ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Είμαστε Νησιώτες»: Ενθουσιασμένος ο Δήμος Δ. Λέσβου από τις γνώσεις ασφάλειας στο νερό - αθλητικής ναυαγοσωστικής που απέκτησαν τα παιδιά

 


«Είμαστε Νησιώτες»: Ενθουσιασμένος ο Δήμος Δ. Λέσβου από τις γνώσεις ασφάλειας στο νερό - αθλητικής ναυαγοσωστικής που απέκτησαν τα παιδιά

 

Λέσβος 20.07.2021. Πενήντα παιδιά παρακολούθησαν την επιτυχημένη πιλοτική δράση της Διεύθυνσης Αθλητισμού του Δήμου Δ. Λέσβου «Είμαστε Νησιώτες» με αθλητικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα, αξιοποιώντας υλικό που παραχωρήθηκε από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) χάρη στην συνεργασία της με το Princess Charlene of Monaco Foundation (PCMF).

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε σε παιδιά 6-12 χρόνων με διαφορετική θεματική ενότητα κάθε ημέρα σε διάστημα 2 εβδομάδων σε κάθε περιοχή του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Η πρώτη φάση της διδασκαλίας εκπονήθηκε στη Σκάλα Καλλονής σε 18 παιδιά και η δεύτερη στη Σκάλας Πολιχνίτου σε 32 παιδιά εκ των οποίων κάποια ήταν από την Αγιάσο του Δήμου Μυτιλήνης. Ο σκοπός ήταν να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το νερό επειδή δεν υπάρχει κολυμβητήριο στο νησί, να αθληθούν ξανά μετά τον μεγάλο εγκλεισμό της πανδημίας και να αναπτύξουν δεξιότητες που - αν και νησιώτες - δεν έχουν.  

 



Η δράση «Είμαστε Νησιώτες» προσέφερε στα παιδιά βασικές κολυμβητικές δεξιότητες και ασφάλειας στο νερό, αξιοποιώντας δύο εκπαιδευτικά πακέτα (Διεθνές Προγράμματος Ασφάλειας στο Νερό «Τσάρλι ο διασώστης» και «Ασφαλής Κολύμβησης για Πρόληψη Τραυματισμών»). Το υλικό παραχωρήθηκε δωρεάν στο πλαίσιο του project “Safe Greece” που εκπονεί η ΕΑΝΕ με την στήριξη του PCMF.

 

Τα παιδιά λόγω διαφορετικής γεωγραφικής κατανομής δεν είχαν κολυμβητικές δεξιότητες και γνώσεις ασφάλειας στο νερό. Από την τρίτη ημέρα κατάφεραν να επιπλέουν και να μη φοβούνται το νερό. Αυτό τα έφερε πιο κοντά στην αθλητική ναυαγοσωστική που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον καθώς μπήκαν στο «ρόλο» και ταυτίστηκαν με τον φίλο τους τον «Τσάρλι».

 


Για τη Διεύθυνση Αθλητισμού ήταν ένα μεγάλο «στοίχημα» καθώς για πάνω από 10 χρόνια στο νησί δεν υπήρχαν δωρεάν προγράμματα. Σκοπός ήταν η καλύτερη οργάνωση και η επανεκκίνηση του αθλητισμού μέσω πρωτότυπων πρωτοβουλιών. Η περιβαλλοντική διάσταση της διδασκαλίας, πηγάζει από την σκέψη ότι ο αθλητισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι του περιβάλλοντος και μέσα από αυτόν γνωρίσαμε καλύτερα τον τον τόπο μας.

 

 

 

Ο ενθουσιασμός παιδιών και των ενηλίκων που συντόνισαν την διδασκαλία ήταν μεγάλος. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ευχαριστεί την ΕΑΝΕ για την ευγενική παραχώρηση του εκπαιδευτικού υλικού και θα φιλοξενήσει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της και στο μέλλον σε μεγαλύτερη κλίμακα. Εικόνες: Διεύθυνση Αθλητισμού Δήμου Δυτικής Λέσβου.