ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βιβλιοπαρουσίαση: «Καλοκαίρι! Ήλιος! Θάλασσα!»

 



Βιβλιοπαρουσίαση: «Καλοκαίρι! Ήλιος! Θάλασσα!»

 

Αθήνα 25/7/2022. Οι Εκδόσεις Ηλίβατον παρουσιάζουν το παιδικό βιβλίο της Γεωργίας Τσάκωνα και της Παυλίνας Αλεξανδροπούλου «Καλοκαίρι! Ήλιος! Θάλασσα!» που με πρωταγωνίστρια τη μικρή Βασιλού και τον ναυαγοσώστη κ. Στάθη, διδάσκει ασφαλή κολύμβηση και πρόληψη πνιγμών.

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Θάλασσα σημαίνει μπάνια, παιχνίδι, χαρά! Μπορεί όμως να γίνει επικίνδυνη αν δεν προσέχουμε. Δεν αρκεί να ξέρουμε κολύμπι αλλά πρέπει και να ακολουθούμε τους κανόνες ασφαλούς κολύμβησης. Τους κανόνες εξηγεί η μικρή Βασιλού, ηρωίδα του βιβλίου «Η κίτρινη σημαδούρα», που ξέρει από πρώτο χέρι τι μπορεί να συμβεί όταν εκθέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο. H Βασιλού μαθαίνει από τον κ. Στάθη, τον ναυαγοσώστη, τι πρέπει να προσέχει ώστε να κολυμπά με ασφάλεια. Έχει όμως και τις αντιρρήσεις της! Το βιβλίο αναφέρεται στην αγαπηµένη εποχή των παιδιών: το καλοκαίρι! Απευθύνεται σε παιδιά 5 ετών και άνω και αποτελείται από δύο ενότητες: την ασφαλή κολύµβηση και τη δηµιουργική απασχόληση στις διακοπές.

 

ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Περιλαµβάνει 6 κανόνες ασφαλούς κολύµβησης που αναλύει µε γλαφυρό τρόπο η µικρή Βασιλού. Η ενότητα είναι βασισµένη στο βιβλίο «Η κίτρινη σηµαδούρα» της Θεοδώρας Κατσιφή, σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαµαρτζή (Ηλίβατον, 2017). Εκεί, η Βασιλού υπερεκτιµώντας τις δυνάµεις της, προσπαθεί να κολυµπήσει µόνη στα βαθιά παρόλο που η µαµά της δεν την αφήνει. Σκοπός είναι να ενηµερωθούν τα παιδιά, χωρίς να φοβηθούν, για τους κινδύνους που εγκυµονεί η θάλασσα και τι να προσέχουν.

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Η δεύτερη ενότητα περιλαµβάνει δραστηριότητες µε καλοκαιρινά, οικολογικά και θαλασσινά θέµατα: κουίζ γνώσεων, χειροτεχνίες και κατασκευές, δηµιουργική γραφή, αινίγµατα και ζωγραφική, πολλή ζωγραφική! Οι εικόνες προέρχονται από το βιβλίο Η κίτρινη σηµαδούρα, µε µικρές προσαρµογές για την περίσταση. Τα κουίζ γνώσεων αφορούν 5 θεµατικές ενότητες: το καλοκαίρι, τον ήλιο, τη θάλασσα, τα καράβια και τις σηµαδούρες. Οι ερωτήσεις εντάσσονται σε διάφορους τοµείς (µυθολογία, γεωγραφία, λογοτεχνία κ.ά.). Οι απαντήσεις έχουν παιγνιώδη χαρακτήρα και είναι χιουµοριστικές, παραπλανητικές ή «πονηρές» έτσι ώστε το παιδί να νιώσει χαρά για ό,τι ξέρει και να µάθει πράγµατα που δεν φανταζόταν µε τρόπο διασκεδαστικό!

 

 «ΕΜΒΟΛΙΟ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ «ΝΟΣΟΥ» ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΠΝΙΓΜΩΝ

Ο Δρ. Στάθης Αβραµίδης, Δάσκαλος Εφαρµοσµένης & Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΤΕΦΑΑ Αθηνών και Πρόεδρος της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ), είπε: «Ο πνιγµός αποτελεί ένα σοβαρό πρόβληµα δηµόσιας υγείας. […] Η καλύτερη αντιµετώπιση είναι η πρόληψη. […] Οι «Κανόνες ασφαλούς κολύµβησης» που περιλαµβάνονται στο παιδικό βιβλίο δραστηριοτήτων «Καλοκαίρι! Ήλιος! Θάλασσα!» των εκδόσεων Ηλίβατον εµπλουτίζουν την ελληνική παιδική βιβλιογραφία. Αποτελούν ένα αποτελεσµατικό «εµβόλιο» κατά της «νόσου» των πνιγµών και ένα ουσιαστικό εργαλείο εκπαίδευσης ασφαλούς κολύµβησης και αυτοπροστασία των παιδιών στη θάλασσα.»

 

Η ΕΑΝΕ συγχαίρει τις δημιουργούς Γεωργία Τσάκωνα και Παυλίνα Αλεξανδροπούλου για το συγγραφικό τους εγχείρημα.