ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: A Chance For Children of the 3rd Alimos Primary

 


Safe Greece: A Chance For Children of the 3rd Alimos Primary

Άλιμος, 27/6/2024. Εκατό σαράντα παιδιά του Καμπ εμπνεύστηκαν από το παραμύθι «Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά» και ενθουσιάζονται με την δουλειά του ναυαγοσώστη.

Μιας και είχα διαβάσει το παραμύθι στο δεύτερο εξάμηνο της ΣΕΦΑΑ Αθηνών, θεωρήσαμε στο Καμπ ότι είναι ευκαιρία να ακούσουν τα παιδιά το παραμύθι του «Αγαπητού» που τελικά αγάπησαν. Χωρίσαμε τα παιδιά σε δύο γκρουπ με βάση την ηλικία για να συμμετάσχουν περισσότερο μιας και είναι διαδραστικό.

Το παραμύθι ήταν ευχάριστο και στα δύο γκρουπ, τα ταξίδεψε η εικονογράφηση και τα κέρδισε το κρυπτόλεξο. Αγαπημένη εικόνα των παιδιών ήταν εκείνη που το κύμα έκρυβε τον «Αγαπητό» που κοιμόταν και ονειρεύτηκε να είναι με την φίλη του Φιλιώ στη θάλασσα. Λατρεμένες σκηνές στο θεατρικό παιχνίδι ήταν η αναμέτρηση Αγαπητού-Ζήλια στο νερό και η διάσωση με την πρώτη βοήθεια που πραγματοποίησε ο «Σώστης» στον Αγαπητό. Ακόμα, οι μαθητές παρατήρησαν ότι η λέξη Ναυαγοσώστης στο κρυπτόλεξο έχει διττό νόημα: «Ναυαγός» και «Σώστης».

Επιλέξαμε να αφηγηθούμε το παραμύθι με χρήση προτζέκτορα για να μπορούν τα παιδιά να βλέπουν τις εικόνες και να διαβάζουν το κείμενο. Ήταν βοηθητικό για εμένα και για τα παιδιά. Επιπλέον, χρησιμοποιήσαμε μικρόφωνο για να ακούγομαι και για επίσημο χαρακτήρα. Στο τέλος συζητήσαμε τα μηνύματα του παραμυθιού, όπως είπαν: «Αγαπάμε τους φίλους μας με τα ελαττώματά τους», «Αγάπη και μάθηση είναι πιο σημαντικά από τα χρήματα», «Όλα γίνονται για κάποιο λόγο» και άλλα.

Στην ερώτηση από μεριάς μου «Θέλετε να γίνετε Ναυαγοσώστες;» η απάντηση ήταν θετική. Άρα, πετύχαμε να παρακινήσουμε τα παιδιά στη σημαντικότητα της άρτιας συμπεριφοράς σε υδάτινο περιβάλλον και στη δεοντολογία του ναυαγοσώστη. Τα παιδιά ήταν άψογα στην παρακολούθηση, τα ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) είναι μέλος των International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και Mediterranean Lifesaving Confederation. Στη διδασκαλία χρησιμοποιήθηκε εκπαιδευτικό υλικό της ΕΑΝΕ στο πλαίσιο του project "Safe Greece" με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Εικόνες: Ιωάννα Σπανάκη.