ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

GLSA Rescue Award στον Γιάννη Ζαγουράκη

 


GLSA Rescue Award στον Γιάννη Ζαγουράκη 

Χανιά 02.06.2021. Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος συγχαίρει και βραβεύει τον Γιάννη Ζαγουράκη με το GLSA Rescue Award για την πραγματοποίηση διάσωσης πολλαπλών θυμάτων από πνιγμό.

Ο Γιάννης Ζαγουράκης διηγείται: «Μία από τις πολλές διάσωσης που έχω πραγματοποιήσει έγινε μεσημέρι. Ήταν πολύ δύσκολη επειδή είχε 4 μποφόρ με κυματισμό και πολλά ρεύματα. Είχα βάρδια στην περιοχή Σταλού του Νομού Χανίων. Ενώ, βρισκόμουν στον ναυαγοσωστικό πύργο, αντιλαμβάνομαι ότι στα 50μ στην θάλασσα, κολυμπάει ένα ζευγάρι. Παρατηρώ ότι κολυμπάνε και είναι στο ίδιο σημείο. Ξεκινάω να κατευθύνομαι προς το μέρος τους. Σε λίγα δευτερόλεπτα αρχίζουν να ζητάνε βοήθεια. Τρέχω γρήγορα, πέφτω στο νερό και φτάνω δίπλα τους. Είχαν πανικοβληθεί και κουραστεί. Προσπαθώ να τους ηρεμήσω. Ο άντρας συνεργάζεται. Η γυναίκα είναι σε δύσκολη κατάσταση και χάνεται από την επιφάνεια του νερού. Κάνω προσέγγιση με συγκεκριμένη λαβή στην γυναίκα και την πιάνω. Την βάζω να πιάσει το σωσίβιο και προσπαθώ να την ηρεμήσω. Ο άντρας συνεργάζεται και δίνει το χέρι του. Τους κλειδώνω και τους δύο πάνω στο σωσίβιο και προσπαθώ να καταλάβω πώς πάει το ρεύμα για να βγούμε από την τροχιά του που μας κρατάει στο ίδιο σημείο. Μετά από 20 λεπτά κατάφερα να βγούμε όλοι ασφαλείς, εξαντλημένοι, πανικοβλημένοι αλλά χωρίς να έχει χαθεί καμία ζωή!»

Ο Ζαγουράκης δήλωσε για την βράβευσή του: «Ευχαριστώ την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος για την απονομή αυτού του σημαντικού βραβείου. Αποτελεί μια ηθική επιβράβευση για τις τόσες επιτυχημένες διασώσεις που έχω κάνει. Ελπίζω να συνεχίσουν το σημαντικό έργο που επιτελούν, για να αφυπνίσουν επαγγελματίες, πολίτες και αθλητές. Η αθλητική ναυαγοσωστική μπορεί να σώσει ζωές. Θα είμαι στο πλευρό τους».

Ο Πρόεδρος της ΕΑΝΕ, Δρ. Στάθης Αβραμίδης είπε: «Ο Γιάννης Ζαγουράκης είναι ένας καταξιωμένος συνάδελφος γυμναστής, ναυαγοσώστης, πρωταθλητής αθλοσώστης και υδατοσφαίρισης με περγαμηνές. Η βράβευσή του αποτελεί καθήκον μας. Το ήθος και οι ικανότητες του στο νερό, ελπίζω να παρακινήσουν τον κόσμο να τον μιμηθεί. Ελπίζουμε να τον δούμε στο επόμενο Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος να αγωνίζεται ξανά, για να διδάξει ότι ο αθλητισμός είναι δια βίου και ότι μέσα από το συγκεκριμένο άθλημα μπορούμε να διδαχθούμε πώς να σώσουμε τους συναθρώπους μας».

Η ΕΑΝΕ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με μέλη σε 30 χώρες που στοχεύει στο πάντρεμα δημόσιας υγείας - αθλητισμού για την προστασία από τραυματισμούς. Αποτελεί το «σπίτι» του αθλήματος που σώζει ζωές στην Ελλάδα. Μια από τις δραστηριότητές της είναι η βράβευση φυσικών και νομικών προσώπων για την συνεισφορά τους στην πρόληψη, διάσωση και φροντίδα (περισσότερα).