Ο Τσάρλι στο 6ο Δ.Σ. Δάφνης
Δάφνη 3/6/2025. Στα πλαίσια του μαθήματος Αθλητική Ναυαγοσωστική, έγινε επίσκεψη στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης, με σκοπό την παρουσίαση του βιβλίου «Τσάρλι ο διασώστης» σε 16 μαθητές πρώτης δημοτικού.
Τα παιδιά αρχικά κοιτούσαν με επιφύλαξη και περιέργεια. Προηγήθηκε γνωριμία καθώς και ανακοινώθηκε πως θα γίνει το μάθημα, ότι θα υπάρξουν κάποια παιχνίδια στο τέλος και μία βεβαίωση. Ακολούθησαν κάποιες γενικές πληροφορίες με διαδραστικό και παιδοκεντρικό τρόπο. Αν γνωρίζει κάποιος τί είναι ένας ναυαγοσώστης κοκ. Έτσι «έσπασε ο πάγος» και αποκτήθηκε και το ενδιαφέρον των παιδιών.
Την αφήγηση παρουσίασαν ισόποσα οι
φοιτητές Παναγιώτης Δοκουτσίδης και η προαναφερθείσα (Ε.Ψ.). Οι μαθητές
κοιτούσαν και άκουγαν με προσοχή. Αφού εγκλιματίστηκαν με την υπόθεση του
παραμυθιού συμμετείχαν, απαντούσαν στις ερωτήσεις, διατύπωναν δικές τους,
μοιραζόντουσαν προσωπικές τους στιγμές. Ακόμα και παιδιά με μαθησιακές
δυσκολίες (διάσπαση προσοχής) αφιέρωσαν κάποιο σημαντικό χρόνο να
παρακολουθήσουν και ήταν επίσης ενεργοί σε ερωταπαντήσεις. Μετά το τέλος της
αφήγησης, παίξαμε τα παιχνίδια που αναφέρονταν στο βιβλίο, δόθηκε η βεβαίωση
και βγάλαμε αναμνηστική φωτογραφία. Η ανατροφοδότηση των μαθητών ήταν πως τους
άρεσε πολύ. Η Δασκάλα επίσης ταυτίστηκε και μας ευχαρίστησε.
Η μεγαλύτερη πρόκληση που υπήρχε, ήταν ο ανεπαρκής εξοπλισμός. Δεν υπήρχε κάποιος προβολέας σε κάποια αίθουσα με αποτέλεσμα να χρειαστεί να προβάλουμε το παραμύθι μέσω φορητού υπολογιστή. Ως εκ τούτου, κάποια παιδιά δυσκολεύονταν να προσέξουν. Επίσης την ώρα των παιχνιδιών, η αφηγήτρια έκκρινε απαραίτητο να φέρει τα παιδιά κοντά στον υπολογιστή ανά ομάδες των 5. Έτσι τα παιχνίδια υλοποιήθηκαν σταδιακά και σε τμήματα.
Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προπτυχιακών σπουδών της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την στήριξη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Χρησιμοποιήθηκε το εκπαιδευτικό υλικό του project “Safe Greece” που διατίθεται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Φωτογραφίες: Παναγιώτης Δοκουτσίδης.