ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Τσάρλι στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας

 

 

Ο Τσάρλι στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας

Καρδίτσα 7-6-2021. Οι μαθητές της Ε΄ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας με τους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής Απόστολο Γανιά και Βασιλική Γκανούρη συμμετείχαν σε πρόγραμμα πρόληψης πνιγμού στο Δημοτικό Κολυμβητήριο.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον Εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής κ. Ιωάννη Δημακόπουλο, τμηματάρχη εκπαίδευσης της ΕΑΝΕ και υπεύθυνο υλοποίησης προγραμμάτων αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Θεσσαλία.

Αξιοποιήθηκε το βραβευμένο από την Βασιλική Κοινοπολιτεία Διάσωσης, Διεθνές Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό «Τσάρλι ο διασώστης». Οι μαθητές είδαν μεθόδους διάσωσης ανδρεικέλου με σωσίβιο, και άλλες τεχνικές με αυτοσχέδιο εξοπλισμό (σκοινί σωσίβιο, μπάλα, μακαρόνι, σανίδα).  Ένιωσαν για λίγο μικροί διασώστες και αυτοπεποίθηση γιατί συνειδητοποίησαν ότι έχουν την ικανότητα και τη δύναμη να προσφέρουν βοήθεια. Εξέφρασαν την άποψη πως η αθλητική ναυαγοσωστική προσφέρει όλα τα οφέλη μιας αθλητικής δραστηριότητας αλλά ξεχωρίζει γιατί μόνο αυτή μαθαίνει σε κάποιον πως να σώσει μια ζωή. Ενημερώθηκαν για τους κινδύνους που κρύβει το νερό και συνειδητοποίησαν ότι όταν προσέχουν και γνωρίζουν τους κανόνες συμπεριφοράς, δεν κινδυνεύουν.


Στο τέλος διατύπωσαν απορίες, απόψεις και εξέφρασαν την επιθυμία την επόμενη χρονιά να διδαχτούν περισσότερα. Οι εκπαιδευτικοί έδωσαν την υπόσχεση στον Ιωάννη Δημακόπουλο ότι θα εντάξουν το πρόγραμμα «Τσάρλι ο διασώστης» στα εργαστήρια δεξιοτήτων, που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά στα σχολεία, από το επόμενο σχολικό έτος 2021-22.

Το Πρόγραμμα «Τσάρλι ο διασώστης» διατίθεται δωρεάν στην Ελλάδα από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος χάρη στην στήριξή της από το Princess Charlene of Monaco Foundation και το projectSafe Greece”. Εικόνες: Γιάννης Δημακόπουλος.