ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο “Charlie the savior” στα Τρίκαλα

 



Ο “Charlie the savior” στα Τρίκαλα

Τρίκαλα 19.05.2023. Είκοσι παιδιά διδάχθηκαν το διεθνές πρόγραμμα ασφάλειας στο νερό «Τσάρλι ο διασώστης» στο 10ο Δημοτικό σχολείο Τρικάλων.

Ονομάζομαι Μαρία Ανδρακούδη και είμαι πρωτοετής φοιτήτρια στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων. Στα πλαίσια του προγράμματος Safe Greece, όπου ενημερώθηκα στο μάθημα επιλογής κολύμβησης ,πήγα στις 11/5/2023 την πρώτη διδακτική ώρα , στο 10ο δημοτικό σχολείο Τρικάλων και συγκεκριμένα στην 6η δημοτικού στο πρώτο τμήμα ( ΣΤ1') και με βάση την ιστορία  "Charlie ο διασώστης" δίδαξα στα παιδιά πως να είναι ασφαλή στο νερό. Μέσα στην πραγματική ιστορία του Charlie υπήρχαν πολλά στοιχεία για την ασφάλεια στο νερό καθώς και για την ναυαγοσωστική.


 

Όταν ήρθε η ώρα να παρουσιάσω τα παιδιά με χειροκρότησαν και φαινόντουσαν ανυπόμονα να μάθουν τι θα τους διδάξει μια πρωτοετής φοιτήτρια. Αν και αγχωμένη κατάλαβα πως πρόκειται για κάτι πολύ ευχάριστο και έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό ώστε τα παιδιά να μάθουν μερικά πράγματα για την ασφάλεια στο νερό με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

 

Ξεκίνησα με μια μικρή εισαγωγή για το ποιος είναι ο Charlie και τι ήθελε να κάνει. Στην συνέχεια έδειχνα μερικές φωτογραφίες από την ιστορία του  και  ρωτούσα τα παιδιά τι βλέπουν ή τι φαντάζονται πως γίνεται στην εικόνα. Έπειτα  εξηγούσα την εικόνα και πρόσθετα χρήσιμα στοιχεία για την ασφάλειά τους στο νερό και για το ευ αγωνίζεσθε και μετά επέστρεφα στις εικόνες για να συνεχίσω την ιστορία.

Στην αρχή είχα υποσχεθεί στα παιδιά πως αν συνεργαστούμε και τελειώσουμε την εξιστόρηση της ιστορίας και μάθουν μερικά καινούρια πράγματα, θα παίξουμε μερικά παιχνίδια. Αφού τελείωσα με την ιστορία, αρχίσαμε να παίζουμε διάφορα παιχνίδια. Αρχικά τους έκανα ερωτήσεις με βάση την ιστορία του Charlie και έπρεπε να επιλέξουν μια από τις τρεις απαντήσεις που είχε η ερώτηση. Στην συνέχεια έκανα ερωτήσεις για τους χρυσούς κανόνες και το ευ αγωνίζεσθε. Στο τέλος, και αφού είχε μείνει λίγος χρόνος παίξαμε κρεμάλα με διάφορες λέξεις που αφορούσαν την ναυαγοσωστική.


 


Στο τέλος έδωσα σε όλα τα παιδιά μια βεβαίωση του Charlie ώστε να θυμούνται την μέρα. Τα παιδιά ήταν πολύ χαρούμενα, όπως και εγώ, αφού πέρασαν  καλά και έμαθαν καινούρια πράγματα. Αν και πρώτη φορά σε σχολείο πέρασα πολύ ωραία και η εμπειρία θα μου μείνει αξέχαστη. Έμαθα, διάβασα, ενημερώθηκα και προγραμμάτισα την παρουσίαση μου για να έχω το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα πρόσωπα των παιδιών ήταν ενθουσιασμένα και χαίρομαι που συνέβαλα στο να μάθουν μερικά πράγματα παραπάνω για να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλή στο νερό, μιας και πλησιάζει το καλοκαίρι.

Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του project ’’safe Greece’’ που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Η ΕΑΝΕ είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Swimming Teachers Association.