ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Safe Greece στον Α.Σ. Δάφνης-Υμηττού!

 



Το Safe Greece στον Α.Σ. Δάφνης-Υμηττού!

Δάφνη 16-1-2023. Στο κολυμβητήριο της Δάφνης, η χρονιά για τους 8 μικρούς κολυμβητές του συλλόγου, ηλικίας 10-13 ετών, ξεκίνησε γεμάτη βουτιές, δράση και νέες εμπειρίες, αφού διδάχθηκαν κάποια από τα αγωνίσματα της αθλητικής ναυαγοσωστικής!

Οι νεαροί αθλητές αφού πρώτα απέκτησαν μια γενική εικόνα σχετικά με το πόσα και ποια είναι τα αγωνίσματα της αθλητικής ναυαγοσωστικής, επέλεξαν τα 2 πιο αγαπημένα τους που ήταν η ρίψη σχοινιού και η διάσωση με σωσίβιο. Τα αγωνίσματα αυτά διδάχθηκαν τόσο με την μορφή ατομικού χαρακτήρα όσο και ομαδικού. Από όσο φάνηκε από τους μικρούς διασώστες ενθουσιάστηκαν με το γεγονός ότι με δύο τόσο απλούς τρόπους μπορούσαν να σώσουν ο ένας τον άλλον. Ερωτήσεις του τύπου «κυρία να ξανακάνω τον διασώστη;» και «να το δοκιμάσουμε σε μεγαλύτερη απόσταση;» ήταν πολύ συχνές. Στην ρίψη σχοινιού, παρόλο που στην αρχή φάνηκε να δυσκολεύονται σχετικά με το μάζεμα του σχοινιά, στην συνέχεια ανταποκρίθηκαν με επιτυχία τόσο στο μάζεμα όσο και στο πέταμα του σχοινιού.


Στην διάσωση με σωσίβιο φάνηκε να το διασκεδάζουν τόσο τα θύματα όσο και οι διασώστες, που πάνω στον ενθουσιασμό τους φάνηκε πολλές φορές να ξεχνούν κάποιους κανόνες που αφορούσαν τα συγκεκριμένα αγωνίσματα. Για παράδειγμα στην διάσωση με σωσίβιο το θύμα καβαλούσε το σωσίβιο φωνάζοντας και γελώντας αντί να το κρατάει μόνο με τα χέρια και να έχει το κεφάλι μέσα στο νερό, όπως προβλέπεται στους κανονισμούς. Παρόλα αυτά το χαρήκαμε και εμείς τόσο πολύ και διασκέδάζαμε μαζί τους!

Στο τέλος τα παιδιά έφυγαν γεμάτα από μια νέα εμπειρία και μια διαφορετική για αυτά προπόνηση-έκπληξη, καθώς όπως μας ενημέρωσε ο προπονητής τους δεν το γνώριζαν από πριν. Προφανώς και δεν ήθελαν να σταματήσουν την ώρα που έπρεπε να τελειώσουν το μάθημα και κάποιες από τις δηλώσεις τους ήταν: «Μπορούμε να το ξανακάνουμε και την επόμενη φορά;» (Σπύρος 10 ετών), «διασκεδαστικό να είσαι ναυαγοσώστης» (Γεωργία 10 ετών), «Το αγώνισμα με τα σωσίβιο είναι το αγαπημένο μου» (Μάριος 10 ετών), «θέλω να το ξανακάνουμε» (Χρήστος 12 ετών), «να κρατήσει λίγο παραπάνω αυτή η ώρα;» (Αλέξανδρος 11 ετών). Εκτός από τα παιδιά ενθουσιασμένος ήταν και ο προπονητής ο οποίος τόνισε όποτε θέλουμε να ξαναπάμε! Ακόμη αισθάνθηκαν περηφάνια για τον εαυτό τους μετά την κατοχύρωση των διπλωμάτων τους, καθώς τους επιβραβεύσαμε με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο για την ενεργή συμμετοχή τους αλλά και για τον άρτιο χαρακτήρα τους και κολυμβητικές ικανότητές τους, ενθαρρύνοντας τους να συνεχίσουν και να μην σταματήσουν ποτέ να κάνουν αυτό που τόσο πολύ αγαπούν!


Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του project "Safe Greece" που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Η ΕΑΝΕ είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και International Federation of Swimming Teachers’ Association. Εικόνες: Γεωργία Δεσπολλάρη, Μαριάννα Μπουκουβαλίδη