ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγγελική Μυλωνάκου: BULSCA 2020

Η Αγγελική Μυλωνάκου αποτελεί ένα σπάνιο μείγμα ανθρώπου που έχει πετύχει πολλά και σε υψηλό επίπεδο. Οικογένεια, σπουδές, αθλητισμός. Το ήθος και η καλοσύνη της δεν έχουν όρια. Πήρε και έδωσε πολλά σε αυτή την αποστολή.


Όταν οι συναθλητές μου εξηγούσαν σε υπαλλήλους του αεροδρομίου τι πάμε να κάνουμε, με διαπέρασε κεραυνοβόλα ένα αίσθημα πάθους και υπερηφάνειας! Ήμουν συνταξιδιώτης στο όραμα της οικογένειας Αβραμίδη για την ανάσταση της αθλητικής ναυαγοσωστικής!


ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Ο ΣΤΟΧΟΣ ΗΤΑΝ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ
Είμαι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ, διακριθείσα αθλήτρια υψηλού επιπέδου, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών, μητέρα 3 ανήλικων τέκνων, σύζυγος, εργαζόμενη στην Περιφέρεια Αττικής. Μετά από 20 έτη αποχής από την αθλητική δράση, αποφάσισα να αγωνιστώ στην Βρετανική Πανεπιστημιάδα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής στο Bristol. Σκοπός μου δεν είναι η συλλογή μεταλλίων αλλά η απόκτηση καινούριων εμπειριών, περισσότερων γνώσεων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Να φανώ έτοιμη και χρήσιμη την κατάλληλη επείγουσα στιγμή. Έχω την τιμή μετά από την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν ο Στάθης Αβραμίδης και οι συναθλητές μου, να αγωνιστώ με την νεοσύστατη Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος παρέα με τους Ελευθερία Αβραμίδου, Αντρέα Ίντρα και Άρτεμις Ξενάκη. Μόλις μας γνωστοποιήθηκε η έγκριση από την Αγγλική πανεπιστημιάδα για την συμμετοχή μας, άρχισαν οι πρώτες συζητήσεις για το πώς θα συνεργαστούμε καλύτερα, σε ποια αγωνίσματα μπορούμε να βελτιωθούμε και με ποια σειρά θα κολυμπήσουμε στις σκυτάλες για να αποδώσουμε. Να σημειωθεί ότι πρέπει να αγωνιστούμε στην κατηγορία open, αγωνιζόμενη με ηλικιακά νεώτερους και συνεπώς ικανότερους.

Εξάσκηση στην ανάνηψη βρέφους. Α-Δ: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Αντρέας Ίντρα, Ελευθερία Αβραμίδου και Αγγελική Μυλωνάκου που ενώ προσφέρει πρώτη βοήθεια, κοιτάει και γύρω. Ικανότητα που απέκτησε ως κορυφαία αθλήτρια υδατοσφαίρισης.


ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΗΤΑΝ Η ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΤΩΝ ΘΥΣΙΩΝ ΜΑΣ
Την Πέμπτη 27.2.2020 φτάνοντας στο αεροδρόμιο, φορούσα την κόκκινη αθλητική φόρμα με τα διακριτικά British Universities Lifesaving Clubs' Assosiation, Lifesaving Sport, Greece. Κρατούσα τον αθλητικό μου εξοπλισμό βατραχοπέδιλα, σκουφάκι, γυαλάκια σε μια δίχτινη τσάντα. Έβλεπα τους συναθλητές μου να απαντούν σε ερωτήσεις του προσωπικού του αεροδρομίου και ταξιδιωτών για το ποιοι είμαστε και τι κάνουμε. Μας έδιναν ευχές για καλή επιτυχία με θαυμασμό για αυτό που πηγαίναμε να κάνουμε. Με διαπέρασε κεραυνοβόλα ένα αίσθημα πάθους και υπερηφάνειας!

Λίγες στιγμές πριν την εκκίνηση μιας σκυταλοδρομίας. Α-Δ: Στάθης Αβραμίδης (#4), Αγγελική Μυλωνάκου (#1).

Άρχισα να θυμάμαι όσα πέρασα για να φτάσω σε αυτή την στιγμή να δικαιούμαι αυτό το ταξίδι. Ναι, αντιμετωπίσαμε δυσκολίες ως ομάδα με τις προπονήσεις. Το Σαββατοκύριακο σε παγωμένη πισίνα. Κάποιες φορές λόγω υποχρεώσεων δεν μπορούσαμε να βρεθούμε όλοι για χρονομέτρηση και σκυτάλες. Πολλές φορές η κόρη μου, η αδελφή μου και η ανιψιά μου παραμερίζοντας την ξεκούραση τους έρχονταν για να με βοηθήσουν, να παίξουν τον ρόλο του θύματος στο νερό, ώστε να συμβάλλουν στην συλλογική προσπάθεια. Ήμουν παρούσα και συνταξιδιώτης στο όραμα της οικογένειας Αβραμίδη για την ανάπτυξη, την ανάσταση και την αναγνώριση του αθλήματος. Σε αντίθεση με τους πρώην και νυν "θεσμικούς" φορείς της Ελλάδας, που αντί να δίνουν ευκαιρίες, εμποδίζουν τους Έλληνες να γευτούν την χαρά των αγώνων και την μάθηση μέσα από αυτό, αυτή τη φορά ο δρόμος ήταν ανοιχτός για εμάς. Ένας σοφός έχει πει ότι αυτός που δεν θέλει να κάνει κάτι, θα βρει ένα σωρό δικαιολογίες για να το αποφύγει. Ενώ αυτός που θέλει να κάνει κάτι, θα βρει τον τρόπο να το καταφέρει. Το ταξίδι, σκέφτηκα, ήταν η τρανή επιβεβαίωση αυτής της σοφίας. Επιτέλους είχαμε σπάσει την αλυσίδα που μας κρατούσε φυλακισμένους και μπορούσαμε πλέον να αγωνιστούμε εκτός συνόρων. Ελεύθεροι!

Προπόνηση στο πανεπιστήμιο σε πολλά αγωνίσματα. Επεξήγηση των κανονισμών και μοίρασμα ρόλων με βάση τις ικανότητες των αθλητών στις σκυταλοδρομίες. Α-Δ: Νάγια Καραντάσιου, Ελευθερία Αβραμίδου. Αγγελική Μυλωνάκου, Μαρία Ζαραφωνίτη, Στάθης Αβραμίδης, Αντρέας Ίντρα. 


1η ΗΜΕΡΑ: ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΜΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΣΕ ΟΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ
Σάββατο. Σηκωθήκαμε νωρίς, συγκεντρωθήκαμε στην τραπεζαρία για πρωινό. Ακούσαμε τις τελευταίες οδηγίες του προπονητή, συμβουλές από τους αρχηγούς των ομάδων, διευκρινήσεις των κανονισμών ώστε να μην ακυρωθούμε και την ουσιαστική παρέμβαση του συναθλητή μου Αντρέα. Μας βοήθησε να καταλάβουμε την ροή των αγωνισμάτων που θα πέσουμε, προτείνοντας το ζέσταμα. Αφού έκανε και τον τελευταίο έλεγχο για τον τρόπο μετακίνησης μας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς αναχωρήσαμε με λεωφορείο για το Hengrove Park Leisure Center. Οι μικρές όμορφες μου συναθλήτριες μας καθοδηγούσαν με τα κινητά τους στην διαδρομή (ποια στάση περάσαμε, πόσες υπολείπονται). Όταν φτάσαμε, θαύμασα τους εντυπωσιακούς χώρους του κολυμβητήριου, των γηπέδων μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, του γυμναστηρίου και της υποδοχής.  Το Αγγλικό καλωσόρισμα σηματοδοτούσε ότι πλέον φτάσαμε στην τελική ευθεία. Οι αγώνες ξεκινούσαν. Σκεφτόμουν ότι είχα 11 αγωνίσματα. Ήρθε η ώρα για το πρώτο.

Τα μέλη της Ελληνικής αποστολής. Οι 14 αθλοσώστες του ΤΕΦΑΑ Αθηνών και οι 4 της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος ποζάρουν χαμογελαστοί. 


4X10μ ΡΙΨΗ ΣΚΟΙΝΙΟΥ
Ο Αντρέας ήταν έξω από την πισίνα, η Άρτεμις, με μένα και την Ελευθερία στο νερό. Με το "take your marks" και τον ήχο της εκκίνησης, ξεκίνησε η σκυταλοδρομία. Όλα καλά, δεν ακυρωθήκαμε. Η Ελευθέρια συνέχεια μας εμψύχωνε και μας έδινε συγχαρητήρια για τις καλές επιδόσεις μας. Ενδεικτικά θα αναφέρω κάποια από τα υπόλοιπα αγωνίσματα που σηματοδότησαν την σκέψη μου.



Οι αθλοσώστες της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος μιλούν λίγο πριν δοθεί εκκίνηση σε μια σκυταλοδρομία. Α-Δ: Άρτεμις Ξενάκη, Αντρέας Ίντρα, Αγγελική Μυλωνάκου, Ελευθερία Αβραμίδου.


4x50μ ΚΟΛΥΜΠΙ ΜΕ ΕΜΠΟΔΙΑ 
Η κούραση, η ένταση, η αναμονή, ανεβάζει την αγωνία στα ύψη! Θέλω να μπω να κολυμπήσω και να το απολαύσω όπως η καλή μου συναθλήτρια Ελευθερία δεν σταμάτησε να μας λέει. Αυτό το αγώνισμα είχε την ιδιαίτερη αλληγορία του. Βαθύτατα φιλοσοφικά, συμβόλισε όλα τα εμπόδια που έπρεπε κάθε ένας από εμάς να περάσει κατά την προετοιμασία (οικονομικά, χρονικά, εργασία, υγεία, οικογένεια κτλ). Όλα τα εμπόδια που έπρεπε να περάσουμε ως ομάδα (συνοχή, κοινές προπονήσεις ιδίως για τις σκυταλοδρομίες). Και φυσικά όλα τα εμπόδια για να την εξασφάλιση της συμμετοχής μας στους αγώνες. Τα εμπόδια πριν τους αγώνες (πάνω από την επιφάνεια του νερού) ήταν δυσκολότερα από αυτά που έπρεπε να περάσουμε κάτω από την επιφάνεια του νερού. Κυριολεκτικά. Οι αγώνες ήταν το πιο διασκεδαστικό και όμορφο μέρος. Ήταν η ανταμοιβή μας.


Η Αγγελική Μυλωνάκου ασκείται στο αγώνισμα κολύμβησης με εμπόδια.

4×25μ MANIKIN CARRY RELAY
Για άλλη μια φορά οι συμβουλές του Αντρέα, η ενθάρρυνση της Ελευθερίτσας και η φατσούλα της γλυκείας Άρτεμις ήταν καθοριστικές. Ο Αντρέας και η Άρτεμις ήταν στις άκρες της πισίνας και εγώ με την Ελευθερία στην μέση. Με τον ήχο της εκκίνησης, ο Αντρέας μετέφερε το ανδρείκελο στην μέση. Το έδωσε στην Ελευθερία η οποία το έφερε στην Άρτεμις και εκείνη σε μένα. Τερμάτισα. Αρκετά βαρύ ομολογώ. Σε αυτό η κοριτσοπαρέα συμφωνεί ... Ο Αντρέας νομίζω χαμογελάει με την διαπίστωση.



4x25μ Σκυταλοδρομία Μεταφοράς Ανδρεικέλου. Οι Έλληνες αθλοσώστες παραταγμένοι σε θέση εκκίνησης. Διακρίνονται οι "ενδιάμεσοι" αθλητές. Α-Δ: Ελευθερία Αβραμίδου και Αγγελική Μυλωνάκου (Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος). Στο βάθος οι Μιχάλης Σουσούνης και Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (Πανεπιστήμιο Αθηνών). 


Η Αγγελική Μυλωνάκου μεταφέρει το ανδρείκελο για να το μεταβιβάσει στην συναθλήτριά της.
Παρακολουθεί η Ελευθερία Αβραμίδου. 


2η ΗΜΕΡΑ: ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΦΑΝΕΡΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
Σενάρια ξηράς νερού, και σκυταλοδρομία. Αξέχαστη εμπειρία. Όλη η αίγλη του αθλήματος φάνηκε στην προσομοίωση ναυαγίου και των θυμάτων που ζητούσαν πρώτη βοήθεια εκτός και εντός νερού (άσθμα, υποθερμία, αιμορραγία, πνιγμός, ανακοπή καρδιάς, πανικός). Θα κέρδιζες βαθμούς εάν έκανες ορθή εκτίμηση, έβαζες σωστή σειρά προτεραιότητας και έσωζες όσους περισσότερους μπορούσες σε πολύ λίγο χρόνο. Κατά την διάρκεια των σεναρίων, οι ομάδες ήταν απομονωμένες χωρίς χρήση κινητών τηλεφώνων και η αναμονή ξεπερνούσε τις 4 ώρες. Η εμπειρία της Ελευθερίας, η ηρεμία της Άρτεμις και η ταχύτητα αποφάσεων του Αντρέα έκαναν την ομάδα να πάει αρκετά καλά εάν αναλογισθεί κανείς ότι οι ξένες ομάδες κάνουν ειδική έξτρα προπόνηση 3 φορές την εβδομάδα ενώ εμείς εκτός από το φρεσκάρισμα των γνώσεων μας από τον Στάθη και την υπέρμετρη προσπάθεια του Εφραίμ να μας δίνει συνεχώς κατευθυντήριες γραμμές όπου μάς έβλεπε (αεροπλάνο, δωμάτιο, κερκίδες) ήμασταν άπειροι.

SERC ξηράς. Οι αθλοσώστες της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος την στιγμή της δράσης. 


ΕΠΙΛΟΓΟΣ: ΕΜΑΘΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΩ ΧΩΡΙΣ ΜΑΧΗ
Ευχαριστώ όλους τους αφανείς ήρωες που συνετέλεσαν να μας στηρίξουν να φτάσουμε πιο κοντά στο όνειρό μας. Στους γονείς που χρηματοδότησαν την προσπάθεια των παιδιών τους αφού δεν υπήρχε κρατική χορηγία. Στους αθλητές- φοιτητές που δουλεύοντας και σπουδάζοντας, από το υστέρημά τους έβαλαν προτεραιότητα την συμμετοχή τους στην διοργάνωση. Την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και Ολυμπιονίκη, Σταυρούλα Αντωνάκου για την αμέριστη συμπαράστασή  της  ώστε να μπορέσω να συνδυάσω εργασία και προπονήσεις. Ως αθλήτρια υγρού στίβου υψηλού επιπέδου, κατανόησε αμέσως την σημασία της συμμετοχής σε αυτή την αθλητική διοργάνωση, για τον υγρό στίβου, τον Ελληνικό αθλητισμό και την δημόσια υγεία, και με βοήθησε απεριόριστα. Την γλυκύτατη Στεφανία που ώρες ατελείωτες ήταν δίπλα μας αδιαμαρτύρητα να απαθανατίζει τις στιγμές. Τον Στάθη με τον Εφραίμ να είναι πραγματικά κλωνοποιημένοι σε όλη την πισίνα και να εκτελούν 2-3 ρόλους ταυτόχρονα. Tον Εφραίμ που  στο αεροπλάνο έκατσε  και μου έκανε επανάληψη όλη την θεωρία της πρώτης βοήθειας. Τους συναθλητές μου που με εμπιστεύτηκαν και με έκαναν να νιώσω ότι είχαμε την ίδια ηλικία. Την οικογένειά μου που σεβάστηκε και ήταν αρωγός στην προσπάθεια μου. Κλείνοντας λόγω της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που βιώνει όλος ο πλανήτης με την πανδημία του κορονοϊου, θα ήθελα να μοιραστώ μια φράση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: "Αν δεν μπορείς να πετάξεις, τρέξε. Αν δε μπορείς να τρέξεις, περπάτησε. Αν δεν μπορείς να περπατήσεις, σύρσου. Αλλά πάση θυσία, μη μένεις ακίνητος. Ένα ανήσυχο πνεύμα που δεν αφήνει μέρα να φύγει χωρίς να δημιουργήσει κάτι νέο, μου έμαθε να μην παρατάω τίποτα χωρίς να δίνω την μάχη." Φωτογραφίες: Στάθης Αβραμίδης.


Ταξίδι της επιστροφής. Κόπωση, ικανοποίηση και μέτρα ατομικής προστασίας λόγω του κορονοϊου covid-19. 



Οι αθλητές που εκπροσώπησαν την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος. Ζωντανό παράδειγμα ότι το άθλημα δεν έχει όρια ηλικίας. Α-Δ: Ελευθερία Αβραμίδου, Άρτεμις Ξενάκης, Στάθης Αβραμίδης (προπονητής), Αγγελική Μυλωνάκου, Αντρέας Ίντρα.