ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Ναυαγοσωστική ως Ολυμπιακό Άθλημα

for English click here


H Ναυαγοσωστική ως Ολυμπιακό Άθλημα


Ελλάδα 01.01.2022. Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) με υπερηφάνεια ανακοινώνει τη δημοσίευση του βιβλίου που διαπραγματεύεται για πρώτη φορά στον κόσμο την ενταξιακή πορεία της αθλητικής ναυαγοσωστικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Έχει η ναυαγοσωστική αθλητική διάσταση; Ναι! Αξίζει να ενταχθεί ως άθλημα στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων; Ναι! Είναι η διαδικασία ένταξης γεμάτη δυσκολίες και προκλήσεις που πρέπει να υπερνικηθούν για την επίτευξη του σκοπού; Αναμφίβολα ναι. Το ανά χείρας βιβλίο, διαπραγματεύεται την ολυμπιακή προοπτική του μοναδικού ανθρωπιστικού αθλήματος στον κόσμο. Του αθλήματος που σώζει ζωές! Ο αθλητισμός αποτελεί οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα. Όλοι πρέπει να μπορούν να αθλούνται χωρίς διακρίσεις, με βάση το Ολυμπιακό πνεύμα που απαιτεί αμοιβαία κατανόηση στο φρόνημα της φιλίας, της αλληλεγγύης και της ευγενούς άμιλλας. H αθλητική ναυαγοσωστική είναι το μοναδικό ανθρωπιστικό άθλημα και η κορωνίδα του Ολυμπιακού ιδεώδους. Οι αθλοσώστες και οι θεατές αποκτούν γνώσεις για την προστασία και την σωτηρία της ανθρώπινης ζωής σε στεριά και νερό. Σε μια εποχή κρίσης αξιών και ραγδαίων εξελίξεων σε πολιτικό, γεωπολιτικό, θρησκευτικό και οικονομικό επίπεδο, αποτελεί έναν ικανό θεσμό για τον εξανθρωπισμό των ανθρώπων. Η αθλητική ναυαγοσωστική προτίθεται να προσφέρει στην ηθική των Ολυμπιακών Αγώνων το σωστό νόημα της πνευματικότητας, χωρίς την οποία θα απέμενε μόνο το ήθος και το Ολυμπιακό κίνημα θα κατάληγε να είναι ένα ανούσιο αθλητικό κατηχητικό. Το βιβλίο πραγματοποιεί μια αναδρομή της ιστορικής εξέλιξης του αθλήματος διεθνώς, αναλύει τις προκλήσεις που πρέπει να υπερπηδηθούν και εξηγεί γιατί η αθλητική πρέπει να ενταχθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.



Το βιβλίο χαιρετίζουν 7 κορυφαίες προσωπικότητες:
 
 
«Εξαιτίας της ανθρωπιστικής της φύσης, η αθλητική ναυαγοσωστική πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους. Οι συγγραφείς γεφυρώνουν τα ιδανικά του Ολυμπισμού, των Ολυμπιακών αγώνων, της ασφάλειας στο νερό, της αθλητικής ναυαγοσωστικής και της πρόληψης πνιγμών. Συμπεραίνουν ότι παρά τις ορατές και φιλοσοφικές προκλήσεις, η αθλητική ναυαγοσωστική αξίζει να συμπεριληφθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες και πως κάτι τέτοιο θα δικαιώσει τους πατέρες των αρχαίων και των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων».
Graham Ford AM 
President, International Lifesaving Federation
 
 
 
«Οι συγγραφείς της EANE, καταγράφουν τα εμπόδια αυτού του συναρπαστικού ταξιδιού, εξηγούν τα πλεονεκτήματα του αθλήματος που ανταποκρίνονται στις αρχές του Ολυμπιακού Κινήματος και το γιατί η ένταξη δικαιούται σύντομα μια ευκαιρία. Από όσο ξέρω, το παρόν, είναι το πρώτο βιβλίο που διαπραγματεύεται αυτό το θέμα. Επειδή οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν στην Ελλάδα, οι συστάσεις ενός Ελληνικού βιβλίου που στηρίζει την ένταξη του αθλήματος στους Ολυμπιακούς, είναι ευπρόσδεκτες και μπορούν να λειτουργήσουν ως φάρος για την υλοποίηση του ονείρου μας κάποια μέρα.» 

Dr. Harald Vervaecke PhD

 Secretary General, International Lifesaving Federation

 


«Εάν η κολύμβηση "εφευρέθηκε" για την σωτηρία του εαυτού μας, η αθλητική ναυαγοσωστική επινοήθηκε για να σώσει τον συνάνθρωπό μας από επικείμενο κίνδυνο. Το βιβλίο εξηγεί ότι παρά τις φιλοσοφικές αντιθέσεις και δυσκολίες, η αθλητική ναυαγοσωστική υπηρετεί τα ιδεώδη του Ολυμπιακού Κινήματος και του Ολυμπισμού με απαράμιλλο τρόπο επειδή ο αθλοσώστης δεν προσφέρει μόνο θέαμα ή μια στείρα επίδοση αλλά επίσης δεξιότητες και γνώσεις απαραίτητες για την προστασία της ζωής. Αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό πριμοδοτεί την συμπερίληψη της αθλητικής ναυαγοσωστικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συγχαίρω τους συγγραφείς και ελπίζω ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα λάβει υπ' όψιν τις απόψεις τους.» 

 Brent Rutemiller 

President/ CEO, International Swimming Hall of Fame

 

«Η διάσωση ζωών είναι πιο σημαντική από την κατάκτηση μεταλλίων στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Όμως ανώτερες αθλητικές διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, χρησιμεύουν στην προβολή της ανθρωπιστικής αποστολής και της ανάπτυξης των ηγετικών χαρακτηριστικών που πετυχαίνει η αθλητική ναυαγοσωστική.» 

Dr Steve Beerman

 Past President, International Life Saving Federation


«Δεν είναι μόνο ένα άθλημα, είναι ένα άθλημα που σώζει ζωές. Oι Ολυμπιακοί Αγώνες, το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, έχουν τη μοναδική δυνατότητα να ενώνουν όλη την ανθρωπότητα. Χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά κάθε προσπάθεια για την διάδοση όλων των αθλημάτων, πόσο μάλλον της Αθλητικής Ναυαγοσωστικής, που αποσκοπεί στην προστασία της Δημόσιας Υγείας από ατυχήματα στο νερό και συμβάλει στην ανάπτυξη και διατήρηση της φυσικής κατάστασης των ναυαγοσωστών. Μέσα από αυτό το βιβλίο οι αναγνώστες θα μάθουν για το σπουδαίο άθλημα της αγωνιστικής διάσωσης, και θα κατανοήσουν τη σημασία του και πως συνδέεται με το Ολυμπιακό Ιδεώδες.» 

Spyros Kapralos

 President, Greek Olympic Committee

Member, International Olympic Committee

 

 «
Με την δημοσίευση αυτού του πρωτοπόρου βιβλίου, σήμερα ξαναδείχνουμε τον δρόμο στην οικουμένη. Οι οραματισμοί μου βρήκαν συνεχιστές. Στο πρόσωπο του διαδόχου μου και "πατέρα" της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα με διεθνή αναγνώριση, Στάθη, και των εξαιρετικών συνεργατών του, Ιωάννη και Ιωάννας, βλέπω μια ελπίδα. Η αξία του βιβλίου θα φανεί όταν η πρόληψη πνιγμών ταυτιστεί με το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη. Στην δύση μου, ίσως προλάβω να δω αθλοσώστες στους Ολυμπιακούς Αγώνες.» 
Lucas Bistarakis 
"Father" of Greek professional lifeguarding
 

«Επειδή το συστατικό της κολύμβησης που σώζει την ανθρώπινη ζωή αποτελεί την πρωταρχική αιτιολογία εξαιτίας της οποίας εκπαιδεύουμε και παρακινούμε τους ανθρώπους να μάθουν να κολυμπούν, οι δεξιότητες που απαιτούνται στην αθλητική ναυαγοσωστική θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν ώστε να συμπεριληφθεί το άθλημα στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.» 

Bruce Wigo, J.D.

 Former President/CEO

International Swimming Hall of Fame


Οι συγγραφείς είναι μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΑΝΕ. Ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης είναι Πρόεδρος και τιμημένος 2 φορές από το Παγκόσμιο Hall of Fame Κολύμβησης για την συνεισφορά του στη ναυαγοσωστική. Ο Ιωάννης Δημακόπουλος είναι Τμηματάρχης Εκπαίδευσης και Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου. Η Δρ. Ιωάννα Μάστορα, είναι Σύμβουλος Ευ Αγωνίζεσθαι και επιστήμονας εγνωσμένου κύρους διεθνώς σε θέματα Ολυμπιακής παιδείας (περισσότερα).

Η ΕΑΝΕ είναι το «σπίτι» του αθλήματος που σώζει ζωές στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε με αφορμή την απώλεια ζωής 3 συγγενών της στο νερό, με όραμα την εθνική δράση με διεθνή απήχηση για την προστασία της δημόσιας υγείας από πνιγμούς. Είναι μέλος των International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και International Federation of Swimming Teachers’ Association.

Το βιβλίο διατίθεται από την ΕΑΝΕ δωρεάν εδώ για να ενισχύσει την παγκόσμια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την αξία ένταξης του αθλήματος τους Ολυμπιακούς Αγώνες.