ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιώργος Γάγκος: BULSCA 2020

O Γιώργος Γάγκος διέπρεψε για 2η συνεχόμενη χρονιά στην BULSCA, επιδεικνύοντας μάλιστα γνήσιο ευ αγωνίζεσθαι σε μια κρίσιμη στιγμή, που αποτέλεσε την αιτία για να γευθεί η Ελληνική αποστολή μια κορυφαία νίκη. 


Όταν άρχισα να κουράζομαι, πείσμωσα, έβαλα κάτω το κεφάλι και κολύμπησα όσο γρηγορότερα γινόταν. Η 3η θέση στη μικτή σκυταλοδρομία ήταν αναπάντεχη έκπληξη που μας γέμισε τεράστια χαρά!

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Μια καινούργια χρόνια διαφορετική από τις προηγούμενες ξεκίνησε και με βρίσκει στη Ρώμη να συνεχίζω τις σπουδές μου με το πρόγραμμα Erasmus. Η υπόσχεση όμως μένει εκεί «Στάθη αν καταφέρεις να πάμε Αγγλία θα έρθω ακόμα και αν έχω πάει Erasmus». Ο Στάθης το κατάφερε και εγώ δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Την περασμένη χρόνια περάσαμε πολύ καλά δέσαμε ως παρέα και ορισμένοι σκεφτήκαμε γιατί όχι και φέτος. 

ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ
Το πανεπιστήμιο στην Ιταλία είχε ομάδα κολύμβησης για πρώην κολυμβητές και λέω: "εδώ είμαστε θα πάω και θα κάνω σωστή προπόνηση μετά από 5-6 χρόνια που έχω σταματήσει την κολύμβηση και στους αγώνες στην Αγγλία θα ρίξω τους χρόνους μου από πέρυσι". Ο προπονητής της σχολής μάλλον είχε μπερδέψει το πρώην κολυμβητές με το νυν και ο σχεδιασμός των προπονήσεων του δεν είχε να κάνει με τίποτα άλλο εκτός από μέγιστη επίδοση μέσα στην προπόνηση δηλαδή περίπου 4-5 χιλιόμετρα όλα στο 85%-90%. Πήγε έτσι η πρώτη προπόνηση, η δεύτερη, η τρίτη. Έτσι πήγε για 1.5 μήνα μέχρι που έφυγα. Δεν άντεχα να τσακώνομαι μαζί του σε προπόνηση για να την κάνει πιο ήπια ώστε να μπορούμε να ακολουθούμε στις επιδόσεις που ήθελε. Έτσι στα τέλη Νοεμβρίου ξεκίνησα να κολυμπάω μόνος μου. Μέχρι και τις διακοπές των Χριστουγέννων όλα πήγαιναν καλά. Επέστρεψα και στην Αθήνα και κολυμπούσα με την παλιά μου ομάδα. Έκανα και προπόνηση με τα παιδιά από το πανεπιστήμιο και όλα πήγαιναν παραπάνω από καλά από άποψη προπόνησης. Οι χρόνοι μου ήταν πολύ καλοί. Καμία σχέση με πέρυσι και ήμουν πολύ αισιόδοξος για τους αγώνες στην Αγγλία. Όμως γυρνώντας στην Ιταλία είχαμε εξεταστική περίοδο. Όλα κλείνουν. Έτσι από τέλη Γενάρη μέχρι και τους αγώνες δεν ξανά κολύμπησα. Ένα μικρό φορμάρισμα που ήθελα να κάνω για τους αγώνες δεν μπόρεσε να γίνει. Όσο καλή προπόνηση είχα κάνει μέχρι πριν, είχε χαθεί. Ένας μήνας εκτός νερού πριν από αγώνες είναι σαν να καταστρέφεται ότι έχεις φτιάξει. 

Λίγα λόγια πριν από τις σκυταλοδρομίες. Τα πρόσωπα δείχνουν χαρά και καθόλου άγχος.
Α-Δ: Ελευθερία Κασαγιάννη, Καλυψώ Οικονομίδου, Μικαέλα Χαραλάμπους, Γιώργος Γάγκος. 

ΤΑΞΙΔΙ
Φτάνω στο Μπρίστολ βράδυ και πάω κατευθείαν για ύπνο με τις ανέσεις μας στο κρεβάτι του ο καθένας σε σχέση με πέρυσι που είχαμε κοιμηθεί στο πάτωμα (αστείο). Μια μέρα πριν τους αγώνες βγήκαμε βόλτα στην πόλη να την γνωρίσουμε. Το βράδυ είχαμε κανονίσει να συναντηθούμε για να φτιάξουμε τις σκυτάλες που θα αγωνιστούμε. Με λίγη ένταση βρήκαμε τελικά την λύση σε όλες τις σκυτάλες.

1η ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΩΝ 
Ξεκίνησε η πρώτη μέρα και πήγαμε όλοι μαζί για πρωινό. Ετοιμαστήκαμε και φύγαμε για το κολυμβητήριο. Φτάνουμε στην πισίνα. Κλασικά προσεγμένος χώρος καινούργια εγκατάσταση χωρίς σκουπίδια, χωρίς σπασμένα πλακάκια μέσα στην πισίνα, χωρίς σπασμένες ντουζιέρες. Όλα καλοσυντηρημένα και καλοδιατηρημένα (πράγμα άγνωστο για την Ελλάδα δυστυχώς). Πάλι όλοι μας είχαμε τουλάχιστον από 4 αγωνίσματα και πάνω. Είχαμε πάρει μαζί μας μπόλικο φαγητό για να αντέξουμε για αυτή την απαιτητική μέρα. Πρώτο αγώνισμα είχαμε τη ρίψη σχοινιού. Πέρυσι είχαμε βγει 3οι σε αυτό το αγώνισμα. Χωρίς να έχουμε άγχος, κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε με δεδομένο ότι δεν είχαμε προπονηθεί όλοι μαζί.

Επόμενο αγώνισμα, 200μ ελεύθερο με εμπόδια. Ήταν το αγώνισμα για το οποίο είχα κάνει προπονήσεις και είχα στοχεύσει για τους αγώνες. Υπήρξε μια μικρή επιπλοκή μεταξύ εμένα και του Στάθη πριν το αγώνισμα αλλά λύθηκε η παρεξήγηση. Παρόλο που είχα να κολυμπήσω κοντά ένα μήνα, κατέβασα 3'' σε σχέση με πέρυσι και βγήκα 7ος στην τελική κατάταξη. Επιπλέον μετά τα αγωνίσματα όλοι μαζί βλέπαμε και ενθαρρύναμε ο ένας τον άλλον πριν πέσει.

200μ Κολύμβηση με εμπόδια. Ο Γιώργος Γάγκος (διαδρομή 8) στο πρώτο του ατομικό αγώνισμα, έτοιμος για εκκίνηση.


Συνεχίσαμε με σκυταλοδρομίες και οι εμφανίσεις σε σχέση με πέρυσι ήταν πολύ βελτιωμένες. Το ίδιο και οι χρόνοι μας. Δυο σκυτάλες ήταν που ξεχώρισαν για μένα. Ήταν η 4x50 μεικτή super lifesaver και η 4x50 rescue medley. Στην πρώτη επειδή ο Κωστάκης ήταν καλύτερα προπονημένος από μένα και επειδή έχω υπάρξει αθλητής, δεν ήθελα να νιώθει αδικημένος ότι δεν έπεσε σε μια σκυτάλη εξαιτίας μου ενώ έπρεπε να πέσει. Έτσι του παραχώρησα τη θέση μου με χαρά. Δικαιώθηκα από το αποτέλεσμα γιατί τα παιδιά βγήκαν 2οι. Ίσως να χάρηκα πολύ παραπάνω μάλιστα, παρόλο που δεν κολύμπησα εγώ.

Ο Γιώργος Γάγκος (διαδρομή 5) έτοιμος για την εκκίνηση στο αγώνισμα 100μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου με Πέδιλα.


Την άλλη σκυτάλη την ευχαριστήθηκα γιατί αγωνίστηκα και ήταν ίσως το δεύτερο μου αγαπημένο αγώνισμα. Πρώτος ξεκίνησε ο Στάθης. Όσο γρήγορα άντεχε, τόσο και άλλο τόσο κολύμπησε. Μετά σειρά είχε ο Μιχάλης που λόγω της τεχνικής κολύμβησης που έκανε, όταν φόραγε τα πέδιλα φαινόταν τεράστια η διαφορά του με τους αθλοσώστες των άλλων ομάδων. Στη συνέχεια ήταν ο Κωστάκης που είναι γρήγορος κολυμβητής. Μετά ήμουν εγώ. Κολυμπούσα και ρυμουλκούσα με το σωσίβιο τον Κώστα. Εγώ κολυμπούσα όσο γρηγορότερα γινόταν και είχα και τον Κώστα μαζί μου να τον ρυμουλκώ και να χτυπάει δυνατές ποδιές!! Εκεί που άρχισα να κουράζομαι σωματικά, πείσμωσα, έβαλα κάτω το κεφάλι και κολύμπησα όσο γρηγορότερα γινόταν. Τελικά ανταμειφτήκαμε με την 4η θέση στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Κάπως έτσι τελείωσε η πρώτη μέρα των αγώνων και πήγαμε όλοι πεθαμένοι από την κούραση να φάμε βραδινό και να ξεκουραστούμε.


Ο Γιώργος Γάγκος δίνει μάχη στο νερό στο αγώνισμα 100μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου με Πέδιλα.



2η ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΩΝ 
Στη δεύτερη μέρα των αγώνων πήγαμε χωρίς άγχος γιατί τουλάχιστον η δική μας ομάδα (των «κολυμβητών») δεν είχαμε κάνει πολύ εξάσκηση για αυτή τη μέρα των αγώνων. Μπήκαμε στο πρώτο σενάριο της ξηράς και όταν το αντικρίσαμε βάλαμε τα γέλια γιατί «χαθήκαμε» και δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Γέλαγαν και οι κριτές. Όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο αντί να αντιμετωπίζουμε τα σενάρια, γελάγαμε. Επόμενο αγώνισμα, ήταν τα σενάρια νερού. Εκεί τα πήγαμε καλύτερα και σώσαμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα μπορούσαμε. Τα πήγαμε αρκετά καλά.

Οι Γιώργος Γάγκος και Μιχάλης Σουσούνης σώζουν ναυαγούς στο εικονικό σενάριο SERC νερού.


4x12.5μ Ρίψη Σχοινιού. Δύο Ελληνικές ομάδες είναι παραταγμένες στο νερό σε θέση εκκίνησης. Καλυψώ Οικονομίδου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Γιώργος Γάγκος. Στην διπλανή διαδρομή ξεχωρίζουν οι Ελευθεριά Κασαγιάννη, Στάθης Αβραμίδης και Νάγια Καραντάσιου. Η πρώτη ομάδα τα πήγε καλύτερα.

4x12.5μ Ρίψη Σχοινιού. Ο Γιώργος Γάγκος σώζει τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο. Στο βάθος η Νάγια Καραντάσιου.


ΑΠΟΝΟΜΕΣ
Τελείωσε η μέρα μας σε έναν χώρο όπου είχαν μαζευτεί όλες οι ομάδες και έγιναν οι απονομές. Πήραν τα παιδιά το βραβείο που το περίμεναν πολλοί. Μετά περιμέναμε όλοι να τελειώσουν οι απονομές ώστε να ανταλλάξουμε μπλούζες με αθλοσώστες άλλων ομάδων και να βγάλουμε φωτογραφίες. Αλλά πριν γίνει αυτό, μας φώναξαν λέγοντας ότι κατακτήσαμε την 3η θέση στη σκυτάλη 4x50μ Μικτής Σκυταλοδρομίας. Αυτό ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε. Μάθαμε ότι ακυρώθηκε η τρίτη ομάδα. Έτσι κατακτήσαμε άλλο ένα βάθρο, αυτή τη φορά μαζί με το Στάθη. Πιστεύω ότι ακόμα σήμερα που γράφω αυτό το άρθρο, δεν το έχει συνειδητοποιήσει γιατί ήταν ένα από τα μεγάλα του όνειρα νομίζω. Τελείωσε και η 2η ημέρα των αγώνων. Είμαστε όλοι κάτι παραπάνω από κουρασμένοι. Με το που φτάσαμε στο hostel κοιμηθήκαμε.


Απονομή στο αγώνισμα 4χ50μ Μικτής Σκυταλοδρομίας Αντρών. Η χαρά αυτής της απονομής ήταν τεράστια γιατί όλοι ξέραμε ότι είχαμε τερματίσει στην 4η θέση. Με έκπληξη ακούσαμε από την οργανωτική επιτροπή να καλεί την Ελληνική ομάδα στο προσκήνιο, επειδή η 3η ομάδα ακυρώθηκε. Α-Δ: Στάθης Αβραμίδης, Μιχάλης Σουσούνης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Γιώργος Γάγκος.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Έτσι τελείωσε και αυτό το ταξίδι στην Αγγλία για μένα. Τα παιδιά είχαν άλλη μια μέρα. Εγώ είχα πτήση την επόμενη μέρα προς Ρώμη, γιατί ξεκίναγαν τα μαθήματα μου στη σχολή. Είμαι ευγνώμων για αυτό που έζησα άλλη μια χρόνια χωρίς τη βοήθεια του πανεπιστημίου - παρόλο που αντιπροσωπεύαμε το ΕΚΠΑ- επειδή βάλαμε ο καθένας τον καλύτερο του εαυτό για να βγει αυτό το ταξίδι. Εύχομαι να συνεχιστεί αυτό το άθλημα που μου χάρισε ωραίες στιγμές χωρίς να έχω την ίδια εμπειρία που είχα με την κολύμβηση. Στα μάτια μου η αθλητική ναυαγοσωστική είναι εξίσου ωραία, δύσκολη κι απαιτητική με την κολύμβηση σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Γιώργος Γάγκος, Φοιτητής ΤΕΦΑΑ-ΣΕΦΑΑ, Φοιτητής Erasmus “Foro Italico Roma”.


Ομαδική φωτογραφία με αθλητές άλλων ομάδων. Χαμόγελα χαράς. Η αθλητική ναυαγοσωστική όπως και ο αθλητισμός, ενώνουν. Στην πισίνα αγωνιζόμαστε για την νίκη. Έξω από το νερό είμαστε φίλοι.