ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

GLSA Rescue Award στον Λέανδρο Στεφανάκη

 

GLSA Rescue Award στον Λέανδρο Στεφανάκη

31.05.2021. Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος συγχαίρει και βραβεύει τον Λέανδρο Στεφανάκη με το GLSA Rescue Award για την πραγματοποίηση διάσωσης πολλαπλών θυμάτων από πνιγμό.

Ο Λέανδρος Στεφανάκης διηγείται: «Αύγουστος 2016. Σε παραλία του Δήμου Χερσονήσου και συγκεκριμένα στα Μάλια της Κρήτης. Μια παραλία φημισμένη για τα υπόγεια ρεύματα ακόμα και σε ήρεμες καιρικές συνθήκες. (Βόρεια παραλία που όλος ο καιρός φορτωμένος κατεβαίνει από το Αιγαίο και χτυπά πάνω στη βόρεια αυτή ακτογραμμή). Είχε αρκετή ζέστη, όμως δεν την ένιωθες λόγο του αέρα που σε μαστίγωνε με την άμμο που σήκωνε. Αέρα τόσο ισχυρού που δεν άφηνε να λειτουργήσουν ούτε τα θαλάσσια σπορ. Είχα κόκκινη σημαία. Από το πρωί έκανα περίπολο και ενημέρωνα τον κόσμο να μην μπουν στη θάλασσα. Λίγο μετά το μεσημέρι βλέπω μια τεράστια σημαδούρα βαθιά μέσα στη θάλασσα που προφανώς είχε κόψει το σχοινί της, να κατευθύνεται προς την παραλία μου και να την πετάνε τα κύματα στην αμμο. Tαυτόχρονα ένα jet ski έρχεται από πίσω της για να την μαζέψει. Λόγο του απότομου κυματισμού κοντά στην ακτή το jet τουμπάρει. Πέφτουν οι δυο επιβαίνοντες και το jet προσαράζει στην άμμο. Παίρνω το σωσίβιο και τρέχω να τους βοηθήσω να το ξεκολλήσουν. Το ρεύμα είναι τόσο ισχυρό που παρόλο το νερό μας έφτανε κάτω από το γόνατο, όταν έφευγε, το κύμα παρέσερνε και όλη την άμμο κάτω από το πέλμα και έχανες την ισορροπία σου. Μόλις ανεβαίνουν στο jet και φεύγουν, στρίβω το κεφάλι μου και βλέπω 3 άτομα στην αντίθετη κατεύθυνση από εμένα, σε απόσταση 150μ, περίπου 30-40μ από την ακτή. Τρέχω και βουτάω. Το ρεύμα με πήγε κοντά τους σε δευτερόλεπτα. Ήταν μικρά παιδιά και ένας έφηβος, τρομαγμένα αλλά συνεργάσιμα. Χωρίς σκέψη (διότι είχαμε εγκλωβιστεί σε παράλληλο ρεύμα που μας κατεύθυνε με ταχύτητα προς τα βράχια), λέω στα μικρότερα να πιάσουν το σωσίβιο μου και στο μεγαλύτερο να με ακολουθεί. Με δυνατό κολύμπι, εμψύχωση των παιδιών, πολύ καλή γνώση της παραλίας και την μελέτη που είχα κάνει πάνω στα ρεύματα, ολοκλήρωσα την διάσωση. Βγήκαμε ασφαλείς στη παραλία. Αυτή η διάσωση απαίτησε κολύμβηση, ψυχολογία θύματος, γνώση της μορφολογίας περιοχής, βυθού και ρευμάτων, φυσική κατάσταση, υπομονή, επιμονή, αποφασιστικότητα και θάρρος. Βασικά πράγματα που χρειάζονται για μια επιτυχή διάσωση και κάνουν την διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου».

Ο Στεφανάκης είπε για την βράβευσή του: «Είναι τιμή μου να λαμβάνω αυτό το σημαντικό βραβείο από ένα τόσο σημαντικό οργανισμό. Ευχαριστώ την ΕΑΝΕ και ελπίζω να συνεχίσει το σημαντικό της έργο στον τομέα της ασφάλειας στο νερό και της αθλητικής ναυαγοσωστικής».

Ο Πρόεδρος της ΕΑΝΕ, Δρ. Στάθης Αβραμίδης είπε: «Ο Λέανδρος Στεφανάκης είναι ένας έμπειρος επαγγελματίας ναυαγοσώστης και πανελληνιονίκης αθλοσώστης. Η σημερινή βράβευσή του αποτελεί υποχρέωση μας. Ελπίζουμε ότι το ήθος και το παράδειγμά του θα λειτουργήσουν ως κίνητρο στις νεώτερες γενιές ναυαγοσωστών και αθλοσωστών».

Η ΕΑΝΕ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στο πάντρεμα δημόσιας υγείας - αθλητισμού για την προστασία από τραυματισμούς. Αποτελεί το «σπίτι» του αθλήματος που σώζει ζωές στην Ελλάδα. Μια από τις δραστηριότητές της είναι η βράβευση φυσικών και νομικών προσώπων για την συνεισφορά τους στην πρόληψη, διάσωση και φροντίδα (περισσότερα).