ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο «Τσάρλι» ενθουσίασε την Ναυταθλητική Ένωση Λαμίας με την αθλητική ναυαγοσωστική

 


Ο «Τσάρλι» ενθουσίασε την Ναυταθλητική Ένωση Λαμίας με την αθλητική ναυαγοσωστική

 

Λαμία 25.06.2021. Το Διεθνές Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό «Τσάρλι ο διασώστης» και αγωνίσματα αθλητικής ναυαγοσωστικής διδάχθηκαν σε νεαρούς αθλητές της Ναυταθλητικής Ένωση Λαμίας.

Κατά την διάρκεια του εαρινού εξαμήνου 2021 επέλεξα να παρακολουθήσω το μάθημα της αθλητικής ναυαγοσωστικής καθώς ήμουν ενθουσιασμένη από την προηγούμενη συνεργασία μου σε μάθημα με τον Στάθη Αβραμίδη. Έτσι, με μεγάλη μου χαρά, μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω η ίδια για τα αγωνίσματα τησ αθλητικής ναυαγοσωστικής και το παραμύθι του μικρού Τσάρλι καθώς και να μοιραστώ την γνώση μου αυτή με άλλους μέσω της διδαχής και των δύο προαναφερθέντων σε μια ομάδα παιδιών της Ναυταθλητικής Ένωσης Λαμίας μαζί με την συμφοιτήτρια μου Δήμητρα Τσόγκα. Η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη για εμάς και η χαρά μας διπλή που πλέον μας είχε δοθεί η ευκαιρία να μοιραστούμε όλα όσα απλόχερα διδαχτήκαμε από τον καθηγητή μας.

 



Για τα αγωνίσματα της αθλητικής ναυαγοσωστικής λόγω του μικρού της ηλικίας των παιδιών και την δυσκολία της μεταφοράς του εξοπλισμού, με την καθοδήγηση και τη βοήθεια του καθηγητή μας καταφέραμε να βρούμε εναλλακτικές και πρωτότυπες λύσεις, οι οποίες θα ήταν ευχάριστες για τους μικρούς μας αθλητές και ταυτόχρονα δεν θα έχαναν την αυθεντική μορφή των αγωνισμάτων. Αυτά τα οποία παρουσιάστηκαν ήταν η κολύμβηση μετ΄εμποδίων, η ρίψη σχοινιού, ο αγώνας με σανίδα και τα SERC (εικονικά σενάρια). Η χαρά των παιδιών ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπο τους και τα σχόλια που εισπράξαμε μετά το πέρας του μαθήματος μας γέμισαν θετικά συναισθήματα. Ήρθαν σε επαφή με την αθλητική ναυαγοσωστική συνδυάζοντας γνώση και παιχνίδι και επιτρέποντας μας να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι στην διάδοση ενός τόσο όμορφου αθλήματος.

 



Επιπροσθέτως μοιραστήκαμε με τα παιδιά το συγκινητικό παραμύθι του Τσάρλι (“Charlie the savior”) του Στάθη Αβραμίδη. Λόγω των συνθηκών της πανδημίας που έχουν κρατήσει τα παιδιά τόσο καιρό εκτός πισίνας αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε την αφήγηση του εντός αυτής. Έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία τα παιδιά να αναπαραστήσουν τα ίδια, την “στάση του αστερία” και την “στάση της αγκαλιάς”. Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να διηγηθούμε το παραμύθι και παράλληλα να του δώσουμε μια διαδραστικότερη μορφή η οποία ενθουσίασε τα παιδιά και τα προκάλεσε να επεξεργαστούν προσεκτικότερα την ιστορία.

Η εμπειρία αυτή ανανέωσε τον ενθουσιασμό μας με το μάθημα της αθλητικής ναυαγοσωστικής και μας προσέφερε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις δυνατότητες μας όσον αφορά τη δημιουργικότητα μας, την μεταδοτικότητα μας και την επαφή μας με μικρά παιδιά που διψούν για νέες εμπειρίες. Τα χαμόγελα τους, τα επιφωνήματα τους, τα σχόλια τους και το βλέμμα τους μετά από την ολοκλήρωση του μαθήματος μας ανακούφισε και μας γέμισε, καθώς ο βασικότερος στόχος μας είχε επιτευχθεί, είχαν ευχαριστηθεί την διαδικασία αυτή περισσότερο και από εμάς τις ίδιες. Αυτό ήταν μόνο ένα πρώτο βήμα για την διάδοση του αθλήματος αυτού που βρίσκεται ακόμα στα πρωταρχικά του στάδια στην Ελλάδα.  

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Το Διεθνές Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό «Τσάρλι ο διασώστης», ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατίθενται δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation.