ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χαιρετισμός Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη στο ΚΑΝΕ 2021

 


Χαιρετισμός Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη στο "Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος 2021"

Αθήνα 13/10/2021. Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, ενημερώθηκα με την υπ. αρ. πρωτ. 426/21-7-2021 επιστολή σας, για την διεξαγωγή του Κυπέλλου Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος 2021 από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την αιγίδα 13 σημαντικών εθνικών και διεθνών οργανισμών. Η θεματική των αγώνων, που είναι αφιερωμένοι στην ιστορική στήριξη της Αϊτής προς την Ελλάδα και στον ομαδικό πνιγμό 100 Αϊτινών εθελοντών στρατιωτών για την απελευθέρωση της πατρίδος μας, είναι άκρως διδακτική και επίκαιρη εξαιτίας του φετινού εθνικού εορτασμού των 200 ετών εθνικής ανεξαρτησίας μας.

Ιστορικά, η αθλητική ναυαγοσωστική είναι ένα άθλημα ηλικίας άνω των 100 ετών που αναπτύσσεται συνεχώς σε διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα η συστηματική εξέλιξη του είναι μόλις 10 ετών. Λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξή του και ακόμα λιγότεροι την αξία του για την προστασία της δημόσιας υγείας από τραυματισμούς εντός και εκτός νερού. Ως Υπουργός Υγείας στο παρελθόν, είχα χαιρετίσει την προσπάθεια γέννησής του. Σήμερα, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που διαπιστώνω ότι η καλλιέργεια και εξάπλωσή του στην Ελλάδα είναι συνεχής.

Δεν νοείται ανάπτυξη σε μια χώρα εάν οι πολίτες της δεν είναι ασφαλείς. Τόσο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σύνολό της όσο και το Υπουργείο Ανάπτυξης, δίνουμε έμφαση στην πρόληψη των πνιγμών και κάθε πρωτοβουλία της Κοινωνίας των Πολιτών που μπορεί να κάνει την πατρίδα μας πιο ασφαλή. Το άθλημα που σώζει ζωές, αποτελεί μια εξαιρετική καινοτομία για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των επαγγελματιών (στελεχών ενόπλων δυνάμεων - σωμάτων ασφαλείας, ναυαγοσωστών, διασωστών), την μετατροπή των αθλητών υγρού στίβου σε δυνητικούς διασώστες και την ευαισθητοποίηση των απλών πολιτών.

Η εμπειρία της πανδημίας της covid-19, απέδειξε ότι μόνο όταν η γνώση διοχετευτεί από ψηλά (επιστημονική κοινότητα) προς την βάση (κοινωνία), θα μπορέσει να χτιστεί τείχος ανοσίας για την αντιμετώπιση του "εχθρού". Σε μια χώρα με χιλιάδες παραλίες, που είναι ανθρωπίνως αδύνατον να φυλαχθούν από ναυαγοσώστη, η θωράκιση των πολιτών με γνώσεις πρόληψης, διάσωσης και πρώτης βοήθειας μέσω αθλητικής αναψυχής, μπορούν να κάνουν την διαφορά μεταξύ ζωής- θανάτου. Η αθλητική ναυαγοσωστική είναι το ιδανικό "εμβόλιο" για την καταπολέμηση των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων των τραυματισμών εντός/εκτός νερού και μάλιστα με τον δημοσιονομικά φθηνότερο τρόπο.

Χαιρετίζω την εμπνευσμένη προσπάθεια των ιδρυτών της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, δύο Ελλήνων τιμημένων από το Παγκόσμιο Hall of Fame και την Βασιλική Κοινοπολιτεία Διάσωσης, που ίδρυσαν ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό στην μνήμη τριών συγγενών τους που χάθηκαν στην θάλασσα, ως ανάχωμα στα εκατοντάδες ετήσια περιστατικά πνιγμού της πατρίδος μας. Συγχαίρω την προσπάθειά σας και εύχομαι καλή επιτυχία στην διεξαγωγή του Κυπέλλου Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος 2021.

Με εκτίμηση

Άδωνις Γεωργιάδης

Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων