ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ΕΑΝΕ στον 21ο Διάπλου Λίμνης Πλαστήρα

 

Στέφθηκαν με επιτυχία οι δράσεις ασφάλειας στο νερό και αθλητικής ναυαγοσωστικής στον 21ο Διάπλου της Λίμνης Πλαστήρα

 

31/7-2/8/2020. Για 21η  χρονιά ο Ναυταθλητικός Σύλλογος Λαμπερού Λίμνης Πλαστήρα διοργάνωσε τον Κολυμβητικό Διάπλου Λίμνης Πλαστήρα υπό την αιγίδα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα πραγματοποιώντας παράλληλες δράσεις αθλητικής ναυαγοσωστικής και ασφάλειας στο νερό.


Αθλητές από όλη την Ελλάδα, λαμβάνοντας τις οδηγίες της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής και τις συστάσεις του ΕΟΔΥ, βούτηξαν στα γαλαζοπράσινα νερά της νεράιδας των Αγράφων κολυμπώντας την απόσταση πλαζ Πεζούλας - πλαζ Λαμπερού. Στην φετινή διοργάνωση βρέθηκε και η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, εκπροσωπούμενη από τον Τμηματάρχη Εκπαίδευσης Ιωάννη Δημακόπουλο και τον Γεώργιο Ραφαήλ Δημακόπουλο. Στην τελετή έναρξης, στο γεμάτο από κόσμο υπαίθριο αμφιθέατρο των εγκαταστάσεων στην Πλαζ Λαμπερού, ο τμηματάρχης επισήμανε, τους κινδύνους από τον πνιγμό, την απόκτηση ναυαγοσωστικής παιδείας μέσω αθλητικής ναυαγοσωστικής, το όραμα και τους στόχους της ΕΑΝΕ και οι 2 δράσεις που θα υλοποιηθούν για μικρούς και μεγάλους: (1) "Safe Greece":  Διδασκαλία στο νερό (μέτρα ασφαλείας, τεχνικές επίπλευσης, διάσωσης και αθλητικής ναυαγοσωστικής). Η δραστηριότητα εντάσσεται στο πρόγραμμα που εκπονεί η ΕΑΝΕ με το Princess Charlene of Monaco Foundation. (2) "Τσάρλι ο διασώστης":  Διδασκαλία σε αίθουσα του Διεθνούς Προγράμματος Ασφάλειας στο Νερό" που είναι εγκεκριμένο από 6 διεθνείς οργανισμούς.


Οι κακές καιρικές συνθήκες, την 2η ημέρα δεν στάθηκαν εμπόδιο ώστε η ΕΑΝΕ να παρουσιάσει τα προγράμματά της. Οι δράσεις έγιναν σε κλειστή αίθουσα λόγω της ξαφνικής δυνατής μπόρας συνοδευόμενης από μεγάλη κεραυνική δραστηριότητα που καθήλωσαν τους παρευρισκόμενους στον κλειστό χώρο. Οι βιωματικές δραστηριότητες αντικαταστάθηκαν από ψηφιακό υλικό που παρακολούθησαν όλοι με ενδιαφέρον. Οι συμμετέχοντες έλαβαν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Ο σκοπός των δράσεων ήταν να αποκτήσουν τα παιδιά και οι ενήλικοι γνώσεις ασφάλειας στο νερό και αθλητικής ναυαγοσωστικής. Όλοι ξεναγήθηκαν ψηφιακά στον άγνωστο αλλά γοητευτικό κόσμο της αθλητικής ναυαγοσωστικής. Η ΕΑΝΕ απέσπασε τον θαυμασμό και τα συγχαρητήρια των παρευρισκόμενων. Ευχαρίστησε τον υπεύθυνο της εκδήλωσης, πρόεδρο Απόστολο Ζέρβα, υποσχόμενη πως την επόμενη χρονιά θα παρουσιάσει νέες ιδέες.

Ο πρόεδρος κ. Ζέρβας ευχαρίστησε την ΕΑΝΕ, δήλωσε γοητευμένος από τις δραστηριότητες και ότι θα κάνει τον Ναυταθλητικό Όμιλο Λαμπερού μέλος στην ΕΑΝΕ. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Καρδίτσας, Βάιος Κουτής, δήλωσε πως οι δράσεις πρέπει να δείχνονται στα σχολεία και ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία σε συνεργασία με την ΕΑΝΕ και το Υπουργείο Παιδείας. Ο Ζαχαρίας Αλεξανδράκης, πρόεδρος στην ΙΔΙΑΙΑ ΓΗ, και εκπαιδευτής της Ναυαγοσωστικής Σχολής Μακεδονίας, υπεύθυνος για την προστασία των αθλητών του Διάπλου, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Δημακόπουλο για την εκδήλωση και επειδή πέρασε με επιτυχία σπουδαία μηνύματα σε όλους. Σπουδαία στιγμή υπήρξε όταν ομάδα γονέων και μαθητών από την Αθήνα δήλωσε τιμή που παρευρέθηκε στην εκδήλωση της ΕΑΝΕ και υποσχέθηκε τα παιδιά να ασχοληθούν με την αθλητική ναυαγοσωστική. Μια άλλη ομάδα από παιδιά και γονείς σαγηνευμένοι από την ιστορία «Τσάρλι ο διασώστης», εξέφρασε την επιθυμία να γίνει μάθημα-άσκηση για αντιμετώπιση κατάστασης σε περίπτωση ναυαγίου. Η μεγάλη παρέα εκπαιδευτικών και ανθρώπων των ενόπλων δυνάμεων της Μαγνησίας έκανε λόγο για «ένα καταπληκτικό θέαμα με άρτιο συντονισμό και συνεργασία». Συνεχάρησαν την «ψυχή και εμπνευστή αυτή της παράστασης», τμηματάρχη της ΕΑΝΕ.



Η ΕΑΝΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις άριστες κριτικές και την εκδήλωση ενδιαφέροντος των παραβρισκόμενων για παρόμοιες μελλοντικές εκδηλώσεις, θα εκπονήσει και υλοποιήσει νέα παιδαγωγικά προγράμματα για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον.