ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναζωογόνηση θύματος πνιγμού στην εποχή του COVID-19




Αναζωογόνηση θύματος πνιγμού στην εποχή του COVID-19: Σύγκλιση συστάσεων, προσδιορισμού ερευνητικών αναγκών και παγκόσμια έκκληση για δράση

Έκφραση θέσης εκ μέρους των International Drowning Researchers’ Alliance [IDRA], International Life Saving Federation – Medical Committee [ILS-MC] and International Maritime Rescue Federation [IMRF]


ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Οι ακόλουθες συστάσεις αναπτύχθηκαν τον Απρίλιο-Μάιο του 2020 και βασίστηκαν στις τρέχουσες γνώσεις για τον ιό SARSCoV-2 (COVID-19). Επειδή οι χώρες, οι περιφέρειες και οι οργανισμοί που δραστηριοποιούνται γύρω από το νερό βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της νόσου και έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη μείωση των επιπτώσεων του ιού, μπορεί να υπάρχουν παραλλαγές στην πράξη που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν την εφαρμογή των συστάσεων. Υπάρχει επίσης μεγάλη ποικιλία στις ρυθμίσεις που έχουν σχέση με τον πνιγμό και την ανάνηψη θυμάτων πνιγμού σε όλο τον κόσμο. Σε ορισμένες ρυθμίσεις ανάνηψης που αναφέρονται στον πνιγμό, οι συστάσεις μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα. Σε άλλες περιπτώσεις, θα υπάρχουν εθνικές συστάσεις ή νόμοι που παρακάμπτουν την κατάσταση. Πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ότι πολλές ρυθμίσεις απαιτούν επείγοντα αυτοσχεδιασμό ή τη λήψη αποφάσεων πέραν ή σε αντίθεση με αυτές τις συστάσεις. Αυτό μπορεί να είναι προς όφελος του θύματος πνιγμού ή του διασώστη. Πολλές συνηθισμένες διαδικασίες για την ανάνηψη ενός πνιγμού  έχουν τοποθετηθεί σε διαφορετικό πρίσμα εξαιτίας του COVID-19. Εφαρμόζονται εναλλακτικές διαδικασίες που δεν έχουν δοκιμαστεί ή επικυρωθεί ακόμη για την δυνατότητα εφαρμογής τους. Τους επόμενους μήνες θα υπάρξει μεγαλύτερη πληροφόρηση για την εγκυρότητα αυτών των συστάσεων.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ
Αυτή η εκτελεστική περίληψη αποτελεί συμπλήρωμα των συστάσεων Απριλίου-Μαΐου 2020. Συνιστάται η ανάγνωση το πλήρους εγγράφου για πλήρεις λεπτομέρειες και τεκμηρίωση. Αναμένεται ότι τους επόμενους μήνες, η συγκέντρωση περισσότερων πληροφοριών θα ενισχύσει την τεκμηρίωση αυτών των συστάσεων. Η επικαιροποιημένη έκδοση του πλήρους εγγράφου, ο αλγόριθμος της ΚΑΡΠΑ και η περίληψη αυτού του εγγράφου είναι διαθέσιμη εδώ: http://idra.world/covid Περισσότερα διατίθενται στην ιστοσελίδα του International Life Saving Federation εδώ.

Σημείωση: Στην παρούσα έκφραση θέσης των ILS, IDRA και IMRF, από την Ελλάδα συμμετείχε ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης (Πρόεδρος ΕΑΝΕ, Στέλεχος ΕΟΔΥ, Ακαδημαϊκός Υπότροφος ΤΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ) ως Συμβαλλόμενο Άτομο και η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος ως Συμβαλλόμενος Οργανισμός. Η ΕΑΝΕ συνιστά την εφαρμογή τους από όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες και εθελοντές ναυαγοσώστες, διασώστες και ανανήπτες για την ατομική τους ασφάλεια και των λουομένων.