ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απονομή του GLSA Rescue Award στον Στέλιο Ξενάκη



Απονομή του GLSA Rescue Award στον Στέλιο Ξενάκη

                                        

Αθήνα 11.05.2021. Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος λανσάρει το "GLSA Rescue Award" για να τιμήσει όσους έχουν πραγματοποιήσει μια διάσωση, απονέμοντας το πρώτο βραβείο στον Στέλιο Ξενάκη.

Με αφορμή την σημερινή Ημέρα Πρόληψης Θαλασσίων Ατυχημάτων και Πνιγμών, η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, θυμάται και τιμάει τους αφανείς ήρωες της πρώτης γραμμής, τους ναυαγοσώστες, λανσάροντας το GLSA Rescue Award.

Ο Προέδρος της ΕΑΝΕ, Δρ. Στάθης Αβραμίδης, δήλωσε: "Η σωτηρία ζωών από τραυματισμούς είναι ο βαθύτερος σκοπός μας. Η ΕΑΝΕ εγκαινιάζει την απονομή του GLSA Rescue Award με 2 επιμέρους στόχους. Πρώτον, επιθυμεί να επιβραβεύσει ηθικά όσους έχουν σώσει μια ζωή. Οι διασώσεις, μικρές ή μεγάλες, σιωπηλές ή πολυδιαφημισμένες, είναι σημαντικές. Χάρη στους επαγγελματίες ναυαγοσώστες ή ερασιτέχνες διασώστες, όσοι σώθηκαν καταφέρνουν να συνεχίζουν την ζωή τους. Δεύτερον, επιθυμούμε να δημιουργήσουμε φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση."

Η Αντιπρόεδρος της ΕΑΝΕ, Ελευθερία Αβραμίδου, είπε: "Ο άνθρωπος είναι μιμητικό ον. Η δημοσιοποίηση μιας επιτυχημένης διάσωσης θα δημιουργήσει κουλτούρα προσφοράς που έχει ανάγκη η κοινωνία. Το GLSA Rescue Award είναι ένα πανέμορφο βραβείο. Όλοι θα αισθάνονταν υπερήφανοι να το έχουν στο σαλόνι και στο βιογραφικό τους ως υπενθύμιση σε φίλους και εργοδότες ότι η ανθρωπιά εκτιμάται, επιβραβεύεται και δρα πολλαπλασιαστικά!"

Ο πρώτος αποδέκτης του "GLSA Rescue Award" είναι ο Στέλιος Ξενάκης που τιμήθηκε για την σπουδαία διάσωση ενός εφήβου που είχε αυτοτραυματιστεί με ψαροτούφεκο το 2002 στα Χανιά της Κρήτης. Η διάσωση είχε λάβει πρωτοφανή προσοχή από Ελληνικά και παγκόσμια ειδησεογραφικά πρακτορεία και τροφοδότησε την συγγραφή βιβλίων και επιστημονικής έρευνας. Κατά την παραλαβή του βραβείου, ο Ξενάκης δήλωσε: "Ευχαριστώ την ΕΑΝΕ για την απονομή. Αποτελεί ευχάριστη υπενθύμιση μιας σημαντικής στιγμής μου αλλά και την έμπρακτη έκφραση εμπιστοσύνης και στήριξης από πλευράς μου του σπουδαίου και πολυεπίπεδου έργο της."

Οι ιδρυτές της ΕΑΝΕ έχουν χάσει 3 Κρητικούς συγγενείς στην θάλασσα. Η ΕΑΝΕ έχει μέλη σε 30 χώρες. Δεν χρηματοδοτείται από το κράτος. Προσφέρει δωρεάν μια σειρά υπηρεσιών στην κοινωνία (βιβλία, προγράμματα, διδασκαλία, έρευνα, περιοδικό, επιμορφωτικές μαθητείες). Η ΕΑΝΕ καλεί όλους να αποκτήσουν  ιδιότητα μέλους εδώ προκειμένου να συμμετέχουν στις διάφορες εκδηλώσεις της.