ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Αθλητική Ναυαγοσωστική στον Εθνικό Πειραιώς

 


Safe Greece: Αθλητική Ναυαγοσωστική στον Εθνικό Πειραιώς

Πειραιάς 09/07/2021. Η διδασκαλία αγωνισμάτων αθλητικής ναυαγοσωστικής ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο σε 9 αθλητές του Εθνικού Πειραιώς 7-12 ετών.

Το μάθημα ξεκίνησε με την γνωριμία μας και την πρώτη επαφή των παιδιών με τον εξοπλισμό. Τους δείξαμε ανδρείκελα, εμπόδια και σωσίβια για να εξοικειωθούν και να προσπαθήσουν έξω από το νερό να κουμπώσουν το σωσίβιο στο ανδρείκελο. Επίσης ήταν πολύ χρήσιμο που είδαν έξω από το νερό με ποιους τρόπους μπορούμε να μεταφέρουμε τα ανδρείκελα στο νερό. Τα παιδιά ήταν απολύτως αφοσιωμένα στην παρουσίαση και έδωσαν μεγάλη προσοχή. Τοποθετήσαμε τα εμπόδια στην πισίνα και για την προθέρμανση έκαναν το αγώνισμα της κολύμβησης μετ’ εμποδίων 50μ. Στο αγώνισμα αυτό το μόνο που μας δυσκόλεψε και χάσαμε παιδαγωγικό χρόνο ήταν να βγάλουμε τα εμπόδια αφού είχαν κάνει όλα τα παιδιά από δύο φορές το αγώνισμα. Παρόλα αυτά τα παιδιά έδειξαν προθυμία να μας βοηθήσουν στην αφαίρεση τους από την πισίνα και ήταν προσηλωμένα στη δοκιμασία. Το δεύτερο αγώνισμα ήταν η σκυταλοδρομία ανδρεικέλου 4x25μ, στο οποίο πήγε πολύ καλά η σωστή μεταφορά του ανδρεικέλου χωρίς να βυθίζεται το κεφάλι μέσα στο νερό. Επιπλέον είναι χαρακτηριστικό πως το αντιμετώπισαν σαν κανονικό άνθρωπο και ήταν πολύ προσεκτικά στη μεταφορά του και κατανόησαν τους τρόπους και τον λόγο που έπρεπε να πιάσουν με τρεις συγκεκριμένους τρόπους το ανδρείκελο. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως στο ένα ανδρείκελο προσθέσαμε λιγότερο νερό, ώστε να μπορεί να μεταφερθεί από τους πιο μικρόσωμους αθλητές. Μετέπειτα διδάξαμε την μικτή σκυταλοδρομία 4x50μ, στην οποία μας πήρε περισσότερο χρόνο από ότι περιμέναμε στο να κάνουμε κατανοητό στο παιδιά τι πρέπει κάνουν οι 4 αγωνιζόμενοι αλλά στο τέλος αποδείχθηκε πως με αυτό τον τρόπο δεν έγινε κάποιο λάθος κατά την διάρκεια του αγωνίσματος και τα παιδιά το ευχαριστήθηκαν περισσότερο. Επίσης τα παιδιά αν και είχαν μια πιο σύνθετη διαδικασία, ήταν πολύ εντυπωσιασμένα, ενθαρρυντικά μεταξύ τους και με πνεύμα ομαδικότητας. Κολυμπούσαν γρήγορα, ήταν δικαία ως προς την διάδοχη τους απ’ τον συμπαίκτη και χαρήκαν τη δοκιμασία. Τέλος στον αποχαιρετισμό, τα παιδιά ήταν πολύ ευχαριστημένα και ενθουσιασμένα από τη συνεργασία μας και μας έκαναν να νιώσουμε κομμάτι της ομάδας παρά τη σύντομη συνεργασία.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατίθεται δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation