ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

==► Home  ==► Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά του Γ.Σ. Ηλιούπολης!  ==► Ο «Τσάρλι ο διασώστης» διδάσκει ΑμεΑ  ==► Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά του Α.Σ. Ταεκβοντό Καισαριανής  ==► «ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» ΤΟΥ Α.Σ. ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ  ==► Ο Αγαπητός ενθουσίασε τον Γ.Σ Γλυφάδας  ==► Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά του Γ.Σ. Γλυφάδας  ==► O Τσάρλι στον ΑΟ Θέρσιππος Περιστερίου  ==► Μία ευκαιρία στα παιδιά του 1ου ΔΣ Χαλανδρίου  ==► «Μία Ευκαιρία για τα Παιδιά» στον ΑΟ «Θέρσιππος Περιστερίου»  ==► Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά του 6ου Δ.Σ. Ηλιούπολης  ==► Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά του 6ου Δ.Σ. Ηλιούπολης  ==► Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά του Αγίου Δημητρίου  ==► Ο Τσάρλι στον ΠΑΟ  ==► Ο «Τσάρλι ο διασώστης» στο Νέο Ηράκλειο  ==► Ο Τσάρλι ο διασώστης στο Ν. Ηράκλειο  ==► O Charlie μάγεψε τους νεαρούς αθλητές  ==► O Charlie στον Αθλητικό Σύλλογο Ζωγράφου  ==► Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά του Γλαύκου Περιστερίου  ==► Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά του Γλαύκου Περιστερίου  ==► Α Chance For Children of Spartan Warriors  ==► Μια Ευκαιρία στα Παιδιά της ξιφασκίας του ΠΑΟ  ==► Ο Τσάρλι στην «Ροή»  ==► Ο Τσάρλι στην Ροή του ΟΑΚΚΑ  ==► Ο Τσάρλι στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης    By The best widgets

Safe Greece: Ναυαγοσωστική στο Ξένοιαστο Μελίσσι

 


 

Safe Greece: Ναυαγοσωστική στο Ξένοιαστο Μελίσσι

 

Σούνιο 28-06-2024. Στην κατασκήνωση Ξέγνοιαστο Μελίσσι, έφτασα με τον καθηγητή μου, Στάθη, που διδάσκει εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική στο πανεπιστήμιο. Προετοιμάσαμε τον χώρο με προσοχή.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, διδάξαμε τεχνικές διάσωσης. Μια από τις κύριες μεθόδους ήταν η διάσωση από την ακτή με τη χρήση ενός κίτρινου μακριού σωσιβίου. Δημιουργήσαμε διάφορα σενάρια διάσωσης, όπως: Όταν το θύμα δεν έχει δυνάμεις και μπαίνει και βγαίνει από το νερό. Όταν το θύμα έχει δυνάμεις να παραμείνει στην επιφάνεια του νερού αλλά δεν μπορεί να φωνάξει βοήθεια. Όταν το θύμα βυθίζεται. Όταν το θύμα είναι ήδη βυθισμένο.


Τα παιδιά παρακολουθούσαν με προσοχή, καθώς κατανοούσαν τη σημασία των δεξιοτήτων. Όταν τους δώσαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις ασκήσεις, ενθουσιάστηκαν. Το πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί με ψυχαγωγικό τρόπο. Οργανώσαμε «αγώνα» για το ποιος θα σώσει το θύμα γρήγορα και σωστά. Έτσι, έμαθαν κάτι χρήσιμο και σωτήριο με διασκεδαστική προσέγγιση.

Οι αντιδράσεις των παιδιών ήταν θετικές. Μετά την εκπαίδευση, πραγματοποιήσαμε παρουσίαση σε όλη την κατασκήνωση, όπου δείξαμε διάφορα βίντεο με διασώσεις και δραστηριότητες από την εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική. Επίσης, τους παρουσίασα πώς να αντιδρούν αν δουν κάποιον άνθρωπο αναίσθητο, είτε με είτε χωρίς αναπνοή. Αναλύσαμε την ΚΑΡΠΑ.

 


Για να κάνουμε τη διαδικασία διασκεδαστική, οργανώσαμε ένα παιχνίδι με σωσίβια, που θύμιζε τις «μουσικές καρέκλες». Ξάπλωναν στο πάτωμα περίπου 10 παιδιά και με το σήμα μου, σηκώνονταν και έτρεχαν προς τα σωσίβια για να τα αρπάξουν. Κάθε γύρο, ένα παιδί έβγαινε εκτός και στο τέλος, υπήρξε ένας νικητής, τον οποίο σήκωσαν ψηλά και πανηγύρισαν όλα τα παιδάκια.

 

Επιπλέον, πριν το παιχνίδι, τρεις φορές από είκοσι παιδιά σηκώθηκαν στη σκηνή και έκαναν ερωτήσεις σχετικά με όσα είχαν δει ή απαντούσαν σε δικές μας ερωτήσεις που αφορούσαν τη ναυαγοσωστική και τις πρώτες βοήθειες. Η αλληλεπίδραση αυτή ενίσχυσε τη συμμετοχή τους και τους έκανε να νιώθουν ότι τα όσα έμαθαν ήταν σημαντικά και χρήσιμα.

Οι ομαδάρχες και διευθυντές της κατασκήνωσης εξέφρασαν ικανοποίηση. Τόνισαν τη σημασία της γνώσης πρώτων βοηθειών και της ναυαγοσωστικής. Ήταν ενθουσιασμένοι με την αλληλεπίδραση των παιδιών και την προσέγγιση μας, η οποία συνδύαζε μάθηση με διασκέδαση. 

 

Χρησιμοποιήθηκε το εκπαιδευτικό υλικό του project “Safe Greece” που διατίθεται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Φωτογραφίες: ΕΑΝΕ.