ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

2011-2021: Επέτειος 10 ετών από την έναρξη της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα

 

2011-2021: Επέτειος 10 ετών από την έναρξη της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα

 

Αθήνα 10.6.2011. Η ΕΑΝΕ θυμάται και τιμάει την πρώτη ημέρα που πριν από 10 χρόνια ξεκίνησε η συστηματική δραστηριότητα της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα.

Σαν σήμερα, πριν από 10 χρόνια, οι σημερινοί ιδρυτές της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ), Δρ. Στάθης Αβραμίδης και Ελευθερία Αβραμίδου υπέγραψαν ως φυσικά πρόσωπα συμφωνητικό με την Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας και Αθλητικής Αλιείας (ΕΟΥΔΑ), εκπροσωπούμενη από τον Αντιπρόεδρο της Κώστα Αναγνώστου, για να καλλιεργήσουν την αθλητική ναυαγοσωστική στην Ελλάδα. Η συνάντηση ήταν γεμάτη προσδοκία για το νέο ξεκίνημα, γιατί η ομοσπονδία το είχε ξαναπροσπαθήσει το 2007 αναζητώντας στήριξη άλλων παραγόντων χωρίς επιτυχία. Αυτή η ιστορική συνάντηση – ορόσημο, ήταν η αφετηρία μιας πολυετούς πορείας σημαντικών επιτυχιών για την ΕΟΥΔΑ που ωφέλησε την ίδια και την Ελλάδα ενσαρκώνοντας τους οραματισμούς πολλών. Πρωταθλήματα διεξήχθησαν, αιγίδες και συμμαχίες συνάφθηκαν, βιβλία γράφτηκαν, εθελοντές εμπνεύστηκαν, κριτές/χρονομέτρες και πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ επιμορφώθηκαν, συνέδρια και ημερίδες διοργανώθηκαν, συνεργάτες βραβεύτηκαν, έρευνες πραγματοποιήθηκαν και σημαντικές προσωπικότητες τιμήθηκαν και συστρατεύτηκαν. Η αθλητική ναυαγοσωστική μπήκε στο χάρτη του Ελληνικού αθλητισμού, κάνοντας την παρουσία της γνωστή και στο εξωτερικό. Η πορεία διεκόπη στις 25.7.2018 όταν η ΕΟΥΔΑ κατάργησε το άθλημα.

Η ΕΑΝΕ, ανέλαβε τον ρόλο του συνεχιστή ως πιστοποιημένος φορέας αθλητικής αναψυχής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Τιμάει την ιστορική ημέρα από την οποία όλα άρχισαν στην Ελλάδα σε επίσημη, συστηματική και οργανωμένη βάση, ευχαριστεί την ΕΟΥΔΑ για την φιλοξενία του αθλήματος τα πρώτα χρόνια και κυρίως τον σημερινό Επίτιμο Αντιπρόεδρο της Κώστα Αναγνώστου για την εμπιστοσύνη που έδειξε στα αδέλφια Αβραμίδη. Η αθλητική ναυαγοσωστική ζει. Ως «σπίτι» του αθλήματος που σώζει ζωές στην Ελλάδα, ευελπιστούμε να γιορτάσουμε την επόμενη δεκαετηρίδα με ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες, χάρη στην συμμαχία παλαιών και νέων οργανισμών.