ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος 2022: Μεγαλοπρεπής 8-εθνής διοργάνωση της ΕΑΝΕ με στήριξη 12 συμμάχων

 


Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος 2022:
Μεγαλοπρεπής 8-εθνής διοργάνωση της ΕΑΝΕ με στήριξη 12 συμμάχων 

Γλυφάδα 09.10.2022. Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) διοργάνωσε με μεγαλοπρέπεια το Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΚΑΝΕ), με 8-εθνή συμμετοχή και την στήριξη 12 οργανισμών, τιμώντας τα 100 χρόνια από τους πνιγμούς στην Καταστροφή της Σμύρνης και τα 30 χρόνια από τον θρίαμβο της Βούλας Πατουλίδου.

 

Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στο Κολυμβητήριο του Αθλητικού Ναυτικού Ομίλου Γλυφάδας. Περιείχαν χαιρετισμούς, παρέλαση, όρκο αθλητών και την διεξαγωγή ατομικών και ομαδικών αγωνισμάτων κολύμβησης, διάσωσης και πρώτης βοήθειας. Συμμετείχαν άτομα όλων των ηλικιών. Απονεμήθηκαν μετάλλια συμμετοχής, νίκης και έπαθλα. Η διοργάνωση φιλοξένησε 13 ομάδες, προσκεκλημένους και περίπου 150 αθλητές 8 χωρών (Ελλάδα, Κύπρος, Αγγλία, Ισπανία, Σομαλία, Αυστραλία, Ιταλία, Ρουμανία). Οι αγώνες αφιερώθηκαν στην 100η επέτειο από τον ομαδικό πνιγμό Ελλήνων στην προκυμαία της Σμύρνης και στην διάσωση άλλων 350.000 χάρη στην παρέμβαση του Αμερικανού Έζα Τζένινγκς, που έμεινε στην ιστορία ως ο «Σίντλερ της Σμύρνης» (περισσότερα).

 



ΑΠΟΝΟΜΕΣ

Το GLSA Certificate of Honor απονεμήθηκε στους Σπύρο Σαλαμαστράκη (τ. Μέλη ΚΔΣ ΕΕΣ) και Asha Omar Gisdiir (Πρόεδρος Somali Professional Ocean Lifeguard Association), για την συμβολή τους στο έργο της ΕΑΝΕ. Με τον τίτλο του Επίτιμου Μέλους τιμήθηκαν ο Prof. Arturo Abraldes, ο φετινός νικητής του Paragon Aquatic Safety Award 2022 από το International Swimming Hall of Fame και η Αυστραλέζα Julie-ann James (Ιδρύτρια Aqua Babies Global).

 



Το GLSA Lifetime Achievements Award 2022 απονεμήθηκε στην εμβληματική Ολυμπιονίκη Βούλα Πατουλίδου σε ανάμνηση της ιστορικής Ολυμπιακής της νίκης στην Ολυμπιάδα, για την συνεισφορά της στην επίτευξη των σκοπών της ΕΑΝΕ. Το 1992, η Πατουλίδου βοήθησε την είσοδο στου Στάθη Αβραμίδη στο πανεπιστήμιο. Χωρίς την παρέμβασή της, ο Στάθης δεν θα είχε σπουδάσει, δεν θα είχε ασχοληθεί με την ναυαγοσωστική και δεν θα είχε γεννηθεί το άθλημα στην Ελλάδα.

 


To GLSA Organization of the Year Award 2020, απονεμήθηκε στον τ. Πρόεδρο, Ben Barker για την τεράστια συμβολή του του British Universities Lifesaving ClubsAssociation στην ανάπτυξη της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα.



ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την εκδήλωση χαιρέτισαν δια ζώσης ή επιστολικά σημαντικές προσωπικότητες.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και Olympian Πάλης Βούλα Ζυγούρη, δήλωσε: «Μέσα σε 31 μήνες η ΕΑΝΕ έχει καταφέρει το απόλυτο 10. Κάθε χρόνο η διοργάνωση είναι όλο και καλύτερη.»

 


Ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, εκπροσωπούμενος από τον Σπυρίδωνα Τάτη, δήλωσε: «Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο ΚΑΝΕ 2022» και έκανε εκτενή απολογισμό του Υπουργείου Ναυτιλίας στην ναυαγοσωστική φύλαξη παράκτιων περιοχών.

 



Το Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Olympian Υδατοσφαίρισης, Κωνσταντίνος Φλέγκας, δήλωσε: «Είμαστε σύμμαχοι και υποστηρικτές της ΕΑΝΕ από την ημέρα της ιδρύσεώς της και χαρούμενοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ.»

 



Ο Πρόεδρος του International Life Saving Federation of Europe (ILSE), Dr. Detlev Mohr, δήλωσε: «Είμαστε ευγνώμονες στην ΕΑΝΕ. Χαιρετίζω τους συμμετέχοντες του ΚΑΝΕ. Η διοργάνωση είναι κάτι παραπάνω από ευκαιρία κατάκτησης μεταλλίων.»



Ο Ισόβιος Επίτιμος Πρόεδρος ILSE Dr. Klaus Wilkens, δήλωσε: «Οι ιδρυτές της ΕΑΝΕ έχουν πραγματοποιήσει τεράστιες προσπάθειες για να γεννήσουν και εξαπλώσουν το άθλημα. Το έργο τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και σωματειακό επίπεδο έχει δώσει χλιδή στην διοργάνωση. Με χαρά διαπιστώνω την φετινή διευρυμένη διεθνή συμμετοχή, που φανερώνει το πάθος και την αφοσίωση όσων κινούν τα νήματα.»


 

Ο Γ. Γραμματέας της ILS, Dr. Harald Vervaecke, δήλωσε: «Η ΕΑΝΕ εντάχθηκε στην παγκόσμια οικογένεια πέρυσι. Είμαστε μάρτυρες του έργου της που έχει την πλήρη στήριξή μας. Την επαινούμε για την διοργάνωση του κυπέλλου.»



Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, «πατέρας» της επαγγελματικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα και της Σχολής Αυτοδυτών-Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Λουκάς Μπισταράκης, δήλωσε: «Ζούμε ιστορικές στιγμές. Είμαι δικαιωμένος και συγκινημένος με την προκοπή του διαδόχου μου Στάθη. Ας τον ακολουθήσουμε. Έχει πολλά να προσφέρει!»

Ο Dr. Arturo Abraldes, δήλωσε: «Το Κύπελλο Ελλάδας είναι φανταστικό. Ευχαριστώ τον Στάθη Αβραμίδη και την ΕΑΝΕ για την βράβευση μου.»

Η Βούλα Πατουλίδου, δήλωσε: «Ο απολογισμός των πνιγμών στην χώρα μας μαρτυρά την αξία διοργανώσεων όπως η σημερινή. Πριν 30 χρόνια βοήθησα ένα παιδί που είχε αδικηθεί, να μπει στο πανεπιστήμιο. Είμαι χαρούμενη που σήμερα ο Στάθης Αβραμίδης έχει ανθίσει και μας έχει ξεσηκώσει μέσα από το έργο του για να μειώσουμε τους πνιγμούς!»

Ο Πρόεδρος της ΕΑΝΕ και «πατέρας» της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα, Δρ. Στάθης Αβραμίδης είπε: «Η φετινή διοργάνωση αποδεικνύει ότι η αθλητική ναυαγοσωστική ζει. Είμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας επειδή δεν είμαστε θιασώτες αλλά οι δημιουργοί της!»

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ο απολογισμός ήταν εντυπωσιακά θετικός ως προς τα ποιοτικά και τα ποσοτικά χαρακτηριστικά. Ο αριθμός αγωνισμάτων και αθλητών έσπασε τα ρεκόρ των προηγούμενων διοργανώσεων. Περίπου 250 άτομα παραβρέθηκαν ή αγωνίστηκαν. Οι αγώνες διεξήχθησαν με ασφάλεια και επιτυχία. Συμμετείχαν εθελοντικά και αγωνιστικά δεκάδες φοιτητές ΤΕΦΑΑ Αθηνών και Τρικάλων. Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στους αγώνες. Οι φίλαθλοι και οι αθλητές συμμετείχαν με χαρά και απόκτησαν γνώσεις. Μοναδικός χαμένος ήταν μόνο όποιος δεν συμμετείχε!

 








Αγωνιστικά η κατανομή μεταλλίων ανά ηλικιακή ομάδα άφησε «γεύση επιτυχίας» σε όλες τις ομάδες και ανεξάρτητους αθλητές. Στις μικρές ηλικίες διακρίθηκε οι αθλητές του Κολυμβητικού Ομίλου Ποσειδώνα Ιλισίων, Ατλάντων Θεσσαλονίκης και του Αθλητικού Ναυτικού Ομίλου Γλυφάδας. Στην κατηγορία νέων-νεανίδων κυριάρχησαν τα φαβορί του Πρωτέα Καλύμνου επιδεικνύοντας ταλέντο και αποδεικνύοντας την σοβαρή υποδομή της ομάδας. Αξιοσημείωτη παρουσία με διακρίσεις στους βετεράνους είχαν οι διαγωνιζόμενοι των ομάδων Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, Water Salvation, Ακαδημία Νερού Τρικάλων «Δελφίς», Ναυαγοσωστική Ακαδημία Βορείου Ελλάδος, Ναυαγοσωστική Σχολή Μακεδονίας, Νηρέας Πατρών. Στην ανταγωνιστική ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών, διακρίθηκαν αθλητές των ομάδων Athletes Kids Academy και GEP Lifeguard Academy. Διακρίσεις είχαν επίσης και ανεξάρτητοι αγωνιζόμενοι από Σομαλία, Ιταλία και Ισπανία.

Στο αθλητικό μέρος τα αποτελέσματα ήταν τα εξής. Το Κύπελλο «Καθηγητής Δημήτρης Χατζηχαριστός» απονεμήθηκε στον Ποσειδώνα Ιλισίων. Το Κύπελλο «Λουκάς Μπισταράκης» απονεμήθηκε στο Athletes Kids Academy.

 




Στους αγώνες τιμήθηκαν οι ‘Έλληνες που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Διάσωσης και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων Ναυαγοσωστικής. Μιχάλης Γλυνάτσης, Βασίλης – Ισίδωρος Γλυνάτσης, Μάμας Ζωγραφάκης, Γιάννης Κενενούνης, Χριστίνα Εργά, Εφραίμ Χαλκιάς, Γιάννης Δημακόπουλος, Παντελής Αβραμίδης.




Η ΕΑΝΕ

Η ΕΑΝΕ είναι πιστοποιημένος φορέας αθλητικής αναψυχής και αθλητικού τουρισμού της Γενικής Γραμματέας Αθλητισμού. Ιδρύθηκε στην μνήμη 3 συγγενών που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα για να προστατέψουν τη δημόσια υγεία από τραυματισμούς στο νερό. Διαθέτει μέλη σε 32 χώρες και αποτελεί το «σπίτι» του αθλήματος που σώζει ζωές. Είναι ο μοναδικός Ελληνικός οργανισμός που διαθέτει ιδιότητα μέλους/συμμάχου και στους 5 μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς κολύμβησης και διάσωσης του κόσμου (International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe, Mediterranean Lifesaving Confederation, International Federation of Swimming Teachers’ Association, Princess Charlene of Monaco Foundation).

 

Οι σύμμαχοι της ΕΑΝΕ που στηρίζουν την διοργάνωση είναι: Princess Charlene of Monaco Foundation, International Swimming Hall of Fame, International Federation of Swimming Teachers’ Association, International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe, Mediterranean Lifesaving Confederation, Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων, British Universities' Lifesaving Club Association, Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Υδατοσφαίρισης, Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος.

 

Οι χορηγοί του ΚΑΝΕ 2022 ήταν: Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, Help Rescue, Αθλητικός Ναυτικός Όμιλος Γλυφάδας, Leroy Merlin, Unity,  Safe Water Sports, Rescue Training International, Hellas Channel Πανελλήνιο Δίκτυο Ενημέρωσης, Mevaco, Άθλος,  Εταιρεία Ορχηστρικής Τέχνης "Βάκχαι" και Αβέρκιος Καραλής.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι παρακάτω ενότητες θα ανανεώνονται συστηματικά. Μείνετε συντονισμένοι:

Φωτογραφίες - Photos

Βίντεο - Video

Αποτελέσματα αγώνων - Results

Αφιερώματα - Tributes

Δημοσιεύματα - Press