For English click here.
Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού: Ο πνιγμός είναι άσχημος, σιωπηλός, ρηχός και γρήγορος!
25.7.2021. Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης Πνιγμών, σημαντικοί οργανισμοί μας θυμίζουν ότι η πανδημία του πνιγμού είναι διαχρονική και προτείνουν απλές συμβουλές για την προστασία των πολιτών.
Η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού (25 Ιουλίου) αποτελεί ευκαιρία για να θυμηθούμε ότι ο πνιγμός αποτελεί μια κρυφή και διαχρονικά υποτιμημένη αιτία θανάτου. Ορισμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να γνωρίζουμε γύρω από τον πνιγμό είναι:
- Περίπου 1.2 εκατομμύρια θανατηφόροι πνιγμοί πραγματοποιούνται ετησίως στον πλανήτη, δηλαδή ένας κάθε 30" (International Life Saving Federation).
- Η Ελλάδα κατατάσσεται 5η σε θανατηφόρους πνιγμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών-μελών (Eurostat 2016) και 39η σε σύνολο 119 χωρών (World Health Organization 2014).
- Σε κάθε θανατηφόρο πνιγμό αντιστοιχούν 4-10 μη θανατηφόροι που δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν δυσμενείς νομικές, κοινωνικές, οικογενειακές, οικονομικές, επαγγελματικές επιπτώσεις στο άτομο, την οικογένεια, τις λουτρικές εγκαταστάσεις, το ναυαγοσώστη και το κράτος (Avramidis, 2009).
- Ο πνιγμός είναι σιωπηλός. Το θύμα πνιγμού σπανίως φωνάζει "βοήθεια". Ο εντοπισμός του από τον δυνητικό διασώστη βασίζεται σε οπτικά και όχι ηχητικά ερεθίσματα.
- Όταν ο γονέας είναι στο νερό και απέχει από το παιδί όσο το άνοιγμα των χεριών του, έχει απομακρυνθεί (Royal Life Saving Society Canada 2021).
- Η βύθιση διαρκεί περίπου 1' για τους ενήλικες και 20" για τα παιδιά (Pia 1970), δηλαδή όσο μια τηλεφωνική κλήση ή η αποστολή SMS.
- "Εσωτερικοί θόρυβοι" όπως σκέψεις και συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν διάσπαση της προσοχής του ναυαγοσώστη (Griffiths and Griffiths, 2013).
- Tο 74% των πνιγμών πραγματοποιούνται σε τοποθεσίες που δεν υπάρχει δυνατότητα βοήθειας. Συγκεκριμένα συμβαίνει στις μη οργανωμένες (65%) και στις παραλίες που είχε σχολάσει (9%) ο ναυαγοσώστης ("Παρατηρητήριο Πνιγμών", Safe Water Sports και Υπουργείο Ναυτιλίας, 2017-2019).
- Το 55% των πνιγμών πραγματοποιείται στα πρώτα 3μ, όταν δηλαδή το βάθος ξεπερνάει το ύψος ενός ανθρώπου (Stallman, 2008), το 90% στα πρώτα 10μ (Orlowski & Szpilman, 2001) και σπάνια από τα 50μ και μακρύτερα από την ακτή (Surf Life Saving Association Australia, 1985).
Η ανάγκη των πολιτών να κολυμπήσουν σε μη πολυσύχναστες παραλίες για την αποφυγή συγχρωτισμού ώστε να προστατευτούν από τον κορονοϊό, ελλοχεύει τον κίνδυνο λουτρού σε ναυαγοσωστικά μη φυλασσόμενες ακτές ή πέραν του ωραρίου εργασίας του ναυαγοσώστη. Είναι λοιπόν αναγκαίο, κάθε πολίτης να εφαρμόσει τους παρακάτω ελάχιστους κανόνες ασφαλείας:
- Να επιτηρείς πάντα τα παιδιά κοντά στο νερό
- Κολύμπα παράλληλα με την ακτή
- Κολύμπα 3 ώρες μετά το φαγητό
- Απέφυγε την κατανάλωση αλκοόλ
- Μην υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου
- Ακολούθησε τις συμβουλές του ναυαγοσώστη
- Μάθε να κολυμπάς και αθλητική ναυαγοσωστική
- Κολύμπα κοντά στις συσκευές "CatchaBreath"
Την ενημέρωση προσφέρουν οι οργανισμοί: Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, Princess Charlene of Monaco Foundation, Water Salvation, Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων, Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Υδατοσφαίρισης.
Πηγή: www.sportlifesaving.blogspot.com