ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Τσάρλι στο ΓΣ Καλλιθέας

 



Ο Τσάρλι στο ΓΣ Καλλιθέας

Αθήνα 20/05/2025. Ο αθλητικός σύλλογος Καλλιθέας που ασχολείται με την ενόργανη γυμναστική,  μας υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά.  Το αγωνιστικό τμήμα, διδάχθηκε την ιστορία του «Τσάρλι του διασώστη» με μια ομάδα 10 παιδιών ηλικίας 8-10 ετών να γνωρίζουν τον ήρωα του γνωστού παραμυθιού και παράλληλα να μαθαίνουν βασικές γνώσεις ασφάλειας στο νερό.

Πριν λίγες μέρες είχαμε την χαρά να παρουσιάσουμε σε μία ομάδα δέκα μικρών αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής ένα ξεχωριστό παραμύθι με πρωταγωνιστή τον Τσάρλι. Η συμμετοχή μου σε αυτή τη δράση ήταν κάτι καινούργιο και ουσιαστικό για εμένα, καθώς μου δόθηκε η ευκαιρία να διδάξω για πρώτη φορά. Άρχικά υπήρχε ένα μικρό άγχος, καθώς τα παιδιά δεν ήξεραν τι ακριβώς θα ακούσουν και ούτε εμείς πως θα ανταποκριθούν. Ξεκινήσαμε με την συμφοιτήτρια μου την αφήγηση, διαβάζοντας τις μισές σελίδες του παραμυθιού εκείνη και τις μισές σελίδες εγώ. Το ενδιαφέρον των παιδιών ήταν εμφανές από την πρώτη στιγμή. Οι εικόνες του βιβλίου με τα έντονα χρώματα και τα χαρακτηριστικά πρόσωπα των ηρώων τράβηξαν αμέσως την προσοχή τους και αποτέλεσαν αφορμή για διάφορα σχόλια και ερωτήσεις. Παρόλο που η  ιστορία περιείχε ένα βαθύτερο μήνυμα, αρκετά σοβαρό για την ηλικία τους, τα παιδιά συμμετείχαν με προσοχή και σοβαρότητα. Ήταν εντυπωσιακό το πως περίμεναν συγκεντρωμένα σε όλη τη διάρκεια της αφήγησης. Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, ξεκίνησε ένας ενδιαφέρον και ζωντανός διάλογος. Τα παιδιά εξέφρασαν απορίες και σκέψεις, ενώ με χαρά απάντησαν και σε ερωτήσεις που τους κάναμε σχετικά με το περιεχόμενο της ιστορίας. Αυτή η αλληλεπίδραση μας έδειξε ότι είχαν κατανοήσει αρκετά απ' όσα θέλαμε να περάσουμε, και μάλιστα σε βάθος που δεν περιμέναμε για την ηλικία τους. Στη συνέχεια, μιλήσαμε και τους δείξαμε τις βασικές έννοιες της πρώτης βοήθειας, τους εξηγήσαμε πως να αναγνωρίσουν μια κατάσταση ανάγκης πώς να ενεργούν με ασφάλεια και πότε να απευθύνονται σε κάποιον ενήλικα. Τονίσαμε την αξία της ψυχραιμίας και της υπευθυνότητας, δύο στοιχεία που ακόμα και τα μικρά παιδιά μπορούν να αρχίσουν να καλλιεργούν. Αρκετά παιδιά είχαν ήδη κάποιες γνώσεις και συμμετείχαν πρόθυμα στην συζήτηση. Ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία, γεμάτη θετικά συναισθήματα, του μου έδωσε πολλά, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο.


Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προπτυχιακών σπουδών της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την στήριξη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Χρησιμοποιήθηκε το εκπαιδευτικό υλικό του project “Safe Greece” που διατίθεται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Εικόνες: Μαρίνα Μαρκοπούλου.