ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρυσός ο Αβραμίδης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής



Χρυσός ο Αβραμίδης

στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής

 

Ιταλία, Riccione 26/6/2022. Έγραψε ιστορία για την Ελλάδα, την δημόσια υγεία και την αθλητική ναυαγοσωστική ο 81-χρονος αθλοσώστης Παντελής Αβραμίδης που νίκησε τον καρκίνο και κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων Ναυαγοσωστικής.

 

Το International Life Saving Federation διοργάνωσε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων Ναυαγοσωστικής και το Παγκόσμιο Κύπελλο Διάσωσης διοργανώθηκαν στα οποία αγωνίστηκαν 1.500 αθλοσώστες από 56 χώρες. Για πρώτη φορά στην ιστορία, συμμετείχαν 7 αθλοσώστες – μέλη της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος.

 

 



ΕΓΙΝΕ ΑΘΛΗΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Η συμμετοχή του 81-χρονου αθλοσώστη Παντελή Αβραμίδη προκαλεί συγκίνηση. Πριν λίγα χρόνια, ξεκίνησε ο αγώνας του με τον καρκίνο. Σε αυτό τον αγώνα, δεν υπήρχαν περιθώρια για 2η θέση. Ήταν βάθρο ή τίποτα. Έκοψε «μαχαίρι» το κάπνισμα. Την επόμενη του χειρουργείου, σηκώθηκε από το κρεβάτι με την πιζάμα και τους ορούς και περπάτησε 2km στους διαδρόμους του νοσοκομείου “για να μη χάσει προπόνηση”. Οι οδυνηρές χημειοθεραπείες που ακολούθησαν, του άφησαν το μόνιμο πρόβλημα της απώλειας αίσθησης των κάτω άκρων. Υπάρχουν φορές που όταν περπατάει παραπατάει γιατί δεν έχει αίσθηση της κίνησης. Παρόλα αυτά, άρχισε να προπονείται σε Ανατολική Αττική και Πειραιά και να αγωνίζεται με τις ομάδες Κέκροπας, Τελμησσός και την Ομοσπονδία Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου. Σήμερα είναι ο γηραιότερος Έλληνας αθλοσώστης, 6 φορές Πανελληνιονίκης ναυαγοσωστικής, μαραθωνοδρόμος και 7 φορές Βαλκανιονίκης στίβου.

 

Το 2018, η ομοσπονδία που διοργάνωνε αγώνες θέλησε να καταργήσει τις ηλικιακές κατηγορίες των masters για να τον απομακρύνει από την αθλητική ναυαγοσωστική. Τελικά ανέστειλε την λειτουργία του αθλήματος και λίγο αργότερα η αίτηση ένταξη της στην παγκόσμια ομοσπονδία απορρίφθηκε.

 

Ο Παντελής συνέχιζε να προπονείται με καύσωνα, παγωνιά ή βροχή στις 5πμ ή βράδυ. Στο γήπεδο είχε γίνει γνωστός στον κηπουρό και τον φύλακα που τον έβλεπαν να τρέχει παρέα με το χρονόμετρο και ένα μπουκαλάκι νερό. Την ίδια περίοδο, ο γιος του, Στάθης, προσπαθούσε να σώσει το άθλημα από αφανισμό.

 



Έτσι το 2019, ζητήθηκε από τον πρόεδρο δεύτερου Ελληνικού οργανισμού να επιτρέψει στον Παντελή να αγωνιστεί στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής. Αγνοήθηκε. Έτσι, ενώ είχαν εξασφαλισθεί χρήματα με μεσολάβηση του Στάθη, επιλέχθηκαν μη αθλητές για να κάνουν επιδοτούμενο τουρισμό, όπως είπε ένα στέλεχος της επιτροπής αγώνων, αφού η Ελληνική αποστολή ήταν πρώτη στο εστιατόριο και απούσα στα briefings. Το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Οι αθλητές ακυρώθηκαν ή τερμάτισαν τελευταίοι. Ο Παντελής έχασε μια ευκαιρία να φέρει χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα. Στεναχωρήθηκε και είπε να παραιτηθεί. Ο Στάθης δεν ήθελε να ρίξει τίτλους τέλους.

 

Η τρίτη ηλικία έχει διαφορετικούς «αντιπάλους» από τα νιάτα. Τα χρόνια περνούσαν και η συμμετοχή σε αγώνες γινόταν δυσκολότερη. Με την ηλικία μειώθηκαν τα κουράγια, αυξήθηκαν τα θέματα υγείας και μειωνόταν η όρεξη. Ο Παντελής συνέχισε να προπονείται και να αγωνίζεται αλλού, κατακτώντας θέσεις στο βάθρο και στις καρδιές όσων γνωρίζουν τα θέματα υγείας του. Κάποιοι είπαν ότι θα πεθάνει στην κούρσα ή ότι θα βαρεθεί και θα εγκαταλείψει. Ξανά προπονήσεις χειμώνα – καλοκαίρι.




 

To 2021, μετά τον εγκλεισμό του covid-19, δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία για συμμετοχή και διάκριση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής. Και πάλι οι αθλητές επιλέχθηκαν με υποκειμενικά κριτήρια που δεν επέτρεπαν σε οποιονδήποτε έχει σχέση με τον Στάθη να αγωνιστεί. Πόσο μάλλον για τον Παντελή που λεγόταν «Αβραμίδης». Και πάλι επιλέχθηκαν άτομα με φωτογραφικές διαδικασίες που ουδέποτε είχαν συμμετάσχει σε επίσημους και νόμιμους Ελληνικούς αγώνες. 

 

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

2022. Στο ίδιο έργο θεατές. Έτος παγκοσμίων αγώνων. Η δυνατότητα συμμετοχής ήταν ξανά αδύνατη για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή διοργανώθηκαν προκριματικοί αγώνες στην παραλία δίχως αδειοδότηση από το αρμόδιο υπουργείο και συνεπώς η συμμετοχή του Παντελή στα δρομικά αγωνίσματα θα στερούνταν νομιμοποίησης. Δεύτερον, επειδή ο Στάθης είχε προτείνει συνεργασία μέσω επιστολής με θέμα «Για ποιον από εμάς θα ήσουν υπερήφανος Ερρίκο;» που σιωπηλά αγνοήθηκε.

 

Ενώ όλα έδειχναν τελειωμένα, ένα αναπάντεχο ταξίδι άλλαξε την ροή της ιστορίας. Ο διεθνής παράγοντας έδωσε τη λύση. Ο Παντελής θα συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής Βετεράνων με το Leuvense Reddingsclub.



 

Η προετοιμασία ξεκίνησε με φιλότιμο και συνέπεια αλλά συγκρατημένη επιθυμία λόγω κόπωσης. Ο Στάθης προπονούσε τον Παντελή σε θάλασσα, βουνό, στάδιο και το σπίτι. Όσο αυξανόταν η κούραση, μειωνόταν η όρεξη. Όσο μειωνόταν η όρεξη, εξασθενούσε η επιθυμία. Ο Στάθης προσπαθούσε να του δώσει κουράγιο: «Μην εγκαταλείπεις. Κανείς δεν μπορεί να καταφέρει ό,τι εσύ. Είσαι η μοναδική ελπίδα της Ελλάδας!» «Τι θέλω εγώ τους αγώνες σε αυτή την ηλικία!» απαντούσε εκείνος κουρασμένος.

 


Σε μια προπόνηση όμως, φάνηκε η φλόγα του πρωταθλητή. «Τρέξε για την χαρά της συμμετοχής που σου στερήθηκε και ας τερματίσεις τελευταίος», έλεγε ο Στάθης. Ο Παντελής ξέσπασε: «Είμαι ΠΟΛΥ κουρασμένος. Με το ζόρι προπονούμαι. Πονάει όλο μου το σώμα. Τα μουδιάσματα χειροτέρεψαν και όταν τρέχω δεν αισθάνομαι τα πόδια μου. Δεν ξέρεις πως είναι να τρέχεις χωρίς να νιώθεις ότι έχεις πόδια.» Και τότε έκανε κάτι για πρώτη φορά. Τόλμησε να ονειρευτεί φωναχτά. «Θέλω να φέρω ένα μετάλλιο στην Ελλάδα αλλά δεν τολμώ να το πω για να προστατέψω τα συναισθήματά μου στην περίπτωση που αποτύχω», είπε. Μετάλλιο. Απαγορευμένη λέξη, για πολλούς λόγους (έλλειψης εμπειριών, υγείας και «συνθηκών»). Άγνωστο εάν ήταν ανοιχτός ο ουρανός και η ευχή εισακούστηκε. H προετοιμασία ολοκληρώθηκε. Ήρθε η ημέρα του ταξιδιού.

 

 

ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

20 Σεπτεμβρίου. Στην γιορτή του Αγίου Ευσταθίου, το ταξίδι συμμετοχής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ήταν δώρο για τους Έλληνες αθλοσώστες, αφού γινόταν πραγματικότητα το όνειρο δεκαετιών. Οι 10 Έλληνες ταξίδεψαν με δύο πτήσεις. Αθλοσώστες ήταν οι Εφραίμ Χαλκιάς, Εργά Χριστίνα, Βασίλειος – Ισίδωρος Γλυνάτσης, Μάμμας Ζωγραφάκης, Ιωάννης Κενενούνης, Στάθης Αβραμίδης και Παντελής Αβραμίδης). Οι πέντε πρώτοι θα αγωνίζονταν με τον Πρωτέα Καλύμνου και οι δύο τελευταίοι με το Leuvense Reddingsclub. Η αποστολή ενισχύθηκε από τον Τμηματάρχη Εκπαίδευσης ΕΑΝΕ, Γιάννη Δημακόπουλο και την συνοδό του Πρωτέα Κατερίνα Μαστροβασίλη.

 


Η Ελληνική αποστολή της ΕΑΝΕ και του Πρωτέα Καλύμνου. Α-Δ: Παντελής Αβραμίδης, Μάμας Ζωγραφάκης, Βασίλης Γλυνάτσης, Γιάννης Κενενούνης, Στάθης Αβραμίδης, Γιάννης Δημακόπουλος, Μιχάλης Γλυνάτσης, Εφραίμ Χαλκιάς. Απουσιάζει η Χριστίνα Εργά.



ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ 1km

Οι νεαροί Έλληνες αθλοσώστες σημείωσαν 9 πανελλήνια ρεκόρ και έκαναν έφτασαν στους ημιτελικούς σε δύο αγωνίσματα. Αξιέπαινη συγκομιδή. Ο Παντελής και ο Στάθης ήταν οι μόνοι αθλοσώστες της αποστολής αφού οι υπόλοιποι είχαν επιστρέψει στην Ελλάδα. Ο πρώτος αγώνας ήταν ο δρόμος 1km. Εμφανίστηκαν στην παραλία. Μεγαλείο. Πανδαισία. Αθλοσώστες από 56 χώρες, όλων των ηλικιών, θα αγωνίζονταν για την συμμετοχή ή την διάκριση. Οι αθλητές παρατάχθηκαν στην εκκίνηση. O Παντελής αγωνίζεται κόντρα σε αθλοσώστες 5 χρόνια νεότερους. Ο αφέτης δίνει το σύνθημα. Η κούρσα ξεκινάει. Οι αθλοσώστες ξεχύνονται στην άμμο σαν ζώα που βρήκαν την πόρτα της κλούβας ανοιχτή. Τρέχουν. Στρίβουν στα σημαιάκια. Ο Παντελής φτάνει στον τερματισμό. Ο Στάθης κοιτάει τους κριτές. Προσπαθεί να καταλάβει τι έχει γίνει. Χαρά. Ο Παντελής είναι παγκόσμιος πρωταθλητής. Η ζωή κυλάει σαν ταινία. Τα δύσκολα χρόνια, τα προβλήματα υγείας, οι ίντριγκες και η κορύφωση. 



Ο Παντελής (τρίτος αθλητής από δεξιά), λίγο πριν δοθεί η εκκίνηση στο 1km δρόμου.
Λίγη αγωνία. Το όνειρο συμμετοχής σε διεθνή διοργάνωση είχε γίνει πραγματικότητα. 


Ο Παντελής αγωνίζεται στο 1km δρόμου.



Ο Παντελής Αβραμίδης τερματίζει στο 1 km δρόμου. Λίγο αργότερα αναρωτιόμασταν για την κατάταξή που κατέλαβε. Και έπειτα ήρθε η στιγμή της ανακούφισης και της δικαίωσης.





ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ 70m

Ο δεύτερος αγώνας ήταν ο δρόμος ταχύτητας 70μ. «Είναι από τα αγωνίσματα που δεν προλαβαίνεις να αγχωθείς», είχε πει ο Παντελής σε μια προπόνηση. Ήταν άγνωστο πως θα τα πάει, μια που το τρέξιμο στην άμμο από την προηγούμενη κούρσα ήταν κουραστικό και δεν του επέτρεψαν να αγωνιστεί με παπούτσια για να προστατέψει τα μουδιασμένα πόδια του, «γιατί αυτό θα έδινε πλεονέκτημα έναντι των άλλων αθλητών», εξήγησε ο αφέτης. Ο Παντελής είναι ξανά ο γηραιότερος της κούρσας, με 6 χρόνια διαφορά από τους αντιπάλους του. Δίνεται η εκκίνηση. Τρέχει τρίτος σε όλη την κούρσα ως την τελευταία στιγμή. Έχει το χάλκινο στα χέρια του. Την τελευταία στιγμή βλέπει τους προπορευόμενους αθλητές να μειώνουν ταχύτητα και νομίζει ότι έχουν περάσει την γραμμή του τερματισμού. Τραγικό λάθος. Χαλαρώνει. Τότε πετάγεται ένας αθλοσώστης και με 1μ μέτρο διαφορά του παίρνει το χάλκινο μετάλλιο από τα χέρια. Τι κάνει μια τέταρτη θέση σε παγκόσμιους αγώνες να μοιάζει αποτυχία; Φυσικά η κατάκτηση της 1ης θέσης. Ο Παντελής ήταν απαρηγόρητος που τερμάτισε τέταρτος αλλά η στεναχώρια δεν επισκίασε την προηγούμενη επιτυχία.


 

Στο Beach Sprint ο Παντελής τερματίζει τέταρτος, με μικρή απόσταση από τον τρίτο
αθλοσώστη και χάνει την ευκαιρία για το χάλκινο μετάλλιο. 




 


«HELLAS, HELLAS» ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ

Ο Πάολο Κοέλιο λέει στον «Αλχημιστή» ότι μια αναζήτηση ξεκινάει με την τύχη του πρωτάρη και τελειώνει πάντα με την δοκιμασία του κατακτητή. Πώς είναι να βλέπεις κάΘε βράδυ το ίδιο όνειρο και ένα πρωί να πραγματοποιείται; Ο Παντελής κατέκτησε χρυσό μετάλλιο. Δικαίωση για τον «αθλητή», και τον «άνθρωπο». Τον αθλητή που στερήθηκε 2 φορές τη συμμετοχή σε πανευρωπαϊκούς αγώνες. Τον άνθρωπο που από 8 ετών, γεννημένος στον πόλεμο, έκανε 42 επαγγέλματα για να ζήσει. Δεν είπε τι πέρναγε από το μυαλό του την ώρα της απονομής γιατί δεν του αρέσουν τα «ηχηρά μηνύματα» αλλά οι πράξεις.


Την ώρα των απονομών οι φίλαθλοι αποθανατίζουν τους αθλητές που ανεβαίνουν στο βάθρο,



Σε γνήσιο πνεύμα ευ αγωνίζεσθαι οι αθλοσώστες και εκπρόσωποι ομάδων ξένων κρατών 
τίμησαν με ενθουσιώδη τρόπο την Ελληνική διάκριση του Παντελή Αβραμίδη.


 

Την απονομή έκανε ο Γ. Γραμματέας και «πατέρας» της ILS, Dr. Harald Vervaecke. Αθλοσώστες και εκπρόσωποι ομάδων από Μπαγκλαντές, Ινδία, Γερμανία και Βέλγιο σήκωσαν τον Παντελή στα χέρια τους ζητωκραυγάζοντας «Hellas, Hellas!» Συγχαρητήρια έδωσαν μεταξύ άλλων ο ILS President Graham Ford και ο σκηνοθέτης του Baywatch, Greg Bonann που χαρακτήρισε την επιτυχία «φανταστική». Η ΕΑΝΕ, το «σπίτι» του αθλήματος που σώζει ζωές, έφερε στην Ελλάδα το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιους αγώνες ναυαγοσωστικής.

 


O Πρόεδρος της ILS, Graham Ford AM και ο γηραιότερος Έλληνας αθλοσώστης Παντελής
Αβραμίδης σε μια από τις αρκετές συναντήσεις που είχαν κατά την διάρκεια των αγώνων.




 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μετά την απονομή ο Παντελής δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι μικρή αλλά με τις πράξεις μας την κάνουμε μεγάλη! Πολλά χρόνια προετοιμαζόμουν για το θαύμα. Και ήρθε! Με δυνάμωσαν οι φίλοι και οι δυσκολίες. Ο ενθουσιασμός των ξένων για την επιτυχία μου, συνοψίζεται στη φράση Tutti Fratelli! Όλοι είμαστε αδέλφια! Αγάπησα το τρέξιμο μετά την νίκη της Βούλας Πατουλίδου. Ο καρκίνος με σταμάτησε αλλά αργότερα ξανάρχισα. Ευχαριστώ τα παιδιά μου που γέννησαν και ανέστησαν την αθλητική ναυαγοσωστική. Χάρη σε αυτούς μπορώ να την χαρώ με τους υπόλοιπους Έλληνες. Την γυναίκα μου Ιωσηφίνα που με έσωσε στο χειρουργείο. Τον πατέρα της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Χάραλντ Βερβάκι για την βοήθεια του. Την ομάδα LERC, την ΕΑΝΕ και τον Πρωτέα Καλύμνου. Το μήνυμα ενός καρκινοπαθή που τρέχει με μουδιασμένα πόδια, είναι ότι ο αθλητισμός βελτιώνει ζωές και η αθλητική ναυαγοσωστική σώζει ζωές!»

 



 

Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) δήλωσε: «Σήμερα είναι ημέρα οικογενειακής δικαίωσης και εθνικής υπερηφάνειας. Δικαίωσης γιατί με θυσία γεννήσαμε, αναστήσαμε και εξαπλώσαμε την αθλητική ναυαγοσωστική στην Ελλάδα. Υπερηφάνειας γιατί επιστρέψαμε με πανελλήνια ρεκόρ και ένα παγκόσμιο χρυσό μετάλλιο! Εργαστήκαμε με την υπομονή της σταγόνας που πέφτει στο ίδιο σημείο. Η παρουσία μας εκτιμήθηκε από την παγκόσμια αθλητική οικογένεια. Γιάννη Δημακόπουλε, Εφραίμ Χαλκιά, Μιχάλη Γλυνάτση, Βασίλη Γλυνατση, Μάμα Ζωγραφάκη, Γιάννη Κενενούνη, Χριστίνα Εργά και Παντελή σας ευχαριστώ που βάλατε την Ελλάδα στον χάρτη σε παγκόσμιους αγώνες. Είμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Όχι επειδή υπηρετούμε την Ελληνική αθλητική ναυαγοσωστική ως μιμητές αλλά ως οι δημιουργοί της!»



Α-Δ: Στάθης Αβραμίδης, Παντελής Αβραμίδης, Dr. Harald Vervaecke, Ann Vervaecke.

 




ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Η Ελλάδα είχε να γευθεί την χαρά του βάθρου από το 1990 στο Μαρόκο, όταν η Δρ. Ρένα Αναγνώστου (επίσης μέλος της ΕΑΝΕ ως Επιστημονική Σύμβουλος Ντόπινγκ), είχε κατακτήσει χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων Αγώνων Καλής Θελήσεως.

 

Ο γηραιότερος αθλοσώστης τίμησε τους Έλληνες και τους συμπολίτες του στους Δήμους Σαρωνικού και Πειραιά. Μας προσκαλεί στο 3ο Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (Γλυφάδα, Κολυμβητήριο ΑΝΟΓ 09/10/2022). Είναι μια πανέμορφη διοργάνωση που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2020 με την ηθική στήριξη του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Γιώργου Μαυρωτά και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

 




Η ΕΑΝΕ, είναι το σπίτι του αθλήματος που σώζει ζωές στην Ελλάδα. Είναι ο μοναδικός Ελληνικός οργανισμός μέλος και σύμμαχος και των 5 μεγαλύτερων οργανισμών στο κόσμο (International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe, International Federation of Swimming Teachers’ Association, Mediterranean Lifesaving Confederation, Princess Charlene of Monaco Foundation).