Ο «Τσάρλι ο διασώστης» στο Νέο Ηράκλειο
Ηράκλειο 19/12/2024. Η σχολή Χατζήβεη μας υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά. Η τάξη της έκτης δημοτικού (30 παιδιά 12 ετών) διδάχτηκε την ιστορία του «Τσάρλι του διασώστη», γνώρισαν τον ήρωα του γνωστού παραμυθιού και απέκτησαν βασικές γνώσεις ασφάλειας στο νερό.
Στη διήγηση, ο Τσάρλι και οι φίλοι του κατάφεραν να κεντρίσουν την προσοχή και το ενδιαφέρον των μαθητών και των δασκάλων, οι οποίοι γίνονταν όλο και περισσότεροι στην αίθουσα, με την πάροδο του χρόνου. Το κείμενο και οι «ζωντανές» φωτογραφίες ενθουσίασαν τους μικρούς μας φίλους και τους ευαισθητοποίησε στο τέλος της ιστορίας. Παρομοίαζαν τον Τσάρλι με τον εαυτό τους και βλέποντας το πόσο τους μοιάζει αυτό το παιδί στην ηλικία και σε πολλές σκέψεις, δεν δίστασαν να ρωτήσουν περισσότερα για τη ζωή του προσπαθώντας να τον γνωρίσουν καλύτερα. Απορροφημένοι ολοκληρωτικά από το παραμύθι, ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με όρους όπως «ναυαγοσωστική», «αθλοσώστης» και με τη σημασία που έχουν όχι μόνο στην ιστορία που άκουγαν αλλά και στην πραγματική ζωή.
Στο τέλος της ιστορίας, όταν τα παιδιά συνειδητοποίησαν πως ο φίλος τους ο Τσάρλι, θα έφευγε για να ζήσει ψηλά στον ουρανό, αναστατώθηκαν και στεναχωρήθηκαν. Όταν όμως εγώ με τη συνάδελφο τους εξηγήσαμε ότι εκεί ψηλά πρόκειται να ασκούσε ένα αξίωμα που ήταν το όνειρο του, τότε καθησυχάστηκαν. Φυσικά αυτό το όνειρο δεν ήταν άλλο από το να βοηθάει και να σώζει ανθρώπους σε κίνδυνο, όπως έκαναν οι αγαπημένοι του ναυαγοσώστες που τόσο θαύμαζε!
Δυστυχώς, επειδή δεν είχαμε την άνεση των υποδομών (πχ πισίνα) για να κάνουμε στην πράξη αγωνίσματα αθλητικής ναυαγοσωστικής, η συνάδελφος και εγώ αρκεστήκαμε σε ένα κουίζ ερωτήσεων που αφορούσε την ιστορία, την ασφάλεια και επιβίωση στο νερό. Κάτι που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε είναι η αγάπη που έδειξαν οι μικροί μας φίλοι, αφού στο τέλος της παρουσίασης μια ομάδα παιδιών έτρεξε να μας αγκαλιάσει!
Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προπτυχιακών σπουδών της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την στήριξη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Χρησιμοποιήθηκε το εκπαιδευτικό υλικό του project “Safe Greece” που διατίθεται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Φωτογραφίες: Κλειώ Ευαγγέλου.