ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

GLSA Rescue Award στην πολίστρια Ντένια Κουρέτα

 



GLSA Rescue Award στην πολίστρια Ντένια Κουρέτα

Πάτρα 02.06.2021. Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος συγχαίρει και βραβεύει την Ντένια Κουρέτα με το GLSA Rescue Award για την πραγματοποίηση διάσωσης πολλαπλών θυμάτων από πνιγμό.


Να πως εξιστόρησε την διάσωσή της η Ντένια: «Πήγα για μπάνιο με την μητέρα μου, όταν άκουσα ένα κύριο να φωνάζει βοήθεια και να φαίνεται λίγο το κεφάλι του μέσα στην θάλασσα. Πήγαν δύο άλλοι, ένας άντρας και μία γυναίκα να τον βοηθήσουν, αλλά και αυτοί άρχισαν να έχουν πρόβλημα, επειδή ήταν ένα πλοίο κοντά τους, που σήκωνε κύμα και τους έπαιρνε προς τα μέσα. Κολύμπησα, πήγα κοντά τους και αφού είδα πως είχαν τις αισθήσεις τους, ζήτησα να με πιάσουν από τους αστραγάλους για να κάνουμε σκυταλοδρομία. Η μία γυναίκα ήταν φοβισμένη και φώναζε συνέχεια βοήθεια. Είδαν μια πιτσιρίκα και δεν μου είχαν αρχικά εμπιστοσύνη. Τους είπα εμπιστευθείτε με, το έχω και άρχισα να κολυμπάω. Δεν πανικοβλήθηκα, ήμουν σίγουρη ότι θα τους σώσω. Κολύμπησα 50-60μ, με το πλοίο να δημιουργεί συνεχώς πρόβλημα, αλλά ευτυχώς όλα πήγαν καλά και τους έσωσα. Ήμουν την κατάλληλη ώρα στην κατάλληλη στιγμή. Βγήκαμε στην στεριά, έτρεμα ολόκληρη, αλλά ευτυχώς οι άνθρωποι σώθηκαν, συνήλθα και εγώ λίγο μετά

Η Ντένια είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος για αυτή την τιμή. Να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Εύχομαι να μην χρειαστεί ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο. Να προσέχουμε και να δίνουμε όλοι πρώτη βοήθεια μόνο όταν γνωρίζουμε. Γιατί όπως συνέβη στο δικό μου περιστατικό, θα χάνονταν 3 αντί για 1 ψυχή, γιατί τα παιδιά που πήγαν να βοηθήσουν δεν ήξεραν. Εύχομαι υγεία και δύναμη σε όλους. Ευχαριστούμε και πάλι» (βίντεο).

Ο υπεύθυνος τμήματος αθλητικής ναυαγοσωστικής του Νηρέα Πατρών, Γιάννης Σαλογιάννης που βράβευσε τα κορίτσια εκ μέρους της ΕΑΝΕ, είπε: «Όταν ιδρύθηκε η ΕΑΝΕ, δεν είχαμε φανταστεί ότι θα συναντούσαμε τόσα ταλαντούχα πλάσματα και μάλιστα μαζεμένα στον ίδιο σύλλογο. Αισθάνομαι δικαιωμένος που είχα παροτρύνει την ΝΕΠ να γίνει μέλος της ΕΑΝΕ πέρυσι. Η κολυμβητική ικανότητα των κοριτσιών τις κατέστησε ικανές για να σώσουν ζωές. Εάν αισθάνονται χαρά για την σημερινή βράβευση, εμείς αισθανόμαστε υπερήφανοι που τις βραβεύουμε».

Ο πρόεδρος της ΕΑΝΕ Δρ. Στάθης Αβραμίδης δήλωσε: «Συγχαρητήρια στην Ντένια για την διάσωση που έκανε. Είναι ηρωικό και συγκινητικό αυτό που κατάφερε. Ελπίζω να αγωνιστεί με συναθλήτριες τις από την ΝΕΠ στο Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος τον Σεπτέμβρη για να έχουμε την ευκαιρία να τους σφίξουμε το χέρι και εκείνες να γευτούν το άθλημα με το οποίο παντρεύουμε τον υγρό στίβο με την ναυαγοσωστική. Είναι σημαντικό να έχουμε στους αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής άτομα που έχουν σώσει ζωές».

Η ΕΑΝΕ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στο πάντρεμα δημόσιας υγείας - αθλητισμού για την προστασία από τραυματισμούς. Αποτελεί το «σπίτι» του αθλήματος που σώζει ζωές στην Ελλάδα και έχει μέλη σε 30 χώρες. Μια από τις δραστηριότητές της είναι η βράβευση φυσικών και νομικών προσώπων για την συνεισφορά τους στην πρόληψη, διάσωση και φροντίδα τραυματισμών (περισσότερα).