ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2021: ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΖΩΕΣ. Η ΕΑΝΕ ΤΙΣ ΣΩΖΕΙ!


ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΖΩΕΣ. Η ΕΑΝΕ ΤΙΣ ΣΩΖΕΙ!

22.03.2021. Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) συμμετείχε στην Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2021 των Ηνωμένων Εθνών για την κατανόηση της πολυδιάστατης αξίας του νερού στην ζωή μας.

Το νερό έχει διαφορετική αξία για κάθε άνθρωπο. Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού επιχειρεί μια συζήτηση γύρω από τη σημασία του νερού για τον καθένα μας. Η εκτίμηση του νερού προσθέτει αξία και το προασπίζει ως αγαθό. Ο εορτασμός έγινε 1η φορά το 1993. Διεξάγεται ετησίως από τα Ηνωμένα Έθνη. Άτομα και οργανισμοί συμμετέχουν στην παγκόσμια δημόσια καμπάνια. Την ημέρα εορτασμού εκδίδεται το UN World Water Development Report ως πολιτική κατεύθυνση για τους διαμορφωτές αποφάσεων.

Η ΕΑΝΕ συμμετείχε ενεργά στην παγκόσμια εορτή με το σλόγκαν "Το νερό δίνει και παίρνει ζωές. Η ΕΑΝΕ τις σώζει!" Για την ΕΑΝΕ το νερό σημαίνει:

Ζωή: Χωρίς νερό δεν ζει κανείς.

Εργασία: Συνάδελφοι εργάζονται ως προπονητές κολύμβησης, ναυαγοσώστες και εκπαιδευτές ναυαγοσωστικής.

Αθλητισμός: Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετέχουν στο Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος κάθε χρόνο.

Εθελοντισμός: Δεκάδες άνθρωποι νιώθουν την χαρά της προσφοράς τους στην διεξαγωγή δραστηριοτήτων με απαραίτητο συστατικό το νερό (αγώνες, συνέδρια, βιβλία).

Αναψυχή: Όσοι συμμετέχουν στις δραστηριότητες της ΕΑΝΕ, έχουν ως κύρια "απολαβή" την ψυχαγωγία και την αναψυχή.

Φιλία: Οι δραστηριότητες μέσα/για το νερό (αγώνες, συνέδρια, ημερίδες) είναι αιτία σύναψης γνωριμιών σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Παιδεία: Δημιουργούμε εκπαιδευτικά προγράμματα, καινοτόμες δράσεις. Διαπλάθουμε προσωπικότητες διδάσκοντας ευ αγωνίζεσθαι, ιστορία, κολύμβηση, ασφάλεια, διάσωση, αθλητική ναυαγοσωστική. 

Επιστήμη: Συνεργάτες της ΕΑΝΕ εργάζονται ως Επιστημονικοί Σύμβουλοι σε αντικείμενα με απαραίτητο συστατικό τους το νερό (ευ αγωνίζεσθαι, μικροβιολογία νερού, διατροφή, προπονητική, ψυχολογία, παιδαγωγική).

Ισοτιμία: Χάρη στους αγώνες, η ΕΑΝΕ δίνει  στα ΑμεΑ ευκαιρία ισότιμης ενσωμάτωσης στην κοινωνία. Για πρώτη φορά στον κόσμο, διοργανώσαμε αγώνες ναυαγοσωστικής με ΑμεΑ. Η εκδήλωση είχε τεράστια απήχηση.

Τέχνη: Εμπνεόμαστε από το νερό δημιουργώντας γλυπτά στην άμμο, τραγουδώντας για τους ναυαγοσώστες, εικονογραφώντας ναυαγοσώστες, κολυμβητές, αθλοσώστες και σκηνοθετώντας ντοκιμαντέρ.

Ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης, Πρόεδρος ΕΑΝΕ, Στέλεχος ΕΟΔΥ και Δάσκαλος Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ, είπε: "Η αφίσα δείχνει τον κολυμβητικό αγώνα των σπερματοζωαρίων στο υδάτινο περιβάλλον, όπου  ο νικητής δίνει ζωή μέσω της αναπαραγωγής. Η συμμετοχή μας στην Παγκόσμια Ημέρα Νερού ενισχύει την επίδραση της παγκόσμιας πρωτοβουλίας στην Ελλάδα, τιμάει και τονίζει την ανυπέρβλητη αξία του νερού."