ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Τσάρλι στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων

 


Ο Τσάρλι στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων

 

Τρίκαλα 11.05.2023. Η δράση αφορά το πρόγραμμα Save Greece. Κατόπιν πρότασης από τους αρμόδιους καθηγητές και σε συνεργασία με συμφοιτητές μεγαλύτερων εξαμήνων, αποφάσισα να συμμετάσχω στο πρόγραμμα, καθώς μου προκάλεσε το ενδιαφέρον  το αντικείμενο το οποίο πραγματεύεται.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση μαθητών σχετικά με τους κινδύνους και τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει πάντα να έχουν στο νερό.

Το ταξίδι ξεκινά μελετώντας την ιστορία “Τσάρλι ο διασώστης”, ενός μικρού παιδιού του οποίου η τελευταία επιθυμία ήταν να μάθει να προστατεύεται στο νερό. Κατόπιν συνεννόησης με την Διευθύντρια του 10ου δημοτικού σχολείου Τρικάλων, προγραμματίστηκε ενημέρωση των μαθητών του τμήματος ΣΤ’2.

Παρά το ότι η παρουσίαση σε κοινό προκαλεί άγχος, ο ενθουσιασμός μου για το αντικείμενο της ασφάλειας στο νερό και την ναυαγοσωστική, όσο και για την εκπαιδευτική διαδικασία, ήταν μεγάλος. Καθώς προέρχομαι απο τον χώρο του υγρού στίβου -ήμουν καθ’ όλη τη σχολική μου ζωή αθλήτρια αρχικά της κλασσικής και στη συνέχεια της τεχνικής κολύμβησης- αισθάνομαι άνετα να μεταδώσω τις γνώσεις μου στα παιδιά.

Η παρουσίαση ξεκινάει αφηγηματικά, εξιστορώντας τις περιπέτειες του Τσάρλι αλλά και το πώς η ιστορία του έγινε έμπνευση για αυτό το πρόγραμμα, με σκοπό να προκληθεί το ενδιαφέρον των μαθητών. Στη συνέχεια οι μαθητές καλούνται να σχολιάσουν τις φωτογραφίες εκφράζοντας τις σκέψεις τους σ. Παράλληλα, με σκοπό να υπάρχει διαδραστικότητα, επενέβαινα διευκρινίζοντας τα απαραίτητα για την αφήγηση και συμπεριλάμβανα όσα θα έπρεπε να μάθουν για την ασφάλεια στο νερό. Ακολούθησαν ασκήσεις κατανόησης σε παιγνιώδη μορφή. Η δράση ολοκληρώθηκε με συζήτηση, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν απορίες, και να τονιστούν σημαντικά σημεία που αφορούν την ασφάλεια στο νερό.




Υπήρχε συνεχής επαφή με τα παιδιά γεγονός που κράτησε το ενδιαφέρον τους αμείωτο έως το τέλος. Έδειξαν να ενδιαφέρονται και ευχαριστήθηκαν πολύ τα διασκεδαστικά παιχνίδια. 

Συμπερασματικά, η λήξη του προγράμματος επέφερε και σε εμένα ικανοποίηση. Έμαθα, ερεύνησα, ενημερώθηκα αλλά κυρίως βίωσα την εμπειρία της διδασκαλίας σε κοινό, γεγονός που θα με βοηθήσει στο μέλλον. Ευχαριστώ τα παιδάκια του ΣΤ2 για την υπέροχη εμπειρία που μου χάρισαν!

Στην διδασκαλία χρησιμοποιήθηκε το Διεθνές Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό «Τσάρλι ο διασώστης» που διατίθεται δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος στο πλαίσιο του projectSafe Greece” που τελεί υπό την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. H διδασκαλία πραγματοποιήθηκε ως μέρος των προπτυχιακών σπουδών στο μάθημα “Εκμάθηση κολύμβησης” του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων με διδάσκουσα την Αναστασία Μπλαντή. Εικόνες: Μαριάμ Καρσιώτη.