ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ




ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΑΝΕ

Ο προσερχόμενος εκούσια «για να σταυρωθεί» Χριστός είναι κυριολεκτικά ο «αυτοπροσφερόμενος και αυτοθυσιαζόμενος» εξ άκρας αγάπης και ελεύθερης βούλησης ελευθερωτής, προκειμένου να επανορθώσει τον «παραπαίοντα άνθρωπο Αδάμ», δηλαδή τον «όλο άνθρωπο» και συνολικά το ανθρώπινο γένος στην «αρχαία ωραιότητα». Η ίδια η σημασία της θυσίας ενέχει οντολογικά την έννοια της αγάπης και της ελεύθερης προσφοράς, κάτι που είναι πράγματι ανεκτίμητο για τον προσφέροντα την θυσία. Πολύ περισσότερο, όταν ο αυτοθυσιαζόμενος Χριστός είναι ο ίδιος η «όλη θυσία» επειδή προσφέρει θυσία ως «εθελόθυτον θύμα» τη ζωή του, για να γίνει «λύτρον αντί πολλών» και αφετηρία της καινής ζωής για την γενεά των ημών θνητών.

Έτσι ομόγνωμα με την πατερική ερμηνεία του όρου «θυσία», που δίνει εύστοχα ο π. Γεώργιος Φλωρόφσκι, «ο δια του Σταυρού θάνατος είναι όχι απλώς «μία θυσία», αλλά προσφορά θυσίας. «Προσφέρω θυσία» δεν σημαίνει απλώς «θυσιάζω». Ακόμη και από την ηθική της πλευρά εξεταζόμενη η έννοια «θυσία» δεν έγκειται σε μία οποιαδήποτε «άρνηση» ή «απόρριψη», αλλά στην ισχύ της αγάπης, με την οποία η θυσία προσφέρεται. Η θυσία όμως στον Σταυρό, το σημείο της άκρας ταπείνωσης Εκείνου που βλέπουν οι ουρανοί και φρίττουν, έγινε κήρυγμα θριάμβου για περιφανή νίκη Του κατά του θανάτου. Το αίμα του Χριστού προσφέρει λύτρωση για την αιωνιότητα. Η πασχαλινή αυτή Αλήθεια δεν συναρτάται από τις εξωτερικές περιστάσεις. Θάλλει αυθυπόστατα από τις κατά καιρούς τρικυμίες και δεινά. Η Ανάσταση του Χριστού και αυτές τις καταυγάζει και τις μεταπλάθει. Πρόκειται για κάτι το μοναδικό που δίνει νέο νόημα στην ανθρώπινη ύπαρξη. Όσο καταθλιπτικές και αν είναι οι παρούσες συνθήκες της ζωής, υφίσταται η πάντοτε εύθετη, χαρμόσυνη πληροφορία, την οποία εορταστικά αναγγέλλει η Εκκλησία κατά την εορτή του Πάσχα. Ο Χριστός «συνέτριψε θανάτου το κράτος» και φώτισε την ανθρώπινη γενιά. Αυτό το δυναμικό συμβάν μετέβαλε άρδην την πορεία του κόσμου, την προοπτική και τη δραστηριότητα της δικής μας ζωής.

Αγαπητοί συνεργάτες και μέλη της ΕΑΝΕ, στην οικογένεια της αθλητικής ναυαγοσωστικής το να θυσιάζεσαι για τον άλλον θεωρείται υπέροχη πράξη ανθρώπινης αγάπης. Η προσφορά πάντοτε επαινείται, ό,τι και να δώσεις. Μπορείς να δώσεις, από αυτά που έχεις, ό, τι έχεις, από αυτό που είσαι, ό,τι είσαι. Αυτό το μήνυμα της προσφοράς μπορεί η ΕΑΝΕ να το διαδώσει για να αυξήσουμε την αγάπη ο καθένας κατά συνείδηση και ελεύθερα. Και όπως ο Αναστάς Χριστός δεν περιορίζεται να αναγγείλει στους μαθητές του, τη νίκη Του πάνω στην αδικία, το μίσος, τον ίδιο τον θάνατο, αλλά τους καλεί σε κάτι μοναδικό: να συμμετάσχουν και να συμπράξουν στο έργο Του, στον αγώνα για να επικρατήσουν η δικαιοσύνη, η καταλλαγή, η αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη, έτσι και η ΕΑΝΕ δεν περιορίζεται σε ευχολόγια, απλές παρατηρήσεις και επισημάνσεις αλλά καλεί τους πάντες να συστρατευτούν μαζί της στο έργο της προσφοράς για να πρυτανέψουν ο αλτρουισμός, η φιλία, σωφροσύνη, καλοκαγαθία και η αγάπη για τον συνάνθρωπο. Δεν αξίζει στον Έλληνα, στη δική μας κοινωνία, με τους οικογενειακούς δεσμούς, με αγάπη, με παραδόσεις, με κοινωνικές σχέσεις να είμαστε από τις τελευταίες χώρες όσον αφορά την προσφορά προς τον συνάνθρωπο και από τις πρώτες στην αδιαφορία προς τον πλησίον και με αυτόν τον κανόνα να απορρίπτουμε την ευτυχία για χάρη μιας ιδιοτελούς και κλεμμένης, πολλές φορές, επιτυχίας.

Ιδιαίτερα σε εποχές δύσκολες, όπως η σημερινή, όπου η κατάθλιψη και η ανησυχία, από την πανδημία, διαχέονται στην κοινωνία και η απογοήτευση πιέζει τις καρδιές, κάθε συνεπής καλείται να προσλάβει το αναστάσιμο μήνυμα της χαράς, της αγάπης και της ειρήνης και να το μεταφέρει στους εγγύς και τους μακράν. Ελάτε να γιορτάσουμε την πεποίθηση μας στη νίκη της δικαιοσύνης πάνω στην αδικία, της αλήθειας πάνω στο ψέμα, της ζωής πάνω στον θάνατο. Ελάτε να βιώσουμε βαθύτερα το μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού.

Αν σου αρέσει το νερό και η εκμάθηση δεξιοτήτων διάσωσης, πρώτης βοήθειας, ταχύτητας και αντοχής με ψυχαγωγικό χαρακτήρα μέσα από την συμμετοχή σε αγώνες αναψυχής, έλα στην όμορφη οικογένεια της ΕΑΝΕ. Τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που συμφωνούν με τους σκοπούς της ΕΑΝΕ μπορούν να γίνουν μέλη δωρεάν εδώ.


ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ