ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Αποδίδει καρπούς η αλληλοδιδακτική μέθοδος στην ΣΕΦΑΑ Τρικάλων

 



Safe Greece: Αποδίδει καρπούς η αλληλοδιδακτική μέθοδος στην ΣΕΦΑΑ Τρικάλων


Τρίκαλα 10/05/2022. Παρουσίαση από τους τριτοετείς φοιτητές της Ειδικότητας Κολύμβησης το πρόγραμμα Safe Greece στους πρωτοετείς φοιτητές στο μάθημα επιλογής Εκμάθηση Κολύμβησης.

Με αφορμή την Εθνική ημέρα Πρόληψης Πνιγμών (11 Μαΐου όπως έχει οριστεί) 6 τριτοετείς φοιτητές από την Ειδικότητας κολύμβησης παρουσιάσαμε στην μικρή πισίνα  στους πρωτοετείς φοιτητές που έχουν επιλέξει το μάθημα  εκμάθηση κολύμβησης 4 βασικά πράγματα  για ασφαλή κολύμβηση και κάποιες τεχνικές διάσωσης. Χωρίσαμε τους φοιτητές σε 3 ομάδες και αντίστοιχα στην κάθε ομάδα είμασταν δύο εκπαιδευτές. Ένας εκπαιδευτής εντός πισίνας με τους φοιτητές και ένας εκπαιδευτής εκτός νερού. Ενημερώσαμε κάθε ομάδα φοιτητών για την σωστή αναπνοή, την θέση αστερία, το ελεύθερο ναυαγοσωστικό στυλ και την κολύμβηση από ύπτια θέση για αποφυγή κυμάτων. Κάθε ζευγάρι εκπαιδευτών επιλέξαμε στο τέλος να τους παρουσιάσουμε διαφορετικούς τρόπους διάσωσης ώστε να γνωρίσουν αρκετές τεχνικές. Οι φοιτητές ήταν πάρα πολύ συγκεντρωμένοι. Πραγματοποιήσαν με επιτυχία όλες τις ασκήσεις και τις τεχνικές είτε μόνοι τους είτε σε ζευγάρια. Διασκέδασαν και ταυτόχρονα έμαθαν πολύ σημαντικές πληροφορίες  όχι μόνο για μία ασφαλή κολύμβηση αλλά και για το πως μπορούν να προσφέρουν  βοήθεια με ασφάλεια σε έναν συνάνθρωπό τους  όταν το  χρειαστεί. Στο τέλος της παρουσίασης οι φοιτητές ήταν ενθουσιασμένοι για την γνώσεις που πήραν. Έμαθαν βασικές αρχές κολύμβησης αλλά κυρίως  πως με ένα απλό πλεούμενο μέσο όπως πετσέτα, μπάλα,  ξύλο κτλ μπορεί να αποδειχθεί σανίδα σωτηρίας για κάποιον που κινδυνεύει και έτσι  να σώσουν μία ανθρώπινη ζωή!!

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του project “Safe Greece” που υλοποιείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation και της διδακτικής άσκησης στο μάθημα «Κολύμβησης» που διδάσκεται από την Αναστασία Μπλαντή, Μέλος ΕΕΠ στην ΣΕΦΑΑ Τρικάλων. Στο μάθημα χρησιμοποιήθηκε εκπαιδευτικό υλικό από το "Διεθνές Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό - Τσάρλι ο διασώστης" που σχεδίασε ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης. Εικόνες: Παρασκευή Μαστρογιάννη