Ο Τσάρλι στην «Ροή»
Μαρούσι 16-01-2025. Δίδαξα το παραμύθι «Τσάρλι ο Διασώστης» σε 12 παιδιά 10-12 ετών στις ακαδημίες του συλλόγου κολύμβησης «ΡΟΗ» στο ΟΑΚΑ.
H διδασκαλία του παραμυθιού «Τσάρλι ο διασώστης» σε παιδιά περίπου 10-12 ετών ήταν αρκετά ευχάριστη εμπειρία. Ήταν μια πρόκληση για εμένα το να μπορέσω να συντονίσω μια ομάδα 10 περίπου παιδιών καθώς στην αρχή όσο πήγαινα να μαζέψω 6-7 άτομα, ξαφνικά κάποιο παιδί φώναζε από δίπλα και έφευγαν και τα υπόλοιπα. Σε αυτό το κομμάτι βοήθησε μια προπονήτρια από τις πιο μικρές ηλικιακές κατηγορίες, η Δήμητρα, την οποία γνώριζαν τα παιδιά καθώς μερικά την είχαν πιο παλιά αλλά και τα υπόλοιπα την ήξεραν διότι ένα κομμάτι των προπονήσεων των 2 γκρουπ είναι κοινή ώρα. Τα παιδιά ήταν μικροί κολυμβητές όποτε είχαν μια εξοικείωση με το νερό και τους φάνηκε ενδιαφέρον το θέμα με αποτέλεσμα να προσέχουν αυτά που τους έλεγα εγώ και ο συμφοιτητής μου.
Βρισκόμασταν στην 25αρα πισίνα του ΟΑΚΑ, οπότε δεν υπήρχε δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι γονείς, επειδή δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται στον αθλητικό χώρο. Χαρακτηριστική ήταν η απορία των περισσότερων παιδιών στην αρχή. Ρωτούσαν από που ερχόμαστε και γιατί τους μαζέψουμε. Τη στιγμή αυτή βρήκα το πάτημα που χρειαζόμουν για να ξεκινήσω να εξηγώ αυτή την «μάζωξη». Αρχικά παρουσίασα τους χαρακτήρες τις ιστορίας και έκανα μια περίληψη, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα αφήγησης ολόκληρης της ιστορίας. Ένα ενδιαφέρον κομμάτι ήταν όταν ρώτησα τα παιδιά τι πίστευαν ότι θα γίνει στο τέλος της ιστορίας και αν τους αρέσει αυτό που παρουσιάζω. Τα περισσότερα παιδιά είπαν ότι τους άρεσε και κάποια τη γνώμη τους. Υπήρχαν 2-3 παιδιά που μπορεί να ντρεπόντουσαν να μιλήσουν, να μην τους άρεσε τόσο ή να τους στενοχωρούσε η ιστορία άλλα όλα πήγαν καλά. Στο τέλος ένα κορίτσι ρώτησε «Κύριε ο Τσάρλι πως κατάφερε σε τόσο μικρή ηλικία να γίνει διασώστης;», «Γιατί ήταν η μεγαλύτερη επιθυμία-όνειρό του και αυτοί που του το έκαναν πραγματικότητα τον έκαναν να αισθανθεί χαρούμενο για μια από τις τελευταίες στιγμές της ζωής του, δείχνοντας την αλληλεγγύη που θα έπρεπε να δείχνει ο καθένας.» Στο σημείο αυτό ανέφερα ότι ο Τσάρλι πρέπει να αποτελεί πρότυπο για όλους γιατί δεν τα παράτησε ποτέ και μέχρι το τέλος κυνηγούσε τα όνειρά του άσχετα με το πόσο μεγάλα ή δύσκολα ήταν να επιτευχθούν.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τον σύλλογο κολύμβησης της ΡΟΗΣ για την φιλοξενία αλλά και τα παιδιά που ήταν συνεργάσιμα και βοήθησαν στο να μου μείνει η διδασκαλία αυτή ως μια ευχάριστη εμπειρία.
Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προπτυχιακών σπουδών στην Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ, με την στήριξη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Χρησιμοποιήθηκε εκπαιδευτικό υλικό που προσφέρεται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος και το Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του project «Safe Greece». Εικόνες: Σπύρος Ρούτσης.