ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο «Τσάρλι» προκάλεσε συναισθηματική φόρτιση και χαμόγελα στις αθλήτριες ρυθμικής γυμναστικής του ΓΟΠΦ Αρμονία

 



Ο «Τσάρλι» προκάλεσε συναισθηματική φόρτιση και χαμόγελα στις αθλήτριες ρυθμικής γυμναστικής του ΓΟΠΦ Αρμονία

 

Παλαιό Φάληρο 30/07/21. Ένα ευχάριστο μάθημα ηθικής και διάσωσης κάναμε στα κορίτσια της αγωνιστικής ομάδας ρυθμικής γυμναστικής στο Γυμναστικό Όμιλο Παλαιού Φαλήρου «Αρμονία».

Στις μικρές διηγηθήκαμε το Διεθνές Πρόγραμμα Πρόληψης Πνιγμών, Τσάρλι ο Διασώστης. Εμπνευσμένο από το Baywatch, είναι η αληθινή ιστορία ενός παιδιού στο τελικό στάδιο καρκίνου που είχε τελευταία ευχή του να παρευρεθεί στα γυρίσματα του Baywatch και να γνωρίσει τους ναυαγοσώστες και την διαδικασία διάσωσης. Χάρη στις όμορφες στιγμές που πέρασε και κάνοντας αυτό που αγαπά, η ζωή του επιμηκύνθηκε για μερικούς μήνες ενώ κατάφερε να εμπνεύσει με τις διασωστικές του ικανότητες μεγάλους και μικρούς.


Τα κορίτσια μου στα οποία διηγηθήκαμε την ιστορία του Τσάρλι είναι στην κατηγορία παγκορασίδων α’χρονιάς (9-10 ετών) και αφού ολοκλήρωσαν την τετράωρη προπόνηση τους με πολύ υπακοή έκατσαν να κάνουν τις διατάσεις τους, ενώ παρακολουθούσαν με προσοχή την ιστορία του Τσάρλι διασώστη και βλέποντας τις εικόνες από το υπολογιστή που έκαναν πιο παραστατική την εμπειρία τους. Στην αρχή τους φαινόταν περίεργο να με βλέπουν να τους μιλάω για κάτι διαφορετικό από τη ρυθμική γυμναστική όμως τους άρεσε που μάθαιναν καινούρια πράγματα. Ομολογώ πως η ιστορία είναι αρκετά συναισθηματικά φορτισμένη και με δυσκόλεψε να τους την περιγράψω χωρίς να τους στεναχωρήσει όμως με την βοήθεια της Μαλβίνας που δεν ήξερε τόσο τα κορίτσια και ήταν πιο ουδέτερη νομίζω ότι καταφέραμε να τους περάσουμε τις αξίες της αλληλοβοήθειας, της πίστης, της ηθικής και της προσπάθειας. Μια μικρή, η Αριάδνη, πάντα ετοιμόλογη και θαρραλέα έκανε ερωτήσεις, μας είπε ότι ξέρει τι είναι η ναυαγοσωστική και  μας περιέγραψε το σκηνικό που η μαμά της έσωσε κάποιον στην θάλασσα. Αφού τελείωσε η παρουσίαση, χαμογέλασαν και μας διαβεβαίωσαν ότι έμαθαν πολλά και θα τα έχουν στο μυαλό τους το καλοκαίρι. Μάλιστα μια μικρή, η Χριστίνα, πρότεινε να κάνουμε μια χορογραφία εμπνευσμένη από την ιστορία του Τσάρλι και να την τραβήξουμε βίντεο. Πολύ πιθανό αν το επιτρέψουν τα πιεσμένα ωράρια της αγωνιστικής περιόδου να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε την δική μας εμπειρία από τον Τσάρλι!


Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Το Διεθνές Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό «Τσάρλι ο διασώστης» και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατίθεται δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Εικόνες: Δανάη-Γλυκεριά Κουτέλα, Μαλβίνα Γαλανάκη.