ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΑΝΕ 2020: Παγκόσμια πρωτοπορία η συμμετοχή ΑμεΑ σε αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής;

 

ΚΑΝΕ 2020: Παγκόσμια πρωτοπορία η συμμετοχή ΑμεΑ σε αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής;

Άλιμος 26.9.2020. Έξι κολυμβητές με αναπηρία αγωνίστηκαν στο Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, περνώντας το μήνυμα ότι οι αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος απευθύνονται σε όλους.

Το Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, ευλογήθηκε με μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Θέλοντας η ηγεσία της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος να κάνει γνωστή σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους το άθλημα που σώζει ζωές, φλερτάριζε τον τελευταίο ένα χρόνο με την ιδέα δημιουργίας τμήματος ατόμων με αναπηρία. Την ιδέα είχε θέσει ο Αντρέας Κωλέττης και έκτοτε παρέμενε υπό διαμόρφωση. Παραμονές των αγώνων, ο Ζαχαρίας Αλεξανδράκης (εκπρόσωπος της Ναυαγοσωστικής Σχολής Μακεδονίας) έθεσε την ίδια ιδέα στον Στάθη Αβραμίδη: "Θα μπορούσαν επιλεγμένα άτομα με αναπηρία να αγωνιστούν στην τελετή έναρξης υπό την μορφή επίδειξης". Καθώς οι μέρες περνούσαν έγινε ένα ακόμα βήμα. "Γιατί να μην συμμετέχουν οι κολυμβητές ΑμεΑ αγωνιστικά; Έτσι θα καταχωρήσουμε τους χρόνους τους και θα αποκτήσει η προσπάθεια ακόμα ισχυρότερο συμβολισμό" αντιπρότεινε ο Αβραμίδης. Deal. Ο έμπειρος Αλεξανδράκης φρόντισε να ενημερώσει και φτιάξει ομάδα.



 

Η πολυμελής ομάδα της Ναυαγοσωστικής Σχολής Μακεδονίας κατέβασε τους αθλητές Νίκο Πατεράκη, Κωνσταντίνο Δεληγιαννούδη, Δημήτρη Αργυρόπουλο, Γιάννη Χατζήμπεη και Αναστάσιο Κωσταρη. Η Συνεργάτης της ΕΑΝΕ, Ελένη Ψαρρά, πρότεινε την συμμετοχή της κολυμβήτριας Αλεξάνδρα Σταματοπούλου. Οι αγωνιζόμενοι έχουν διακριθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από πανελλήνιους αγώνες μέχρι πανευρωπαϊκούς, παγκόσμιους και παραολυμπιάδες.



Το αγωνιστικό πρόγραμμα του Κυπέλλου Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, ξεκίνησε με έναν τεράστιο συμβολισμό: Η αθλητική ναυαγοσωστική δεν έχει όριο. Απευθύνεται σε όλους όπως και το σπίτι του αθλήματος, η ΕΑΝΕ! Οι αθλητές με αναπηρία παρέλασαν με υπερηφάνεια και χαρά, επειδή συμμετείχαν σε κάτι καινούργιο, συναρπαστικό και βαθύτατα ανθρωπιστικό. Αποτέλεσαν το σύμβολο και την απαρχή μιας νέας πορείας. Οι κορυφαίοι αθλητές με αναπηρία, ενθουσιάστηκαν και δήλωσαν ότι του χρόνου αγωνιστούν και σε άλλα αγωνίσματα, και μάλιστα δίπλα στους αρτιμελείς αθλοσώστες.

 



Ο κορυφαίος παραολυμπιονίκης κολύμβησης και ιστιοπλοΐας, Νίκος Πατεράκης, είπε στην τελετή έναρξης: "Εκπροσωπώ τα άτομα με αναπηρία. Συμμετέχουμε για πρώτη φορά στην Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος. Είναι πολύ σημαντικό που καλέσατε εδώ και εμάς. Δείχνει μια ισοτιμία. Οι διαφορετικότητες να συμμετέχουν συλλογικά. Ο σκοπός μας σαν αθλητές με αναπηρία και πρωταθλητές είναι παρόμοιος με αυτόν που έχουν και οι υπόλοιποι αθλητές. Φιλοδοξούμε για την καλύτερη και βέλτιστη προσπάθεια. Προσπαθούμε το ίδιο κάτω από σκληρές συνθήκες. Η νίκη είναι και για εμάς το πιο σημαντικό. Για αυτό ο σκοπός μας ως αθλητές με αναπηρία είναι να αναδείξουμε την αθλητική επίδοση και όχι να εκθειάσουμε την αναπηρία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας καλέσατε. Ευχαριστώ και την Ναυαγοσωστική Σχολή Μακεδονίας. Εύχομαι του χρόνου να γίνουν οι αγώνες και να είναι περισσότεροι οι αθλητές".

 


Ο Πρόεδρος της ΕΑΝΕ, Δρ. Στάθης Αβραμίδης, δήλωσε: " Από όσο είναι γνωστό, πρόκειται ίσως για την 1η φορά που ΑμεΑ συμμετέχουν σε αγώνισμα αθλητικής ναυαγοσωστικής σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πρωτοπορία αυτή επιτεύχθηκε χάρη στην πρωτοβουλία της Ναυαγοσωστικής Σχολής Μακεδονίας. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους φίλους μας Τεό Εμμανουηλίδη και Ζαχαρία Αλεξανδράκη που εισηγήθηκαν και στήριξαν την πρωτοβουλία. Η ΕΑΝΕ τους ευχαριστεί για την πολυπληθή συμμετοχή τους και την ποιότητα με την οποία μπόλιασαν αυτούς τους αγώνες".

Η Αντιπρόεδρος της ΕΑΝΕ, Ελευθερία Αβραμίδου, πρόσθεσε: "Σήμερα πήραμε όλοι, και εγώ προσωπικά, ένα μεγάλο μάθημα ζωής. Χαρήκαμε με την χαρά των νέων μας φίλων. Αισθανθήκαμε ότι αυτό το άθλημα πρέπει να λειτουργήσει ως μια τεράστια αγκαλιά για όλους. Έχει δράση, ποικιλία και αγωνίσματα που μπορούν να δοκιμάσουν οι κολυμβητές με αναπηρία!" 

Την απονομή μεταλλίων έκαναν οι Ολυμπιονίκες και Υποστηρικτές της ΕΑΝΕ, Βούλα Ζυγούρη και Νέρυ Μάντευ Νιανγκουάρα.

Το Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος διεξήχθη υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και των οργανισμών Princess Charlene of Monaco Foundation, Make the Minute Matter, International Federation of Swimming Teachers' Association, Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων, Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, British Universities Lifesaving Clubs' Association, Ακαδημία Κοινωνία και Αθλητισμός, Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών και Κοινωνικών Νομικών Σπουδών. Φωτο: Στέλιος Τσαλίκης, Γιώργος Λαγόπουλος, Ελευθερία Αβραμίδου.