές, 5 κολυμβητικές και 3 σενάρια. Βέβαια κάποιοι έρχονται σε 3 από αυτές". Εγώ και η Καλυψώ που τους ακούσαμε, πήραμε το μάθημά μας και επιβεβαιώσαμε ότι η επιτυχία τους δεν είναι τυχαία.


Κυριακή 1.3.2020. Ημέρα 4: Τα σενάρια πισίνας και στεριάς ευρηματικά και σωστές υπερπαραγωγές. Μπράβο στους διοργανωτές για το μεράκι και την αγάπη που έβαλαν. Όλες οι ομάδες περάσαμε καλά. Στις απονομές ξεσηκώσαμε θύελλα ενθουσιασμού όταν η πρόεδρος Stephanie Panagi φώναξε δύο φορές τους Έλληνες να σηκωθούν για να παραλάβουν το βραβείο τους (2ος και 3ος παίρνουν δίπλωμα). Όλες οι ομάδες ενθουσιάστηκαν και μας καταχειροκρότησαν.


Α-Δ: Μιχάλης Σουσούνης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Γιώργος Γάγκος, Στάθης Αβραμίδης. Λίγο μετά την απονομή στον χώρο του γυμναστηρίου. Η αντρική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών χαμογελαστή για την κατάκτηση της 3η θέσης στο αγώνισμα 4χ50μ Μικτής Σκυταλοδρομίας. Με αυτό το πλασάρισμα στην τριάδα, οι 3 πρώτοι αθλητές έχουν συνολικά 2 νίκες σε αγώνες της ίδιας διοργάνωσης (στο φετινό και/ή το περσινό πρωτάθλημα) και ο Στάθης για πρώτη φορά ως αθλοσώστης.


Οι αθλοσώστες της Ελληνικής αποστολής του ΤΕΦΑΑ Αθηνών και της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος. Α-Δ: Πάνω: Αγγελική Μυλωνάκου, Αθηνά Μακράκη, Κατερίνα Μάχου, Γιούλη Παναγιωτάκη, Καλυψώ Οικονομίδου, Γιώργος Γάγκος, Μιχάλης Σουσούνης, Εφραίμ Χαλκιάς, Στάθης Αβραμίδης, Κατερίνα Καλέμη, Ελευθερία Αβραμίδου, Αντρέας Ίντρα. Κάτω: Άρτεμις Ξενάκη, Νάγια Καραντάσιου, Μικαέλα Χαραλάμπους, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Ελευθερία Κασαγιάννη, Μαρία Ζαραφωνίτη.


Δευτέρα 2.2.3.2020. Ημέρα 5: Μια μέρα ρεπό για περιήγηση, ύπνο, ανασύνταξη δυνάμεων, ανταλλαγή φωτογραφιών και αγορές. Ήμασταν όλοι κουρασμένοι αλλά συναισθηματικά πλήρεις. Τεράστιες εμπειρίες. Ως συνοδός, προπονητής, αθλητής, αδελφός (της Ελευθερίας) και "πατέρας" (του αθλήματος) αισθάνομαι πλήρως δικαιωμένος για τους κόπους. Το όνειρο έχει διατηρηθεί ζωντανό. Άξιζαν οι θυσίες (οικονομικές, κοινωνικές, χρονικές, βιολογικές). Δεν ήταν λίγες οι φορές που αγχώθηκα πριν και μετά το ταξίδι για να προλάβω τα πάντα. Όσα και να έκανα, αν σε κάτι δεν ήμουν στην ώρα μου ή σωστός, θα αντανακλούσε στην ποιότητά μου ως άνθρωπος ή στην ομάδα. Κανόνας απαράβατος στην ηγεσία. Όταν κάτι πάει καλά, όλη η ομάδα μοιράζεται την επιτυχία. Όλοι διεκδικούν μερίδιο στην επιτυχία. Όταν κάτι πάει στραβά, φταίει πάντα (μα πάντα) μόνο ο αρχηγός. Οι αρχαίοι έλεγαν ότι "η νίκη έχει πολλούς πατέρες ενώ η ήττα είναι ορφανή". Μάλλον για αυτό έβγαλα έρπη. Η αδελφή μου και ο Εφραίμ έτρεξαν νυχτιάτικα να μου βρουν αλοιφή στο φαρμακείο, ώστε να προλάβω να επεξεργαστώ τις φωτογραφίες και δελτίο τύπου. Για εμένα η επιστροφή είχε ήδη ξεκινήσει. Η ιστορία γράφεται με αίμα, ιδρώτα, κλάμα (χαράς ή λύπης) και πολλές θυσίες. Εκεί είναι που εμείς τα καταφέρνουμε έναντι όλων των άλλων που επεδίωξαν κατά καιρούς να ασχοληθούν με την αθλητική ναυαγοσωστική και έφαγαν τα μούτρα τους. Η ιστορία γράφεται. Το μέλλον θα δείξει αν άξιζε η προσπάθεια. Δόξα τον Θεό τα καταφέραμε και πάλι!