ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Ενθουσιάστηκε ο ΑΝΟΓ από τον Τσάρλι τον διασώστη

 



Safe Greece: Ενθουσιάστηκε ο ΑΝΟΓ από τον Τσάρλι τον διασώστη

 

Γλυφάδα 7/07/2022. Στο πλαίσιο του μαθήματος «Αθλητική Ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ Αθηνών με υπεύθυνο καθηγητή τον Στάθη Αβραμίδη, επισκεφθήκαμε το παιδικό τμήμα του Α.Ν.Ο. Γλυφάδας και διδάξαμε το Διεθνές Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό «Τσάρλι ο διασώστης».  Οργανώσαμε διδακτικό πρόγραμμα για 40 παιδιά 10-12 ετών.



Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα με την διδασκαλία της ιστορίας του Τσάρλι. Αρχικά, ξεκινήσαμε τη διήγηση με συνοδεία φωτογραφιών του βιβλίου. Είχαμε απομνημονεύσει την ιστορία και ανάλογα παρουσιάζαμε τις φωτογραφίες. Η έμφαση των πρακτικών γνώσεων που περιείχε η ιστορία σχετικά με την ασφάλεια στο νερό ήταν αναγκαία και τα παιδιά χάρηκαν πολύ με τις νέες τους γνώσεις. Στη συνέχεια, διδάξαμε στα παιδιά τι να κάνουν σε περίπτωση πνιγμού και δώσαμε έμφαση στην λεγόμενη ‘’θέση του αστερία’’.



Τέλος, κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας, παρατηρούσαμε πως τα παιδιά ήταν πολύ ενθουσιασμένα και διασκέδαζαν πάρα πολύ. Έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ναυαγοσωστική ως αντικείμενο, για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευτούν στο νερό και στην αναγνώριση ενός πνιγμένου. Θέτοντας τις δικές τους απορίες και σχόλια, συζητήσαμε μαζί τους μεταφέροντας τους όλες τις απαραίτητες γνώσεις της ναυαγοσωστικής τις οποίες μπορούν να εφαρμόσουν για την δική τους προστασία, όπως ακριβώς αναφέρονται και στο παραμύθι. Ακόμη, τους ενημερώσαμε για την Αθλητική Ναυαγοσωστική και για τα είδη αγώνων που είδαν μέσα από την ιστορία, γεγονός που τα εξέπληξε εξίσου. Δήλωσαν ακόμη πρόθυμα να συμμετέχουν σε τέτοια αγωνίσματα «όταν μεγαλώσουν»,  όπως τα ίδια είπαν. Ενθουσιασμένα και χαρούμενα παρέλαβαν τα διπλώματα τους με το όνομά τους γραμμένο επάνω. Μέσα από αυτή την όμορφη συνάντηση, η αμοιβή της γνώσης ήταν αμφίδρομη τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά.



Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του project "Safe Greece" που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Η ΕΑΝΕ είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και International Federation of Swimming Teachers’ Association. Εικόνες: Ειρήνη-Μαρία Αλεξάκη.